Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Олексій Кацай (1954)

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2006-05-06 19:04:17 ],
на сторінці твору     "Людина, якій було шкода Бога (Пам'яті С.Лема)"   Кацай Олексій

Шановний Олексію, йдеться про співчуття, так, як про щось традиційне, добре відоме, стандартне, зрозуміле і безсмертне? Співчуття є, а Бога нема? А раптом, усе таки, Він є? Бо ж раз існують різні варіанти поглядів, то чому не існують самі першопричини (навіть різні), чи там останні зупинки для цих поглядів? Думаю, що всі першопричини існують, і дуже далеко за межами скромної істоти з назвою Хомо Сапієнс-Сапієнс. Але, схоже, що найцікавішим у цій історії є те, що ці різні зупинки містяться на одній вертикалі.
Що стосується Станіслава Лема, то пригадуючи його твори, не знаходжу там відсутності Бога, та і як Бог, у випадку свого існування, може бути відсутнім у своєму світі? А в протилежному випадку, має існувати щось протилежне Богу? Так? Цього у Лема я теж не помічав, - чи може суспільство є диявольською протилежністю Творцеві - "по-вертикалі"?
Так чи інакше, Лем - видатна постать, що поєднує всіх мислячих читачів фантастики, та й не тільки. Думаю, нам, львів'янам, варто якісніше вшановувати пам'ять нашого великого земляка.
Коментатор Олексій Кацай, [ 2006-05-08 11:52:40 ],
на сторінці твору     "Людина, якій було шкода Бога (Пам'яті С.Лема)"   Кацай Олексій

Шановний Володимире! Йдеться про співчуття, яке є складним словом на базі двох слів: “спів” і “чуття”. Відчуваєте? Цей “спів чуття” в повній мірі був властивим як Лему, так Войтилі, не дивлячись на їхню світоглядну різність. В цьому сенсі вони є величнішими за всі їхні та наші скромні особисті фантазування. Тобто, в цьому сенсі, вибачте, але “спів чуття” є, а Бога немає. Не потребує отой спів цієї, за висловом Лапласа, гіпотези.
Вірніше, не те, що не потребує, а унеможливлює замикання на одній з теорій в просторі, якій складається, як мінімум, з трьох координат. Бо тоді це і не простір буде. Бо, давайте відверто, наука є лише оборотним боком-блюзнюком релігії. Оскільки як остання базується на вірі, так і перша у великій мірі на тому ж. Поки що – я підкреслюю: поки що! – існування або не існування Бога є таким, що не може бути доведено в принципі. Можна лише вірити в те, або в інше.
На якому боці стою я, Вам зрозуміло. Але ось що цікаво: оте подвійне “вірити-не вірити” намагається вивчити й мистецтво, яке ширяє поміж релігією та наукою. Адже, з першої точки зору, що таке, наприклад, міфологія з фентезі?.. Адже, з другої точки зору, що таке є, наприклад, архітектура з математикою?.. Така ось “триєдність” нашого буття :)
Яка одна, до речі, і лише одна вона може завдати напрямку, згаданій Вами “вертикалі”. Точкою відліку якої ("першопричиною" за Вашим висловом) є людина. Звісно, усе це – з моєї суб‘єктивної точки зору, яка аж ні в якому разі не претендує на істину в останній інстанції.
А за вшанування осіб, чиє життя пов‘язане з Україною, я з Вами цілком згодний. Чи є у Львові вулиця Лема? Про те, що, наприклад, в Полтаві немає вулиці одного з найвизначніших радянських фантастів Володимира Савченка, полтавця за народженням, я знаю точно :(
Коментатор , [ 2006-05-13 18:58:51 ],
на сторінці поезії     "Блискавиця"   Кацай Олексій

Коментатор Сергій Татчин, [ 2006-06-08 11:19:11 ],
на сторінці поезії     "Люди-Х"   Кацай Олексій

Коментатор Мірко Трасун, [ 2006-11-04 21:39:02 ],
на сторінці поезії     "Осінні атлантиди"   Кацай Олексій

Коментатор Олексій Кацай, [ 2007-08-31 10:01:22 ],
на сторінці поезії     "Міста багаття... іскри облич..."   Кацай Олексій

1   2   3   4   5   ...   17