Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Журналіст Чесний (1941)

Рубрики / Еліта і псевдоеліта


Огляди

  1. О. Черненко. Дорогий Барак Хусейнович!
    Олександр Черненко, для УП

    Президенту Сполучених Штатів Америки
    Обамі Б. Х.
    Копія: всім людям доброї волі
    Громадянина України
    Черненка О.М.

    Дорогий Барак Хусейнович!

    Пише Вам Саша з Києва. Київ - це столиця України. Україна - це країна між Росією і Чорним морем. Та  що я там розказую, Ви ж не якийсь Дж. Буш-молодший - географію вчили.

    Ви навіть про Україну у своїй книзі згадували, але після того, як згадали - відразу і забули. Тому трошки розкажу про те, що у нас діється, бо Держдеп щось явно не допрацьовує.

    Якщо коротко:

    "Констітьюшен із дед. Хюман райтс у нас фейсом об тейбл. Гавемент - повне гавно, булшід, по-вашому. Тіпа, хелп, Барак Хусейнович!"

    Але я розумію, що Вам зараз не до нас. Я читаю газети і знаю, що у Вас уже кілька років якась "перезагрузка". Але нам тут здалеку здається, що, у Вас не "перезагрузка" - у Вас "система зависла"...

    Ти не менше ми і надалі будемо слідувати заповіту чоловіка Вашої підлеглої, який колись нам тут у Києві сказав: "Бор'їтеся - поборете!"

    Але про все по-порядку.

    Кілька місяців тому у нас обрали президента. Президент як президент, університетів не закінчував, хоч і проффесор. Зрештою, у вас теж Дж. Буша-молодшого обрали, і нічого, жили собі якось майже 10 років.

    Хоча ви, наївні, після виборів в Каліфорнії голоси перераховували, а ми в Єнакієвому - ні. Ми знали, що результату це не дасть. Просто наша демократія ще з часів козаччини, а вашій ледве двісті років виповнилося. Велика сила - досвід.

    Але Ви нашого президента навіть знаєте! Фотографувались недавно на саміті у Вашингтоні! Можливо, не запам'ятали,  Ви багато з ким там фотографувалися, спробуй всіх запам'ятай - ціла черга стояла.

    Я колись був студентом і у Києві на Майдані (Майдан - це площа, де колись відбулась Помаранчева революція - Ви по "Сі-Ен-Ен" мабуть бачили), так от, я на Майдані підробляв тим, що фотографувався з перехожими та їх дітьми у костюмі Чебурашки. Теж усіх, з ким фотографувався, не пам'ятаю. Проклята робота, я Вас розумію, але мені за це хоч гроші платили, а Вам за фото з нашим президентом всього-на-всього якийсь уран, добре хоч збагачений.

    Але я знову відволікся. Одразу після виборів наш президент запропонував відмінити наступні вибори, хоч і місцеві. А у них так заведено: "Банкова сказала нада - фракція отвєтіл "есть"!".  Пояснили, що криза і грошей на вибори немає.

    Я читав в газетах, що коли Ви, Барак Хусейнович, обирались - економічна криза була в самому розпалі. Дурний ваш Дж. Буш-молодший - це точно! Брав би приклад з нашого гаранта Конституції і відмінив би вибори, ігноруючи Конституцію. На кризу все можна списати!

    Але уявіть собі, якби у Дж. Буша-молодшого вистачило б розуму скасувати тоді вибори, то Ваша країна перетворилася б з країни "відкритих можливостей" в країну "втрачених надій". І це Ваше фото, коли сльоза через всю щоку, його б не було - цього фото.

    Але геть лірику. Наша влада вимагає бути прагматичним. Тому продовжую: у нашого президента, коли він був ще кандидатом, були американські політконсультанти і така собі Ганна Герман. Вони за солідний гонорар, по-секрету, "задали" йому Ваше гасло: "Йес ві кен". Наш президент переклав це наступним чином: "Да, виходной!" - і поїхав в Межигір'я.

    Потім йому це правильно переклали. Але біда в тому, що реалізовувати це гасло він почав вже після виборів. "Так, ми можемо", - сказав наш президент, ховаючи ксіву "гаранта" у внутрішню кишеню на інавгурації. "Ксіва" - це "Ай-Ді", по-вашому.

    І зміг: раніше він користувався підтримкою меншості в парламенті, а після виборів став користуватися підтримкою більшості. Вам, Барак Хусейнович, це важко зрозуміти, але спробую пояснити "на пальцях": це так ніби після Вашої перемоги на виборах сенатори-республіканці раптом стали сенаторами-демократами. Не вірите, що таке може бути? Спитайте в Конституційного Суду.

    А потім наш президент сформував уряд. Уряд, як уряд - тавра ставити ніде. Суцільні реформатори.

    Випереджаю Ваше питання, містер Обама - чи є у нашому уряді жінки?

    Щоб Ви зрозуміли відповідь, знову вдамся до аналогій. Приходить до Вас, наприклад, Хіларі Клінтон і каже: "А чому б мені не очолити Державний департамент?". А Ви так задумливо постукуєте пальцями по "біллю про права" і відповідаєте: "Знаєш, Хіларі, не жіноча це справа - реформами займатись. Йди ліпше на кухню, Білу яблучний пиріг пекти, він скоро з Ялтинської конференції повертається". От у нас десь приблизно так уряд і формувався.

    А далі почалося таке, що краще Вам і не розповідати. Кому, як не Вам знати, що заради енергоносіїв для потреб потужних корпорацій не гріх і війну розпочати. Але навіть Дж. Бушу-молодшому не могла прийти думка в голову - заради вуглеводню віддати росіянам Аляску "родімую в зад". А нашому президенту прийшла.

    Пробачте, Бараку Хусейновичу, але історична освіта підводить - не можу без прикладів. От є у вас на Кубі база "Гуантанамо".

    Ясна річ, справа давня, США взяли її в оренду на початку минулого століття, коли Куба тільки починала перетворюватись у плавучий "бордель" для мафіозі з Вашої країни. Але США справно платила за оренду 2000 доларів в рік, аж поки Фідель не відмовився від цих подачок.

    У 2002 році строк оренди закінчився. Але Ваш попередник, часто тут згаданий, Дж.Буш-молодший, якось цей факт проігнорував. Більше того, заселив чужу територію всілякими, на його думку, волоцюгами.

    Це потім уже Ви прийшли, весь в білому, і пообіцяли хоча б волоцюг звідтам забрати. Хоча подіти їх, за великим рахунком, нікуди.

    У нас інша історія. У нас теж була територія, яку ми віддали росіянам не так давно, навіть строк оренди ще не закінчився.

    Та наш президент продовжив цей строк до безкінечності. І все за енергоносії для потужних корпорацій (у нас вони "бюджетообразующей отраслю" називаються). А міг би, за прикладом Дж. Буша-молодшого якусь війну розпочати.

    Тому, виникла у мене, простого українського хлопця, думка: а може давайте "мах на мах" - ми Вам Чорноморський флот в "Гуантанамо", а Ви нам ув'язнених талібів? Вони, крім того, що в кайданах, ще й мусульмани - не будуть влаштовувати п'яні дебоші в прибережних генделиках. Росіянам на Кубі теж не звикати.

    Грошей нам не треба. Ми ж стратегічні партнери! Так навіть наш президент каже. У нього всі стратегічні партнери. Тільки державу він чомусь здає лише тому партнеру, який "зверху". Мабуть, така у нього стратегія.


    © 2000-2010 "Українська правда"
    Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.pravda.com.ua

    "Олександр Черненко, для УП"

    Коментарі (3)
    Народний рейтинг: 5.5 | Рейтинг "Майстерень": --

  2. Містер протиріччя (псевдоеліта)
    03.11.2009 10:11 ___ Олександр Морозов, для УП

    Президент снова остался верен себе. После целого ряда публичных заявлений о необходимости прекратить популистское увеличение расходных статей бюджета, он вполне прогнозируемо подписал закон об увеличении соцстандартов.

    Подписал, несмотря на отсутствие источников увеличения доходов бюджета на более чем 10 миллиардов, несмотря на обращения правительства и МВФ с просьбой наложить на этот документ вето.

    Возникает вопрос - почему прогнозируемо? Да просто вся деятельность Виктора Андреевича на президентском посту стала сплошным набором противоречий, и это уже превратилось в своеобразную систему его работы.

    Политикум в курсе – если сегодня президент категорически против чего-то, завтра с высокой степенью вероятности он примет прямо противоположное решение.

    Ведь это наш президент, тогда еще будущий, был противником конституционной реформы 2004-го, но уговорил голосовать за нее свою фракцию и в итоге не проголосовал сам. Он же заявил о том, что новые изменения в Конституцию будут внесены сразу же после его вступления на президентский пост, а потом благополучно об этом забыл.

    Это наш президент был категорическим противником Юлии Тимошенко как премьер-министра, при этом дважды подавал ее кандидатуру на пост главы правительства и с первых же дней после утверждения организовывал против нее партизанские войны.

    Это наш президент многократно заявлял своей партии о нецелесообразности создания блоков на парламентских выборах, и потом дважды организовывал блоки.

    Это наш президент сначала отказался возглавлять свою партию и полностью абстрагироваться от партийной жизни, потом решил ее возглавить и пытаться управлять всеми мельчайшими деталями, и в итоге пошел на президентские выборы самовыдвиженцем.

    Это наш президент был автором идеи перехода от мажоритарной системы к партийным спискам, а теперь стал ее самым главным критиком.

    Это наш президент постоянно заявлял о нелегитимности действующей коалиции, но при этом отказывался отзывать своих министров из коалиционного правительства.

    Это наш президент сначала позвал товарища крестить своего сына, а потом начал усиленно заниматься лишением его гражданства.

    Это наш президент прочитал не одну лекцию о необходимости скромного образа жизни, чтобы потом появляться на публике исключительно в Zilli.

    Это наш президент обещал провести открытые конкурсы на все государственные должности, а в итоге из тысячи назначений не провел ни одного.

    Это наш президент заявлял о необходимости защиты бюджета от чрезмерных расходов и в то же время подписал закон, эти расходы значительно увеличивающие.

    В конце концов, это наш президент дважды не хотел идти в президенты, и дважды позволил себя уговорить. Это в нашем президенте сочетается искреннее нежелание власти и активная борьба за нее.

    К сожалению, сейчас те, кто удачно, как они думают, уговорили Виктора Андреевича на второй поход на президентский пост, не понимают, какой вред они ему наносят. Они не представляют глубину депрессии человека, уверовавшего в свой статус и мессианскую роль, после известия о результатах первого тура, когда окажется, что действующему президенту удалось набрать 3%, отняв 1,5% у Тимошенко, 1% у Яценюка и еще 0,5% у Тягнибока.

    Когда-то от воли президента зависело очень многое, и прояви он ее, возможно, все было бы по-другому. Сегодня, по прошествии пятилетки разочарований, у Виктора Андреевича есть, может быть, единственный шанс эту волю, в конце концов, проявить – остаться "над схваткой" и не превращаться в то, против чего он сам так долго боролся.

    Возможно, для этого ему придется принять еще одно противоречивое решение, но в этом случае вряд ли кто-то решит его за это упрекнуть.

    P.S.Помню, как когда-то пришел поздравить с днем рождения одного высокого государственного чиновника. За несколько дней до дня рождения произошла его отставка.

    В приемной было необычно пусто. Стол был накрыт едой и напитками, но за столом он сидел один. Ожидаемого потока посетителей не наблюдалось – после отставки количество "искренних доброжелателей" сократилось волшебным образом.

    В этот день нам спокойно удалось пообщаться обо всем, о чем не было возможности поговорить все время, пока он был на должности.

    Совсем скоро у Виктора Андреевича тоже появится отличная возможность узнать об искренности отношения к нему и тех, кто его критикует, и тех, кто ему "помогает".




    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --