Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Діма Княжич (1985)
Я поки що дитя, не воїн,
Мій лук - з вербового прута.
Та пам"ять предківська травою
Мені до серця дороста.


Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Діма Княжич, [ 2007-08-14 21:09:12 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Княжич Діма

Коментатор Ретро Лю, [ 2007-08-14 22:10:17 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Княжич Діма

Коментатор Діма Княжич, [ 2007-08-15 12:37:35 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Княжич Діма

Важко відповісти однозначно. Велесова книга, наприклад, дає зовсім інше бачення історії...
Та й саме християнство пройшло через певно трансформацію, поширившись по руських землях. Під час першого хрещення Русі Аскольдом 860р. християнство зберігало візантійський обряд, ставши елітарною вірою. Після хрещення всея Русі Володимиром християнство увібрало багато елементів поганських вірувань, православ'я, отже, є синкретичною течією. Про це, зокрема, писав Іван Вишенський. В ХVIст. через поєднання візантіського і римського ритуалу виникла уніатська церква, яка нині переважає в Західній Україні. Нарешті, в середні віки в Україні поширився протестантизм, хоча й значного розголосу не здобув. Для боротьби з ним єзуїти створили мережу культурно-навчальних закладів (так, Хмельницький здобув освіту в єзуїтському колегіумі).
Але, як на мене, головне для народу - єдність і братолюбство. Адже незалежно від того, хто до якого храму ходить чи не ходить взагалі, всі ми співвітчизники, і повинні любити нашу землю та поважати одне одного, як би банально це не звучало.
Коментатор Редакція Майстерень, [ 2007-08-15 17:13:20 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Княжич Діма

Шановний Дімо, я теж вважаю, що головне - йти від народу, від його духовності, і можливо наші, українські корені сильно розгалужені, але стовбур нині ніби єдиний, і робить його таким християнство.
Отже, якщо йти від духовності (і з нею ж), то, схоже, що українців зробило українцями саме християнство.
Звичайно, у 860 році Русі, як терміна, ще не існувало, схоже, були "руси" і частина "полян", які злилися докупи в 10 віці, а ще були кривичі, вятичі, древляни, словени... Судячи із достовірних записів схоже поняття, як "свята Русь", пов'язане з переможним становленням Московського князівства. До того був Київський каганат, а ще раніше слов'яни і руси, як різні етноси.
Щодо Християнства, то германці (до яких більшість шановних істориків відносить і "русів") прийняли аріанство уже в ІІІ віці від Р.Х., а потім "армія" русів у 830 хрестилася візантійським обрядом під Херсонесом, а потім уже варяги і словянські внуки варягів у 10 віці хрестили киян. Так що слово "Русь" і "руси" не є визначальними у нашій історії. І, як на мене, є сенс говорити про розгалуджене наше коріння і Промисел Божий.
Велесовій книзі
Коментатор Ганна Осадко, [ 2007-08-15 17:26:17 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Княжич Діма

Коментатор Нестор Німцов, [ 2008-11-02 02:47:02 ],
на сторінці поезії     " * * *"   Княжич Діма

1   2   3   4   5