Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Михайло Карасьов (1949)

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Михайло Карасьов, [ 2015-05-22 07:10:46 ],
на сторінці твору     "Про суржик і мову"   Карасьов Михайло

Коментатор Анна Віталія Палій, [ 2015-05-22 09:29:38 ],
на сторінці твору     "Про суржик і мову"   Карасьов Михайло

коренях слів закладена суть, зміст, основа (до речі, тому для милозвучності не можна каструвати, вибачте, слова, як от у слові ВИЇЗНИЙ замість ВИЇЗДНИЙ). У коренях слів, від яких утворюються інші слова - тисячолітня (у нас дійсно десятки тисяч) історія нації. Досліджуючи вікову тяглість мови, досліджуємо, чим займалися люди (ворот, ворота, отворити і т. д.), що вони думали, чим займалися. Якщо все це дослідити, ми можемо відбудувати і вивести на свідомість духовне тіло генетичної сутності українців упродовж тисячоліть і століть. Уявіть собі мову, де кожне слово стоїть на своєму місці, де воно щось пояснює, доповнює. І ми все це розуміємо! Сподіваюся, так буде, коли ми, врешті, почнемо серйозно працювати над своєю мовою.
А якщо забрати історію, то це забрати саме життя, дух народу. А після забраного духу тіло довго не тримається... Саме цього прагнула і прагне російська імперія.
Так, вони цілеспрямовано указами постійно вводили мову, витворену на території нинішньої України як свою на терени своїх розрізнених племен. Багато разів переділювали нашу мову, діаспора пам`ятає, що останній поділ був у 30-х роках.
Роблять це вони і сьогодні. Зараз читаю Джорджа Мартіна "Пісня льоду і вогню". Російською мовою, бо українською ще нема, а те, що є - любительський переклад і такий слабкий, що вже краще російський. І подибую там такі слова: ХРЕБЕТ у значенні ПОЗВОНОЧНИК, СВЕТ у значенні МИР, МЕСЯЦ у значенні ЛУНА, ПАЛИЦА у знач. ПАЛКА,ПЕКЛО замість АД... "Тебе не доведётся", "Я тебя, часом, не знаю?", "В чертоге гомонили хмельньіе Харло, её дальние родственники..." Тема продовжується...
Так, живу старовинну мову "зробили" діалектом. Довго думала, чому в народі кажуть МІД, а не МЕД. Виявляється, мід - санскритське слово, і означає воно мед. А в Індії БДЖОЛА називається МЕДОМУХОЮ. В народі є слово РИНДИТИСЯ - слово Київської Русі ОДЯГАТИСЯ. ПОРТКИ - теж саме - ШТАНИ. Є слово ПОКУШАТИ (у значенні покуштувати), яке витісняють... Є гарне слово ЗҐРАЛІ, яке можна досліджувати, ПУЖАК... Тема невичерпна і непочата. Мова - наша національна цінність!


Коментатор Михайло Карасьов, [ 2015-05-23 17:56:37 ],
на сторінці поезії     "абетка відео"   Карасьов Михайло

Коментатор Михайло Карасьов, [ 2015-05-23 17:57:38 ],
на сторінці поезії     "абетка відео"   Карасьов Михайло

Коментатор Михайло Карасьов, [ 2016-02-28 18:20:09 ],
на сторінці твору     "Замітки про книгу Б. Жолдака «Укри». "   Карасьов Михайло

1   ...   21   22   23   24   25   26   27