Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Артем Демчук

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Володимир Вакуленко, [ 2006-03-15 22:41:02 ],
на сторінці поезії     "***"   Демчук Артем

Коментатор Сергій Татчин, [ 2006-03-16 00:39:31 ],
на сторінці поезії     "***"   Демчук Артем

Шановний Артеме.
Прочитав всі вірші, повернувся до першого, тепер почну коротко, майже тезисно. Це стосується всіх творів.
Мені сподобалось.
Спочатку про плюси: легка хода (це, мабуть, вроджене), позитивний погляд на речі (це, повірте, плюс), життєствердність загалом, видима наявність творчого вектора (на певний час).
Тепер - мінуси: просто помилки (це виправне), дещо спрощені образи-рими-метафори, як для традиційної манери віршування, деяка мішанина образів, взагалі - техніка.
Мені можна заперечити - поезія перш за все почуття. Згоден. Але до певної міри. При обраній Вами манері техніка має бути бездоганною. Якщо і є який збій - він має бути виправданим за задумом. Не повинно бути видно ниток, якими все це зшито (якщо Ви їх не показуєте свідомо).
Ваша манера вимагає тонкощів, а Ви берете читача в лоб. Ще ж є й фланги, з яких можна обійти й полонити.
Поезія - це не та війна, на якій полонених не беруть. Зовсім навпаки.
А сам перелік знакових понять і перенасичення ними тіла твору перетворюється в просту констатацію і нівелює самі ці поняття, вони втрачають своє первісне смислове навантаження, перетворюючись в прості словесно-інформаційні одиниці, в пусті звуки:
Андрій-Петро
Борис-Гліб
Содом-Гомора
Еклессіаст-Володимир...
Це величезні смислові поняття-одиниці. І вони вимагають певної поваги.
Їх невиправдане нагромадження веде до зворотного: до відторгнення-неприйняття. Вони перетворюються в слова за якими вже немає того цілісного первісного архетипу, який ідентифікує їх у нашій свідомості як міф. Виходить, що Ви їх використовуєте не в їх первісному значенні, тобто самі ж руйнуєте свій творчий задум. А мета у Вас, як я думаю, зовсім інша – за їх допомогою підсилити асоціативний гротескно-метафоричний ряд твору.
В світлі мовленого може видати, що плюсів значно менше. Це не так. Навпаки. Просто мінуси потрібно розкрити з деяким подробицями. Щоб було на що звернути увагу.
Мій погляд – один з багатьох можливих. І хай ні в якому разі від моєї замітки у Вас не опустяться руки. Моя критика позитивна і конструктивна і загалом і має додати Вам запалу.
Зачекаємо на інші думки.
А враження від Вашої поезії самі позитивні.
Світло, просто, місцями невимушено ( це стосується більше другого і третього віршів). Знаєте, Вам притаманний той незамулений, ясний погляд, який відрізняє щирість від голої майстерності або надуманої версифікації.
А над першим - попрацюйте, тим більше що Ви його відсилаєте на ряд конкурсів.
А техніка – діло наживне.
Всіляких успіхів.
З повагою – Т.