Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Володимир Мельников (1951)

Рубрики

Огляди ⁄ Переглянути все відразу

  •   Злетів на небо видатний український музикант професор Анатолій Молотай
       Прямуючи 30 листопада 2022 року по слизькому тротуару Печерського району міста Києва ме
  •   Земля Буковини прийняла навічно в свої обійми Василя Фольварочного
        Сьогодні, 9 лютого 2022 року, земля Буковини прийняла в свої обійми відомого письменни
  •   У Трускавці проведено тридцятий Міжнародний пісенний фестиваль «Доля». Гран-прі у Оксани Радул
    Історичний екскурс
  •   Авторське право як прихований механізм цензури та недобросовісної конкуренції
    до уваги користувача Mitte27
  •   Поетеса і музикант Ліза Хохотва провела свій перший творчий вечір
    Завдяки оголошенню у Фейсбуці дізнався, що 21 травня 2021 року з 19.00 проводитиметься пер
  •   Щаслива «Доля» Мар’яна Гаденка
    Гаденко Мар’ян Ілліч. Композитор і поет від Бога. Засновник та видатний організатор багать
  •   Про майбутню пісню Юрія Лазірка
    Пане Юрію! У Києві ранок, а Нью-Йорку ніч. Тож бажаю Вам доброї ночі та солодких снів. Кол
  •   ЯКИМИ БУДУТЬ ПЕРШІ КРОКИ НОВІТНЬОЇ ДЕМОКРАТІЇ УКРАЇНИ? (березень 2005)
    Якими будуть перші кроки новітньої демократії України з початком творення нової сторінки у

  • Огляди

    1. Злетів на небо видатний український музикант професор Анатолій Молотай
         Прямуючи 30 листопада 2022 року по слизькому тротуару Печерського району міста Києва мене зупинив сигнал мобільного телефону.

         Телефонував Сергій Миколайович Золотарьов, в недалекому минулому диригент Національного президентського оркестру, який 3 жовтня 2004 року диригував оркестром в Національному палаці культури і мистецтв «Україна» під час проведення мого творчого вечору – благодійного заходу «Ми служимо народу України».

         Як крижаною водою вилив мені на голову три слова: «Вчора помер Молотай». Попросив нагадати номери телефонів творчих друзів Анатолія Михайловича – заслуженого діяча мистецтв України Марциніва Олега Дмитровича та державного діяча, політика, голови наглядової ради Національного президентського оркестру, академіка Толстоухова Анатолія Володимировича.

         Вранці, 1 грудня 2022 року зателефонував Валерій Анатолійович Молотай – достойний, турботливий син свого видатного батька - засновника та художнього керівника Національного президентського оркестру, професора Національної музичної академії України Анатолія Михайловича Молотая.

         Валерій підтвердив сумну звістку, що 29 листопада 2022 року батька не стало. Причина смерті – ішемічна хвороба серця, яке раптово зупинилось імовірно через тромб.

         Повідомив, що церемонія прощання відбудеться в п’ятницю 2 грудня з 13 до 14 години в ритуальній залі Лісового кладовища столиці України, що поблизу центрального входу.

         Поховання розпочнеться з 14 години (84 р. 125-3-12).

         Мимоволі прийшли та лягли на папері поетичні рядки, присвячені нашому дорогому другові та видатному митцю:

      Пробач за все й у вічність відлітай…
      Народжується зірка чи планета
      Із назвою «Маестро Молотай»,
      Як світоч духу, для людського злету!
      Як білий птах, у вічність відлітай…
      Мільярди літ тривати тому лету…


      Відповідальний секретар наглядової ради
      Національного президентського оркестру,
      заслужений діяч мистецтв України
      Володимир Миколайович Мельников

         01-03.12.2022 року, м. Київ



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    2. Земля Буковини прийняла навічно в свої обійми Василя Фольварочного
          Сьогодні, 9 лютого 2022 року, земля Буковини прийняла в свої обійми відомого письменника Василя Івановича Фольварочного.

          Великого майстра слова, патріота і громадського діяча, який помер у Києві 5 лютого та залишив яскравий слід в українській літературі, поховали на центральному цвинтарі міста Чернівці, де поруч знаходиться і могила легендарного Назарія Яремчука. Прощальна церемонія розпочалася об 11.00 на центральній алеї кладовища.

          На жаль, влада Києва не знайшла достойного місця на Байковому цвинтарі, якого насправді заслуговує золотий письменник України, заслужений діяч мистецтв України та повний кавалер ордену «За заслуги» І, ІІ та ІІІ ступенів Василь Фольварочний.
         
       А вчора, 8 лютого 2022року, перед Будинком письменників на вулиці Банковій 2, де Василь Іванович з 2002 по 2006 рік працював директором, з ним прощалися: дружина Тетяна Володимирівна, яка є першим заступником Голови НСПУ, Ігор Фольварочний (старший син) та інші родичі; друзі і колеги по спілці письменників України на чолі з Головою НСПУ Михайлом Сидоржевським; представники столичних бібліотек, а також представники Буковинського земляцтва Валерій Цибух (голова), Микола Проданчук (засновник земляцтва та перший заступник голови) , Володимир Саєнко та Володимир Мельников (заступники голови), Андрій Скибінський (відповідальний секретар та заступник голови), Сергій Скрипник та Олександр Шапка (члени Ради земляцтва), Марія Ткач (дочка покійного Михайла Ткача ) й інші.

         Активну участь в організації поховань Василя Фольварочного , в перевезенні з Києва до Чернівців його дружини взяли заступник голови Буковинського земляцтва Ігор Яків’юк та Сергій Скрипник, а також керівництво міста Чернівців та області.

         Письмово висловила співчуття родині та друзям В.Фольварочного від імені вокального тріо «Либідь» художній керівник колективу, народна артистка України Лідія Михайленко: «Нехай Господь упокоїть душу Василя Івановича Фольварочного. Йдуть кращі… Тріо «Либідь» висловлює щирі співчуття рідним і близьким покійного! Нехай Василь Іванович покоїться з миром! Вічна і світла йому пам’ять!».

         Буковинське земляцтво Києва приєднується до цих слів, дякуючи Василю Івановичу за активну участь в роботі земляцтва на посаді заступника голови, за книги, присвячені видатним буковинцям, за батьківську підтримку початківців, коли він був очільником письменницької організації Буковини, за всі його добрі справи…

         Мимоволі згадалися слова Михайла Ткача у виконанні тріо «Либідь» - Не летіть літа так дуже швидко! Хай поплава з лебедем лебідка…

         Полетіла душа Василя Івановича в далекі світи, кружляючи над Буковиною, рідною Тернопільщиною, Києвом, де на вулиці Тростянецькій залишилася його вірна лебідка Тетяна… І болить йому, щоби ніхто не скривдив його лебідоньку… Свідомо чи не свідомо…





      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    3. У Трускавці проведено тридцятий Міжнародний пісенний фестиваль «Доля». Гран-прі у Оксани Радул
      Історичний екскурс

      Як розповів засновник Міжнародного пісенного фестивалю «Доля» народний артист України Мар’ян Гаденко фестиваль було започатковано в перший рік життя незалежної України, а саме в 1992 році, за погодженням з Міністерством культури України та Державним комітетом телебачення і радіомовлення України.
      Мета фестивалю – щорічно, на конкурсних засадах вшановувати найкращих виконавців української пісні в номінаціях «сучасна обробка народної пісні», «авторська пісня і співана поезія», «сучасна популярна музика», а також визначати найкращих піснетворців - поетів, композиторів та аранжувальників.

      З 1992 по 1998 роки фестиваль проходив у Чернівцях. З 1999 року, на запрошення міського голови міста Трускавця Богдана Матолича, організатори фестивалю та конкурсанти збиралися в місті Трускавці, а з 2007 року - в столиці України.

      Переможцями фестивалю, для яких «Доля» стала реальною сходинкою до їх подальшого визнання в Україні та у світі є Наталія Бучинська, Ольга Добрянська, Оксана Пекун, Катерина Бужинська, Віктор Павлік, Василь Данилюк, Іван Дерда, Дмитро Яремчук, Оксана Нестеренко, Астрая, Павло Мрежук, Іван Красовський, Юлія Мартинова, Тетяна Кисляк, Алла Кобилянська, гурти «Пікардійська терція», «Дзвони», «Літопис», «Нічлава Блюз», «Новий стиль», «Тріода».

      Співголовами журі в різні роки були народні артисти України Дмитро Гнатюк, Костянтин Огнєвий, Назарій Яремчук, Микола Мозговий, Василь Зінкевич, Ніна Матвієнко, Іван Попович, Іво Бобул, Лілія Сандулеса, Микола Свидюк, Анатолій Демчук, Олександр Василенко, Євген Коваленко, Олександр Пономарьов, Іван Мацялко, Михайло Мацялко, Оксана Савчук, Іван Кавацюк (дует «Писанка»), Олег Дзюба, Алла Попова, Віктор Шпортько, Анатолій Матвійчук, Павло Дворський, Ніна Шестакова.

      Кращими поетами фестивалю ставали Вадим Крищенко, Микола Луків, Ганна Чубач, Володимир Мельников, Зоя Кучерява.

      Високе звання кращого композитора отримували Анатолій Горчинський, Геннадій Татарченко, Остап Гавриш, Лілія Остапенко, Анатолій Сердюк.

      Новий подих сучасна українська пісня отримала завдяки аранжуванням Дмитра Гершензона, Ігоря Балана, Сергія Коваля.

      У фестивалі брали активну участь представники української діаспори США, Канади, Румунії, Ізраїлю, Польщі, Угорщини, Росії, Білорусі, Болгарії, Хорватії, Словенії, Македонії, інших держав колишньої Югославії та Грузії.

      Про ХХХ Міжнародний пісенний фестиваль «Доля»

      Співорганізатором ХХХ ювілейного Міжнародного пісенного фестивалю «Доля» (проходив 27-28 серпня 2021 року в Трускавці) разом з його засновником Мар`яном Гаденком виступила Трускавецька міська рада, яку очолює міський голова Андрій Кульчинський.

      Прес-служба Трускавецької міської ради повідомила, що ювілейний фестиваль «Доля» розпочався в обідню пору 27 серпня символічним плетінням вінка, який учасники дійства пронесли до пам’ятника Іванові Франку. В цей день Україна та світова спільнота відзначали 165-ту річницю від дня народження видатного українця.

      Офіційна церемонія відкриття ювілейної «Долі» проходила в трускавецькому Палаці культури ім. Тараса Шевченка. Гостей фестивалю вітали міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, народні артисти України Мар`ян Гаденко та Лілія Сандулеса, а також наймолодші та найстарші віком учасники.

      Протягом першого дня члени журі фестивалю, народні та заслужені артисти України Анатолій Демчук, Василь Данилюк, Лілія Сандулеса, Ніна Шестакова, Ольга Добрянська, Роман Рудий, Алла Кобилянська, Василь Волощук, Ванда Дріневська, Володимир Будейчук, Ірина Зінковська, Ірина Стиць та Олена Хижна на чолі з Мар’яном Гаденком напружено працювали, щоб визначити кращих виконавців у трьох номінаціях, а також володаря Гран-прі, якого крім нагород фестивалю також чекав цінний подарунок Трускавецької міської ради.

      ХХХ Міжнародний пісенний фестиваль «Доля» завершив свою роботу 28 серпня 2021 року великим гала-концертом, що розпочався о 20.00 та закінчився церемонією нагородження переможців.

      Володаркою гран-прі та одним із лауреатів ХХХ-го ювілейного фестивалю «Доля» з піснею «Повертайся, мамо» на слова заслуженого діяча мистецтв України Степана Галябарди і музику заслуженого артиста України Василя Волощука за одностайним рішенням журі стала солістка Оркестру Державної служби України з надзвичайних ситуацій, активний член Асоціації діячів естрадного мистецтва України та Буковинського земляцтва міста Києва старший прапорщик служби цивільного захисту Оксана Барняченко (творчий псевдонім - Оксана Радул).

      Це творче досягнення представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій відразу після святкування тридцятої річниці незалежності держави свідчить про відповідальне ставлення керівництва служби до своїх службових обов’язків і в галузі культури, а також стало справжнім подарунком усім рятувальникам країни, які 17 вересня відзначатимуть своє професійне свято - «День рятівника».

      28 серпня – 12 вересня 2021 року, м. Трускавець – м. Київ



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    4. Авторське право як прихований механізм цензури та недобросовісної конкуренції
      до уваги користувача Mitte27

      Прецедент авторського права виник наприкінці дев'ятнадцятого століття.
      Уявляєте, такі генії як Леонардо да Вінчі, Олександр Пушкін, Вільям Шекспір та інші творили без цього права? До речі і скромний Творець всесвіту, Який і зараз творить та щедро наділяє даром творчості деяких людей, робить свої справи, не потребуючи винагороди та не вимагаючи плати від людей і правителів за користування Своїми творіннями. А було б непогано шаленіючому від жадоби світовому бізнесу сплачувати 99 відсотків від своїх прибутків на користь людства і кожної простої людини за споживання лісів, земель, води, повітря, енергій Сонця і надр Землі.

      Люди творчих професій та істинні творці (автори) витворів мистецтва та нових знань не можуть бути зацікавленими в тому, щоб їх духовне дитя не стало надбанням людства та всесвіту.

      Водночас керівники бізнесу (промисловці, політики, представники сучасної медицини та фармацевтичної галузі, освіти і науки, галузі культури і мистецтва тощо), які в той чи інший спосіб заволоділи монопольним правом використовувати інтелектуальний (творчий) продукт того чи іншого автора, по-перше, зацікавлені у заниженні авторського гонорару, а, по-друге, з метою отримання надприбутків, не зацікавлені в тому, щоб їх внутрішні та зовнішні конкуренти мали таку ж можливість використовувати цей продукт в інтересах громадян та людства в цілому.

      Зауважу, що не випадково до керівників бізнесу включено політиків, оскільки кожний бізнесмен знає, що політика є найприбутковішим бізнесом у світі, а наявність на вищих державних посадах мільйонерів та мільярдерів тільки підтверджує зазначену аксіому.

      Тому як автор наукових робіт і винаходів (зокрема «Проектування математичних алгоритмів функціонування радіоелектронних засобів». Мельников В.М., Оленович О.Ф. Учбовий посібник, - Київ: Видавництво ВА ППО СВ, 1992); слів і музики естрадних пісень; фотографій; літературно-художніх видань («Друзям» 2003; «Українці не папуаси» 2007; «Безмежна доля» 2014); а також публіцистики, виданих українською, російською та англійською мовами, я офіційно дозволяю їх вільне використання фізичними та юридичними особами (оцифрування, публікацію, переклад на інші мови, поширення та відтворення в Інтернеті, на радіо і телебаченні, видання в паперовій та інших формах), у тому числі з комерційною метою, в будь-якій країні світу за умов зазначення автора (співавторів) відповідного твору. При цьому у разі використання творів (відповідних файлів, записів, їх відтвооренння) зобов'язуюсь не порушувати в судовому порядку питань щодо матеріального авторського права.

      Поэтому как автор научных работ и изобретений (в частности «Проектирование математических алгоритмов функционирования радиоэлектронных средств». Мельников В.Н., Оленович И.Ф. Учебное пособие,- Киев: Издание ВА ПВО СВ,1992); слов и музыки к эстрадным песням; фотографий; литературно-художественных изданий («Друзям. Моим товарищам. To my friends» 2003; «Украинцы - не папуасы» 2007; «Безграничная доля» 2014); а также публицистики, изданных на украинском, русском и английском языках, я официально разрешаю их свободное использование физическим и юридическим лицам (оцифровку, публикацию, перевод на другие языки, распространение и воспроизведение в Интернете, на радио и телевидении, издание на бумажных и других носителях информации), в том числе с коммерческой целью, в любой стране мира, при условии упоминания автора и соавторов соответствующего произведения (файла). При этом обязуюсь не возбуждать в судебном порядке вопросы касательно материального авторского права.

      Therefore, as the author of scientific works (inventions), words and music of songs, photographs, literary and artistic publications («To my Friends» 2003; «Ukrainians are not Papuans» 2007; «Boundless Fate» 2014), as well as journalism published in Ukrainian, and also in Russian and English, I officially authorize their free use (digitization, publication, translation into other languages, distribution and reproduction on the Internet, radio and television, publication in paper and other forms), including for commercial purposes, in any which country of the world under the conditions of obligatory indication of the author (co-authors) of the work. In the case of the use of works (relevant files, records, their reproduction), I undertake not to raise the issue of substantive copyright in court.

      Заслужений діяч мистецтв України, кандидат технічних наук Володимир Миколайович Мельников (Володимир Мельников, Имир Ельник, Ростислав Очеретяник, Владимир Мельников, melnikov v n, فولوديمير ملنيكوف, Уладзімір Мікалаевіч Мельнікаў, Wolodymyr Melnykow, Βλαντιμίρ Μέλνικοφ, Volodymyr Melnykov, ولدیمیر ملنیکوف, Volodymyr Mel'nykov, Vladimir Melnikov, Volodimir Melnikov).

      Кyiв, 31.07.2021, E-mail:melnikov.vlad@ukr.net



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    5. Поетеса і музикант Ліза Хохотва провела свій перший творчий вечір
      Завдяки оголошенню у Фейсбуці дізнався, що 21 травня 2021 року з 19.00 проводитиметься перший творчий вечір молодої поетеси Лізи Хохотви.
      Місце проведення теж здивувало – Міжприхідський молодіжний центр на вулиці Почайнинській 12-Б, де жодного разу ще не бував.

      Так само з Інтернету дізнався, що Ліза, яка народилася 12 травня в 1999 році, в 2020 році вже успішно закінчила Київську муніципальну академію музики імені Глієра та навчається на першому курсі Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого.

      Прочитав з насолодою публікацію Лізи в журналі «Отрок» №2 (100) «Лицар теж людина» (https://www.otrok.org/rycar-tozhe-chelovek/) і наче сам побував у своєму далекому дитинстві.

      Вірші поетеси (https://t.me/sunphilosophy) теж приємно здивували своїм теплом, чистотою, відвертістю та мудрістю, яку часто-густо плутають з досвідом. Мудрість і розум людини є даром Божим та основними складовими таланту. Вони не з’являються з плином часу чи з отриманням атестатів дипломів, почесних та наукових ступенів і звань, високих посад… Вони або є, або їх немає.

      Тому завчасно приїхав на творчий вечір Лізи Хохотви і не пошкодував про це.
      По-перше, вразила атмосфера молодіжного центру. Коли з ваганнями, які кожний міг прочитати на моєму обличчі, опинився біля вхідних дверей будинку №12-Б вулиці Почайнинської, мене відразу запросили зайти. Запропонували присісти. Потім, як старовинному знайомому, гостинно запропонували чаю.

      По-друге, головне дійство розпочалося біля 19 години, коли друзі, гості (запрошені і не запрошені) піднялися сходами на другий поверх, вмостилися в зручних кріслах і диванах та поринули разом з Лізою в дивовижний світ її поезій, музики, пісень.

      Вродлива дівчина Ліза Хохотва з темним, хвилястим волоссям, в блакитній сукні, з гарною посмішкою одночасно була і ведучою творчого вечору; і майстерно читала свої вірші; і розповідала про роботу в православному телевізійному серіалі, в якому є сценаристом, композитором та актором; і співала свої пісні на власну музику та музику інших авторів, акомпануючи на гітарі та фортепіано.

      В ошатній залі молодіжного центру постійно лунав радісний сміх хлопців та дівчат, а очі учасників творчого вечору світилися тим світлом, яке випромінювала своїми творами та їх виконанням талановита поетеса і музикант Ліза Хохотва, в яку було неможливо не закохатись. Дві години промайнули, як дві коротенькі хвилинки. Ніхто не хотів відразу бігти до найближчої станції метро «Контрактова площа», хоча всіх вже чекали вдома.

      Мабуть саме так народжуються справжні зірки, які вічно зігріватимуть Всесвіт своїм теплим, ніжним світлом, навіть коли вони будуть змушені згаснути, не спалюючи все навколо та не хизуючись своєю яскравістю, потужністю, унікальністю…
      Тож побажаємо Лізі Хохотві Божого благословення та захисту від заздрості, сірості, зрадливості на її життєвому і творчому шляху до людських та мистецьких звитяг.

      Заслужений діяч мистецтв України
      Володимир Мельников (Имир Ельник)
      21-25 травня 2021, м. Київ



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    1. Щаслива «Доля» Мар’яна Гаденка
      Гаденко Мар’ян Ілліч. Композитор і поет від Бога. Засновник та видатний організатор багатьох міжнародних та всеукраїнських пісенних фестивалів, починаючи від славнозвісної «Долі».
      Талановитий телеведучий. Перегляньте тільки декілька його програм «Моя пісенна сповідь». Станете постійним глядачем цих програм.
      Народний артист України. Неперевершений виконавець власних пісень, чимало з яких стали фактично народними. Секретар творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України».
      Кавалер ордену «За заслуги» ІІІ-го та ІІ-го ступенів. Про всебічну обдарованість Мар’яна Гаденка свідчить навіть те, що він завершив свою військову кар’єру, звільнившись у відставку з посади заступника командувача внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України… І тоді йому було лише сорок п’ять років.
      Ще одне унікальне досягнення. Всього через вісімнадцять місяців після присвоєння Мар’янові звання заслужений артист України йому було присвоєно почесне звання народний артист України. Хто з видатних артистів сучасності та минулого наблизився до цього показника?

      ***
      А от про Мар’яна Ілліча вперше в мене запитала моя теща у Чернівцях. Це було в дев’яностих роках минулого століття під час моєї чергової відпустки.
      - Володя, десь там у вашому Києві живе полковник Гаденко. Співає такі гарні пісні, які пише сам… Постійно слухаю його по радіоточці. Він родом теж з Буковини, зі Сторожинця … Чув про такого?
      - Ні, не чув, - чесно зізнався тещі, а сам подумав, що маю обов’язково відшукати земляка, який справив таке враження на літню, російськомовну жінку. Тим паче, що Сторожинець був для мене рідним містом, де народився і тривалий час проживав мій двоюрідний брат Ігор Григорович Малюк, молодший син Григорія Миколайовича Малюка. Того самого першого секретаря райкому партії Путильського району Чернівецької області, про якого ще у студентські роки майбутній видатний український поет Михайло Ткач написав жартівливі вірші для виступу буковинських піонерів на обласному партактиві:
      Спитаймо дядю Малюка
      У суворім тоні:
      Чом так мало молока
      В нашому районі?!
      Згадуючи Сторожинець мого дитинства та розшукуючи Мар’яна Ілліча, я ще до знайомства з ним написав вірші про це мальовниче буковинське місто:

      Міхальча, Кам’яна… А там – вже за лісами
      Сховався, наче рай, Сторожинець…
      Під небом синім, як під парусами,
      До Чернівців пливе він навпростець.

      Купався там з братами у Сереті,
      Вночі – рибалив, вдень – збирав гриби,
      Стріляв «фашистів» клятих в очереті
      І бабцям на базар тягав торби.

      Там народились наш Мар’ян Гаденко,
      Валерій Цибух, мій молодший брат…
      Там вперше схвилював моє серденько
      З книжок старих Шевченко і Сократ.

      Але, на жаль, канікули минали,
      І повертались ми до Чернівців,
      Де на Сторожинецькій вже чекали
      Своїх найкращих друзів і гравців.

      Тоді в Україні ще не було так поширено Інтернету, як сьогодні. Але вже через місяць, завдяки телебаченню і радіо, я вже «знав» Мар’яна Ілліча в обличчя та почув багато його пісень, переважно в авторському виконанні. Неповторний тембр голосу. Відкрита посмішка. Непідроблена щирість автора й виконавця, яка йшла ніби з глибини душі.
      Пісні Гаденка надихнули мене написати такі рядки:
      Є люди, від яких іде тепло,
      Що інших безкорисно зігріває.
      До них не прилипає бруд і зло
      І, дякуючи їм, життя триває.

      А, завдяки теплу, в усі часи
      Народжувалась пісня в Україні,
      І надзвичайно теплі голоси
      Її співали і співають нині.

      Та пісня, наче чисте джерело,
      З якого пити нам і не напитись.
      Гаденко – це і пісня, і тепло.
      Приходьте, люди, до Мар’яна грітись!

      Та дізнатися про адресу чи телефони свого знаного земляка мені тривалий час не вдавалося.
      Але диво таки трапилося. А можливо це Доля зробила свою справу? На платформі станції метро «Позняки» раптом побачив саме те довгоочікуване обличчя високого мужчини, який ішов мені назустріч. Наважився звернутись.
      - Пробачте, будь ласка. Ви не Мар’ян Гаденко?
      - Так… Це я… ?
      Слово за словом… Обмінялися телефонами. Виявилося, що ми майже сусіди. Мешкаємо на перехрестях вулиць Миколи Бажана, Лариси Руденко та Олександра Мишуги. І жодного симптому зіркової хвороби.
      Пізніше потрапив у гості до Мар’яна Ілліча. Прихопив із собою касети з власними піснями під гітару, сподіваючись на інше диво. Бо який поет не мріє почути свої віршовані рядки у пісні, що лунають в радіо чи телевізійному ефірі?
      І от мене, точніше мої пісні, з інтересом слухав сам народний артист України Мар’ян Гаденко!
      - Оця пісня про миротворців вже зараз достойна найкращої сцени, – раптом вимовив композитор. – Записуй, Володя, телефон начальника ансамблю внутрішніх військ МВС України Василя Гулька. Скажеш, що від мене. Віддай йому цей запис. Хай готують аранжування та достойних виконавців.
      Отак просто, як у народній казці, завдяки Мар’янові Гаденку влітку 2001 року з’явилася моя найперша студійна пісня «Миротворці» в професійному виконанні квартету «Новий стиль», яким керував Леонід Радченко – нинішній музичний продюсер та директор народної артистки України Наталії Бучинської.
      До речі, аранжування до пісні зробив талановитий композитор Олександр Бурміцький, якому Мар’ян Ілліч посприяв переїхати разом з родиною до столиці з Тернополю. Між іншим, з Тернополю до Києва він посприяв переїхати і майбутній народній артистці України Наталії Бучинській…
      Тож з легкої руки Мар’яна Ілліча Гаденка на початку осені того ж року пісня «Миротворці» вже лунала на всю країну по першому каналу Національного радіо, а в грудні виконувалася на урядових святкових концертах, присвячених Дню Збройних Сил України та Дню міліції в Будинку офіцерів і в палаці «Україна».

      ***
      Минуло ще три роки.
      І от 3-го жовтня 2004 року, в Національному палаці культури і мистецтв «Україна» відбувся мій творчий вечір – благодійний захід «Ми служимо народу України», присвячений сорокаріччю визволення України від фашистських загарбників. Головою оргкомітету заходу був Ігор Борисович Черкаський, режисером концерту – заслужений діяч мистецтв України Валерій Миколайович Коломієць. Але хрещеним батьком мого пісенного злету став Мар’ян Гаденко, хоча за віком він є на чотири роки молодшим від мене.
      Крім пісні «Миротворці» на тому концерті пролунало багато моїх пісень, присвячених прикордонникам, військовослужбовцям Збройних Сил, внутрішніх військ та СБУ, рятувальникам, розвідникам, міліції та іншим правоохоронцям нашої держави.
      Концерт було відкрито піснею на мої слова та музику в музичному співавторстві з Олександром Бурміцьким «Клятва Україні». Виконували пісню народні артисти України Леонід Сандуленко, Наталія Бучинська та квартет «Новий стиль» у супроводі духового оркестру Національного президентського оркестру, диригент заслужений діяч мистецтв України Сергій Золотарьов, художній керівник і головний диригент народний артист України Анатолій Молотай.

      ***
      Як один день, промайнуло ще десять років…
      Перед початком шістдесятого року життя Мар’яна Гаденка написав йому декілька вітальних рядків, які 20 вересня 2014 року мав можливість озвучити в невеликому колі творчих побратимів, які на запрошення маестро приїхали на фестиваль «Рідна мати моя» (торік проходив у Обухові):
      Ви, Мар’яне, родилися генієм,
      Обдаровані Ви світлим розумом…
      Ваша музика божим знаменням є
      Та поезією, а не прозою.

      Обдаровані божою милістю,
      Теплим голосом і працездатністю…
      Ваше слово наповнене щирістю,
      Глибиною, а не легковажністю…

      Ваше серце тріпоче і крається
      За Планету і Жіночку скривджену.
      А Земля? – Як завжди, обертається…
      А Вкраїна? – Війною принижена…

      Хай побільше людей ген збирається
      Там, де Ваша душа розкривається.
      Все минає – у пісні співається,
      А добро – хай до Вас повертається.
      Не думаю, що Мар’ян Ілліч чекає на повернення якогось добра, яке робить людям. Бо добрі справи можуть бути тільки безкорисними. Але хай добрі справи ніколи не повертаються до нас зрадами та відчуттям, що тебе банально використали.
      У чому секрет щасливої Долі композитора і фест-менеджера Мар’яна Гаденка в його багатогранній творчій діяльності? Обдарованість і таланти? Безумовно. Але не тільки. Значною мірою його успіхам завжди сприяє родина і команда, які фактично є одним цілим.
      Це і люба дружина Ольга Володимирівна, з якою вони перейшли не одне поле життя. І струнка красуня-донечка Тетяна, яка дасть фору багатьом хлопцям і мужчинам не тільки за кермом легковика. І, звичайно, скромна, талановита, працелюбна, гарна, незмінна ведуча пісенних конкурсів і фестивалів, помічниця нашого маестро Ірина Макеєва.
      З такою командою і 60-річний ювілей Мар’яна Ілліча Гаденка не мине непомітно для його шанувальників. Гарною ознакою цього вже є нагородження Мар’яна Ілліча другим орденом «За заслуги» згідно з Указом Президента України від 21 серпня 2015 року, фактично за декілька тижнів до його ювілею.
      Привітаємо Мар’яна Ілліча з високою державною нагородою та готуймося на усіх континентах планети, де лунають життєстверджуючі пісні Гаденка і куди нас може занести наша доля, підняти 15 вересня вітальну чарку за здоров’я нашого друга і ювіляра та всієї його родини.
      Ми любимо Вас, Мар’яне, і віримо, що Ваша життєва зрілість ніколи не вплине на молодість Вашої душі, сміливість думок і безмежність творчих планів. Чекаємо від Вас нових пісень, телевізійних шедеврів та яскравих пісенних фестивалів.
      04.09.2015, м. Київ



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    2. Про майбутню пісню Юрія Лазірка
      Пане Юрію! У Києві ранок, а Нью-Йорку ніч. Тож бажаю Вам доброї ночі та солодких снів. Коли прокинетесь, матимете можливість прочитати мої міркування щодо Вашого поетичного творіння „Поле родить так полинно”.
      Як вірші, які прочитав із насолодою, ці шість стовпчиків написано для вдумливого читача „Образно. Досконало”. Узяв гітару. З ритміки і змісту віршів виникла мелодія. Заграв – сподобалося. Прослухав магнітофонний запис і вже, як слухач, залишився незадоволеним. Деякі слова, які наспівував, сам не зміг зрозуміти у власному пісенному виконанні Вашого поетичного твору. Переписав знову – результат незадовільний.
      Відразу згадав поради мого покійного друга, автора слів „Марічки”, „Ясенів” – Михайла Ткача. Михайло Ткач казав, що вірші для пісень мають писатися не для читачів, а для слухачів, щоб кожне проспіване слово було зрозумілим та доходило до кожного серця.
      Мій особистий досвід співпраці з композиторами і виконавцями під час народження пісні показує, що часто-густо я змушений редагувати свої вірші, знаходячи інші слова, які легше „проспівати”, які співак не „проковтне” задля досягнення необхідного музичного ефекту. Без такої співпраці авторів слів, музики та виконавця пісня може просто не народитися.
      Після цього я спробував самостійно проаналізувати та опрацювати Ваш прекрасний твір і дійшов таких висновків:
      1. У першому стовпчику слова „поле нами вкрите” слухач почує як „полинами вкрите”, що може призвести до втрати первинного змісту. Значно краще звучатиме „ нами поле вкрите”.
      2. І другий стовпчик для його кращого сприйняття на слух доцільно трішки змінити, принагідно використовуючи поширене у народних піснях слово „серденько” замість слова „серце”.
      3. Третій стовпчик для співу є бездоганним.
      4. Четвертий стовпчик для кращого розуміння слухачами усіх слів також доцільно викласти дещо інакше, оскільки слухачеві досить складно серед „моря” червоних маків уявити кущі білої калини. Мені здається, що пурпурові маки – прекрасний поетичний образ, а білі квіти калини відволікають слухача від сприйняття цього „образу крові”, загиблих під Крутами.
      5. У п’ятому стовпчику, розвиваючи поетичний образ червоних маків, мені як слухачеві логічніше й образніше почути слова не „всохлий цвіте”, а словосполучення – „крові цвіте”.
      6. Нарешті, складається враження, що в останньому реченні шостого стовпчику бракує деяких слів: „Стережемо подих вітру полинить над нами”. Можливий зміст цього речення: „Ми стережемо подих вітру, який полинить над нами”. Але слухач знову почує замість слова „полинить” слово „полонить” і не второпає хто кого і за що „полонить”. А от таке речення однозначно сприйматиметься слухачами: „Стережемо подих вітру ми із полинами”.
      Перед тим як навести „відкоригований”, вже дійсно пісенний варіант Вашого твору, пропоную також змінити і назву майбутньої пісні. Нова назва „Стежкою до Крутів” краще віддзеркалюватиме зміст твору та відразу налаштовуватиме слухачів почути про трагічні та героїчні події під Крутами.

      Стежкою до Крутів

      Поле родить так полинно,
      Нами поле вкрите.
      Полягли ми – полягали
      У зелених свитах.

      Нашу кров дощам не змити –
      Маків море грає,
      Ген, хвилюється, стікає...
      Аж серденько крає.

      Хай те серце з Берестечка
      Стежкою до Крутів
      Нас усіх збере у пісні –
      Триста незабутих.

      Триста душ вагою волі,
      Наче теплий вітер,
      Коливають маків поле –
      Пурпурові квіти.

      Білий Світе! Крові Цвіте!
      Розвеснись, як можеш!
      Відросися... Відмовчися
      Про людське та боже...

      Час, напевно, добрий лікар...
      Та гірчить полями.
      Стережемо подих вітру
      Ми із полинами.

      З повагою, Володимир Мельников, м. Київ, 03.06.2009.

      "вірші Юрія Лазірка"

      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    3. ЯКИМИ БУДУТЬ ПЕРШІ КРОКИ НОВІТНЬОЇ ДЕМОКРАТІЇ УКРАЇНИ? (березень 2005)
      Якими будуть перші кроки новітньої демократії України з початком творення нової сторінки української історії?
      Чи справдяться сподівання простих людей на стабільне, мирне, заможне і справедливе життя в Україні?
      Чи не поповниться активний словниковий запас пересічних громадян разом із словами “помаранчева революція” такими поняттями як “класова боротьба” (багатих і бідних, заможних і знедолених, працюючих і безробітних, помаранчевих і біло-блакитних)?
      Чи не означають переважно помаранчеві кольори святково - офіційного майдану в день інавгурації глави держави чимось зневажливим до інших політичних кольорів?
      Сьогодні ці запитання мимоволі задає кожний небайдужий громадянин України, незалежно від того чи голосував він за Президента України Віктора Андрійовича Ющенка чи ні. Бо сьогодні Віктор Ющенко вже не лідер опозиції, а президент оновленої української держави – гарант прав і свобод українського народу, до якого належить кожний громадянин України.
      І перший крок Віктора Андрійовича на посаді Президента України – це його звернення до українського народу на Майдані Незалежності, у якому він вже дав відповідь на одне із наведених запитань:
      “Моя перемога – це перемога усіх. Кожен має право шукати шлях для країни. Кожен має право обирати ті політичні кольори, які йому близькі. Але, дорогі друзі, дорогі українці, наш спільний вибір – кольори українського прапора, він об’єднує нас усіх, хто живе на сході, на заході, на півночі і на півдні”.
      Мабуть більшість з тих мільйонів українців, які голосували за Віктора Януковича, почувши ці слова Президента України, відразу відчули, що день інавгурації це також і їх свято.
      А мені відразу пригадалися слова фінальної пісні “Нова Україна” благодійного патріотичного заходу “Ми служимо народу України”, який проходив 3 жовтня 2004 року у Національному палаці “Україна”: “І хоча ми несхожі і різні, нас об’єднує – гілка калини, незалежність, любов до Вітчизни і до прапору України”.
      Незважаючи на цей непростий період передвиборчих баталій артисти військових формувань та правоохоронних органів держави, зокрема - Національного президентського оркестру, Ансамблю пісні і танцю Державної прикордонної служби України, Державного академічного ансамблю пісні і танцю Міністерства внутрішніх справ України, Центру культури і мистецтв Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та Центру культури і мистецтв Служби безпеки України, зібралися разом у свій вихідний день і провели цей благодійний захід, оспівуючи те, що єднає нас усіх – любов до рідного краю, батьківської хати та матері, а також - відданість державному прапору і народові, який вони захищають.
      Кошти, які вдалося зібрати під час підготовки та проведення заходу, були спрямовані 24 сім’ям загиблих військовослужбовців і правоохоронців різних регіонів України, у тому числі – сім’ям визволителів України від фашизму.
      Учасники благодійного заходу сподіваються, що відеозапис концерту “Ми служимо народу України” буде показано 23 лютого на першому національному каналі телебачення, коли народ України святкуватиме “День захисника Вітчизни”, що сприятиме патріотичному вихованню молоді та єднанню народу України, невід’ємною часткою якого є і люди у погонах. Символічно, що
      23 лютого - день народження Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України - Президента України, який проходив строкову службу у прикордонних військах.
      Продовжуючи цю тему можна зробити висновок, що інтереси безпеки та стабільності держави потребують створення практичних механізмів патріотичного виховання молоді та ідеологічного впливу на громадян, використовуючи засоби масової інформації, у тому числі популярні музичні програми радіо і телебачення.
      Наразі український ефір музичних теле- та радіоканалів часто-густо засмічений низькопробною російськомовною та англомовною продукцією, яка розбещує молодь, пропагує кримінальну романтику, секс, насильство, споживацьке ставлення до життя та викликає занепокоєння у правоохоронних органів і обурення у людей старшого покоління.
      Отже, одним з перших кроків новітньої української демократії може стати популяризація пісенної творчості, присвяченої героїчним професіям правоохоронців, військовослужбовців і рятувальників, наприклад, шляхом заснування щорічного Всеукраїнського телевізійного конкурсу відео кліпів патріотичної пісні “Ми служимо народу України”. Підсумки конкурсу можна було б проводити щорічно напередодні Дня Незалежності України, а фінансування витрат, пов’язаних з його підготовкою та проведенням, здійснювати шляхом залучення коштів конкурсантів, спонсорів та місцевих бюджетів регіонів України.
      Ще одне модне слово (“люстрація”) з’явилося після обрання Віктора Ющенка на посаду Президента України. На думку авторів відповідного законопроекту люстрація має регулювати процес кадрових призначень у сфері державного управління.
      Але можна стверджувати – і вчора, і сьогодні було і є достатньо правових норм для того, щоб на посадах політиків та державних службовців перебували чесні, чисті, порядні люди - талановиті фахівці, серед яких згідно з чинним законодавством можуть бути навіть колишні міністри та працівники колишньої Адміністрації Президента України, але ті, хто під час перебування на державній службі служив народу України, а не окремій особі, політичній партії, олігархічному чи іншому клану.
      Проблема полягає в іншому – у наявності політичної волі для якнайшвидшого впровадження механізмів “розумної” державної кадрової політики на усіх рівнях державної служби, яка ґрунтується на таких основних принципах: служіння народу України; демократизму і законності; гуманізму і соціальної справедливості; пріоритету прав людини і громадянина тощо.
      Хіба раціонально з приходом нових керівників втрачати безцінне – досвід і знання попередніх фахівців?
      Чи можна вважати нормальною ситуацію, коли процес працевлаштування колишнього керівника найвищого державного рівня після його відставки стає чиєюсь приватною справою?
      Чому у травні 2001 року держава не запропонувала одному з кращих банкірів світу та Прем’єр-міністру України достойну його професіоналізму, досвіду та міжнародному авторитету посаду?
      Тому, що в державі не було створено відповідних механізмів кадрової політики і, знаючи про це, найбільш спритні державні службовці вже з першого дня перебування на державній службі готують собі так звані “тили”.
      Отже, ще одним кроком новітньої демократії має стати створення та впровадження в життя реальних механізмів кадрової політики.
      І нарешті про контроль як основну складову управління в демократичному суспільстві.
      В “Урядовому кур’єрі” від 18 квітня 2000 року автором цих рядків разом з відомим поетом-піснярем, лауреатом Національної премії
      ім. Т.Г.Шевченка Михайлом Ткачем було надруковано статтю “Якщо ми прагнемо дива” про деякі проблеми державного управління.
      Щоб зробити правильні висновки щодо тих міркувань п’ятирічної давнини, та враховуючи те, що український народ насправді чекає дива від Президента України В.А.Ющенка, доцільно з невеликими коментарями ще раз навести зміст статті “Якщо ми прагнемо дива”.
      “Завжди незайве звіряти день сьогоднішній з днем учорашнім. Тим більше ця формула виправдана, коли йдеться про перспективу на майбутнє, аби не наступати двічі на оті кляті граблі прорахунків і помилок.
      Зміни, започатковані Президентом України (тоді – Л.Д.Кучма), які вже впроваджуються в життя з урахуванням думок простих людей (на той час вже чотири місяці на посаді Прем’єр-міністра України перебував В.А.Ющенко, було створено Раду представників громадських організацій національних меншин України), дають підстави говорити про видимі ознаки реальної демократії, тобто влади і волі народу, спроможної вивести нас із кризи, в якій ми опинилися на рубежі третього тисячоліття.
      З огляду на це, відчуваємо потребу поділитися деякими міркуваннями щодо того, як зробити процес демократичних перетворень незворотним.
      Що конче потрібно змінити, щоб запрацював державний механізм, а земля наших предків нарешті відродилася і ми на ній відчули себе господарями, творцями благ?
      Отже, якщо ми прагнемо цього, то насамперед маємо визначитися в площині дотримання основних принципів управління, незалежно від того, чи об'єктом господарювання є колективна чи фермерська структура, будівельна або промислова, а чи йдеться про складний комплекс управління містом, районом, областю, окремим міністерством чи такою державою, як Україна. Тож керівник будь-якого рівня має, -по-перше, знати, усвідомлювати і обов'язково визначати кінцеву мету, умови та наявні й потенційні ресурси для її досягнення.
      По-друге, приймати рішення та доводити їх до безпосередніх виконавчих структур, відповідно розподіливши наявні ресурси і чітко визначивши повноваження і відповідальність за виконання.
      І, по-третє, особисто контролювати й організовувати контроль за виконанням покладених завдань, за змінами умов та використанням виділених ресурсів за призначенням, залежно від ситуації та з урахуванням перебігу подій коригуючи попередні рішення.
      Якщо за такої схеми управління зникає бодай одна з трьох складових, адміністративні органи лише імітують напружену роботу, а відповідна ланка в господарському комплексі стає некерованою, сповзає у прірву, безглуздо витрачаючи (або безконтрольно втрачаючи) дорогоцінні ресурси.
      Проте навіть побіжні спостереження дозволяють зробити висновок, що найтяжчою, задавненою хворобою в українському суспільстві є хвороба відсутності належного контролю практично на всіх рівнях.
      Саме контроль, не формальний, а за кожною копійчиною, кожною цеглиною і на всіх рівнях, є основою того дива, яке наблизить Україну до ряду високо розвинутих держав.
      Така позиція вигідна навіть тим, хто скористався безконтрольністю лише для власного збагачення, адже рано чи пізно настане той час, коли треба буде відповідати за вчинене перед законом.
      У такій ситуації незле подумати й про своїх дітей, яким, напевно, краще житиметься в стабільній і демократичній державі.
      Важливо зазначити, що контроль не повинен сприйматися як недовіра ні до тих, хто мусить здійснювати контроль відповідно до своїх повноважень, ні до тих, кого контролюють.
      Контроль не повинен зводитись до репресивних заходів та кадрових перестановок. Сутність його в конструктивній позиції, а не в деструктивній.
      Керівникам, які не організували належного контролю за виконанням власних вказівок та рішень, потрібно дати шанс зробити це, а тим, хто встиг «забруднити руки», надати можливість цивілізовано все повернути державі.
      Налагодження ефективного контролю не означає, що на кожному рівні мають з'явитися нові окремі контрольні та інспекційні органи. Навпаки, їх кількість та кількість залучених до здійснення контрольних функцій людей може значно зменшитись, коли кожен керівник пам'ятатиме, що дії своїх безпосередніх підлеглих у схемі системи управління він мусить контролювати особисто і систематично, незалежно від кредиту довіри, а його команда має чітко діяти в рамках розмежування повноважень. Інакше порушується ієрархічний ланцюг підпорядкування, зникає сама суть управління, панує принцип багатовладдя (з “сірими кардиналами” чи фаворитами).
      І останнє, що, можливо, зацікавить читачів, причетних до здійснення реформування системи державного управління та створення в рамках зазначеної системи підсистеми державного контролю.
      На наш погляд, у рамках поетапного впровадження реформи було б доречно об'єднати відповідні контрольні органи (комісії, інспекції, управління з контрольно-ревізійними функціями, які вже створено в регіонах, міністерствах, уряді та при Президентові України) в ієрархічну контрольну систему.
      Йдеться не про створення ще одного додаткового відомства з контрольними функціями, а лише про раціональну, системну організацію певної взаємодії та обміну інформацією між існуючими контрольними та інспекційними органами за відповідними напрямками.
      Одним з таких напрямків може стати фінансова сфера, контрольна підсистема якої охоплювала б відповідні структури Мінфіну (ГоловКРУ), Нацбанку, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади.
      Впровадження власне системи контролю замість простої сукупності контрольно-ревізійних органів, інколи з «протилежними» цілями, дало б змогу, по-перше, об'єднати інтереси регіонів, відомств, центру в одне ціле; по-друге, запобігти відпливу з України бюджетних та позабюджетних коштів з відповідним наповненням державного бюджету; по-третє, значно зменшити наслідки від «фільтрації» результатів контролю, коли виявлені на регіональному (відомчому) рівні порушення приховуються від центру.
      Системне об'єднання відповідних контрольних структур передусім вимагатиме від інспекційних органів нижчого рівня погоджувати плани роботи з відповідними вищими контрольними органами або інформувати їх про плани своєї роботи.
      Крім того, означатиме для них необхідність надавати узагальнену інформацію про результати контролю, наявні ресурси та стан виконання покладених завдань не тільки безпосереднім керівникам, а й керівникам контрольних органів вищого рівня (підзвітність).
      Зрештою, це дасть змогу вищим контрольним органам здійснювати координацію та нагляд за ревізійно-інспекційною діяльністю, яка проводиться на нижчих рівнях, що сприятиме зменшенню загальної кількості перевірок, скороченню чисельності інспекторського складу, підвищенню об'єктивності контролю та ефективності державного управління в цілому (підконтрольність)”.
      Чи створено таку підсистему контролю у сфері державного управління? Що змінилося через п’ять років після публікації статті “Якщо ми прагнемо дива”? Відповідь одна - майже нічого не змінилося. Але починати робити ці кроки новітній демократії необхідно вже сьогодні.

      З того часу минуло ще чотири роки, а сподівання про "новітню демократію" так і залишилися сподіваннями.



      Прокоментувати
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --