Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Микола Гуцуляк (1992)

Отримані коментарі | Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Микола Гуцуляк, [ 2012-10-02 19:24:47 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Микола Гуцуляк, [ 2012-11-06 19:39:00 ],
на сторінці твору     "***"  

і?
Коментатор Микола Гуцуляк, [ 2013-08-07 18:39:26 ],
на сторінці твору     "***"  

Світлано, що змусило вас завершити свій вірш такою песимістичною нотою? Раджу вам видалити останні два рядки:) Загалом вірш хороший, у вас дуже багата уява й лексичний запас. Але є моменти, які варто було б удосконалити. Заздалегідь прошу мене пробачити, оскільки мені невідомо, як ви реагуєте на критику. Я висловлюю лише свою думку, яка не претендує бути універсальним правилом, а є тільки спробою зрозуміти цей світ і якимось чином покращити його. В будь-якому разі, сподіваюся на вашу позитивну реакцію, оскільки побачив у вас таку ж потребу до вдосконалення. Таким чином, я закцентую свою увагу на негативному: про позитивне вам зможе розповісти кожен, хто має хоч елементарне уявлення про поезію. Так от:
1. "Сфальшивлені ідеї й корогви.
І небажання... небажання жити..."
- я розумію, що вам не було чим заповнити рядок, аби отримати 5-стопний ямб, але це не виправдання, щоб повторювати словосполучення двічі. Поезія - це живе, нічим не пригноблене слово, а не заповнення пробілів :)
2. "Душа, як аркуш, списаний слізьми,
Як ржавий спис, спрямований до неба..."
- Вірш, на мій погляд повинен бути максимально сконденсованим - саме цим він відрізняється від прози. Прочитайте, чи так не краще:
"Списаний слізьми аркуш душі";
"Ржавий спис душі, спрямований до неба" і т.д.
3. "І важко залишатися людьми
У світі, де вже святості не треба."
- відчуваєте тривіальність цієї фрази? навіщо у вірш вводити сентенції?
4. "Немов казан із пекла, з передраю..."
- хіба введене вами поняття "передрай" нагадує своїм змістом пекло? я б ужи цей термін на позначення чогось приємнішого, такого, що стосується ирію.
5. Проаналізуйте свої рими. Я не стверджую, що вони банальні, а лише сподіваюся, що ви дійдете до такого висновку.

Ще раз перепрошую за своє мимовільне й нахабне вторгнення і покладаю надії на ваше розуміння :)
Коментатор Микола Гуцуляк, [ 2013-08-08 20:48:08 ],
на сторінці твору     "***"  

Світлано, якщо ви впевнені у вічності існування поезії, а відповідно, й світу ("Оскільки я впевнена, що поезія житиме вічно, то і світ існуватиме вічно"), то чому "Світ не загине... /Може.../ Не загине..."? Це якась алогічність:) У мого вірша надламна настроєвість, а не песимізм:).
я розумію, що пропоновані мною варіанти "Списаний слізьми аркуш душі"; "Ржавий спис душі, спрямований до неба" порушують ритміку вашого твору, я показав тільки приклад конденсації фрази:) якщо для вас рими "вершини-полонини", "неба-треба" і т. ін. є небанальними, то навіщо тоді поняття "банальність"? писати оригінально - не віяння моди, а потреба поезії, так само, як і потреба людини в самовдосконаленні.
p.s. банальність і тривіальність присутні у всіх щирих емоціях. я й не сумнівався у щирості того, що ви написали) мої корективи мають стосунок до сфери раціонального, а не емоційного:)
Коментатор Микола Гуцуляк, [ 2013-09-15 14:54:37 ],
на сторінці твору     "***"