Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Любов Птаха (1991)
Були дні похмурі, де стежину заслоняв туман. Та всі ці дні - мої уроки, а він став учителем життя мого. Тепер же й серце оживає,зшите ниточками любові маленького щастя..




Художня проза
  1. Із життя Народного вчителя
    Із життя Народного Учителя
    (горе-гумореска)
    Кажуть: “Вчення – світ, а неуцтво-тьма”. За таким – то принципом і виховуємо наше сьогоднішнє молоде покоління. Від батьківського вчення до школи один крок, а там усе тісно, та не дуже, пов’язане узами взаємного зацікавлення у вихованні взіаємоввічливих, морально високих ЛЮДЕЙ зі свідомим розумінням сьогоднішньої ситуації в суспільстві.
    Перша вчителька, друга, третя...Здавалося, що наука - то у всіх однакова- всі ж прагнуть досягнути професійно високого рівня, зробити із середнячка мудрого учня-лідера, а першорядних дітей поставити вище усіх інших, для прикладу, як на зразок. Знаєте, ото коли на ринку виставляють кращі глечики у перший ряд, щоб покупець думав собі, що то всі решта такої ж якості як і ті преші, а продають то тільки ті, що стоять позаду, бо ж на першорядних цінник висить, їх просто на показ!. Так ото, сьогодні в школі панує такий же порядок дій, коли треба заняття відкрите чи який виступ зробити, то тих пршорядних учнів виставляють на показ, а за їхніми спинами ховаються ті “глечики”, в котрих недоліків безмір, а враження - то загальне складається: “раз двоє роблять все так вправно, то значить, що й інші можуть”.
    Та не про те сьогодні мова наша йтиме. Варто поговорити про освіту, про учителів Народних, звичайних, та таких, які і справді чогось варті у тій шкліьній розрусі. Здавна ми звикли сприймати вчительську поведінку як належне, як зразок та наслідувати, бо ж то значится, інтелігенція нашого народу темного та безпросвітного. Так от, були і здавна вчителі народники, то ті, що в народ ходили, просвітляли темне від роботи людство, читали, філософскі погляди трактували із точки зору свого розуміння. На сьгоднійшній день не звелися, дякувати Богу та державі нашій славній, такі Народні вчителі. Один із таких відомих та почесних людей живе скоромно серед простого населення, працює як інші сметртні селяни, та й не тільки до господарства заглядає, як народ мужицький необтесаний, але й у чарочку, розуміється, теж вміє правильно подивится. Ото скільки ж радості та щастя має люд, скліьки думок та поглядів філософського характеру може проповідувати ота Велика людина. Як нахлине натхнення, коли прийде на урок до восьмикласників та як почне своє “кругом” та “на ліво” із такою майсетрністю трактувати, що аж просто дух захоплює, руки тремтять, в очах видно глибину вчорашніх недосказаних думок та помислів, що сьогодні так плавно переходять на тендітні постаті привабливо-ніжних учениць. Ні, не злісно та монархічно править здоровий спосіб життя у програмі цього вчителя високого рангу, а так, як і учням самим хотілося б. Сказано ж, Народний учитель. Тобто, поближче до душ дитячих, а дітям що ж необхідно? Так, правильно, тепле взаєморозуміння, дружба та вільне спілкування із учителем початківцем, котрого недавно ще ті ж самі учні бачили за партою старшокласника!.
    Шкільна наука не просте ремесло, тут важливо мати індивідуальний підхід до кожної дитини окремо, не має значення на уроці, чи там, у позаурочний час, десь серед лав продовольчих та непродовольчих товарів, або ще краще там, де молодь вчиться життю-буттю, там де перші поцілунки, кохання. Це ж усе із метою виховання, контролю. І правильно, коли учитель допоможе восьмикласниці потрапити додому, відвезе її, бо де ж то бачено ходити до п’ятої ранку в такому – то віці? Народний вчитель, то велика справа, та не просто робота, а покликання, що змушує батьків гордитися, що наша шкільна наука прогресує у якісь такі новітні стандарти, яких навіть сама Європа ще не зуміла вигадати. Отак і державну політику будуємо, покоління патріотів та морально-читстих дітей виховуємо! Будьмо спокійні, коли такі високоповажні люди проповідують віру в майбутнє свого народу. Насправді, це навіть правильніше звучить, коли народний вчитель виходить разом з учнями на пиво, щоб достеменно розібрати його увесь присмак та навчити правильно дегустувати, тут і проблеми всі свої можна відкрити для покровителя вечора, душу виллити, а вчитель як особа шанована, Народна, має можливість поділится досвідом із хлопчиками зі свого примітивно-зразкового життя суто інстинктивного характеру.
    З роками життя стає все веселіше та чудесніше, пізнаються усі принади його хвилинних задоволень та спокійне сприйняття всього цього суспільним роєм. Коли раніше прийти на урок із запізенням та ще й у якомусь такому собі досить збентеженому стані, начебто інопланетний дух поселився серед думок, було учням на догану, то сьогодні все зовсім демократтичніше та лояльніше, адже нічого, що учень вже може чекати учителя, доки той добреде повз зацікавлену масу непросвітного селянства, нічого й те, що той вчитель буде проводити урок зовсім не дивлячись на програмні рамки, чи то які ініші рамки, бо ж то можна зрозуміти- він втомлений народним хистом до знань вже цілу добу займався індивідуальним просвітительством некомпетентної дев’ятикласниці Юльки, а потім ще й випадково натрапив на допитливий погляд Марійки, Софійки, а потім, ну вже просто на шкільному подвір’ї, як не дивно ( а де ж іще), перестрінула його вже дещо людина з освітою початкового рівня, скажімо, такого ж народного, та й давай випробовувати силу волі нашого вчителя, а вустонька, то так і просяться на ласку щирих розмов, так і просяться. Важко, дуже важко, та нестерпно боляче, трудно іти по цьому шляху нашому вчителю- просвітителю.
    Ой, і не кажіть людоньки, що то доля лиха, та ні..То ми з вами того лиха набираємося щоднини, щосекунди як відправляємо наших дітей на таку науку. Чи варто говорити про це у загальному обсязі, адже то ж тільки поодинокий випадок такого горе-вчителя? Так, варто, причому не просто говорити, а од болю кричати хочеться, що від самої думки про те, яке майбутнє чекати може наших дітей із такою наукою, то аж сухожилля лопають десь всередині серця, кров згортається, а ноги терпнуть. Нехай таке чудовисько людського зразка живе в одному лише селі, калічить душі та тіла десяткам дітей, та це не означає, що ми не знайдемо такого протитипу в якому іншому селі, чи місті, іншій області. Раз є одини розбитий горщик, то й інший буде надколотий, який згодом лопне собі, бо перш ніж потрапити на один прилавок їх везли в одному фургоні, робили з одної глини, ліпили одні й ті ж руки суспільного характеру. Гірко так? Хочеться плакати, так? Але ж правда солодкою не буває. Для того то ми і говоримо, щоб сьогодні було гірко нам, коли відкриємо свої очі та побачимо істинну, нам, а не нашим дітям, які через коридори шкільної розрухи несуть ідеї суїциду з кожним днем все частіше та частіше. Гірко та прикро, що не можемо наказати вчителя народного, зробити його істинним вчителем, тим, який не стане заплямовувати це величне значення, що спокон-віків стояло на п’єдисталі слави та зразковості, який не буде заплямовувати та грязнити своїми руками обличь всього шкільного колективу. Бо ж не дарма покупець, уздрівши розбитий глечик на другому ряді не стане купувати цілих, що стояли попереду, та й враження підробки та несправжності впаде саме на оті, які з цінниками стояли.
    Давайте, будемо уважнішими до своїх дітей, до людей, чи створінь, що їх навчають, чому вони їх навчають!!! Двайте вирішимо чи потрібні нам такі Народні вчителі, чи не зайві вони у долі наших дітей! І пам’ятаймо, що все у наших руках, нам вирішувати прогнати того продавця з ринку, що підсунув у своєму товарі підробку, чи пройти осторонь, вдавши, що ми не помітили браку в глечика на задньому плані, спираючись на те, що позаду обов’язковово ітиме хтось інший та помітить фальш, але не забудьте, що якщо мимо пройде ціле покоління, то позаду вже не залишиться більше нікого...
    ©Ptaha


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. «Твоя перемога стала моїм життям»

    Знаю, що іскри твого бажання сипатимуться на мої долоні. Повір, вони збережуть тепло, проростивши його, наче пшениці колосся, несміливими паростками теплих почуттів. Світло небес обійме мене блакитним поглядом, від чого тіло втратить вмить свою суть.
    Гра, що ти її розпочав так давно, закінчилася для мене не поразкою, ні. Коханий мій світе, ставши переможцем ти здобув свободу дня, яка, наче медовий пряник, притягує своїм спокусливо-солодким запахом. Проте , ти посмакуєш цим тістечком і від нього залишиться лише згадка. А я…..Для мене поразка принесла перемогу. Завдяки тобі я отримала шматочок щастя, що дає наснагу жити, хоч і віддала за це своє єдине кохання.
    Іноді варто пожертвувати чимось дорогим заради того, щоб отримати вічне.
    Зорепад твоїх очей поранив моє серце назавжди. Воно вічно світитиметься осколками вогняних голочок, щоразу, торкнувшись крилами небесного прядива глибини твого погляду. Тобі ніколи не зрозуміти сказаного, та пам’ятай, що вдячна тобі безмежно за можливість жити. Так трепетно випиваю напій, що приготувала для мене доля, він п’янить мій розум і повертає душу до безсмертя. Так, поряд із маленьким срібнокрилим ангелочком вона квітне, молодіє. У мене з’являється незвичайний талант літати. Якби ти тільки зміг зрозуміти наскільки той дзвінкоголосий сміх пробуджує розум, якою силою стає для мене. Шкода, що ти цього не зрозумієш……
    З тугою, думаю про тебе, бо ти став убогим, ти втратив те, що дається раз у житті та не кожному: можливість збагнути для чого насправді нам життя. Ні, не на пустотратні хвилини, не на розваги, вона – на любов, на ту, яку я маю завдяки тобі. Це маленьке чудо дарує мені вдвічі, та що там, втричі, вдесятеро більше любові за одну секунду, аніж я віддала тобі за стільки років. Вона віддає те, чого ти так і не зумів подарувати ні на секунду…..
    Ось де поразка – вона стала твоєю сутністю!!!!!
    04.03.2013


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Сповідь
    Весняні пестощі теплої, пахучої посмішки, що пробуджує навколо серця тих, хто у відчаї. Солодкі іскорки зоряного сяйва, які впали на саме дно твоїх очей, чарують та душу приводять до спокою. Голос, що дзвенить, немов кришталь, вічним відлунням щастя у серці живе. Шовкові пасма свіжо сплетеного волосся так легко лягають на плечі, даруючи постаті всій величність жіночого світу. Якщо кажуть, що жінка пахне весною, то твій запах іде від душі, він не має конкретно визначеного ідеалу, він – те, що ми називаємо «материнська любов».
    Ніжно – перлинний дотик твоїх рук, змушує мене переставати дихати. Мої легені розбухають від спраги, вони повні світлого дитячого бажання любити, любити і боготворити майстриню, котра зліпила мене тендітними, наче пелюсточки весняної квітки,руками, змішуючи в одне ціле віру, натхнення та сили, зв’язавши їх нитками материнства.
    Ще й досі, пригортаючись до теплих грудей, відчуваю солодощі дитинства, дні, коли літала на крилах материнської пісні.
    Все це є і сьогодні, просто виражено у зовсім інших реаліях. Твої руки залишися такими ж ніжними та рідними, а світлий погляд, нанизуючи, як намистини, іскорки життя, зігріває своїм полум’ям душу. Щоправда, інколи його вогник тьмяніє, набуває сірого відтінку, а кришталева посмішка набуває стану спокою, але все це не надовго, адже ти – весна, що своїм квітучим буянням змушує жити інших. У мої сни приходиш, немов ангел, що літає на крилах легкості та розміреності, і саме він несе мене крізь життя, загорнувши, немов бутон квітки, лелійно-білими крильми. І саме там мені солодко та спокійно, адже ти – ПІДГРУНТЯ моєї долі, ти –БОГИНЯ моєї віри, ти – СВІТ у якому я живу й досі, ти – МАМА!


    02.03.2013


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. "Прощальний вертеп"
    «Сьогодні ти знову пролетів над моєю Землею, наче миттєво – в’їдливий вітрун. Ні слів, ні молитов, ні простих звуків не видаючи, просто впивався своєю не первозданною затхлою свіжістю. Руки терпли від холоду , а серце завмирало від чекання чогось незвичайного, але дива не було. все залишилося таким же далеким та сирим, наче гнила сирість моху, що від настирливих крапель дощу то жовтіє, то знову набуває свого звичного кольору. І навіть справа не у холоді, не у твоїй цинічній силі…. таке щире і відверте тоді бажання, зараз відійшло кудись в небуття. Воно залишило лише ледь помітну згадку про себе. Перетворилося у туман, який сьогодні є , а завтра його замінить сонечко. Ніхто ж не винен, що ілюзії згодом розвіюються і відкривають нам безмежні істини. вони повертають людину до свідомості, руйнують примітивні бачення навколишнього оточення , вони відкривають інший портал у життя, у світ, у самого себе.
    Ти ба’, знову гру розпочато, спектакль продовжується після антрагованої паузи, всенародно визнані , звичні для люду життєактори продовжують сковувати своїми словами безсмертні істини житійні. Нема спочину для їхньої зверхньо – загребущої фантазії, вона бреде довгастими пасмами і тягнеться , наче згустілі клейкувато – вистояні фарби, набуваючи щоразу іншого відтінку, то звично – постійного, то щиро – сумлінного, то нахабно – примітивного. Ця вистава – вертеп , як і кожен сюжет , має свій ідеально – невизначений кінець. Чи то вона знайде себе у майбутньому , чи то перестане бути реальністю і залишиться туманно – світлинним спогадом...
    Втома, що переповнює іскристо – живі жилини мого організму, переростає, згодом у нормативний стан, вона перемагає, еволюціонує, росте , як виростає злоба під час хвилювання, як миттєво виростає секунда в годину, як неспинно – фантастично проникає холод у клітину, вона переповнює , вливається в мене і , врешті, стає повноцінною складинкою кожного нервового закінчення , кожної мілітричної волосини мого хибкого пласту.
    Ти гориш нестерпним бажанням назбирати в’язку ключівиць , щоб мати на згадку про чудові хвилини нестерпно – вільного життя. Вони так легко ідуть до твоїх рук, наче метелики, сідають на бутон квітки, що має такий різко – привабливий і водночас пліснявий запах. Ніколи не знаєш коли настане хвилина, що пророкуватиме тобі відразу від того, до чого так тягнулися, наче на магнітиках, оті ключівиці і в’язали самі себе видимо – незримими нитками. Не знаєш навіть і того, до якого часу ти зможеш носити цю в’язку у своїх в руках, бо ж коли вона ставатиме все тяжчою, ти просто повісиш її на шию, а там, хто зна’ до яких розмірів вона доросте. Метал має властивість покриватися іржею , так як це і властиво для людського тіла. Сьогодні ти білинно - м’який , а завтра – жертовно – сухий…
    Скупчення всіх думкуватих цівочок у моєму розумі та серці не відповідають стандартам твоїм, бо ти дивишся на світ очима хижака – мисливця, що павутиною захвату зв’язує силу волі , здоровий глузд.
    Останній вихваток емоцій , остання втрата віри в те, що ти людина. Ти вовкулака, під
    пазураками якого видніються оголені почуття, тих, кого ти звів з цього світу. Ненаситний, кровопитно – впійний , чорнечо - гнилий удав, що гріється на сонечку і ухмилкувато посміхається , завившись на шиї наче шарф, від якого влітку користі немає, а взимку - тіло пече від шорстких волокон.
    Ти – жахіття пекла , дивишся своїми палаючо – смолястими очима і впиваєшся думками в мою сутність, ти демон дня , який улесливо викликає довіру, а потім несе розчарування. ти – той, кому немає місця серед людей із душами, ти – пустовмісне виродження людського роду……»

    16.11.2012.




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. "Спогад вічності"
    Ти не забула… Ти ще тут, при нім, при тому свіжому ватяно – солодкому мереживі зими. Вона присутня щохвилини у твоїх астраліях усіх. Вона наближає до реальності і водночас вириває тебе із кола життя. Наче губка убирає в себе всі твої бажання , пориви та спогади рушійні. Забути, забути, кричала ти…Дарма… Вона настає так чи інакше, бо ж природі не прикажеш. Не змусиш серце думати, а розум плакати, не змусиш пам’ять свою не приходити. Світло, світло, тускло і холодно. Ні, ні, там тепло, мило і … знов сльоза.. Слова, слова – всього лише слова. А поруч теплі руки, посмішка …Та чи то вона щирою була? А ти спитай зими.. Вона розкаже, напевно, знає точно. Сльоза скотилася одна за другою, засріблилася , немов кришталь така прозора і сніжинкою на дно серця впала. Ти не забудеш, ти - не забудеш . Ти не зможеш вирвати із себе душу, пошматувати спогади свої… А вона сріблиться , пишногруда королева балу. Вона і зараз не змінилася. Все така ж хмільна, задушно – свіжа й молода. Тільки зараз вона стала для тебе рідною, близькою . Тільки зараз вона зігріває твою заледенілу душу, хоч і час від часу все – таки вимагає щось в заміну. А їй більше, як мрія і не треба, хоча, може, ще іноді випросити краплину снігу, що тане у твоїх очах. Ось такою вона залишиться у твоїй пам’яті до кінця. Ти не забудеш….ти …не забудеш…


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. "Вовча зграя"
    рік 2010..
    1
    Сирість , запах цвілі розносився по всій камері. Сірі стіни поїдали своїми очима всю душу і різали на часточки серце. Ця безодня темноти і мряки просила забутися , поринути у спогади і там зникнути назавжди. І тоді б ні божевільні крики в’язнів, ні тьмяне світло, що крадькома проникало крізь грати , не змогли б порушити тої мертвої тишини, що в той час , наче залізними ланцюгами стискала його серце. Ні, не думка про соціальне становище після виходу , а жаль , щирий легкий жаль робили пана Вовчука таким безпорадним і маленьким супроти цього гнилого середовища.
    Опустивши голову на коліна, Михайло сидів на гнилій лаві і грубими пальцями скуйовджував густе , наче жмуток сіна , волосся. І лише тихенько, раз у раз буркотів собі під ніс :
    - Чорт, і треба ж було так вляпатися… Що ж я не врахував?! Може якби ставка…О! Гм….Ні, напевно, все – таки просто не повезло! Треба швидше вибиратися звідси , а то пропаде бізнес, а там же не можна…..Та що ж я? Якийсь безпорадний зовсім став.
    Враз якийсь охриплий голос конвойного змусив Вовчука стрепенутися і прислухатися до його слів. Це викликали пана Михайла на побачення.
    - А знов хтось прийшов пожаліти ,- прошептав в’язень. Краще б адвоката досвідченого знайшли !
    Тюремні коридори здавалися такими довгими і вузькими, що ладні були задушити своєю задухою. Лише дві криві тіні, як примари сунулися за конвойним і понурим чоловіком. І вони , наче хапалися своїми кістлявими руками за світло і хотіли відірватися від обох тіл, але там де світло було більш тьмяним опускалися і смирно ішли далі. Ось уже і видніються двері до якоїсь потаємної кімнати. Пан Михайло бував уже тут не одноразово, тому сміливо увійшов до зали де проходили побачення родичів із засудженими.
    За невеличким металевим столиком сиділа худорлява жіночка , її сірі, як туман, очі були майже не помітні на фоні великих круглих мішків під очима і там же було видно перші , але вже досить глибокі зморшки. Здалека її ніс нагадував тоненьку пряму лінію яка врізалася прямо між чорні , акуратно повищипувані, брови. Їхні напівкруглі серпики при здивуванні високо підіймали маленьке чоло і разом з тим на ньому з’являлися до того часу не помітні товсті зморшки. Але їх якось акуратно приховувало тоненьке золотистого як колосок пшениці пасмо волосся. Вся її постать нагадувала витончену середньовічну натуру в якій скриті страждання віків.
    Жінка нерухомо сиділа чекаючи від Михайла хоч якогось жесту, але все марно. І тоді пані Вовчук мовила:
    - Михайле, як ти? Ми всі дуже хвилюємося за тебе.
    - Ох, хвилюються вони…Чого ж я досі тут, а не на волі?? – грізно відповів чоловік тремтячими губами.
    - Як, як ти можеш таке говорити, чоловіче,? – ледве стримуючи сльози прошепотала пані Любомира, - Та ж ми уже все майно, що залишилося продали аби…. А ти.. таке…Це жорстоко..
    - Гм…. Майно вони продали.. А я що якась річ не потрібна, що для тебе золото і будинок важливіші за мою свободу?? Що ж мені не жити тепер, бо ви залишитеся без статків? – У гарячці кричав Михайло, розмахуючи руками і притупуючи ногою, наче хотів увесь світ розбудити і доказати , що він ще людина, яка потребує уваги.
    Жінка , опустивши покірно голову , над чимось думала, шукала вихід із ситуації. ЇЇ чоло розділилося глибокою зморшкою, що наче річка між двома берегами. Так, це все ті злощасні вечори , які пані Любомира присвятила роздумам над життям. Адже вони не покидають її світлої голови ще із першого дня після одруження ,лише стають все повнішими, наче колосся , що наливається життям, достигає щоб потім його вижали.
    Раптом глибоку тишу обірвав в’язень
    - Ну, чого ти мовчиш? То що адвокат, погодився?
    Пані Вовчук стримано похитала головою і додала
    - На жаль пан Шевчук відмовився братися до цієї справи, але він порадив мені хорошого спеціаліста.
    Михайло озлоблено вискочив з-за столу і почав бігати, заклавши руки за спину, з одного кутка кімнати до іншого. Деякий час він нічого не говорив до дружини, але врешті решт запитав :
    - І що той , погодився? Я його знаю, як його звати ?
    - Ганцов Степан Володимирович!
    - Ганцов?? Мммм… Щось не знаю такого .. Сума його влаштовує ? Скільки ти платитимеш?
    - Ціна залежить від того , якого рівня складності буде для нього ця справа. А це я зможу вияснити лише після того, як він ознайомиться з паперами.
    - Добре ,нехай так. Але ти там не шкодуй грошей, чуєш? І не торгуйся з ним, бо це мій останній шанс.
    З такими словами пан Вовчук розвернувся і направився до виходу, опустивши своє похмуре обличчя вниз……….
    (далі буде)


    Коментарі (2)
    Народний рейтинг 5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -