Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Надія Таршин (1949)


Сторінки: 1   2   3   4   

Художня проза
  1. Один день волонтерського буття...

    Вчора отримали заявку з підопічного підрозділу, я її навіть встигла викласти у звіті про поїздку, попередньо викресливши один пункт.
    Сьогодні вранці о четвертій ранку сну уже немає, бо заявка сплутала усі плани на допомогу черговим підрозділам, бо це не те що важливо, а надважливо. Переглянувши карту Deep State за 24.03., зробивши сумні висновки від побаченого, розумію що події розгортаются так стрімко і невтішно для нас, що кожна година дорога в будівництві оборонних споруд. Думаю де взяти додаткові кошти на придбання усього озвученого в найкоротший термін. Згадала що у Світлани Субботіної залишилися невикористані на вчорашній день кошти, телефоную їй і отримую згоду на закриття однієї з позицій.
    Телефоную Віталію Рибалці щоб порадитися по інших позиціях заявки і Він повідомляє, що закриття трьох позицій бере на себе. Уже веселіше. О 9-й годині телефонує наш підопічний підрозділ, який нині тут неподалік(думаю Ви здогадалися) усі після поранень проходять там усі ці хитрі комісії, зарплата яка В них у цьому статусі, також розумієте, сидять напівголодні, просять допомогти. Жаль це не те слово, та прошу почекати години дві на відповідь бо залишається ще три пункти заявки на які потрібно найбільше коштів. Згадала, що в Богдана Дубини повинні були залишитися від попередньої допомоги, телефоную і Богдан погоджується закрити дві позиції. Завтра з Віталієм Рибалка поїдуть на ринок бо там значно дешевше можна замовити і придбати потрібні нам товари, та ще і знижки дають суттєві.. Знову об 11-й телефонує підрозділ, я повідомляю, що допомога буде тільки через два дні, бо нам потрібно усе замовити тому що усі м'ясо-ковбасні вироби нам дають зі значною знижкою за попереднім замовленням. Чую в голосі такі незвичні нотки, серцем чую, бо хоч чим небудь просять допомогти
    Терміново зв’язуюся з Яною Кісіль(Вона сьогодні чергова у волонтерці) і обговорюємо усі позиції допомоги, які ми в змозі надати. Через півгодини завантажили печиво, випічку, каву, тушонку, консервацію. Хлопці поїхали щасливі. Днями ще ковбасними виробами допоможемо.
    Передивляючись звітні світлини помітила, що у відео де нам Воїни за допомогу дякують нас фондом назвали, бігом відписалася що ніякий ми не фонд, бо там , як правило люди на зарплаті, а ми неприбуткова Громадська організація(ГО), усі члени якої є волонтерами, тобто ми свої кошти перераховуємо і вдячні кожному, хто нам довіряє і підтримує в різний спосіб і коштами і необхідними матеріальними ресурсами і не один рік, а є такі, що усі 10 років, бо все це іде безпосередньо на підтримку життєзабезпечення воїнів.
    Після обіду перекидає Віталій Рибалка прохання від великого ще одного нашого підопічного підрозділу, їх 300 чол.(радію що хоч цих ще є 300)просять харчової підтримки такої, як минулий раз, а це ж потрібно увесь автомобіль забити, щоб наїлися. Відповідаю що підтримаємо звичайно, тільки як закриємо потреби двох на Авдіїївський напрямок. Телефоную одному з двох, з яким не виходила на зв'язок більше тижня і повідомляю, що ми приїдемо до них у вихідні, щоб Вони змучені безкінечними боями не витрачали час і сили на дорогу. Чую відповідь таку, що краще б її нікому з Вас не чути. Сиджу мовчки якийсь час пришиблена почутим . Після цього починаю шукати в інтернеті той пункт заявки, який раніше викреслила, щоб встигнути…
    24.03.2024 Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. * * *
    Сьогодні Україна та і світ спостерігають за небаченою трагедією, яка сталася після підриву Каховської ГЕС. Усі небайдужі кинулися на порятунок людей і домашніх тварин. Мережі облітають фото врятованих домашніх тварин, зокрема собак, як вони вдячно туляться до людини, дякуючи за життя. Світлини тих , хто навіки залишився на ланцюгу під водою просто рвуть серце. У них шансу врятуватися не було.
    І згадалася мені недавня публікація про наших Слобожанських собак і жваве під нею обговоренні і навіть образи на адресу тих, хто їх підгодовує і облаштував для них хоч якесь укриття. Я розумію тривогу мами і не однієї, тому що у малих діточок реакція на собаку може бути різною, та в цьому випадку можливо краще звернутися до Селищної ради і попросити огородити цей майданчик.
    Любити собак котів це не кожному дано, це перевірка усіх нас на людяність, на уміння проявити турботу і добре відношення до братів наших менших і в цьому плані пані Ірина, яка їм рано вранці до роботи тихенько, щоб нікого не потривожити з тих, хто живе поверхами вище приносить їжу, для мене і для багатьох є взірцем людяності. Після цього забирає увесь посуд і так само після роботи повторює цю процедуру підгодовування тварин. Кругом чисто, ніяких залишків їжі чи брудних мисок немає. А ще потурбується, щоб їм у морози було не холодно і укриє їх теплою ковдрою. Чи багато хто з нас на такі вчинки здатен, адже це немале навантаження?
    Я видалила допис про собак, тому що два роки тому я на цій сторінці повідомила усім, що подібні дописи на «Моє Слобожанське» публікуватися не будуть. Жалію, що не догледіла, котрийсь з модераторів пропустив його. Коментарі вразили, особливо за "немиті руки" і за « не надо подкармлівать». Тобто коли собака буде світити ребрами і голодними очима дивитися на Вас, то усім стане легше. Вони ж все одно не підуть з селища, тому що собака домашня тварина і тулиться до людей і те що вони у нас стерилізовані, і привиті то це уже великий плюс.
    А ще відносно агресивності собак, то скажу наступне ми у цьому приміщенні знаходимося уже 1рік і три місяці. І наразі це не «Червоний хрест», як пишуть декотрі , а «Волонтерський пункт прийому допомоги для ЗСУ», це для тих, хто і досі не знає про наше існування. За цей час до нас приїжджали, заходили сотні незнайомих собакам людей і дуже часто з малими дітьми, які везли і несли допомогу на передову і до жодного з них за 15місяців я не спостерігала агресивної поведінки собак. І це підтвердять усі, хто допомагає в нашому волонтерському центрі.
    І наостанок повідомляю, що наш волонтерський центр чекає небайдужих, хто має можливість допомогти на передову. Потреби , як завжди. На перераховані кошти закуповуємо м’ясну продукцію, на яку у нас є суттєві знижки. Картка 4149 4998 0667 3172 Таршин Н.П.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. ***
    «Путін пріді»! – путін прийшов і що далі, і що вам не вистачало? Ця фраза і запитання до адептів чудовиська крутилися весь час в голові, коли ми поверталися з передової і я попросила сина Олександра поїхати іншою дорогою через Святогірськ. Картина жахів відкривалася в кожному селі і ця квітуча і багата місцевість така багата красою природи, швидкоплинною і чистою рікою, лісами, красивим рельєфом заплатила жахливу ціну за свою духовну убогість і небажання зіскочити з кремлівської інформаційної голки. Небажання чути і бачити правду, ненависть до тієї країни в якій народилися і жили, отримували освіту і працювали і розбудовували свої маєтки, багатіли… І що тепер??? З чим залишилися??? Страшна плата за зраду. Я не один раз писала що виродок не буде персонально рятувати за те, що хтось його любить і мало не обожнює і сьогодні. Гради стріляють по усіх, без винятку, ракети знищують також усіх, не вибірково.
    Отже шануймо, леліймо, оберігаймо. і відстоюймо від ворога те що маємо, а маємо ми немало от тільки вчасно потрібно заглянути в себе і зробити переоцінку цінностей. А ще працювати і працювати чесно і самовіддано на СВОЮ країну і не давати спуску ворогам внутрішнім, не закривати очі на злодійкувату владу, не давати спуску її брехням, не ліпити з неї ідола а змусити за усі негідні і злочинні вчинки відповісти і тоді у нас зростуть шанси врази побудувати ту країну, за яку уже покладено на вівтар боротьби скільки неординарних особистостей, скільки найкращих синів України.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. * * *
    Два дні підряд над моєю хатою летіли в теплі краї гуси. І чітким клином, і прямою, і хвилястою лінією. Це неймовірно гарне видовище. В кожному клину не менше ста птиць. В перший день п'ять клинів пролетіло над головою і на другий також. За два дні перельоту їх пролетіло не менше тисячі, Летять, гелготять, а я дивлюся їм услід і радію, що бачу і чую це дивовижне дійство, що є їх ще так багато. Прошу для них щасливого, безперешкодного перельоту і щоб обов'язково повернулися назад. Радісно, що в цьому хиткому і нестабільному світі є щось стале і надійне, яке повторюється з року в рік, із віку в вік - досвідчений вожак попереду і впевнено веде свою зграю і торує їй шлях крізь багато випробувань і небезпек. І подолають вони з ним тисячі кілометрів, а навесні знову цей вожак, а можливо і інший уже, їх поверне на рідну землю. І в якусь мить, як в дитячій казці захотілося крикнути їм вслід: - Гуси, гуси, гусенята, візьміть мене на крилята... І понесіть якнайдалі від цього хаосу і усього того, що не вкладається в моє розуміння нині...


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. ***
    Я розумію скільки зараз на мене буде спущено собак і з кліпсами і без, та все ж перечитавши декілька останніх публікацій в нашій групі і коментарі під ними, я хочу виступити від іншої групи жителів Слобожанського, від тієї що любить цих прекрасних і безмежно відданих людині тварин, яким просто дуже не повезло і господарі від них відмовилися, а котрась з них уже і народилася на вулиці. Я пам'ятаю як було багато худих, облізлих собак в нашому селищі в 90-ті і 2000-ні роки.
    У нас тоді в переважної більшості і в самих було не густо з харчами, та ми без шматка хліба, чи кісточки у двір не виходили і підгодовували їх, як могли і на подвір'ї дому 50-А в якому я жила раніше, один з таких бездомних сіроманців був постійно прописаний і всі вважали його своїм дворовим собакою. І не було тоді у них на вухах кліпс і ніхто не скаржився на укуси, хоч у дворі завжди гралося повно дітвори і навіть із сусідніх будинків приходили молоді мами з дітками.
    Я коли переїхала жити на Слобожанський хутір, бо інакше це всіма забуте місце назвати не можна, то найпершою думкою була, що Слава Богу, я хоч тут не буду бачити бездомних собак, бо усіх обігріти не можу, а від того, що у них таке собаче життя і мені боляче. Та не так сталося, як гадалося, вони і тут мене знайшли і що було робити? І підгодовувала, і від різних захворювань лікувала, і притулок надавала.
    Одного разу навесні довелося спостерігати незабутню картину за своїми ворітьми - породиста собака Соня привела мені до воріт увесь свій виводок , дев'ятеро цуценят, яким ми з родиною допомогли вижити, бо народила вона на судньому покинутому обійсті зимою. Усі товстенькі, мордаті, а ми дивимося на них і відчуття важко словами передати. Прийшла дякувати.
    Сьогодні коли я приїжджаю в центр нашого Слобожанського, то для мене вигляд тих собак, які є в селищі, це як мірило людяності усі вони стерилізовані, привиті і далеко не худенькі і мене особисто переповнює вдячність до кожного, хто не залишає цих покинутих домашніх тварин без підтримки.
    Звичайно можна усіх відловити( а їх місце займуть інші) перестріляти і ненадовго тим хто їх ненавидить стане спокійніше. Та чи по-людськи це?
    Ви побажаєте мені, щоб мене собака покусала, так кусали і не один раз і все одно я їх люблю: і собак, і котів, і інших домашніх тварин і діти мої люблять і онуки. Хіба тварина винна, що стала бездомною.
    Давно це було, в п'ятидесяті роки минулого століття. Я ходила в другий клас, тоді і люди жили впроголодь не те що домашні тварини. Собакам окрім картоплі в лушпайках нічого більше не попадало. Моя мама дала мені декілька картоплин і попросила нагодувати собаку. Я його дуже любила і хоч якось хотілося урізноманітнити його їжу. І почала назад з миски брати по картоплині, щоб її роздавити. А собака подумав, що я у нього забираю їжу і вчепився з усієї сили в мою дитячу руку. Він прокусив її в чотирьох місцях - від долоні і до плеча. Біль був нестерпним. Та ще більшим був страх, що як батьки дізнаються, то можуть мого друга кудись подіти і я утаїла цю біду. Потайки від мами перемотувала рани, боліла рука, боліло плече. Батьки тоді по колгоспах з ранку до ночі, з нами не так возилися, як нині з дітьми. Ми були самостійними. Заживало довго, та зажило.
    Люди, буває, своїми словами, чи вчинками можуть вирвати шмат душі і це набагато важче загоїти.
    Недавно була в м. Рівне і спостерігала таку незвичну картину в буд №13 по вул. Гайдамацькій. Не менше як півдесятка котів викоханих доглянутих повкладалися біля такого ж доглянутого під'їзду з відчуттям господарів. Я запитала в жінки, яка сиділа поряд, чи не її це коти. Вона відповіла, що це коти їх під'їзду, усі за ними доглядають, стерилізували, годують. Місце для спання відвели. Світлини з цього будинку, де коти так гарно живуть.
    А ще мене дивує наприклад, що ми проходимо мовчки мимо молодої мами, яка курить біля дитини, або декілька зібравшись можуть і пиво розпивати чи просто діти самі по собі , а мами про своє годинами...
    Ну що ж починайте уже спускати на мене собак, та хочеться вірити, що нас, хто не стоїть осторонь цієї болючої проблеми все таки немало.

    14.08.2021р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. ***
    Краще раз побачити ніж сто разів почути, це прислів'я не іде з голови ось уже котрий день підряд, після відвідин дитячого патріотичного табору "Кодацька Січ". В неділю 06.06 я, як і інші запрошені побувала в цьому чудовому таборі на святі борщу. Враження позитивні переповнюють і досі. Як тільки тільки ступили на їх територію звідусіль оточили діти різного віку, а їх за моїм підрахунком було не менше сорока в цій зміні. Щирі безпосередні, усміхнені, просили щоб їх фотографувала і самі просили фотоапарат і робили свої перші знімки. Я так думаю, що перші, бо підказувала їм, як це робити. У таборі двадцять дітей з дитячого інтернату з Перещепине, є цілі родини з п'яти братиків і сестричок. Гамірно, весело, усі при ділі, смартфони і телефони відсутні і діти за ними не сумують, бо постійно зайняті корисними справами. Сказати, що я в захваті, це не сказати нічого. А як вони на шикуванні співають Гімн України, і найменші старанно виводять кожне слово, а ще тиждень тому багато хто з них взагалі не знав про Гімн нічого. Діти на диво почуваються вільно і водночас дуже самостійні. Як інколи батьки недооцінюють своїх дітей і псують їх своєю занадто нав'язливою опікою. В таборі зовсім не так і в цьому велика заслуга тих, хто керує процесом навчання, виховання, організовує дитяче дозвілля, піклується про якісне харчування...
    Свято борщу вдалося на славу, діти були поділені на чотири рої, кожен з яких готував свій борщ. Це потрібно було бачити, як вони чистили і нарізали овочі і яке це неповторне видиво - борщ на кострі. А після борщу був дуже смачний куліш і втомлені, але щасливі діти смакували ним.
    Було багато сказано гарних слів на адресу керівників табору і тих, хто постійно опікується ним, допомагає у вирішенні багатьох господарських проблем, та хотілось би, щоб на цей табір і влада нашої Дніпропетровської області звернула увагу і допомагала. Адже неможливо, щоб все було на волонтерських засадах, табору потрібне приміщення в якому можна буде працювати круглий рік. Те чому навчають в таборі є дуже необхідним і на часі, адже за 200км від нас уже війна і краще вміти захищатися і поводитися зі зброєю, ніж цього не вміти. Такі табори, як на моє бачення, повинні сьогодні бути по всій території України, бо там навчають любити усе своє і мова в таборі тільки українська і так від цього тепло на душі і обнадійливо. Коли є такі небайдужі люди, які взяли на свої плечі цей дуже нелегкий і відповідальний труд - виховання маленького українця і знають , як це робити, щоб досягнути відмінного результату і роблять це успішно, то їх потрібно підтримати на всіх рівнях і досвід їх поширювати на всю Україну. Що посіємо , те і будемо мати, а ми українці вперті і попри усі палиці в колеса будемо сіяти і сіяти і зерно проросте. Дякую Микола Григоряк, Христина Головачова, Евген Жирко, Сергій Галицький і усім хто опікується цим незвичайним табором за Вашу подвижницьку велику працю, яку Ви вкладаєте в майбутнє України. Я обіцяла діткам викласти їх світлини і з радістю це роблю.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. ***
    Півдня сьогодні розмовляла з воїнами різних підрозділів і наслухалася такого, що всередині усе кипить від люті. Інформація про те що доплачують по 5000грн за те, що не стріляють у відповідь на обстріли ворогів, достовірна. Не усі туди пішли за гроші і не всім подобається те що відбувається сьогодні там, тому багато хто з них не хоче брати участь у цій ганьбі і на новий контракт не іде. І в основному це досвідчені захисники, які пройшли бої. На їх думку іде цілеспрямований розвал армії. І що ж нам усім з цим робити? Нам - це тим родинам, що втратили у цій війні найдорожче - своїх дітей, нам - це воїнам, хто кращі свої молоді роки провів на цій клятій війні, захищаючи усіх нас без виключення: хто якої віри, хто на якій мові, хто якої національності, хто до якої політичної сили належить. Вони стояли до останнього подиху, отримували страшні каліцтва на усе життя і вірили у перемогу над ворогом. Нам- це волонтерам, які уже більше як шість років, діляться своїми останніми копійками, та все одно не здаються, не втомлюються, а свято вірять що от-от станеться диво і наша праця не буде марною, як не будуть марними і усі ті молоді життя покладені на вівтар боротьби за волю, гідне життя в Україні. Сьогодні я не хочу, щоб ця нечиста, зрадлива нога нашої влади ступала на священну територію Меморіалу Загиблим Героям у Дніпрі, чи в іншому місті України. Бо таке терпіти уже нам понад силу.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Золотий ключик

    Маленька Оля сидить на лежанці біля печі і гойдає плетену колиску підвішену на великий гак до балки на стелі. Смикає за мотузку з усієї сили ненависну їй колиску і та літає від стіни до печі і назад, і не має цьому кінця і краю . Годинами тепер доводиться сидіти в хаті і колихати меншого братика і не може вона, як раніше, побігти з друзями на річку, на луг, просто погратися під велетнем дубом на їхньому кутку. От і сьогодні прибігала під вікно її подружка, кликала на річку, та де там. Мама наказала бути вдома і глядіти братика. А Оля дуже любить гасати верхи на снопиках з рогозу по річці. Недавно прийшла з річки де була довго, а не плечах пухирі від сонця і навіть полопалися деякі, мама сплеснула руками і сказала що не пустить більше, а ще чимось намазувала її попечену спину і плечі. Сумно малій, вона радіє, що у неї є братик, хоч і маленький ще, та гарний і не дуже плаксивий, а все одно так хочеться побігати з друзями. Насупила брівки і зосереджено туди-сюди колиску з братиком. З вулиці в хату зайшла мама, подивилася на насуплену доню і усміхнувшись повідомила, що для неї є інша, цікавіша робота. Мама поділилася новиною, що завтра до них прийдуть гості – мамина кума , хрещена мати старшої сестри Марії, що не бачилися вони багато, багато років, бо кума Маня була в Сибіру. Тепер їй дозволили приїхати побачитися з батьками старенькими. Приїхала вона не одна, а з чоловіком Султаном. І завтра вони прийдуть у гості, а мама повинна приготуватися і пирогів з маком напекти, бо Маня любила її пироги.
    Мама видобула зі схованки декілька копійок, простягнула малій і попросила збігати у сусіднє містечко Клевань і купити у баби Серафими деко дріжджів на пироги. ОЛя уже не раз бігала до цієї баби і знала, що спочатку потрібно тихенько постукати, дочекатися поки баба Сіма вийде, оглянеться навкруги чи ніхто не бачить малу і лише потім заведе її у хату. А в хаті розгорне пакунок де буде лежати велика пачка дріжджів, лінійкою відміряє потрібну величину і товстою ниткою розділить, а потім ще на менші шматочки тією ж ниткою поділить і один з них, загорне у чистий клапоть паперу і вручить малій. А ще баба Сіма щоразу приговорювала при цьому, що при дурних совітах, люди уже і пиріг не мають права спекти, бо дріжджів ніде не знайти, а вона їздить у Рівне і там по великому знайомству їх дістає, наражаючи себе на велику небезпеку, а як же українцям без пирогів? А ще казала Олі, що ти хоч і мала, а я хочу щоб ти це знала, я бачу по очах, що ти розумна дитина, раніше у Клевані скільки різних лавок було з усякою всячиною, а тепер один магазин і той порожній. Мала слухала, розповідала мамі усе, а мама просила не розповідати нікому про те що каже баба Сіма.
    Дівчинка сховала у кулачку гроші і до дверей, аж тут мама, щось згадавши, попросила зачекати і знову видобула зі схованки рубля, потім у миснику взяла невелику скляну баночку і загадала купити в магазині ще і повидла на пироги, бо що ж один мак, діти люблять з повидлом.
    Мала швиденько гайнула на вулицю, а там воля, сонечко сяє, зелено, гарно, не те, що у темному запічку біля колиски. З підскоком і на горб свій улюблений, який чомусь усі Камінником називають. А там квітів розцвіло серед трави некошеної…. Оля метеликом від квіточки до квіточки і ту понюхати хочеться і до іншої личком притулитися. Літечко, краса, пахощі, та потрібно за покупками бігти. А у повидло можна буде хоч пальчик вмочити і облизати. Яке ж воно смачне і солодке. Дівчинка аж оченята примружила в передчутті насолоди. Вистрибом, як мале безтурботне козеня, скотилася з горба і на вузеньку стежинку, що вела до широкої наїждженої дороги. А там з однієї сторони луг, а з другої болото і серед заростів рогозу, осоки і лепехи жовті півники де не де виглядають. Мала задивилася на них і ненароком перечепилася за щось на дорозі. Скляна баночка висковзнула з рук і розбилася. Дитячий переляк від скоєного важко передати, мама ж наказувала берегти баночку, бо вона одна в домі.
    Розгублено дивилася на осколки скла, сльози градом текли по щічках, повернулася і бігом додому. По дорозі згадала, що гроші мама переклала у банку і вони залишилися на дорозі лежати. Повернулася назад, ухопила гроші і додому з острахом, що мама скаже, за таку шкоду?. Мама поглянула на заплакане личко, зітхнула і дала Олі на повидло цупкий папір.
    Пироги у мами вдалися на славу – пишні, рум’яні і пахощі стояли на увесь двір. А по обіді і гості завітали до хати. Тьотя Маня обіймала дівчат, заглядала у колиску до братика і щось шепотіла мамі, а мама радісно її обнімала і вітала. Чоловік маминої подруги Султан розмовляв не по- нашому, але деякі слова були зрозумілими. Сестрі Марії подарували гарні подарунки, а Олі дали в руки великий пакунок цукерок. Цукерки були усі обгорнуті в яскраві папірці на яких був намальований золотий ключик. Ніколи ще ніхто не дарував малій таких красивих цукерок.
    У хаті дорослі сіли уже до святкового столу, а Оля з пакунком тихцем у кущ бузку, щоб ніхто не відібрав у неї це небачене багатство. Цукерки танули у роті одна за одною. Нічого смачнішого у житті маленької ще не було. Не зоглянулася, як у пакеті на дні залишилася третина цієї небаченої смакоти.
    А тут і мама почала гукати дівчинку, щоб похвалитися перед гостями дорогими скільки її дівчинка знає напам’ять віршів і пісень. Глянула на майже порожній пакунок і обімліла від страху. Побігла у хату голосно розповідаючи, що Оля майже кілограм «Золотого ключику» з’їла, що дитина може померти. Побігли по фельдшера, яка жила неподалік, та заспокоїла і попросила декілька годин почекати, можливо усе обійдеться.. Та не обійшлося, ледве відрятували дівчинку. На залишки «Золотого ключику» маленька уже і дивитися не хотіла. Сиділа мовчки у запічку, бліда і схудла і знову до обіду, поки старша сестра в школі, колихала братика, а після обіду мама відпускала на волю, наказуючи нічого ні від кого з Їжі не брати, щоб животик не болів. Дитячі прикрощі і хвороби швидко забуваються, а відраза до «Золотого ключика» поселилася у Олі на довгі роки.

    16.10.2020р. Надія Таршин.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. ***
    В день мого Ангела - Віри, Надії, Любові і їх матері Софії хочу поділитися своїми роздумами. Можливо комусь пригодяться, будуть до душі. Кожний ранок у мене починається з молитви. Після них я прошу Божої милості і допомоги для України, для моєї родини, на усі мої хороші і гідні справи і на усю ту роботу, яку я задумала переробити в цей день. Не завжди встигаю усе переробити, що задумала, бо плани у мене, як в Наполеона, а вік дає про себе знати і все ж багато задумів втілюється в життя. Не люблю говорити про хвороби, бо не люблю щоб мене жаліли. У випадку хвороби перше, що спливає у голові це вислів Арістотеля, що якщо ти до сорока років не навчився себе лікувати сам, то ти або безнадійно хворий, або дурний. Чомусь ні тим, ні іншим себе відчувати не хочу.
    Якщо тим, хто стверджує, що Бога немає, мої молитви можуть видатися смішними і несучасними, то відповім їм так, що присутність Бога відчуває той, хто в нього вірує. Це людям невіруючим пояснити важко, а в більшості випадків і неможливо. Кожен шукає свою дорогу до храму, я її також шукала і не один рік, і переосмислення життя, і переоцінка цінностей також відбувалися не один рік.
    Щоранку, як молитву, я повторюю ці слова:
    - Боже, не дай мені збагатіти,
    - Боже, не дай мені збідніти,
    - Боже, не дай мені дітей своїх хоронити,
    - Боже. не дай мені бути немічною,
    - Боже, не дай мені зрадити Землю.
    Людині, по-суті, потрібно зовсім небагато, щоб почуватися щасливою. Ми змінилися за останні десятиліття до невпізнання в гонитві за життєвими благами, а чи блага це для нас насправді, а можливо навпаки???


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Як у цирку...
    Те що сьогодні відбувається у нашій країні не дає спокою багатьом з нас. Я також не виключення. Що б не робила на городі, в саду, чи по дому, а відволіктися від важких думок майже неможливо. Якщо чесно мене мало хвилює пандемія, тому, що ті виклики і загрози перед країною, які нам створює нині влада, вони, як на мене, набагато небезпечніші для усіх нас: і для тих хто відчуває і розуміє масштаби небезпеки, і для тих, хто живе під девізом " какая разница", і для вороже налаштованих до своєї країни її громадян ( а таких у нас є немало на сьогодні).

    Як у цирку на тонкому дроті,
    Балансує країна нині.
    На найвищій бриніла ноті,
    А тепер у якійсь блуканині…
    Кожен крок віддає тривогою,
    Кожен порух невірний болить.
    В серце стукає пересторогою
    Кожна втрачена нею мить.
    І завмерли немов над прірвою –
    Ми, для кого Вона свята.
    І благаємо Бога молитвою
    Про щасливі для Неї літа.

    08.05.2020р. Надія Таршин.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Гріх...

    Баба Таня зачинила за собою сінешні двері і швидко, наскільки дозволяли їй літа, подибала у бік невеличкого хлівця, що стояв неподалік від хати. Колись, як її Іван був ще живий, тримали там козу і різну живність, а тепер тут віяло пусткою і запахом злежалої соломи, яка Бог знає з якого часу лежить у кутку. Зайшовши у хлів, старенька полегшено видихнула і швидко зачинила двері зсередини на защіпку. Тут Вона у безпеці і ніхто до неї не буде руки простягати. Сіла на купу старої соломи, ноги і руки тремтіли від пережитого. Здавалось би, що повинна уже звикнути, адже п’яні оргії які влаштовував її син щонеділі, змушували її втікати з дому і зимою, і влітку, і в холоди, і спеку, та звикнути до цього неможливо, коли твоя дитина піднімає на тебе руку. Підійшла до стіни, зняла з цвяха старе, побите міллю одіяло, закутала плечі і почала вмощуватися зручніше на соломі, бо ціла ніч попереду, а під ранок буде немилосердно холодно.
    Думки набігали одна на одну, розпеченими жаринами пекли в голові, безвихідь і чорний морок навкруги і немає до її страждань нікому діла. Десь на підсвідомості майнула думка, що днями їй має виповнитися вісімдесят років, та ні діти, ні онуки не згадають про цей день і ніхто не прийде її привітати. І не те щоб жаліла себе, а ще раз нагадала собі, що за все у житті буває розплата. Найбільше жаліла все одно його - свого сина, свій гріх, хоч і прийшов знову додому п’яний, побитий, брудний, та ще і до неї простягав руки. Слава Богу вдалося вирватися і втекти.
    Думки, як марево…
    На її весілля з Ільком у тому далекому 1960році зійшлося мало не все село. Близька родичка десь роздобула на прокат небачено гарне весільне вбрання для молодої. Казала, що привезли його з самої Америки. Тетяна і без того дуже вродлива дівчина у цьому вбранні була схожа на справжню королеву. Вперше після війни у селі було таким гучним весілля та ще і з вродливими, як на підбір молодятами, бо і Ілько був високим, гарним з хвилястим русявим чубом парубком.
    Чомусь згадалося Тетяні, як не відчувала себе тоді на весіллі щасливою, бо не дуже хотіла заміж виходити, було їй 20 років і ще хотілося дівувати, та родичі настійливо підштовхували, щоб давала згоду. Тоді не розуміла цього поспіху і серед того гамірного весільного багатолюддя почувалася розтривоженою, та і жених її часто до чарки прикладався, а їй було це незвично бачити, адже її родина була непитущою.
    Не любила Тетяна згадувати той час, а сьогодні чомусь не гнала спогади від себе. Уже далеко за північ, а сон не йде. Холодно стає у її схованці. Згадала що днями стару куфайку занесла сюди. Піднялася зі свого кубельця, намацала в темноті на стіні свою рятівницю від холоду і знову зарилася в солому, а ноги укутала куфайкою. Стало тепліше і знову поринула у своє минуле.
    Заміжжя її не було щасливим, десь за півроку зрозуміла, що чоловік її п’яниця і поспіх з весіллям став для неї зрозумілим, не випадково його рідна тітка так підганяла з одруженням, мабуть з остраху, щоб пристрасть Ілька до алкоголю не відкрилася завчасу. До року народилася їх донечка. Боролося за чоловіка, як могла, адже розлучення у той час взагалі були рідкістю, та і що скажуть у селі, куди їй повертатися, в рідному домі ще двоє молодших залишилися. Ілько намагався триматися, та коли Тетяна завагітніла другою дитиною, то злетів з котушок повністю. Другим народився син, та і це його не зупинило. Промучилася у свекрів ще два роки, а потім зібрала дітей і повернулася у батьківський дім. Згодом пішла на роботу залишивши малечу на матір.
    Життя у батьків було нелегким, але спокійним - робота, діти, робота по господарству, намагалася , як могла віддячити батькам за допомогу. Молодші брат , та сестра на той час уже також мали свої сім’ї і жили окремо від батьків. Ілько поки працював, то хоч якусь копійчину перераховував на дітей, а коли вигнали з останньої роботи, то усе лягло на її плечі. На щастя, невдовзі запропонували роботу з більшою зарплатнею і це було спасінням для усієї великої родини. Усі ті роки Тетяна не дозволяла собі думати про себе, одягалася аби як, дивувалася коли ловила на собі чоловічі погляди. Усе їй Бог дав: і карі очі, і чорні брови, і гарне пишне волосся, красу дав, а долі не мала.
    Згадався той далекий Новий рік, який святкували на роботі у новому колективі. Вперше їй захотілося одягнути красиву сукню. Зайшла в магазин, купила матерії і за два вечори після роботи гарна і модна сукня була готова. Вийшла у обнові покрутилася перед дітьми, батьками. Діти в захваті, бо маму такою гарною ще не бачили, а мати чомусь сплакнула.
    Увесь вечір колега Іван не зводив з неї очей і запрошував її до танцю, їй було приємно відчувати його сильну руку і захоплений погляд. З того вечора усе в них і почалося. Іван шукав найменшої нагоди, щоб залишитися з нею наодинці. Вона опиралася його залицянням, як могла. Знала, що Він одружений і у нього уже двоє майже дорослих дітей. Не хотіла брати гріх на душу, влазити у чужу сім’ю, забирати у дітей батька. Та Він настійливо її домагався, переконуючи Тетяну, що його шлюб уже чисто формальний і з дружиною його пов’язують лише їх діти. Вона і вірила і не вірила його розповідям тоді, та усі сумніви її десь зникали відразу, як бачила його. Хотілося бути поряд щомиті, бути щасливою. Покохала вперше у свої тридцять шість так сильно і безоглядно, що мало уже переймалася що скажуть діти, батьки, люди. І гардероб свій захотілося оновити і зачіску змінити і підфарбуватися. Розквітла і літала мов на крилах, бо і її кохав Іван. Які то були щасливі дні для них обох, здавалося, що так гарно і винахідливо приховують свої відносини від сторонніх очей, що ніхто і не здогадається про те, що відбувається поміж ними. Закохані нерідко бувають сліпими і глухими до свого оточення і нікого і нічого окрім один одного не помічають. У невеликому містечку нічого неможливо сховати від людей, а тим більше сяючі щастям очі. Невдовзі їх роман уже ні для кого секретом не був і тут почалося…
    Одного разу повернувшись з роботи з великим запізненням, що траплялося останнім часом нерідко, вона наштовхнулася на ворожий погляд старшої доньки, яка не підбираючи слів, напряму різко і далеко не шанобливо запитала, чи правда те, що люди говорять. Як їй Тетяні було важко в ту мить і досі добре пам’ятає. Знітилася перед донькою і не знала, що відповісти, а та крутнулася і вискочила з кухні крикнувши: - Значить правда. Як тобі не соромно. Ти про мене подумала, мені уже п'ятнадцять, з мене усі сміятимуться, що у мене мати така…
    Потім до неї в кімнату зайшла мати і також почала вичитувати, що у нього ж двоє дітей, що ж ти ганьбиш нашу родину… А згодом відчула Тетяна, що вагітна. Іван зрадів, підтримав, сказав що подав на розлучення і як тільки розведуть їх з дружиною, то відразу узаконять свої стосунки з Тетяною.
    Та в ті далекі 70-ті не так і легко було розлучитися, маючи з дружиною двоє дітей.
    Скільки було пережито і виплакано сліз за ті місяці.
    Ось вона, молода, вродлива жінка на 8-му місяці вагітності третьою дитиною садить разом з усіма картоплю під плуг. Великий живіт заважає нахилятися, та вона намагається встигнути з усіма, хто допомагає. Сльози болю і сорому капають у борозну. ЇЇ мати – бліда, худенька і виснажена хворобами жінка, заламує руки до неба і благає Бога врозумити доньку не руйнувати чужу сім’ю, вона не хоче, щоб Тетяна народжувала цю дитину, звертається до сусідів, щоб умовили доньку. Сусіди відвертаються і мовчки садять картоплю, бо розуміють, що уже пізно щось радити, чи чомусь зарадити.
    Коли народився син, Іван забирав Таню з пологового будинку, пригортав, цілував, дякував за сина. Зареєстрував зразу на своє прізвище сина, а одружитися офіційно змогли коли маленькому було уже півроку. Іван перейшов до них жити, залишивши дружині і дітям все, що наживали разом, то ж почали з Тетяною майже з нуля. Іван був хваткий до роботи і скоро батьки Тетяни змінили гнів на милість. Діти також змирилися і навіть бабуся усім серцем полюбила маленького онука. За пару років купили у родича не нову, але придатну для житла хату і перейшли у свій дум. Старшу доньку віддали заміж у сусіднє село, син середній відслуживши в армії також одружився і залишилися вони з Іваном з найменшеньким. Гарно жили, Іван був дбайливим господарем і її батькам допомагав, і у свій хаті лад давав. Найменший ріс, як усі, був з характером, часом неслухняний, та думалося переросте.
    Горе спіткало зненацька родину, трагічно загинув середній син, Тетяна, як і кожна матір, що втрачає дитину, важко переживала цю біду. Тоді віддалилася від усіх і не помітила, як менший ступив не на ту дорогу. Почав часто приходити додому напідпитку, а деколи і дуже п’яним. Одного разу привів з собою дівчину і повідомив їм – батькам, що Вона буде жити тут у їх домі, бо вагітна від нього. Змирилися, хоч і помічали, що їх невістка будучи вагітною курить, та і від чарки не відмовляється.
    Народивши дитину не зупинилися, продовжувала курити, пити. Потім почалися бійки між ними. Іван поки був живий, то хоч трохи боялися, а як захворів і пішов в засвіти то життя в домі стало нестерпним. А за якийсь час знайшла невістка собі іншого і повіялася у світи залишивши на Тетяну ще й онука.
    Зростила і його, і за сином доглядає. Він як тверезий, а це буває у ті дні, як іде на роботу, то ніби і нормальний і соромиться навіть своїх вчинків, які робить п’яним, а як нап’ється, то втрачає людську подобу, в нього ніби нечисть вселяється усе б’є, нищить. Недавно, напередодні холодів усі вікна в хаті побив. Сусіди їй кажуть, щоб в поліцію заявила, а вона не може, це ж її син, її гріх. Інколи на думку приходить, що за те яскраве своє щастя, яке вона мала покохавши Івана, Вона сьогодні має таку жорстоку розплату.
    За вікном у хлівчику засіріло, вона повільно піднялася, ноги отерпли, холод надто дошкуляє. Зняла защіпку з дверей, відкрила їх і сторожко підійшла до хати. Слава Богу угомонився, Можна заходити, син уже спить.

    26.04.2020р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. ***
    Днями їхала у місто по пластикові відерця, щоб передати їх добродію, який нам дарує для передової мед - 40 літрів. Придбала ці відра на базі і їду у центр, щоб віддати члену нашої команди Богдану, а Він уже відвезе ці відра за адресою. Стою у центрі напроти супермаркету "Варус" на Європейській площі і шукаю очима місце, куди б я змогла прилаштувати пакет поки очікую зустрічі. І не знаходжу такого, бо кругом усе настільки забруднене, що гидко дивитися не те, що ще щось поставити. На кругах, які раніше були доволі охайними, раніше там можна було побачити багато городян, які просто відпочивали, спілкувалися, нині сидів такий контингент, що дивитися було вкрай неприємно - розбиті розпухлі обличчя, неохайно одягнені, п'яні. Всередині круга валялися декілька аптечних пляшечок з якоїсь спиртової настойки. Я з сумом розглядала усе це і в голові багато думок промайнуло, а тут і Богдан підійшов і якось само собою запитання до нього вискочило в мене:- І це ми рятуємо Україну от для таких? На що мені Він відповів і його відповідь відразу нейтралізувала увесь негатив, який почав у мені закипати: - Ні, пані Надіє, рятуємо для таких, як я, як наші друзі, для дітей Ваших, онуків. Передала передачу і пішла на тролейбус, щоб переїхати на Лівий берег.
    І от те, що я там побачила і почула, то немов би побувала у палаті №6. Хто їде у обідній час у тролейбусі, це пояснень не потребує. В основному пенсіонери і поряд сиділи чоловіки віком 65 -75 років. Те що не було індексації пенсії, то винна "Небесна сотня". Що вони мололи, якби Ви тільки чули і при тому з виглядом великих політологів. Я спочатку намагалася хоч якусь фразу вставити, а потім махнула рукою, це безнадійно.Один з них наймолодший почав розповідати, що син його в Чехії, і як там йому добре і тут же проклинає Майдан, що в Євросоюз вони, мов, захотіли. Жили собі і далі жили б. Про нинішню владу ні слова, бо при чому ж влада, що пенсію не підвищили, коли "Небесну сотню" уже призначили за це винною.
    Зійшла я на своїй зупинці, поглядом провела палату №6 і пожаліла усіх нормальних городян( а вони, без сумніву, є у нашому місті), яким доводиться користуватися цим видом транспорту. А ще я подумала, що я згодна, як пенсіонер, не брати участі у виборчому процесі, тільки щоб і такі "розумаки" не обирали майбутнє моєї країни, бо просвіту тоді не дочекаємося ніколи.
    Приїхала додому, а тут мене мої улюблениці чекають, я лопату на плече і пішла курочкам і півнику черв'ячки копати.
    Це сьогодні мій порятунок від усього цього негативу. Які ж вони розумні, тільки я лопату в руки беру, а вони уже всі за мною шеренгою на город. Як же раніше люди жили просто і надійно.

    06.03.2020р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. Добро...
    Вчора у нас з Головою ГО "Родинне Коло Загиблих Героїв" Сергієм Ніконовим видався день дуже насиченим на зустрічі, враженням від яких хочеться з Вами, друзі, поділитися. Перша з них це у нашій Дніпровській районній центральній бібліотеці, де нам передали на передову книги загиблого в Українсько-російській війні Героя. Дружина його привезла ці книги у бібліотеку з проханням передати на передову для наших захисників. А ще вона розповіла, що її чоловік дуже любив фантастику, тому це книги відомих у світі письменників-фантастів. На жаль вона не повідомила прізвище власника цих книг, який пішов захищати свою країну від ворога і загинув. Ми переносили ці книги до автомобіля і я не могла стримати сліз. Яких же Синів втрачає Україна, і чи маємо право не пам'ятати, або знівелювати їх подвиг? А потім була зустріч з неймовірною жінкою, письменницею, яка проживає у селі Стара Лозуватка, що поблизу Ілларіоново - Зінаїдою Грушко-Колінько. Від спілкування з цією незвичайною жінкою у душу ніби світло заходить. Ще раз переконалася, що для мудрої людини вік не перешкода, щоб творити добро і щедро засівати ним душі, як дорослих так і маленьких українців. Пані Зінаїді 83 роки і хоч важко їй дається уже кожен крок, а Вона пише вірші, повісті, романи, які пронизані світлом добра, людяності, любові і шани до свого - українського. Читала свої останні вірші про Україну, її долю, дарувала на передову і нам свої книги.Разом передивилися відео, у якому Син-Герой - Павло Ніконов зі своїми побратимами в останній місяць свого життя на фронті. Реакцію не важко здогадатися, бо багатьох з них немає уже серед живих. Пані Зінаїда, спираючись на ціпок ходила від однієї шафи до іншої, дарувала Сергію Степановичу свої книги і промовляла, що плакати не маємо права, бо тоді ми не будемо сильними, а хто ж буде боротися за Україну з одвічним ворогом. До книг передала на подарунки і кошти. Ми відмовлялися брати, та Вона настояла на цьому, промовляючи, що допомагає з початку війни, чим може і їй тоді легше, що хоч чимось Вона ще корисна, коли у країні велика біда. А ще ця Жінка-Українка щоп'ятниці в уже закритій нині сільській школі для своїх маленьких односельців веде урок любові до своєї країни. ЇЇ син підвозить маму до школи і Вона веде розмову з дітками про любов і шану до землі, дерева.травинки, до пісні, мови українських традицій, до усього, що звеличує Україну. В морозні холодні дні ці уроки не проводяться, бо приміщення школи уже не опалюється. Пані Зінаїда до недавнього часу вишивала і вишиті нею ікони прикрашають її затишну оселю. Оселю мудрої, талановитої, патріотичної Українки. Слава Незламним Українцям.!!!

    25.12.2019р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. Не мовчім...
    З ранку думаю, як описати мені цю ситуацію, адже такі гадюки повсюди, куди не кинь оком. До часу, коли відчували, що можуть бути покарані за сепаратизм вони затаїлися і мовчали, а сьогодні при нинішній владі, відчуваючи свою повну безкарність, повилазили із свого кубла і кусають. Кусають боляче отруйними словами і ними можуть навіть убити. Сьогодні зранку обговорювали майбутню поїздку на передову з Головою ГО "Родинне Коло Загиблих Героїв" Сергієм Ніконовим і Він мені розповів ранкову свою пригоду.
    Їхав Він у місто Дніпро у справах і підібрав на зупинці попутницю.
    Слово за слово розговорилися і про нинішні події в Україні і війну, яку попутниця не вважала війною.А потім до усієї ахінеї, яку вона городила ще й додала , що дуже поважає путіна, як правителя і що він ніякого відношення до війни не має. На цю брехню у Сергія запас міцності закінчився і Він посеред дороги витурив дурепу з машини. Можна тільки уявити відчуття батька, який втратив сина, після спілкування з такими гадинами.
    Я подякувала йому за таку реакцію і закликаю усіх - НЕ МОВЧІТЬ! НЕ НАХИЛЯЙТЕ ГОЛОВИ, ніби це Вас не стосується, бо ситуація в країні настільки серйозна, що оці гниди завтра усіх нас будуть радо розпинати і наперебій здавати путлеру і його посібникам в Україні. Пишу те, що відчуваю, поки закон про дезінформацію не прийняли, бо і цей закон, серцем чую, буде спрямований не проти ворогів, а проти тих хто стоїть на захисті України і ЇЇ доля їм болить понад усе.

    30.11.2019р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. Сон...

    Напередодні дня інавгурації шостого президента України мені наснився дивний сон.

    Нібито я зі своїм чоловіком на фестивалі повстанської пісні. Ми з ним трепетно відносимося до цих пісень, знаємо деякі з них, співаємо. Повстанська пісня не рідко звучить у нашому домі. А у сні ми зі сцени чуємо пісню, яку до цього ніколи не чули. Вона так припала нам до душі, що ми по закінченні познайомилися з виконавцем – високим гарним з бородою молодим чоловіком, одягненим у військову форму добровольця.
    І от нас четверо – виконавець пісні, чоловік мій, я і ще один молодий чоловік, ідемо уже по широкій дорозі в сторону лісу, жваво обговорюємо і на ходу розучуємо пісню. Попереду видно сосновий ліс, пісок під соснами світлий, жовтий. Сосни могутні, розлогі. Дуже гарна яскрава картина перед очима. Заходимо в ліс і підходимо до низенької хатини. У сні я розумію, що це їх криївка, хоч насправді вона повинна бути під землею.
    Сиджу у цій хатині біля маленького вікна і на аркуші паперу записую слова пісні. Раптом відчиняються двері і входить новообраний президент зі свитою. Я уже сиджу не біля вікна а в голові довгого столу. Хтось зі свити мене просить посунутися і сісти зліва – звільнити місце для президента. Я виконала прохання.
    За мить знову стрімко відчинилися двері у кімнату і незнайома жінка промовила: - Ой вибачте, не туди і зачинила двері. За хвильку знову вона заглянула і вигукнула: - Та ні, туди! Поставила у кімнату коробку висотою вище одного метра, в діаметрі пів метра і зразу вибігла з кімнати. Новообраний шостий президент підійшов, відкрив коробку, а там світильник дуже гарний, з позолотою, оздоблений дорогоцінним камінням.
    Він рвонувся, за жінкою, щоб повернути світильник, та ті, що з ним, з обох сторін йому на плечі поклали свої руки і притиснули до стільця і я чітко почула від одного з них: - Нехай стоїть, згодиться.
    І ось я уже не збоку за столом сиджу, а в самому кінці і біля мене декілька друзів, а в голові столу шостий президент зі своїми щось обговорюють. А ми намотуємо локшину на руку від долоні і до ліктя, так як нитки намотують. Локшина тоненька шириною пів сантиметра, намотується легко і уже багато намоталося – у мене і жінки, що поряд зі мною. Я голосно розповідаю усім, що таку локшину ми - діти після війни сиру їли, у мами з під качалки хватали і вона була такою смачною. Потім беру жмут намотаної локшини знімаю з руки і ламаю у долонях, її стало зовсім небагато – жменька. Я цю жменьку намагаюся з’їсти, а вона така недобра. І з відчуттям недоброго несмачного я і прокинулася.
    Сон я розгадала відразу, та відгадка радості не додала.

    26.11.2019р. Надія Таршин



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. ***
    Усі раптом заопікувалися долею жителів ОРДЛО і у нашій владі і навіть з ЕС окремі політики, щоб і канали просвітницькі для них були і пенсія без затримок і відновлення зруйнованого за наш кошт. Тільки чомусь ніхто не згадує про вирізані і вивезені в рашицю заводи, не каже хто руйнував ці будівлі, хто кликав агресора на нашу землю і хто платив свої рублі тим, хто взяв у руки зброю і пішов проти своєї матері - України.Ви, як хочете, а я не вірю що цей анклав може бути безпечним для моєї землі. Я бачила не один раз їх телебачення і усю ту ненависть яку вони там до нас українців культивували. Вони і так ненавиділи Україну , для них рашиця це їх ідол, якому вони будуть поклонятися і ніхто і ніщо цю ситуацію не в змозі буде змінити ще десятиліттями, а можливо і ніколи. Чому наша влада сьогодні так поспішає повісити нам на шию це ярмо, а можливо і удавку. Світлини які Ви будете бачити свіжі, це передова і там був не конфлікт громадянський, а війна, бо у громадян з тієї сторони не могло бути ні танків, ні градів, ні самохідних артилерійських установок. Усе це зброя рашиці і вона разом з тими, хто став засобом у реалізації її імперських апетитів повинна відповісти за усі свої злочини на території України.

    22.11.2019р Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  17. Допомога воїнам...
    Вчора, як і планували відправили на передову Вашу подяку нашим захисникам і підтримку. Воїни щиро дякували і з огляду на їх реакцію усю дорогу не полишало відчуття, що робимо дуже важливу на сьогодні справу. Зустрічаючи кругом однодумців не хотілося розлучатися, їхати від них. Там набагато легше дихається, бо там СВОЇ. На моє запитання чи часто відвідують їх волонтери я отримала відповідь, що не часто, що волонтери нині, як мамонти.
    Наші вони-захисники вони і хазяйновиті, і відповідальні, і мужні, і рішучі. Цінуймо те, що маємо і не даймо зруйнувати, що будувалося зусиллями всього народу. Наша Армія це на сьогодні великий скарб України, який неможливо зрівняти з грошовим еквівалентом, бо там присутній наш український дух. Армію не можна зрадити, перепродати за сотні мільярдів ворогу. Вона наша і потребує нашої моральної підтримки.
    Щиро дякую усім, завдяки кому ця поїздка відбулася:
    Дитячий садок "Дивосвіт" с,м,т. Слобожанське - завідуюча Тільна Наталя Василівна за смачну випічку, сало, кетчупи.
    Дитячий садок "Берізка" с.м.т. Слобожанське - завідуюча Шевченко Олена Володимирівна за пиріжки, консервацію і різні смаколики.
    КЗ ЗСШ №49 м. Дніпро - директор Терещенко Світлана Василівна - засоби особистої гігієни, шкарпетки, різні смаколики, дитячі малюнки.
    Ліцей з Посиленою Військово-Фізичною підготовкою - начальник Марусов Олександр Вікторович за різноманітні смаколики, засоби особистої гігієни, шкарпетки.
    Отець Сергій УПЦ за засоби особистої гігієни і шкарпетки
    Онищенко Людмила за її подвижницьку працю і велику передачу: сало, повидло, консервація, смачний хліб.
    Дитуна Наталія - фермеру за велику кількість яблук, з яких наварили повидло і свіжими передали.
    Велика Вікторія за велику кількість домашньої консервів.
    Зоц Юлія за велику кількість домашніх консервів.
    Володимир Гуртовий за двадцять 3-х літрових банок домашнього томатного соку.
    Пантелеймонова Раїса за пиріжки і книги.
    Дякую родині Іванченко Світлані і Володимиру за допомогу автомобілем.
    Рябова Оксана за макаронні вироби і домашні консерви.
    Благодійний фонд "Солідарність" за наданий автомобіль для поїздки.
    Родина Подобних - Марія Іванівна і Микола Васильович за велику безцінну допомогу і цього разу.
    Дякую усім Вам, члени нашої команди, хто перерахував кошти і ми змогли придбати якісні ковбасні вироби, оселедці, соління, каву, кетчупи, олію, заправити автомобіль:
    Покуса Людмила, Куценко Любов, Лецишин Леся, Гуртовий Володимир, Євдомаха Григорій, Козаченко Дмитро, Бобир Ірина, Шаруда Людмила, Паршина Тетяна, Гніда Тетяна, Мінялук Галина, Жирко Владислав, Войцехівська Галина, Бойко Алла, Кожушко Ірина, Лапа Костянтин, Пархоменгко Людмила, Павлюк Надія, Підгола Юлія, Федотова Катерина, Міняйло Лариса, Решетило Тетяна, Артеменко Альона, Агєєв Сергій, Пилипенко Наталія, Савенко Вікторія, Богдан Миколайович, Алла, Алла, Бордюг Катерина, Рибалко Мирослава, Суслович Сергій, Вусик Світлана, Бартош Ірина, Віталій(прізвище не називаю), Невесела Лариса, Терентієва Яна, Полтавченко Лариса, Абаніна Н.О. , Перетятко Марія, Олійник Василь, Вандюк Олена, Яковлєва Лілія, невідомий добродій перерахування о 21-05 06.11, невідомий добродій перерахування о 10-51 15.11. Якщо можливо відізвіться у приват, щоб я змогла Вам надіслати звіти.
    Поїздку здійснили з Головою ГО "Родинне Коло Загиблих Героїв" Сергієм Ніконовим і заступником ГО "Патріотичне Об'єднання "Оріяна" Світланою Іванченко.
    Слава Україні і усім Вам, хто її захищає!

    17.11. 2019р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  18. Воїни дякують...
    Воїни дякують усім, хто долучився до цих привітань. Їх радість неможливо передати. Ми побували на самих передових позиціях у п’яти підрозділах і окремо у «Евакуація-200». Як донести до Вас наші відчуття. От коли тобі важко дихати, а тобі вдалося вдихнути ковток чистого повітря, як спраглому випити ковток свіжої води, отакі у нас вчора були відчуття від зустрічі з нашими захисниками. Не хотілося розлучатися, розмовляли, ділилися враженнями від останніх подій. Вони раділи безмежно дитячим малюнкам і подарункам, як діти. Відчуття, що їх пам’ятають де Вони і що Вони роблять для збереження країни, додає їм усім сили. І нехай ні в кого не виникає сумнів, що ми робимо щось уже не таке і важливе, ми робили і будемо продовжувати цю надважливу на сьогодні справу підтримувати наших Захисників. Хтось, хто нічого і не робив уже притомився, а ми не маємо права на втому.
    Хочу подякувати прекрасній Людині, волонтеру – Сергію Перетятко за наданий автомобіль для поїздки .
    Дякую Колективу СПМК-90 за надане пальне.
    Поїздку здійснили з Ніконовим Сергієм- Головою ГО «Родинне Коло Загиблих Героїв» і волонтером Галиною Войцехівською
    І наостанок хочу поділитися своєю заповітною мрією, щоб кожна гадина, погань, яка рахує сьогодні скільки отримує воїн за кожен день на передку, де б вона не перебувала, чи у кабінеті високопосадовця, чи у зручному кріслі біля телевізора, побувала там, у тих умовах хоч би один день, не кажу про добу. Тоді мир настав набагато швидше і не на тих умовах, які пропонує нам ворог. Слава Захисникам України!!!
    13.10.2019р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  19. До Дня Захисника України
    Люди Ви неймовірні!!! Я цю фразу повторювала багато разів коли протягом двох днів ми з Сергієм Ніконовим – Головою ГО «Родинне Коло Загиблих Героїв» звозили на наше подвір’я до родини Подобних Ваші привітання для наших Захисників. Кожний рейс ми вивантажували з автомобіля розмальовані руками дітей і дорослих яскраві пакунки і попри усю втому на душі було відчуття великого свята. Хай там як не бризкають отрутою наші вороги, а ми змінюємося, гуртуємося, бо розуміємо, що порятунок країни це справа наших дбайливих рук і гарячих люблячих сердець.
    Ми бачили які чудові патріотичні свята відбувалися у дитячих закладах, які передавали нам подарунки, які красиві діти у нашому національному вбранні, які сяючі посмішки і приязні лиця і на душі було тепло від великої кількості позитиву, який ми неодмінно переадресуємо тим, кому він дуже необхідний у ці святкові дні.
    Дякуємо колективу Дитячого садочка «Червона шапочка», що у сел. Слобожанське - завідуюча Гніда Тетяна Вікторівна, вихованцям і їх батькам за подарунки для воїнів і прекрасну атмосферу свята у якій вони передавалися. А свято у діток «Козацькі розваги» було дуже колоритним і українським.
    Дякуємо педагогічному колективу Слобожанська загальноосвітня школа №2 – Директор Полупанова Валентина Миколаївна, учням і їх батькам, що для них уже стало доброю традицією вітати наших Захисників і цього разу передача подарунків відбулася у зворушливій патріотичній атмосфері.
    Дякуємо педагогічному колективу КЗ НВК №1 – Директор Голєндяєва Світлана Вікторівна, учням і їх батькам - сел. Слобожанське за зібрані чудові подарунки, за прекрасні малюнки За ту атмосферу у якій усе це передавалося для воїнів. Це було щиро з великою любов’ю, шаною і розумінням важливості того, що робимо.
    Щиро вдячні навчальним закладам і дитячим садочкам нашого міста Дніпро, які приєдналися до нашої поїздки і великої кількістю подарунків красиво з душею оформлених і прекрасними малюнками вразили усіх нас. Наші відчуття навіть важко передати. Ви побачите це на світлинах.
    Ліцей №142 П’єра де-Кубертена – Директор Хмиленко Людмила Вікторівна
    Дитячий садочок НВК103 – Завідуюча Кутакова Олена
    Дитячий садочок №336 – Завідуюча Ганжа Наталія Валеріївна
    КЗ № 134 – Директор Кульбач Лариса Михайлівна
    Школа №54 – Директор Шапошник Ірина Анатоліївна
    Школа №35 – Вчитель англійської мови Кожушко Лариса Валентинівна
    Театральний коледж – Педагог Проценко Ольга Олексіївна.
    Дякуємо Миколі Ціпаку за чудові берці – 10пар для воїнів.
    Дякуємо Володимиру Гуртовому за 30 бутилів томатного соку власноруч вирощеного і виготовленого
    Дякуємо Вікторії Великій за її варення і консервацію.
    Дякуємо Галині Войцехівській за велику кількість шкарпеток(220пар) і вологі серветки.
    Дякуємо отцю Сергію і Надії Корсун за предмети особистої гігієни у великій кількості.
    Дякуємо Людмилі Онищенко за смачні пиріжки.
    Дякуємо Мілі Кравець і її помічницям за смачну випічку.
    Дякуємо Раїсі Пантелеймоновій за пиріжки і теплі шкарпетки.
    Дякуємо Миколі Таршину за виноград і варення.
    Дякуємо Ларисі Полтавченко за випічку.
    Дякую Єгору Дідику і Святославу Німковичу і за постійну допомогу і допомогу автомобілем .
    Дякую Слобожанській Селищній Раді і Ростиславу Масло за допомогу автомобілем і допомогу у завантаженні і розвантаженні подарунків.
    Ще раз дякуємо усім Вам, хто на протязі цього періоду приєднався своїми коштами до поїздки на які ми закупили ковбасні вироби, сало, яйця, олію, різні харчові приправи:
    Жирко Владислав, Невесела Лариса, Бобир Ірина, Половець Валентина, Артеменко Альона, Зоц Юлія, Яремчук Оксана, Пилипенко Наталія, Пархоменко Людмила, Демченко Марія, Агєєв Сергій, Терентієва Яна, Гніда Тетяна, Шевченко Олена, Онищенко Людмила, Іванченко Світлана, Покуса Людмила, Бойко Алла, Рибалко Мирослава, Олійник Василь, Богдан Миколайович, Віталій(прізвище не називаю), Вусик Світлана, Суслович Сергій, Шаруда Людмила, Носенко Вікторія, Рибалка Віталій, Савенко Вікторія, Вандюк Олена, Мінялук Галина, Стрикаль Людмила, Луценко Лариса, Бойко Ольга, Дубина Вадим.
    Кількість привітань від Вас, дорогі Українці, була вражаючою. Ми ледве усе завантажили в автомобіль. Поки усе пакували, натомилися до краю але були такі щасливі, що ви є такі – Справжні і Небайдужі. Слава Україні і ВАМ!!!

    13. 10. 2019р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  20. ***
    Майже не беру участь у обговоренні тем релігії, церкви і не тому, що не визначилася до кого примкнути, а тому що не хочу дискутувати на цю тему, адже як правило під такими постами багато різнопланового негативу, а цього не хочеться. Ті хто мріє, щоб Україна відбулася, як держава, сильна, самодостатня, яка буде сповідувати Європейські цінності, верховенство права, уже давно визначилися, а до інших стукати поки що марна справа. І сьогоднішня подія, яку мені схвильовано розповів Голова ГО «Родинне Коло Загиблих Героїв» Сергій Ніконов є тому підтвердженням.
    Проїжджаючи автомобілем біля церкви МП у селі Обухівка(околиця м. Дніпро) Сергій помітив на церковному подвір’ї скупчення дітей молодшого і середнього шкільного віку по кількості приблизно три класи. Зупинився, зайшов на подвір’я церкви і поцікавився з якої нагоди зібрані діти. Йому відповіли, що приїхав правити службу архірей, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней і з цього приводу тут діти. Реакцію Сергія Ніконова не можливо передати дослівно. Як йому боляче чути і бачити подібне. Далі пряма мова Сергія:
    - Павлівно, от ми з Вами їдемо на передову, підтримуємо хлопців, як можемо, вони гинуть там щодня, а може нам усім підняти руки і здатися ворогу, бо він уже навкруг нас скрізь -підступний і далекоглядний. За що гинули наші сини, щоб оці маленькі громадяни і далі ішли у московську церкву, яка освячувала зброю, щоб убивати наших синів, яка відмовлялася у багатьох випадках відспівувати полеглих Героїв. Хто їх, як ягнят, привів на це подвір’я. і вирішив уже за них до якої церкви їм ходити. Наскільки мені відомо школа без згоди батьків на має права так чинити, якщо це батьки, то мені соромно за них, що на шостому році війни з Росією вони ведуть своїх дітей, майбутнє України у московський храм. Я народився в Рязанській області, втратив сина у цій війні, та розумію, що немає у нас іншого шляху, окрім того як єднатися з цивілізованим світом, чому ж Вони - українці з діда прадіда, усе коріння у них тут: звичаї, мова, не розуміють, що їх продовжує використовувати країна-агресор уже через церкву. Я б хотів знати хто ініціював подібний захід, адже там біля дітей були і вчителі.
    Я розумію біль Сергія. Хотілось би знати і Вашу думку, і Ваш погляд на такі події. Чи кругом в Україні уже так, чи тільки у нас?
    30.09.2019р. Надія Таршин.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  21. Пом'яни, Україно, Василя...

    Декілька днів ця сумна подія не відпускає мене, не іде з голови. Я розповім її, щоб розуміли у якій Україні ми живемо з Вами. Можна оточити себе друзями-однодумцями у ФБ, і почуватися у цьому середовищі відносно спокійно, умиротворено. Та у житті цього зробити не можна, бо усе так переплелося і заплуталося, що можливо і не потрібно бути надто категоричними до тих хто думає інакше, бо ми від цього не набуваємо, а втрачаємо, як на мою думку. Разом з тими, хто відверто ненавидить Україну, ми втрачаємо і цілий пласт тих, хто заплутався, піддався ворожій пропаганді, а вона ж як отрута проникає в організм з голови до п’ят і настільки токсична, що вивести її з організму дуже важко. Не вистачає у нас інколи переконливої аргументації, інколи знань справжньої нашої історії, а інколи просто людського терпіння, щоб переконати опонента. І як наслідок ті що заблукали, заплуталися через зовсім короткий проміжок часу уже не посередині, уже на ворожій стороні.
    Днями мій чоловік прийшов з роботи і повідомив, що був на похороні одного малознайомого йому чоловіка: – Знаєш мені сказали, що ідемо хоронити твого побратима. Я здивувався і запитав, якого. Мені мій співробітник відповів, а того що на велосипеді літом і зимою, як і ти, їздить, та ще і з прапором України з того моменту, як почалася війна з Росією. Василем його звали. Я згадав, що не раз бачив цього чоловіка і навіть бачив, як ти з ним розмовляла. Це твій знайомий, що жив у одному з трьох 12-ти квартирних будинків. А знаєш, що мене вразило дуже, що майже ніхто з сусідів не прийшов на похорон. Нас було декілька чоловік. Не було навіть кому віко нести.
    Як же мені боляче було чути цю сумну новину. Так дійсно, я знала цього чоловіка, колись давно ми разом працювали у будівельній організації: я інженером, Він механіком. Коли ми переселилися у свій будинок, то часто бачилися у маршрутці. Василь був великим патріотом своєї землі. Коли прийшла повістка його сину на війну, Він не відмовляв сина, не відкупляв, Він пишався, що син його там, на фронті. Ніколи не приховував свою позицію, свої погляди на те, що відбувається навколо, називав речі своїми іменами. І про манкуртів, і про перетворення в недумаючу біомасу. Я дивувалася, що чоловік, який народився поблизу м. Дніпра має таку міцну і незбориму проукраїнську позицію. Інколи читав мені свої коротенькі вірші. Останній раз ми бачилися на початку літа, Він побачив мене біля маршрутки і повернувся бігом у квартиру. Через хвильку Він вибіг тримаючи у руці листок з останнім своїм віршом і попросив, щоб я його виклала на своїй сторінці у інтернеті. Я прочитала, хотіла підправити, потім затуркалася і не опублікувала. Вчора знайшла цей листок і виконую волю Василя.
    Сусіди обивателі не простили йому нічого, ні різких його заяв на їх адресу, ні того, що Він не такий, як вони. На похорони не прийшли. То чи далеко ми ментально відірвалися від Донбасу?
    Українці – патріоти, пом’янімо Василя.
    15.09. 2019р. Надія Таршин



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  22. Баба Настя...
    Баба Настя
    Надвечір'я. У навскісному сонячному промінні кольори квітів насичені, листя на деревах яскраве, а красуні сосни здаються ще пишнішими і таємничими. Ніби і недавно посадила, а уже вищі хати. Любить баба Настя своє подвір'я, бо тут усе зроблене її руками, доглянуте, прополене, напоєне водою у спеку. От і сьогодні присіла на пеньку під ялину перепочити після трудового важкого дня і милується своїми квітниками. Квіти і дерева для неї, як живі істоти, з ними розмовляє, у них просить вибачення, як не вистачає сили полити, і умовляє дочекатися завтра. У неї таке враження, що уся оця буйна рослинність на подвір'ї її чує і дякує за турботу пишним квітом, рясним урожаєм. Квіти її люблять і вона це відчуває. Як тільки якусь надибає у чужому палісаднику і подумає, що так хотілось би, щоб така квіточка квітувала у її саду і квітка через якийсь невеликий проміжок часу якимось дивовижним чином попадає до неї. Хіба не дивина, вона майже ніяких зусиль для цього не докладає: то насіння кине у землю і про нього забуде, а воно через рік , чи два зійшло, то хтось із подруг запропонує рослинку, про яку баба Настя мріяла. А навесні , коли починають прокльовуватися перші квіти, вона щодня обходить своє обійстя і радіє кожному зеленому росточку, як мала дитина улюбленій іграшці. ЇЇ мало хвилює, чи зійшли морква і буряки, а от коли не сходять її улюбленці, то для баби Насті це мало не біда. Нині друга половина літа - спекотний серпень і квітники уже не такі барвисті, бо не кожна квітка може пережити цю немилосердну спеку..
    Сьогодні баба дуже втомилася - увесь день під палючим сонцем від межі прибирала степове різнотрав'я. Трава цього річ височенна і майже суха і не доведи Господи хтось кине сірник і запалає степ навкруг високим полум'ям небезпечним і руйнівним, тому і працювала увесь день, не покладаючи рук. А нині спочиває з відчуттям гарно виконаної роботи, бо серпом вижала увесь сухостій біля обійстя і відвела небезпеку. У дворі охайно, кожну бадилинку прибрала, підгребла, бо скоро велике свято – День народження її країни. Вчора їхала у маршрутному таксі додому і нещасна машина мало не репнула по дорозі від злоби, начиненої її пасажирами. Кричали навперебій жінки того ж віку, що і вона. Час від часу до них приєднувався водій і так вони зцементувалися у ненависті до своєї землі, що марні були намагання вкинути бодай якесь слово. Та хіба глухі почують, а сліпі побачать? Вона живе, як і вони, і їй як і їм не вистачає мізерної пенсії, та хіба можна так паплюжити країну і не бачити справжніх причин нашої біди. Ще кричали, що кому потрібна ця незалежність і навіщо її святкувати. Воно нібито і так, бо у країні війна і не до свят. А якщо подумати, то війна і жертви ради чого? Хіба не за незалежність від вікового сусідського гнобителя. Це він не хоче такий ласий шмат випускати із своїх загребущих лап, але хіба їм це докажеш... У них свої погляди, які їм міняти вкрай невигідно, бо тоді упаде уся велетенська споруда викоханої ненависті до своєї країни, а як їм потім жити без цього….
    Баба Настя любить День незалежності більше за Новий рік і навіть більше за великі релігійні свята, а цього року уже чверть століття , як у нас є своя держава – Україна. Скільки за неї пролито крові і віддано життів – не злічити, то хіба можна не шанувати це свято. Не святкувати, це велику втіху дати ворогу, а ми не маємо права цього робити – дарувати радість душогубу.
    Думки хмаринкою набігли на бабине чоло, згадала про свою замучену енкеведистами тітку, за убитого ними дядька, за засуджену і вислану у Магадан і Хабаровськ родину, за тітку, яка усе життя переховувалася від недолюдків під чужим прізвищем і рано пішла із життя.
    Баба у гарно прибраному саду на великий круглий стіл простелить мамині і бабусині рушники, поставить наїдки і напитки, запросить до столу родину і незримо за святковим столом будуть Вони усі, хто виборював незалежність у муках і нелюдських стражданнях. Нехай їх душі порадіють у великий день за усіх нас. А країна буде така, про яку вони мріяли, баба Настя це серцем відчуває.

    20. 08. 2016р. Надія Таршин


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  23. ***
    Країна СРСР, у якій я народилася, сьогодні уже не існує. Немає її, а здавалося на віки і ніщо її стерти з мапи землі не зможе. Чому так сумують за нею і прагнуть повернення навіть ті, які і толком у ній не жили, хіба що дитинство там пройшло і юність і то коли вони випали на 70-ті і початок 80-тих років минулого століття. Та країна понівечила моє і багатьох моїх ровесників дитинство. Батько повернувся з війни, де відбув п’ять років з таким багажем побаченого і відчутого, що мало нам не було. Країна, яку Він захищав закатувала у в’язниці його улюблену найменшу сестру, ще одну в табори на Колиму, а матір стареньку з середульшою сестрою на лісоповал у Хабаровськ. Мама не бачила просвіту від роботи і в колгоспі і вдома. Ми росли в селі у важкі і голодні часи. Невже за якихось відносно придатних для життя десяток років, можна забути увесь той геноцид, коли українців жорстоко винищували?



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  24. Презентація творів Івана Низового
    Вчора, як і було заплановано ми провели Презентацію творів, життєвого і творчого шляху нашого видатного українського поета Івана Даниловича Низового. Ця подія пройшла на високій патріотичній високо-духовній ноті і я дякую кожному хто долучився до проведення цього, вкрай необхідного нам українцям, заходу. Насамперед усі ми щиро вдячні доньці поета Лесі Низовій, те що Вона робить сьогодні важко переоцінити. Зал трепетно дослухався до кожного пророчого вірша, які декламувала пані Леся. Ті слухачі, які почули поезію Івана Низового вперше, були глибоко вражені почутим. Пані Леся розповіла нам історію видання книг, які уже побачили світ після смерті поета, добрим щирим словом подяки згадала Львівську обласну раду і Городоцьку районну раду, на території якої Вона нині проживає з мамою – вдовою поета, як біженка з Луганська. На видання перших трьох томів з п’яти «Бути народом» відгукнулися і дві знакові для поета області Сумська і Луганська. У Сумській поет народився, а у Луганській прожив 45років. Я давно мріяла, з того самого часу, як познайомилася з творчістю поета, щоб його твори прозвучали у нашому місті і Слава Богу це відбулося. Ще раз переконалася, що мрії линуть до Бога. Вірю що у недалекому майбутньому твори геніального поета України будуть вивчати у школах, у вищих учбових закладах, бо в них наша правдива історія, і неймовірно високий український дух. Є чому повчитися і над чим подумати.
    Щиро дякую за сприяння у проведенні цього заходу
    Народному депутату України Андрію Денисенку
    Директору КП АУПДОР Віктору Павлову
    Начальнику господарчого відділу КП АУПДОР Сергію Подройкіну
    Дякую Голові Дніпровської районної адміністрації Сергію Сусловичу за придбані книги для Дніпровської районної бібліотеки.
    Дякую Галині Кузьменко – мамі загиблого воїна Андрія Савчука за придбані книги для бібліотеки м. Підгороднє.
    Дякую волонтеру Раїсі Пантелеймоновій що запросила на цю подію групу воїнів, які знаходяться на лікуванні у Центральному шпиталі.
    Дякую Працівникам Обласної бібліотеки для молоді ім Светлова Валентині Височиній і Тетяні Паршиній за допомогу.
    Дякую безвідмовним моїм помічникам по волонтерській діяльності Володимиру Гуртовому, Віктору Кондратюку , Василю Олійнику і членам ГО "Патріотичне об'єднання "Оріяна"за допомогу транспортом і допомогу в організаційних питаннях.
    Дякую поетам, письменникам і усім Вам, добрі люди, хто відірвався від своїх справ і прийшов послухати слово Поета Івана Даниловича Низового. Як багато нам ще потрібно переосмислити і пройти, щоб «Бути народом».

    23. 03.2019р. Надія Таршин.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  25. ***
    Уже майже тиждень, як повернулася я з Києва, та все не могла зібратися з думками, щоб описати все побачене і почуте. Їхала туди на дві дуже важливі для мене події: перша це наша зустріч авторів з нагоди 5-ї річниці виходу у світ нашої збірки поезій «Материнська молитва» Українки – героям Майдану, яку організовували Тетяна і Юрій Пароганичі, друга це Презентація книги поета Василя Ковтуна «Дорогою через Майдан», виходу якої у світ я дуже чекала.
    Кожний мій приїзд у столицю розпочинається з Майдану, який є для мене священним місцем. І цього разу рано-вранці пройшлася вверх по Інститутській, вклонилася усім місцям де гинули наші Герої, зупинилася біля кожного портрету, поговорила з ними подумки, поплакала, бо я жінка і мати, посиділа біля них. А через якусь годинку почав Майдан оживати. Молодих людей приїхало багато, школярів на екскурсію. Безперервним потоком ішли на Інститутську, вклонялися Героям, потім фотографувалися, усміхалися – життя продовжується тільки уже без них – Героїв Небесної Сотні.
    А потім була наша тепла, зворушлива зустріч. Про неї уже багато написано, а я додам сьогодні, що відчуття було таке, ніби зібралася рідня. Повне взаєморозуміння, підтримка один одного. Я на них не могла надивитися і навтішатися спілкуванням. Я стільки узнала нового про декого з присутніх. Розповіді западали глибоко в серце і відчуття, що нічого в світі не відбувається просто так, не полишало мене. Дякую кожному, хто приїхав і прийшов на цю світлу подію. І велика подяка організаторам цього дійства –Тетяні і Юрію Пероганичам. Вони нам усім подарували день добра і світла. Є такі люди в Україні, яким хочеться робити такі справи, від яких добрішає світ.
    Зустрічала мене, поселила в себе, турбувалася, водила на екскурсію у м. Вишгород Галинка Войцехівська – чудова молода жінка, член нашої волонтерської команди. Два дні промайнули, як одна мить.
    І от ми уже збираємося на другу подію на презентацію книг Василя Ковтуна, яка має відбутися у приміщенні Дарницької Державної Адміністрації. Уже на вході в зал зустрілися з Раїсою Шматко і дуже зраділи цій зустрічі, а в залі уже знайомі поети і відомі артисти, і політики, волонтери. А поряд з нами, рядом вище, сидить найдорожча для пана Василя людина – його матуся. Як добре коли матері доживають до такої миті у житті своїх дітей. Я не буду нікого називати поіменно із присутніх, когось ви побачите і впізнаєте на світлинах. Усі були на своєму місці і тому ця подія була високодуховною, патріотичною і відбулася на найвищому рівні. В залі були присутні воїни, матусі Героїв Небесної Сотні і Героїв, які загинули у цій війні. Мами читали вірші, які їм і їх синам присвятив поет. Зал тричі вставав, щоб вшанувати полеглих Героїв. Запам’ятався зворушливий до сліз виступ матусі, яка втратила сина на війні. Вона розповіла нам, що вона росіянка і не хотіла відпускати сина туди, де вбивають, та Він зробив свій вибір і пішов нас усіх захищати влітку 2014р. Напередодні Іловайської трагедії син зателефонував і попросив маму пофарбувати ворота у кольори прапору України. Мама виконала прохання сина, та синочку уже не довелося їх побачити, його через ці ворота занесли побратими. В кінці ця мужня жінка сказала, що наші сини підняли дуже високо планку, і опустити її ми не маємо права. Слухаючи ці слова ми не соромилися своїх сліз. Зал співпереживав і чув поета. Василь чудово декламував свої вірші і в залі панувала неймовірно висока атмосфера.
    Як і було обіцяно був і сюрприз, це ще одна збірка ліричних віршів «Як пахне тобою кава», були пісні на слова автора, чудові пісні і виконавці, а наприкінці ми відкрили для себе і артиста - Василя Ковтуна, коли у складі тріо Він співав свою пісню. А потім була велика черга за автографом до автора і тепле щире спілкування між знайомими і світлини напам’ять. Я дякую Надії Семені за подаровану книгу, а Світлані Кас’яненко за диск з її піснями. Люблю і шаную Вашу творчість дорогі подруги. А потім був фуршет, наприкінці якого так гарно співали чоловіки. Чоловіки – у яких є крила.
    Опісля коли Галинка мене проводжала на вокзал, я її запитала, як же їй почувалося на цьому вечорі, а вона відповіла, що усе всередині перевернулося від побаченого і почутого і що цей вечір багато що у ній змінив. Як добре, коли відбуваються такі події, які здатні нас змінювати у найвищому розумінні цього слова.
    25.02.2019р. Надія Таршин



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  26. ***
    Сьогодні влаштувала екскурсію нашим Слобожанським своїй подрузі і волонтеру Марії Подобній. ЇЇ реакцію потрібно було бачити, я такого не чекала. Вона настільки була вражена усім побаченим, що неможливо передати. Ми обійшли дві вулиці – Тепличну і Будівельників і уся наша подорож супроводжувалася її захопленими вигуками. На узбіччях ще лежить брудний сніг і лід, під ногами вода, погодьтеся що це не найкращий час для екскурсії, та вона нічого цього не помічала. Її вразили і дитячі майданчики, і чисельні різноманітні лавочки, і добротна огорожа спортивного майданчика, і красиві надійні огорожі навкруг палісадників. Захоплено роздивлялася школи і дитячі садочки і благоустрій біля них і з гіркотою і болем запитувала, чому ж у них на Сонячному , та і у місті не так. А коли побачила, що біля 31-го будинку комунальна служба вигрібає щось на звільненій від снігу території, то її здивуванню не було меж. А потім сказала фразу, яку я Вам передам дослівно: - У Вас , мабуть, якісь не такі люди живуть? Ось куди не гляну усе ціле, не поламане. А я їй відповіла, що і справді не такі, бо Слобожанське особливе, ми тут у більшості своїй знайомі між собою, любимо своє селище. Я і сама була вражена, що не помітила, як було раніше після зими, після сходу снігового покрову, сміття. У дворах чисто, охайно. Пишаймося усім, що маємо і оберігаймо усе!


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  27. Любочка.
    Так відбулося у житті, що мої друзі дитинства і шкільні друзі не розгубилися і нас по сьогоднішній день єднає міцна жіноча дружба, якій заздрять наші діти, бо у цей занадто прагматичний час, важко зустріти щось подібне.. Цей рік для нас усіх друзів-однокласників знаменний тим, що він буде Ювілейним. І сьогодні парад наших Ювілеїв відкриваєш ти, дорога моя подруго Любочко. Шість років ми з тобою просиділи на одній парті і нас – говорушок, садили завжди на останню, щоб ми своїм дівочим шепотінням нікому не заважали, бо вчилися майже на відмінно, а поділитися секретами була велика охота. А ще ми читали, як багато ми читали, ти десь роздобула «Три мушкетери» і я повинна була за три ночі їх прочитати, і читали навіть з ліхтариком під ковдрою. Я любила літературу, а ти математику і завжди на контрольних ти намагалася мене -вперту до неможливості, рятувати, підсовуючи мені з мого варіанту зошит від нашого відмінника Севи Романухи і просила мене, хоч списати, як не хочу, чи не можу вирішити, а я вперто казала ні, за що і могла одержати в один день аж дві двійки. А ти за мене переживала завжди. На великій перерві ми складали докупи свої три копійки, які нам вдома давали на булочку і вирішували, що будемо купувати одну на двох, а на залишок в кінці тижня купимо омріяні вафлі, чи печиво. Потім затиснувши у кулачок заповітні заощадження ти бігла у підвал, у шкільний буфет і там твої довгі, майже до колін, дві коси, робили свою справу, тебе пропускали старшокласники без черги і омріяні солодощі ми вмить з’їдали не встигнувши і розсмакувати.
    Твій дім був найближчим до школи і ми частенько після уроків заходили до тебе і граючись перевертали там усе вверх дном, та твої терплячі і добрі батьки ніколи нас не сварили, а твоя мама Ганна творила для Вас інколи несусвітні дива. Пам’ятаєш свій новорічний костюм у шостому класі – «Космос» бо то був рік, коли перша людина полетіла у космос і мама твоя придумала для тебе і відповідний костюм, який довершувала на голові шапочка з маленькою копією космічного корабля, яка ще і світилася від вмонтованої у шапку батарейки. У нас у багатьох були тоді костюми новорічні, але твій був, як нині кажуть, суцільний креатив.
    А у старших класах ми у Сморжеві бігали уже на танці і танцювали до упаду, а Вам у Клевані1 не було такої можливості, бо і клубу, як такого не було і вчителі, і директор які там жили не дозволяли, бо танці це ж «пережиток» капіталізму. І от ми після танців знову на своїй задній парті; - Шу-шу-шу, шу-шу-шу…
    Ти вивчилася на аптекаря, я на будівельника і розвело нас життя на тисячу кілометрів, та я завжди відчувала і на відстані твоє надійне, дружнє плече. Коли приїжджала у відпустку, то мама моя розуміла, як я хочу тебе побачити і казала мені, коли я пороблю загадану нею роботу: - Ну біжи уже до своєї Любки.
    Я знаю, що у твоєму домі завжди мені раді: і словом обігріють , і нагодують, і спати покладуть. І я тобі у цей світлий день хочу подякувати, що ти є у моєму житті. Я дякую від усіх нас, твоїх подруг-однокласниць, Моя дорога Любочко Многії тобі літа у щасті і здоров’ї, і на нашій мирній землі!!!

    09.01.2019р.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  28. Мамина наука...

    Давно це було, коли я була зовсім маленькою, а згадую той день і понині. Усіх дітей у селі в ті роки до роботи привчали із самого малку і я не була винятком. Вранці того дня мама вивела нашу корову на маленький лужок, що був понад греблею. Однією із сторін він межував з глибокою вирвою від авіаційної бомби і обійстям тітки Саньки – нашої ланкової, а інший бік лугу упирався в закинутий яблуневий сад. Сад був нічийний і один-єдиний на усе село, і росли там двома рядами дванадцять дерев – антонівка і білий налив. Корівку мама спутала і пустила пастися , а мені дала завдання наглядати за нею, щоб шкоди не наробила, бо четверта сторона маленького лугу межувала з людськими городами, де огорожа була майже умовною, тоді ні в кого не було огорож. Пасуться наші годувальниці, а ми у саду повсідаємося на гілляки, як горобці, а то ще і змагання влаштуємо, хто найвище на дерево залізе. Яблука у тому саду ніколи не визрівали, ми їх об’їдали ще у зав’язі, хіба що на вершечку дерева якесь не вдалося зірвати. І ніхто тоді не переживав за нас, що будуть у нас животи боліти від зеленцю, та якщо по-правді, то хворіли тоді діти рідко. Ми ж увесь свій час були на свіжому повітрі. Бігали навипередки, самі собі змагання влаштовували і у стрибках і хоч маленькими були, а з річки не могли нас витягнути.
    А поряд із садом був високий пагорб, який ми називали Бучин. З однієї сторони він вертикальним обривом ішов донизу і під ним усе село брало червону глину для долівок. А над глинищем уся стіна була у невеликих круглих, овальних отворах, де гніздилися різні птахи. На Бучині був наш спостережний пункт, бо там була найкраща оглядова місцина за усіма, хто переміщався по греблі: пішки, на возах, у село і з села. Автомобілі тоді були великою рідкістю.
    Того дня ми, як завжди, гралися і за коровами наглядали, і влаштували змагання, хто на яблуню залізе найвище. Я по деревах дуже любила лазити і того разу залізла на найвищу верхівку, та коли уже спускалася донизу, то зачепилася за сухий сучок і роздерла свою сукеночку від шиї і до самого низу. Сукня була гарною – штапельна червона у маленький білий горошок. Мама шила її з любов’ю для мене, бо це вперше батько роздобув десь невеликий клапоть нової матерії, щоб доні пошити сукню.
    Від страху за скоєне я гірко розплакалася, діти мене обступили, намагалися стулити сукню докупи, та марно. Ридаючи попленталася додому, передчуваючи , що мені добре перепаде від мами. Вона ж забороняла лазити на дерева. По дорозі у моїй дитячій голові визрів план «спасіння» за який я згодом отримала по заслузі. Я вирішила мамі збрехати, що не я розірвала сукню, а це зробив сусідський хлопчик Віталій, який був капосним і часто ми з ним билися. Уся в сльозах, я переповідала мамі вигадану пригоду, та мабуть моя брехня була не дуже переконливою, бо мама взяла мене за руку і повела до дитячого гурту, у якого запитала, чи правда, що це Віталій роздер мою сукню. Наш дитячий гурт не звик брехати і категорично відповів: - Ні, це вона сама, ось подивіться тьотю Ніна, на отій високій яблуні вона зачепилася за отой сучок. Мама відпустила мою руку і пішла до корови, нагнулася, зняла з неї путо і підійшла з ним до мене. Повернула мене спиною і огріла путом декілька разів навхрест на очах усіх моїх маленьких друзів, які не захотіли покривати мої брехливі звинувачення.
    Чи боляче було - уже не знаю . Було до болю соромно перед мамою, і маленькими пастушками . Урок суворої маминої науки я засвоїла на усе життя.

    13.12. 2018р. Надія Таршин.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  29. Мануйло..

    Дядько Іван майже не був колгоспником, хоч і прожив усе життя в нашому селі від народження і до останнього подиху. Тут жив увесь його славний, трудовий рід з діда прадіда, вдатний до ремесла і до роботи на землі. Батька Іванового звали Мануйлом , а так, як у селі було заведено кожну дитину розпізнавати не по прізвищу, а по імені батька, то змолоду був Іван Мануйлів, а згодом ім’я Іван згадувалося усе рідше і почали називати дядька - Мануйлом. І тільки рідні і близькі сусіди , мабуть, пам’ятали справжнє ім’я дядька Івана Гузика.
    Він був нашим сусідом і цього доброго і майстровитого чоловіка поважало усе село і навколишні села. Дядько Іван був людиною-епохою в масштабах нашого села. Прожив довго майже 90 років і не було у нього ворогів, хоч жилося у ті часи нелегко. У травні 1941-року забрали його, як і багатьох його односельців і родичів на перепідготовку, бо німці були уже в Польщі і зовсім близько від нових кордонів СРСР. Майже беззбройних здали їх у полон, дивом вижив і повернувся з табору для військовополонених з польського міста Замостьє під Новий 1942-й рік з двоюрідним братом Іваном Галайком, а ще один брат Олександр Гузик навіки залишився там, у польській землі.
    Після війни, усі хто вижив часто збиралися у нашій хаті і розповідям про війну і той жахливий німецький полон, де їх виморювали холодом і голодом, не було кінця і краю. Сиділи на кухні, зрідка на маленькому столику з’являлася чвертка а до неї квашений огірок, капуста, картоплина. Крутили самокрутки з газети і листя тютюну, пасма жовтого диму піднімалися аж до стелі. Вони, коли і мовчали, то розуміли один одного і нікого не відлякував грубий дерев’яний протез замість ноги у дядька Павла Євтушка – батькового двоюрідного брата.
    Коли розпочалася насильницька колективізація Мануйло, як і багато наших односельців сидів майже два тижні у холодному підвалі без їжі за відмову підписати заяву про вступ до колгоспу.
    Морили голодом за непослух, семирічна донечка Марійка через шпарину опускала батьку на нитці маленькі шматочки хліба і це давало йому змогу протриматися якнайдовше. Та заяву таки довелося підписати, бо погрожували засланням у Сибір, а в нього ж двоє малих дітей.
    Землю забрали, реманент також, у хаті холод і голод. На роботу щодня і задарма.
    А Іван же з діда прадіда столяр та ще і який: і вікно, і двері, і підлогу і ще всяку всячину усе йому під силу зробити. Якийсь добрий чоловік йому підказав, що Він, як учасник війни, може взяти патент і столярувати, сплачуючи відповідний податок. Іван дослухався до поради і з тієї пори у нас в селі став першим підприємцем і на довгі роки. Чесно сплачував податок і ніхто його в колгоп уже не тягнув на роботу. Працювала там за трудодні його жінка тітка Антоніна і їй, як і усім матерям тоді, допомагали діти Марійка і Юрко.
    У його майстерні для нас малечі, було як медом намазано. Безвідривно, годинами могли спостерігати за його невтомним рубанком і тоненькою запашною стружкою, яка кучерявилася з-під нього. Ми йому ніколи не заважали, не гримав на нас. Як горобці, обліпимо його маленьку майстерню, а Він працює мовчки, зосереджено, ніби нас і немає.
    А одного ранку зайшов до нас у хату, мені тоді було років п’ять , не більше, взяв мене за руку і повів з таємничим виглядом у столярку. Відчинив двері взяв з полиці у руки чудернацьку іграшку і почав показувати, як нею гратися. Це були «Ковалики», які по черзі вистукують по наковальні. Чим можна виміряти міру дитячого щастя дитини, у якої до цього часу не було жодної іграшки. На ті «Ковалики» згодом збіглися дивитися діти з усього нашого кутка і я по черзі давала усім погратися.
    А дядько Іван спостерігав за нашими щасливими личками і усміхався. Хіба ж можна таке забути?
    Через Мануйлів двір проходило усе наше село і сусідні села Диків і Білів, коли поверталися з Клеваня, бо греблю унизу часто заливало водою, особливо під час весняних повеней і усі ішли горбом. За день через двір проходило немало люду, та ніхто на них не ображався,не таїв зло. Господарі до усіх були привітними і до усіх подорожніх усміхалися квіти у палісаднику тітки Антоніни, який був найкрасивішим на увесь наш куток.
    Чоловік був невисоким на зріст і непоказний зовні, а очі мав сині, як небо, і з роками, до глибокої старості ті очі голубіли льонами навстріч кожному. Бувало їду у чергову відпустку додому і іду за звичкою через Мануйлів горб, хоч на той час у селі уже був прокладений гладенький асфальт, бо ця ж дорога наймиліша, зустрінуся з теплим поглядом дядька Івана, почую від нього привітне слово: - Приїхала Надю, іди уже зачекалися на тебе, і на душі зразу хороше, тепло і відчуття, що я уже вдома, на рідній землі.
    Було прочинить двері у хату і запитає маму:
    - Ніно, я там рамко зробив нове, може тобі треба?
    Мама подумає хвильку і купить ту рамку і на стіні у нашій хаті з’являється нова гелерея з найдорожчих для неї світлин. У черговий свій приїзд у відпустку помічаю у світлиці зміни – по самому центру стіни, на найвиднішому місці висить у черговій Мануйловій рамці мій портрет у вишиваному рушнику.
    - Мамо, а навіщо це Ви мене тут почепили, та ще і такий величезний портрет? –запитую, а вона мені у відповідь: - А тебе ж ніколи нині не бачу, то нехай хоч на портрет подивлюся.
    Куди не глянеш в домі – кругом працьовиті руки дядька Івана: столи, стільці, табуретки і так у кожній сільській хаті. Гарний по собі слід залишив цей добрий , майстровитий чоловік.
    Високий горб, де стоїть Мануйлова хата раніше усі називали камінником і це було наше улюблене місце для усіх дитячих розваг в усі пор року. Горб утопав у запашному квітучому різнотрав’ї і через усю цю красу в’юнилася тоненька стежина, яка вела до рідного дому. Давним –давно по цій стежині я пішла у далекий і незнамий світ і усе життя вона у моєму серці світлим спомином, як і дядько Мануйло.

    18.11.2018р Надія Таршин.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  30. * * *
    А хотілось би просто жити і подіям щасливим радіти, а замість того бідують в голові думки, думки, думки...
    І чому не можемо жити по-людськи? Так хочеться щоб прийняли закон "Про тишу перед виборами на цілий рік", а не на одну добу, як нині. І усі претенденти у повній тиші і без всякої реклами доводили свою любов народу ділами. Як пережити ще ці п'ять місяців поливання брудом, пустопорожніх обіцянок? Пригадую, як п'ять років тому один добродій в окулярах робив повний аналіз ціни на газ і розповідав нам, як нас дурять, що газу свого у нас вистачить усім і що ця ціна захмарно-завищена. Ставши прем'єром цей пан підняв ціну на газ зразу ж і зробив її дійсно захмарною. Нинішня ситуація Вам нічого не нагадує? Скільки можна дурити народ? Взяли б краще на озброєння обіцянку: зробити лікування діток безоплатним, особливо важкохворих, інвалідів( ФБ розривається від прохань обездолених батьків про допомогу) і в разі не дотримання свого слова у перші півроку після обрання на омріяний пост, добровільно його залишаєте і не ганьбите країну і народ, який обираючи чергового можновладця, ввіряє йому свою долю, а залишається обездоленим. Жоден олігарх не скаже, що йому уже досить, що уже напхався по саму зав'язку, легше кинути докір пенсіонерам, що їх надто багато у державі і їх непосильно утримувати... Чесно кажучи, щоб зупинити цей вал беззаконня і безчестя у нашій державі потрібні дуже радикальні дії, а хто їх робитиме, коли корупція пронизала усі провладні ешелони, можливо потрібно на них уже якісь фізичні мітки робити. Отакі мої бачення сьогодення, та кому вони потрібні у нашій країні.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -