Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Тетяна Левицька

Отримані коментарі | Залишені вами коментарі| Інші коментарі

Коментатор Тетяна Левицька, [ 2023-12-24 17:58:49 ],
на сторінці поезії     "Правда і Неправда "   Ем Теді

Коментатор Тетяна Левицька, [ 2023-12-24 21:38:19 ],
на сторінці поезії     "Правда і Неправда "   Ем Теді

ВАЖЛИВА ПОДІЯ НА ТЕРЕНАХ ЛІТЕРАТУРИ. Сьогодні у Національнорму музеї літератури відбулася презентація вагомої літературної праці трьохтомника «Вибрані поезії» поета, члена Національної спілки письменників України, пісняра, композитора, бандуриста, прекрасного виконавця пісень, у т.ч. і авторських, ЯРОСЛАВА ЧОРНОГУЗА.Це був творчий звіт з нагоди його славного 60-річчя, який нещодавно відмітили у колі творчих колег - мистецької еліти України. У цьому заході взяли участь відомі і поважні люди –літературознавці,критики, письменники і поети, політики його творчі друзі - члени поетично-пісенного об»єднання «Світлина»: Ніна Шаварська, Тетяна Левицька, Тетяна Мирошниченко, Світлана Моренець, Тетяна Фольварочна, Володимир Носенко, Михайло Цапро, Олександр Журавель, Мирослава Корнєєва та народні артисти України Леонід Сандуленко, Людмила Марцевич, заслужені артистки естрадного мистецтва України Тетяна Мирошниченко, Алла Васик та ін., журналісти, численні шанувальники творчості Я.Чорногуза.
Ведучим творчого зібрання був голова НСПУ Михайло Сидоржевський, з яким Я.Чорногуз вчився в одному виші. Він же і написав передмову до одного із томів, і був особисто знайомий із батьком п.Ярослава Олегом Федоровичем. Михайло Сидоржевський у вступному слові відмітив феномен родини Чорногузів – батько Олег Федорович – один з найпотужнішніших письменників новітньої української літератури, талант якого має продовження у трьох поколіннях – сина Ярослава і онуки Ярини, і цей талант багатогранний і продуктивний. Поезія Ярослава Чорногуза різнопланова, від публіцистики (громадянського звучання), де є тема війни - гостра, потужна і до чутливої і святої теми - теми кохання, де майстерно передано світ найтонших відчуттів. У цьому трьохтомнику є і наша історія, на якій добре знається автор, є і поетичне описання історичних постатей. Добре розкрита і тема музики (Шопен,Бетховен), бо Ярослав – бандурист, і музика є для нього близькою сферою діяльності, присутня і домінанта творчості Шевченка, тема батьківства, материнства. У багатьох творах з вдячністю і пошаною згадує батьків, в атмосфері любові яких розвивався і розкривався його талант. Михайло Сидоржевський акцентував на різножанровості поетичних творів Я.Чорногуза, і особливим є феномен Корони сонетів « Світло кохання» – дуже складний твір за формою при високому її змісті, про який високо і схвально відгукнулися Ліна Костенко і Любов Голота. Ведучий вечора надав слово Ярославу Чорногузу, який почав з пісенного виступу під акомпанемент бандури (любов до цього інструменту прищепив друг родини Іван Немирович, а батьки підтримували інтерес до музикальних занять). Глядачам запропонував два твори -. Один з них - "Козацька звитяга ", зізнавшись, що ідеалом воїна для нього є Іван Богун :"…то Богун козак та й на ляха полк веде… "… славу Богуну, славу Богуну заспівайте кобзарі"). Друга пісня присвячена колядкам - в честь молодого божича Коляди : «…народилося ясне сонечко - молодий божич Бог"). І сам Ярослав Чорногуз народжений в День Бога Перуна. У своєму слові Ярослав Чорногуз висловив подяку видавцю пану Шовкошитному (видавництво Український пріоритет) і спонсору М. Д. Катеринчуку( Європейська партія), який із вдячності до батька Ярослава Олега Федоровича, з яким підтримували дружні контакти, проплатив видання трьохтомника.
Велике поетичне вітання Я.Чорногузу надіслала поетеса, громадська діячка Зоя Ружин , то ж воно було натхненно прочитано Михайлом Сидорженським. Ярослав Чорногуз читав свої поезії, розпочавши з військової тематики. Війна і тут, на літературному дійстві, «торкнулася» митців і всіх глядачів – була огололошена повітряна тривога , і вечір мусили перервати до її відміни. Проте присутні терпеливо чекали, ніхто не залишив заходу. Після скасування тривоги всі знову зібралися у залі.
М. Сидоржевський склав подяку і оголосив хвилину пам»яті і шани батькам Я.Чорногуза, які виховали патріота, громадянина. Сьогодні вперше на творчому вечорі Я.Чорногуза був народний артист України Леонід Сандуленко . У дуеті з заслуженою артисткою естрадного мистецтва України Т.Мирошниченко заспівали пісню " Це мій Янів -Іванів моє рідне село" (сл.О.Чорногуза). Іншу пісню «Батьківська любов» виконав Л.Сандуленко : «… сину мій сину, тобі моя сила, в тебе по жилах тече моя кров, сину мій сину, розправ свої крила, ти батькова віра, надія й любов...». Поетична творчість Я.Чорногуза тісно переплетена з пісенною творчістю.
На слова Олега Чорногуза у виконанні Алли Васик прозвучала пісня "Золоті літа" : «…а літа летять у сині далі …», слухаючи ці чудові слова і самі глядачі поринули у спогади молодості. Виконавиця побажала пану Ярославу достойного батьківського благословіння, яке справдилося, судячи із його плідної творчості. Теми вдячності і шани батькам є дуже значущою у творчому доробку Я.Чорногуза. То ж наступною піснею, яку зі щемом у серці слухали присутні у залі у виконанні п.Ярослава, була пісня «Поговори зі мною, мамо» ("… не вірю, що тебе немає, твоєї посмішки й тепла"), музику до якої написав композитор В.Сірий. І це була прем»єрна пісня.
До слова був запрошений заст. голови НСПУ Микола Семенович Гриценко, який сказав багато теплих слів про цю відому родину. Він зазначив, що Ярослав вийшов на свій рубіж і має три блокпости - проти ворога, проти негоди, проти нелюбові , адже саме любов'ю можна перемогти нелюбов. Про Ярослава ще справедливо сказав як про співця, кобзаря, і що його внесок на цьому майданчику є значущим, що склалася також велика аудиторія поціновувачів, конкретна публіка, яка у захваті від його кобзарства, а бути талановитими і об'єднаними - ось що потрібно для українців - і подякував за цю потугу Ярослава Чорногуза.
Музичну сторінка вечора продовжила народна артистка України
Людмила Марцевич. Вона на фортепіано грала чудову музику -" твір Шопена "Вальс до дієз мінор" і «Місячну сонату» Бетховена, а вірші про особисті враження від цих щедеврів читав сам автор Я. Чорногуз. Кожному з виконавців і гостей він щедро дарував книги з автографом. Всі бажаючі могли також придбати трьохтомник до своєї власної бібліотеки. На творчий вечір завітав політик Іван Олександрович Заєць . У своєму слові він сказав, що ми багато чого не доробили, щоб увіковічнити пам'ять про цю родину і що потрібно було б започаткувати Чорногузівські читання, щоб краще вивчити їхню творчу спадщину. І.О.Заєць також поділився своїми спостереженнями про літературну діяльність Я.Чорногуза, для поезії якого характерними є « рефлексії на життя» - людські, глибинні почуття, що вихлюпуються з душі. Сказав, що йому дуже близькі вірші екологічної тематики – про луки, ріки і доли України. А ще звернув увагу на момент , пов»язаний з датуванням своїх творів за літочисленням, що починається з Трипільської цивілізації. І це, як сказав політик, є правильним, бо в сьогоденні йде боротьба не тільки за територію, а ще й за нашу пам'ять, нашу історію – і що цей мотив є великим позитивом у діяльності, у мисленні, у світогляді Я.Чорногуза. Побажав творити далі, щоб не сходив з цієї стежки і бачив світ у повноті художніх образів. А ще подарував запрошення на захід в КПІ.
На творчому вечорі червоною ниткою звучала тема сонету - "Світло кохання " (225 сонетів), було прочитано "Магістраль магістралей"
Запрошений до слова Віктор Мельник («Триліарди сонетів") згадав момент, коли познайомилися з Я.Чорногузом, розповів про структуру Сонетів і це було дуже цікаво. Подарував свою книгу з королівським вінком , що вийшла до його 60-річчя, і побажав зустрічі у книзі рекордів України. А пані Т.Фольварочна сазала, що Я.Чорногуз чудово продемонстрував, що природа на дітях не відпочиває. На цьому літературному заході, як і годиться, звучало багато віршів у авторському виконанні. Особливо щемними і хвилюючими були вірші Я.Чорногуза з ранньої творчості - "листи " про перше кохання , написане, коли було йому 17 років. :»…я знаю, що мої листи дійшли до тебе, але до серця твого не дійшли"). Було і багато пісень.
Алла Васик заспівала пісню "Чорнобривцю мій золотий ", де Я.Чорногуз виступив як композитор. І зал обдарував бурхливими оплесками і сам твір, і виконавицю.
На продовження теми - вірші з другого тому - інтимна лірика, вірші про кохання "Золотою дорогою щастя" ( Моїй Богині") , що яскраво продемонструвало, що Я.Чорногуз - поет кохання.
У своєму слові поетеса Т.Левицька сказала, що вийшла у «Літературній Газеті» її стаття, де вона ділиться враженнями від трьохтомника Я.Чорногуза, якого вважає своїм наставником. Вона з великою повагою і почуттям дружби прочитала вірш-присвяту Я.Чорногузу, написаний до його дня народження.
Зачаровано звучала пісня на сл.Я.Чорногуза, музика до якої була написана Гуменчуком («Музика любові»). У своєму виступі Ніна Шаварська, авторка багатьох пісень, подякувала, що в творчому доробку п.Ярослава є також низка пісень на її слова. Вона виконала приємну місію оголосити рішення, що премією ім.Г.Сковороди відзначено Я.Чорногуза, а також і про нагородження, яке має статитися за кілька днів (22.12.23 у Будинку вчених о 16 год – вхід вільний.). І, як поету кохання, нагадала відомий афоризм Г.Сковороди : «Не чекай коли тебе полюблять, люби сам».
З третього тому Я. Чорногуза був репрезентований вірш « Вересневе літо», який став уже доволі відомою піснею. Її прекрасно виконала Тетяна Мирошниченко («…я прийшла до тебе душу обігріти , радісно і ніжно я від тебе йду») . І хоча у творчості Я.Чорногуза велика частка віршів
присвячена темі кохання, однак не менш грунтовно і потужно представлена у його творчій скарбниці тема війни. Кілька віршів ( «Ліки від війни» - з цієї поеми) прочитав автор про зболену і розтерзану війною Україну, яка «немов берегиня закрива від війни увесь світ». - і це були дуже емоційно потужні рядки. («…Від війни інших ліків не знаю, лиш любов, лиш любов, лиш любов!» І насамкінець у власному виконанні прозвучав «Марш морської піхоти» - присвята - його доньці Ярині, зятю Петру і їхнім побратимам, які зараз воюють на війні.
Творчий вечір добіг кінця. У всіх учасників цього літературного дійства було справедливе відчуття, що Ярослав Чорногуз знаходиться в апогеї своєї творчої траєкторії,. Всі бажали, щоби джерела натхнення не міліли, і висловлювали бажання бачити нові твори, нові книги, якими він порадує і друзів, і весь читацький світ. На згадку – світлини, обійми, квіти, автографи і потужний емоційний заряд від енергетики Слова і Музики від Ярослава Чорногуза. Деякими світлинами ділюся з вами, мої Друзі. 20 грудня 2023 р.

Мирослава Корнєєва
Коментатор Тетяна Левицька, [ 2023-12-25 21:12:16 ],
на сторінці поезії     "Правда і Неправда "   Ем Теді

1   ...   274   275   276   277   278   279   280   281   282