Наскільки мені відомо, досі в українському законодавстві не було окремого визначення пародії (важко знайти чорну кішку у темній кімнаті, особливо, якщо її там немає), на відміну, наприклад, від США, де вони стали легальними в результаті судового прецеденту 1994 року (справа Campbell проти Acuff-Rose_Music,_Inc[1]), чи РФ, де у 2008 році в законодавстві з'явився пункт: «Створення твору в жанрі літературної, музичної або іншої пародії на основі іншого (оригінального) правомірно опублікованого твору і використання цієї пародії дозволяються без згоди автора або іншого правовласника виключного права на оригінальний твір і без виплати йому винагороди.»"
Нещодавно я отримав інформацію про те, що у нас, на противагу законодавству США чи РФ, до закону про авторське право начебто чи то внесений, чи то лиш збираються внести пункт, згідно з яким автор пародії не матиме права на її публікацію без дозволу автора твору, на який вона написана. Можливо, мається на увазі, що тоді автор оригіналу претендуватиме і на частку гонорару пародиста? Ну, про ще не чув.
Але, якщо вищезгадані зміни все-таки десь є чи їх збираються внести, то це, на мою думку, означатиме кінець пародійного жанру в Україні.
Адже у випадку, якщо навіть пародія і сподобається автору оригіналу внаслідок його якихось особистих чеснот, тобто він чи то має почуття гумору, чи то схильність до самокритики, чи то не є самозакоханим мешканцем літературного Олімпу і т. д. і т. п. і з радістю дасть дозвіл на її публікацію, може виникнути сумнів, чи відповідатиме вона тоді критеріям якісної пародії у справжньому значенні цього слова.
В протилежному випадку, тобто коли пародія виявиться справді гострою, влучною або так чи інакше зачепить самолюбство автора оригіналу чи, що чи не найгірше, останній геть позбавлений почуття гумору, їй світить доля ніколи не бути опублікованою незалежно від того, наскільки якісним літературним продуктом вона може виявитись.
І аж цікаво стає, з якої такої радості автор пародії повинен просити у автора оригіналу дозвіл на її публікацію?
Чи це якийсь специфічний вид цензури по відношенню до пародійного жанру?
А ви не чули про подібні зміни у законодавстві України, шановні автори і читачі?
Як ви гадаєте, це правда чи фейк?
І, можливо, хтось в курсі, як питання з пародіями вирішені в законодавстві інших європейських країн?


17.04.2015