Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Юрій Сидорів (1960 - 2020)



Критика
  1. Рондо

    20.04.2010



    Коментарі (8)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" 5.5 | Самооцінка -

  2. Тріолети
    Ця невеличка стаття може бути корисною для осіб, які вирішили або долучитись до конкурсу, або об’єктивно розглянути тріолети, в т. ч. і створені мною. В ній я сформулюю основні кондиції тріолета - віршової форми, яка належить до твердих.
    Тріолет - це восьмивірш, в якому перша, четверта і сьома пісні є ідентичними, а також - і друга з восьмою. Можливо, саме тому він і отримав свою назву, що його перша пісня повторюється тричі, а всередині восьмивірша три його пісні, що йдуть підряд, закінчуються трьома однаковими римами. Також існують три пісні, не повторені жодного разу.
    Схема побудови тріолета виглядає наступною: AВaAаbАB, де великими літерами означені ідентичні пісні, маленькими – лише римовані між собою. Другий і четвертий з них закінчуються крапками, що означають крім закінченості думки і канонічну паузу (пуант). Віршовим розміром тріолета вважаються чотиристопний хорей і ямб, і він виник як скорочена форма ронделя. Варто звернути увагу ще на те, що тріолет являє собою поетичну п’єсу, яка будується за певними законами драматургії. Вкрай рідко зустрічаються тріолети, написані анапестом.
    Місцем його виникнення вважається французька поезія XIV-го сторіччя. Він був популярним в епоху бароко і рококо. В Росії тріолети одними з перших були створені М.М. Муравйовим і М.М. Карамзіним.

    Мая первого числа
    Был мой лучший день на свете.
    Что за мысль мне в ум вошла
    Мая первого числа?
    Ты мне сделалась мила,
    И коль ты склонна в ответе, —
    Мая первого числа
    Был мой лучший день на свете.

    Це – тріолет невідомого французького поета, перекладений М.М. Муравйовим у 1778-му році. Як ми бачимо, існують певні відхилення від кондицій, означених вище. Вони полягають у віршовому розмірі. Крапку в даному випадку замінив знак питання, що не вплинуло на класичну побудову.

    Четырнадцати лет
    Быть Флорой, право, стыдно:
    В апреле розы нет!
    Четырнадцати лет
    Ты лучше всех Алет:
    Ах, это им обидно.
    Четырнадцати лет
    Быть Флорой, право, стыдно.

    А в цього тріолета, створеного в 1795-тому році, авторство належить М.М. Карамзіну, а він являє собою мадригал. Віршовий розмір – тристопний ямб.
    Історія розвитку тріолета в Росії досить своєрідна. Одних відомих поетів він цікавив, других – ні. Намагаючись відшукати тріолети, які мене цікавили, я нерідко наштовхувався на схожі між собою абзаци з текстами, в яких транслювалась одна і та ж думка саме про ті тріолети, які я шукав, але ними не підкріплена. Ці абзаци могли мати просвітницьке значення для поетичних клубів чи інших літературних осередків, надаючи аудиторії концентрований мінімум інформації для підвищення її ерудиції.
    Я наведу ще кілька прикладів тріолетів, і будь-хто з нас зможе самостійно проаналізувати, який тріолет є тріолетом в сенсі його канонічності.

    «Лизета чудо в белом свете»,
    Вздохнув, я сам себе сказал:
    «Красой подобных нет Лизете;
    Лизета чудо в белом свете;
    Умом зрела в весеннем цвете».
    Когда же злость ее узнал…
    «Лизета чудо в белом свете»,
    Вздохнув, я сам себе сказал.

    Цей тріолет також належить М.М. Карамзіну. Віршовий розмір – чотиристопний ямб. Відсутність крапок, а відповідно, і наявність пуантів кажуть самі про себе. Елемент драматургії – присутній.

    Окруженная снами луна
    Вызывает змею из ущелья.
    Я молюсь тебе в капище сна,
    Окруженная снами луна.
    Ах, тиха же моя тишина,
    Высоко, высоко моя келья.
    Окруженная снами луна
    Вызывает змею из ущелья.

    Цей тріолет створено І.С. Рукавішніковим (1877-1930), прозаїком і поетом, автором стате́й* про тверді віршові форми. Вигляд наведеного тріолета мною і побудову можна вважати такою, що відповідає всім кондиціям тріолета класичної побудови. На відміну від попереднього автора, ним створено не два тріолети, а два збірники, і питання кількості тріолетів могло вплинути на їх канонічний вигляд і віршовий розмір. Якість і кількість не завжди мають аналогічні параметри.
    Як у даному випадку, цей тріолет набув ознаки вільного вірша.

    Мы сердце женщины куем
    В диск, наше Солнце отражающий:
    Целуем, молимся поем —
    Мы сердце женщины куем.
    Проходит срок. И видим в нем
    Нежданный лик, нас раздражающий
    Мы сердце женщины куем
    В диск, наше Солнце отражающий.

    Відбувся коротенький екскурс в музей тріолета. Існують інші автори тріолетів з числа тих, про яких я не згадав, бо стаття с самого початку її створення не планувалась бути великою за обсягом. Також я не шукав і не знайшов старовинних тріолетів, які започаткували цю красиву поетичну форму мовою оригіналу. Так само як і не наводив прикладів тріолетів, віддалено схожих на канонічні. Існує думка про те, що авторські відхилення від канонічних віршових форм і наголосів є нормальною практикою, і що поезія не має нічого спільного з таблицею множення. Тому не роблю ніяких висновків і ні на чому не наполягаю. Бо бачу, що віршувати так, як кому заманеться, хай навіть і про те, що турбує або цікавить автора, значно легше, ніж дотримуватись ним певних віршових форм.
    ………………..

    *http://feb-web.ru/feb/slt/abc/lt2/lt2-9791.htm
    26.12.2009.



    Коментарі (7)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -