Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Валентин Бендюг (1954)



Огляди ⁄ Переглянути все відразу

  •   Не нам за те їх судити
    Не нам за те їх судити
    Редакція Майстерень (М.К./М.К.) [ 2008-01-13 14:48:04]
  •   Притча про радість і смуток
    Репліка
    25 листопада минулого року довелося мені побувати у Києві. У столиці того дня відб
  •   Кілька народних пісень початку 18 сторіччя
    Повстання подільського народу
    Саме так охарактеризував відомий дослідник Поділля Юхим Сіци
  •   Три душі у чистилищі
    Шевченкова містерія “Великий льох” починається трьома монологами, поданими у розділі “Три
  •   Кома з Кобзаревого “Варнака”
    Сучасна Хмельницька область часто ототожнюється з Поділлям. Але це не відповідає історичні
  •   Повстанці попереджали про голод 1947 року
    У колишньому партархіві зберігається чимало цікавих документів про діяльність УПА на терит
  •   Коли Тарас запустив вуса і чому поголив бороду
    Портрет Т.Г.Шевченка
    За спогадами І.Сошенка при першій зустрічі у Петербурзі 1836 року Т.
  •   Як на Поділлі відьом шукали
    У Державному архіві Хмельницької області зберігається кілька дуже цікавих справ про те, як
  •   У яку погоду Шевченко блукав по Поділлю
    На відміну від багатьох відомих дослідників життя і творчості Тараса Шевченка, котрі перек
  •   Варнак: правда життя Волині й Поділля
    Варнак: правда життя Волині й Поділля
  •   Геній і гроші
    У одному зі своїх ранніх віршів Павло Гірник різко дорікнув, здається школярам, за те, що
  •   Як виросте той Гонта
    Легенди рідного краю

  • Огляди

    1. Не нам за те їх судити
      Не нам за те їх судити
      Редакція Майстерень (М.К./М.К.) [ 2008-01-13 14:48:04]
      Цікаво, чи публічно визнав свої помилки, і провини, наш нинішній "головний письменник" і простий депутат?


      Валентин Бендюг (Л.П./Л.П.) [ 2008-01-13 15:02:54]
      А мені цікаво, що більше дошкуляє панству, - те, що ці люди писали і говорили тоді, а чи те, що вони роблять тепер?..


      Редакція Майстерень (М.К./М.К.) [ 2008-01-13 15:21:38]
      Якщо, шановний Валентине, ви в мене запитуєте, то мені просто цікаво, як можна поєднати минуле служіння із нинішнім, - це ж ніби дуже різні речі?
      Так, важкі були часи. Або ти мав гинути, як Василь Стус. Або давати себе обманювати, і обманювати інших, так?
      Якесь внутрішнє очищення потрібно було би пройти? Бо як без цього керувати спілкою письменників України? Керувати країною в Раді?

      Ось Іван Дзюба не побоявся цього очищення, і викликає повагу. А нинішні керівники - Лубківський, Яворівський, Слабошпицький, інші - чи викликають повагу? Прикро...

      Мене, пане Володимире, доля звела з Іваном Михайловичем ще за Союзу. Мав з ним кілька зустрічей, маю його книжку з дарчим написом. Запам’яталася наша прогулянка Києвом і бесіда біля Жовтневого палацу. Він мені розповів про історію написання «Інтернаціоналізму чи русифікації», про його арешт, про причину заміни тюрми засланням на завод, про так зване каяття, якого він у такому вигляді не писав, але яке було опубліковане у «Літературній Україні» (?) Бачився я з ним на установчій конференції ТУМу (тепер «Просвіта»), на перепохованні Василя Стуса, на установчому з’їзді НРУ… Він мені порадив, де можна опублікувати свої вірші (журнал «Жовтень» 1988 рік, №9) і гарно про них відгукнувся згодом. Дуже порядна людина, дай боже йому здоров’я!
      Зауважте, що Іван Михайлович не осуджує ні Павличка, ні Яворівського, ні Лубківського… Ті, що сиділи за читання і розповсюдження його книжки (розповсюдження зводилося до того, що дав книжку прочитати товаришеві), теж не осуджують його за те «каяття». До речі, чомусь теперішні «інтелігентні люди» не протестували тоді проти писань Яворівського, Павличка, Драча. Протестував я проти публікацій в «Литературной газете» Володимира Бровченка та проти виступів на радіо Віталія Коротича. Але це закінчувалося тим, що до місцевого управління КГБ приходили копії листів, і працівники ідеологічного відділу УКГБ проводили зі мною «профілактичну роботу». Не хочу про це детально згадувати…
      Але потім пан Коротич прислужився «перестройке», попрацював у Америці та й повернувся (як і ще дехто. зміни внесено за наполяганням Р.М. - автор) в Україну доживати віку. Не чув і від них я ні протестів тоді, ні каяття тепер. І не вимагаю. Здається, і ви вже у той час пішки під стіл не ходили, а ні приватно, ні публічно не судили тих, від кого тепер чекаєте покаяння. Мабуть, то справа їхньої совісті і каяття своє вони доводять теперішніми словами і ділами. Я нікого не ідеалізую, але не можу вимагати того, до чого кожна людина має дорости сама. Ось Борис Олійник ще недавно з Симоненком у одній партії був, але у моїх очах він був, найперше, українцем, який як умів і як смів та як розумів захищав Україну. Той самий Олійник колись першим на весь Союз захищав право використання Тризуба і синьо-жовтого прапора як національної символіки.
      Валентин Бендюг. М.Хмельницький.




      Коментарі (7)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    2. Притча про радість і смуток
      Репліка
      25 листопада минулого року довелося мені побувати у Києві. У столиці того дня відбувалася акція «Засвіти свічку», приурочена до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Вулиці, що вели до центру міста, до Софійської та Михайлівської площ, перекривалися для руху транспорту, площі заполонили національні прапори з траурними стрічками, які тримали учасники акції… А я приїхав на весілля. Весільний кортеж, що складався з кількох машин і автобуса, петляв по столиці, пробиваючись до пам’ятника княгині Ольги (нареченою була Оля). І якесь сум’яття було на душі: молодята і траур, радість і смуток. Мимоволі згадалася притча Івана Франка:

      Два сусіди жили поруч себе рядом:
      Сей весілля справляв, а другий похорон.

      В одній хаті ридання і плач над мерцем,
      В другій хаті музика і спів над вінцем.

      Тут на мари мертвого кладуть і голосять,
      Там до шлюбу рушають і дари виносять.

      Одним шляхом везуть і труну й молодят,
      Один піп погребе й буде шлюб їм давать.

      І веселі й сумні вернуть з церкви ураз,
      І певнісінько сі й ті спільно вп’ються за час.

      Се не казка, брати, тільки образ, мабуть,
      Як у парі в житті смутки й радощі йдуть,
      І сі й ті до одного кінця нас ведуть.

      Весілля, яким керував найнятий «тамада», розпочалося, як і годиться, жартами та веселощами. А мені було мулько на душі… Довелося попросити у «затєйніка» мікрофон та нагадати весіллянам, про Голодомор, розповісти, що у нареченої від голоду 1933 року помер прадід, його найменша та найстарша доньки та перша внучка, закликати вшанувати їх пам'ять і пам'ять мільйонів невинних жертв хвилиною мовчання. Спочатку всі якось зніяковіли, але дружно встали, дехто прошептав молитви, обличчя просвітліли і напруга та сум’яття минули.
      Батько молодого потім подякував мені і з прикрістю сказав: «Нащо ж вони у тому загсі призначають на такий день весілля. Що, не могли попередити дітей? То вони ніби спеціально так роблять… У мене на Чернігівщині повністю сусіднє село вимерло…»
      Цього року я брав участь у акції «Засвіти свічку» вже в Хмельницькому. Але ситуація повторилася: на майдані викладено хреста з лампадок, священики співають «Вічну пам'ять», а молодята приїхали фотографуватися… Ніби з «сусідньої хати». Але ж «хата» у нас одна… Горять поминальні свічі у вікнах… а за вікнами гримлять салюти, лунає весела музика, співають захмелілі весілляни…
      Культурна людина, як відомо, відрізняється від дикуна шанобливим ставленням до своїх предків. Я розумію, що ми ще не навчилися належно шанувати себе і своїх пращурів, що не було кому вчити, але вже пора.
      Валентин БЕНДЮГ



      Коментарі (8)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 6

    3. Кілька народних пісень початку 18 сторіччя
      Повстання подільського народу
      Саме так охарактеризував відомий дослідник Поділля Юхим Сіцинський події, що розгорілися тут 1734 року.
      Як швидко край опустів, так само швидко знову заселився. Тим часом незабаром минули слобідські роки, а шляхта об'явила, що "слобода" вже скінчилася, що тепер селянам треба стати на всій волі пана, треба бути у послушенстві у нього, підлягати навіть його судові. Зворот справи, очевидячки, не міг вдовольнити селян: починається народна реакція, відома під назвою Гайдамаччини.
      (Антонович Володимир . Про козацькі часи на Україні.с.181-183.
      -Київ, 1991.)
      Дійсно, Україна залюднювалася дуже скоро. Але поруч з селами зростали володіння дрібної шляхти, фільварки, будувалися пишні палаци магнатів, замки, католицькі монастирі - кляштори.
      Хутко минали пільгові роки, і перед селянством вставало питання: що робити, бо землевласники, особливо дрібна шляхта, вимагала і панщини, і виконування натуральних повинностей. Однак,
      нові селяни не були подібні до старих: вони або вже втекли від кріпацтва, або зовсім не знали його — і тому ще тяжчими були для них вимоги панів. До причин економічного та соціального характеру треба додати ще національно-релігійні. Як у XVII, так і в XVIII ст. українські селяни з прикрістю відчували презирливе ставлення до себе панів поляків, як до “бидла”, до “хлопів”, а крім того почалося навернення православних на унію або римокатолицтво. Позбавлене прав православне духовенство не відрізняли від кріпаків, і воно також мусило відбувати панщину.
      По закінченні пільгових років становище селян стало ще гіршим,
      ніж було до Хмельниччини, бо тепер не було козацтва, яке боронило б його. Залишалися для них два виходи: або тікати знову з нових осель — на Лівобережжя, на Гетьманщину, Південну Україну,
      Запоріжжя, навіть на Дон; або — організувати повстання.

      ГАЙДАМАЧЧИНА

      Багато селян обирали останній шлях. Ватаги незадоволених під
      ім'ям гайдамаків почали нападати на панські маєтки, грабувати й
      палити їх. В цих ватагах бувало чимало шукачів пригод, волоцюг,
      навіть розбишак (Наталія Полонська-Василенко).
      Гайдамацькі загони в основному складалися з селян, запорозької "сіроми" (голоти), наймитів, міщан-ремісників. Поруч з українськими селянами в гайдамаччині брали участь білоруси, волохи-молдавани і російські розкольники (філіпони або пилипони), що оселялися на Правобережжі, а також польські селяни, російські солдати-утікачі з царської армії, донські козаки. Зустрічаються серед гайдамаків також шляхтичі - головно з зубожілої, службової або чиншової шляхти (що орендувала у шляхтичів-землевласників невеликі ділянки землі), яка вбачала в гайдамаччині перш за все поживу. (Кость Гуслистий).
      Вони не займали бідних і користалися пошаною та симпатіями селян, які вважали їх за своїх месників.
      Селяни складали про їхні подвиги легенди і пісні. На Поділлі гайдамацьких повстанців називали левенцями, дейнеками. Вони ховалися в часи небезпеки за Дністром, у Молдавії. Гайдамаки Брацлавщини та Київщини були тісніше пов'язані з Південною Україною та Запоріжжям, де завжди знаходили притулок та військовий вишкіл, а також коней, зброю, продукти. Завдяки запорожцям гайдамаччина стає постійною, зорганізованою війною проти шляхти, — характеризував ці рухи В. Антонович.
      Гетьманські козаки рідко брали участь в цих розрухах, але всебічно
      допомагали гайдамакам: давали їм харчі, коней, переховували їх
      у себе.
      Для польського уряду боротьба з гайдамаками була дуже тяжка:
      з одного боку — їх широко підтримували селяни, а з другого —
      армія Польщі мала всього лише 17-20 тисяч вояків.
      Тому боротьбу в основному вели “надвірні міліції” магнатів — приватні озброєні загони, що їх формували магнати з-поміж своїх селян, при чому очолювали їх звичайно польські шляхтичі. Деякі магнати мали до 3-5 тисяч міліції.
      Перше значних розмірів гайдамацьке заворушення почалося
      в 1734 році, коли російська армія з гетьманськими полками прийшла до Польщі, щоб допомогти синові короля Августа II зайняти
      польський престол. Бачачи гетьманські полки, селяни вирішили, що
      вони прийшли на допомогу їм у боротьбі проти польської шляхти.
      Повстанський рух охопив Брацлавщину, Поділля, частину Волині
      і дійшов до Львова. На чолі його став сотник Верлан, ще був начальником міліції князя Любомирського. Верлан ширив серед народу сфальшовані грамоти цариці Анни, яка, нібито, обіцяючи свою допомогу, радила нападати на поляків і навіть заявляла, що прийме Правобережжя у своє підданство. Селяни почали писатися в козаки, заводити козацький устрій, полки з сотнями. Боротьба з повстанцями була тяжка і тривала до 1738 року, коли рештки гайдамацьких загонів знищили поляки, а сам Верлан подався до Молдавії.
      Не зважаючи на поразку та страшні кари, гайдамацький рух не
      затихав, а вибухав у різних місцях з більшою або меншою силою.
      Гайдамаки не давали шляхті господарювати в маєтках і зміцнювати
      кріпацький тягар.
      ( Наталія Полонська-Василенко).
      У народних піснях про гайдамаків подано конкретні часові та географічні відомості про бої, що відбувалися на Поділлі. Зокрема у піснях названо населені пункти - Гусятин, Іванківці, Сатанів, Зіньків, Городок, Солобківці, Савинці та ін., вказано, що бої відбувалися у місяці "цвітні" тощо.


      ***
      “Годі, годі, козаченьки, в обозі лежати!
      Ой ходімо під Гусятин жиди рабовати!”
      А в п'ятницю до полудня жиди рабовали,
      А в суботу в Іванківцях худобу забрали.
      Ой волинський воєвода з військом наступає,
      Козаченько стороженько своїм знати дає:
      “Ой з-за гори високої та з зеленої дубини
      Ідуть ляхи на три шляхи за півтори милі”.
      Крикнув козак запорізький та на наші люде:
      “Йде волинський воєвода, баталія буде!”
      Хвалилися пани ляхи, з Сатанова йдучи:
      “Будем драти, пане-брате, з китая онучі!”
      Козаченьки поли драли, а плечі латали,
      Перед себе десять тисяч ляхів проганяли.
      На крижовій дороженьці там ся іспіткали,
      Дали ляхам привітання, аж з коней спадали.
      Виступили козаченьки з міста із Зінкова, -
      Ой летіли вражі ляхи з коней, як солома.
      А добре ся пани ляхи з козаками били,
      Що лежить їх від Городка за півтретя милі.
      Ей, показав Медведейко богатирську славу,
      Що потопив панів ляхів в Городецькім ставу.
      Ой як прийшли козаченьки та з-під Солобковець,
      Валялося вражих ляхів, як біленьких овець.
      А волинський воєвода з гори поглядає,
      Пан Борейко без кульбаки, окліп утікає.
      Нещасливий місяць цвітень настав у тім року,
      Рейментару Борейкові потекла кров з боку!
      Поклонився пан Борейко пану воєводі:
      “А вже ж мені з козаками воювати годі!”
      Борейкова дружинонька волає долами,
      Оден каже до другого: “Вже пана не мами!”
      Борейкова дружинонька волає до неба,
      Оден каже до другого: “Розійтися треба!”
      В славнім місті у Кам'янці стрільнули з рушниці,—
      Не по однім та ляшеньку плакали сестриці.
      В славнім місті у Кам'янці вдарено з гармати,—
      Не єдного пана ляха заплакала мати.
      Ой у полі при дорозі пов'янули цвіти,—
      Не по однім пану ляху заплакали діти.
      Нещаслива тая битва лиха наробила:
      В Солобківцях із ляшеньків висока могила!..

      ***
      Ой в Деберці, в густім лісі, ляхи ся змішали,
      А козаки вдень і вночі за ними вганяли.
      А нагнавши під Городок, там ся потикали,
      В великеє озерище там їх повганяли.
      Воєвода, славний лицар, на отводі зістав,
      А учувши о неславі — зі страхом втікав.
      Скоро його дивізія почала рушати,
      Виїхавши за Городок, взялися стріляти.
      Єще на тім не сталося, почав доправляти,
      В Копичипці, малий город, козаків рубати.
      Нещасная баталія під Солобківцями:
      Лежать ляхи з козаками, а все купоньками.
      А й Савидцях висипана висока могила,--
      Нещасная тая мати, котра має сина.
      Нещасливий місяць цвітснь настав у тім року:
      Вельможному Борейкові тече кров із боку.
      Ходять слуги Борейкові, бігуть долинами,
      Мовить один до другого: “Вже пана не мами!
      Списи ж наші, списи ясні та й з прапорчиками,
      Тепер же ми всі пропали навіки із вами!”
      Борейкова дивізія в той час ся змішала
      Та й ляцькому всему війську шики поламала.
      Пан Любковський, славний лицар, гроші вибирає,
      А на свою дивізію нічого не дає.
      А в Кам'янці, в славнім місті, прибуло навалу,
      Ой учинив воєвода на Подолю славу!
      А вдарено в Білій Церкві з тугої гармати,—
      Не єдная заплакала козацькая мати!..


      ***
      Ой як пішли козаченьки
      Та з-під Солобковець,
      Валялося вражих ляхів,
      Як біленьких овець.
      Нащо було вам, ляшеньки,
      Козаків дратувати,
      Нащо було Волинця
      До нас посилати?
      Подивіться, ляшки-панки,
      Як тече річка Мушка,—
      Отак, вражії сини,
      Буде текти з вас червона юшка.
      Чорний ворон
      Кряче над ланами,
      Ой валяється панське тіло
      Та межи мочарами!
      Нещасная та баталія
      Лиха наробила,
      В Солобківцях із ляхів
      Висока могила!
      Нещасная та баталія
      Під Солобківцями,
      Лежать ляхи з козаками
      Та все купоньками!


      Примітки до пісень.
      Відомості про бій під Солобківцями знаходимо не лише у народних піснях, але й історичних джерелах. Зокрема у багатотомному виданні "Архив Юго-Западной России (Акты о гайдамаках. Ч.3 т.ІІІ. -Киев, 1876). В одному з документів, датованому 31 жовтня 1734 року (LIX, Зізнання, взяті у Кам'янецькому магістраті від арештанта Івана Клобуцького), сказано про цю подію так: " …пішов під Бендери, там худобу свою мав, підібрав собі челядника, Тодора Волошина… пішов до Струсова, там найнявся до його мосці пана Рибіцького, ротміситра ясновельможного його мосці пана старости бєльського, і так ходили ми з під'їздом (тобто - військовим розїздом. - авт.) з ясновельможним його мосці паном воєводою Волинським, коли ж нас Москва під Солопківцями розбила, а другого дня наздогнали ми ясновельможного його мосці пана воєводу Волинського у Чорткові…". Але чи був то бій саме з "Москвою"? Відповідь на це питання знаходимо у іншому документі, опублікованому в АЮЗР(т.ІІІ, ч.IV або ж ч. ІІІ. т.5. Видання без титульного аркуша, зберігається у бібліотеці Хмельницького обласного краєзнавчого музею). У документі CCLXVI (cc.494-498), в якому йдеться про показання, узяті в Сатанівському магістраті від свідків, з приводу звинувачення селянина Куби з села Турчинців (що на Городоччині), у тому що він виказав співчуття Гонті та висловлював погрози проти поляків. Документ датується 17 квітня 1789 року. У ньому зокрема сказано наступне: "Поставлені на відповідь: Антон Семенів літ 66, Тимко Череватюк літ 56 і Мартин зять Куфлів, 26 маючий; піддані Турчинецькі, відповідали, що нікди жадної і щонайменшої не мали мови про Гонту, ані не перед ким не говорили, тільки пам'ятають, як зійшовшись першого часу до корчми, згадали собі про давню війну і козаччину, як під Солобківцями поляки з козаками мали баталію і що поляки через Грудек (Городок) у той час уходили, де міст був зрушений, то через став уходили, про те тільки раз один мали мову, а про Гонту найменшого слова не вспоминали." Як бачимо, у тексті йдеться саме про "баталію поляків з козаками" - точно так, як і у пісні. Такий збіг не може бути випадковим. Тим паче, що старші зі свідків користувалися ще свіжими переказами, які очевидно чули змалку, бо ж ця баталія відбувалася у їхньому рідному краї, неподалік від Городка і Турчинець.
      Коли ж на польський престол було обрано Августа ІІІ, а Лещинський утік за кордон, польський уряд, намагаючись придушити повстання, звернувся по допомогу до російського уряду. Спільними зусиллями польських і царських військ це повстання народних мас було жорстоко придушено.
      Волинський воєвода - волинський маршал, гетьман (з 1726 року) Михайло Потоцький, прибічник Лещинського.
      Ведмеденко (Медведейко) - особа невідома. В історичних джерелах фігурує Харко (Харитон) Ведмеденко як один з учасників гайдамацького руху пізнішого часу - 50-х років XVIII ст. Можливо тут йдеться про Медведя, який у ці роки поряд з іншими ватажками (Гривою, Жилою, Харком та ін.) очолював один з гайдамацьких загонів.
      Борейко - Ян Борейко, титулований засідатель сеймика Брацлавського воєводства. Яку участь він брав у воєнних операціях проти гайдамаків у цей час - з історичних документів встановити не вдалося. Можливо, якийсь час він заміщав "регіментаря" - командира дивізії. До речі, якийсь Борейко фігурує як гайдамацький ватажок в часи Коліївщини.
      Гусятин - село у Чемеровецькому районі.
      Іванківці - село, ймовірно, Городоцького району.
      Сатанів - селище Городоцького району.
      Зіньків - село Віньковецького району.
      Городок - місто, райцентр Хмельницької обл.
      Копичинці - на Тернопільщині.
      Солобківці - село Ярмолинецького району.
      Савидці - очевидно село Савинці (біля Солобковець).

      Описані у піснях події відбуваються в часи піднесення гайдамацького руху, коли Верлан зі своїми загонами пройшов Брацлавщину, Поділля й південно-західну Волинь, а окремі загони повстанців влітку 1734 року доходили до Кам'янця і Львова.
      За спискам у війську польського уряду було в цей час чимало солдатів, але фактично на дійсній службі перебувала мізерна їх кількість. Командири були навіть зацікавлені у відсутності своїх підлеглих, бо гроші, виділені на утримання жовніра, в разі його відсутності, залишалися в кишені начальника. В пісні висміюється Любковський (чи Лубковський), який, за історичними джерелами, 1734 року очолював польське урядове військо, розташоване у Шаргороді ( нині - Вінницька обл.).
      (Історичні пісні.- Київ,1961р.).




      Коментарі (1)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 5

    4. Три душі у чистилищі
      Шевченкова містерія “Великий льох” починається трьома монологами, поданими у розділі “Три душі”. У прелюдії до цих монологів поет пише:
      Як сніг, три пташечки летіли
      Через Суботове і сіли
      На похиленному хресті
      На старій церкві. “Бог простить:
      Ми тепер душі, а не люди,
      А відціля видніше буде,
      Як той розкопуватимуть льох.
      Коли б вже швидше розкопали
      Тоді б у рай нас повпускали,
      Бо так сказав Петрові бог:
      “Тойді у рай їх повпускаєш,
      Як все москаль позабирає,
      Як розкопа великий льох”.

      З цих рядків ми дізнаємося про те, що три душі перебувають поза раєм, що бог наказав Петрові не пускати їх до раю до певного часу і певної події.
      З монологу-сповіді Першої душі дізнаємося такі деталі її земної долі:
      Побігла я за водою…
      Вже й криниця тая
      Замуліла і висохла
      А я все літаю!..
      Дивлюсь - гетьман з старшиною.
      Я води набрала
      Та вповні шлях перейшла;
      А того не знала,
      Що він їхав в Переяслав
      Москві присягати!..
      І вже дедви я, наледви
      Донесла до хати
      Оту воду… Чом я з нею
      Відер не побила!
      Батька, матір, себе, брата,
      Собак отруїла
      Тію клятою водою!
      От за що караюсь,
      От за що мене, сестрички,
      І в рай не пускають.

      Перша душа кається, що перейшла “вповні” (за народними повір’ями перейти з повними відрами води комусь дорогу – на щастя і успіх йому) дорогу Богданові Хмельницькому, коли той їхав у Переяслав присягати Москві і визнає це своїм тяжким гріхом, хоча вважає той гріх невільним, бо не знала, що діяла. Вона уже дуже довго – від 1654 року карається за цей гріх (вже й криниця замулилася й висохла), а її усе не пускають до раю.
      Друга душа у своїй сповіді подає відомості уже про 1709 рік, коли вона у Батурині напоїла коня цареві Петрові Першому, як він їхав у Москву із Полтави. І ця душа не знала, “що я тяжко, тяжко согрішила!”
      Уже й хату розкидали
      І сволок з словами
      На угілля попалили…
      А я над ярами
      І степами козацькими
      І досі літаю!
      І за що мене карають,
      Я й сама не знаю!
      Мабуть, за те, що всякому
      Служили, годила…
      Що цареві московському
      Коня напоїла!..

      Отож, Друга душа теж уже давно “над ярами і степами козацькими” літає, у рай її теж не пускають, але вона карається не у пеклі і чекає на свій час, аби потрапити до раю.
      Третя душа також не визнає свій гріх свідомим, сподівається, що потрапить якщо не у рай, то хоча б спочатку “на митарство”, а вже потім і до раю, “бо так сказав Петрові бог” не про котрусь одну із цих душ, а про всі три. Вона також уже давно – від 1787 року (коли Катерина Друга пливла з Києва у нещодавно завойований Крим) карається та сподівається на милість божу.
      Ось уривок з її монологу:
      Як їхала Катерина
      В Канів по дніпрові.
      А ми з матір’ю сиділи
      На горі в діброві.
      Я плакала; я не знаю,
      Чи їсти хотілось,
      Чи, може, що в маленької
      На той час боліло.
      Мене мати забавляла,
      На Дніпр поглядала;
      І галеру золотую
      Мені показала,
      Мов будинок. А в галері
      Князі всі і сили,
      Воєводи… І меж ними
      Цариця сиділа.
      Я глянула, усміхнулась…
      Та й духу не стало!
      Й мати вмерла, в одній ямі
      Обох поховали!
      От за що, мої сестриці,
      Я тепер караюсь,
      І за що мене на митарство
      Й досі не пускають.
      Чи я знала, ще сповита,
      Що тая цариця –
      Лютий ворог України,
      Голодна вовчиця!..
      Скажіте, сестриці?

      Три душі-сестриці (у вічності всі рівні) перебувають поза раєм, караються за свої несвідомі гріхи, але караються не у пеклі та сподіваються невдовзі потрапити у рай. Де ж вони перебувають так довго? Адже за догматами православної церкви душі померлих відразу ж потрапляють до пекла чи до раю і ніякого чистилища, звідки молитвами чи пожертвами живих можна було б визволити душі мертвих, не існує. Звідки така конкретика – і про ключника раю Петра, і про митарство?..
      Насмілюсь стверджувати, що тут Тарасом Шевченком майстерно викладені народнопоетичні вірування, що склалися серед українців під впливом уніатської церкви, яка (на відміну від московської православної) визнає існування чистилища. Запитаєте, як такі вірування засвоїв Шевченко? На мій погляд, усе пояснюється надзвичайно просто. Шевченко народився і виріс в атмосфері, де побутував дух унії: православна церква московського зразка запанувала у його рідному селі не раніше 1793 року; довгий час, подекуди - аж до кінця дев’ятнадцятого сторіччя, у московських єпископів не доходили руки, аби змінити внутрішнє убрання і розпис колишніх уніатських церков, до заміни цехових хоругв, ікон, облаштування нових (високих, суцільних) іконостасів, знищення скульптурних фігур; богослужбовими книгами до середини, а то й до кінця дев’ятнадцятого сторіччя у переважній більшості церков Правобережної України залишалися уніатські книги, що видавалися у Почаєві та Львові, бо, як пояснювали священики, “на преобретение книг московской печати денег нет ”; священиками і дяками у церквах Правобережжя були переважно вчорашні уніати, які пройшли формальну школу православної катехізації і отримали право на служіння. Отож, 1814 року Тараса хрестив вчорашній уніат, вчив його читати й писати син уніата, вчився він по уніатських книжках. Уніатами були йог батько, мати, дядьки і тітки, діди і баби та й уся старша рідня… Його батько - Шевченко (Грушівський) Григорій Іванович народився 1781 року, був письменним, щонеділі у своїй родині читав “житія святих” (Мінеї Четьї), а його дід Шевченко (Грушівський) Іван Андрійович народився 1761 року, а тому аж ніяк не міг брати участі у гайдамацькому повстанні 1768 року (Коліївщині), але казок, колядок, народних оповідань, певно, знав досить: “Столітнії очі, як зорі, сіяли // А слово за словом сміялось, лилось”. Як же йому після цього не визнавати догматів української уніатської церкви?
      Три душі поміщені Тарасом у чистилище, звідки вони мають можливість прилітати на землю, літати над ярами і козацькими степами, сідати на церковного хреста у Суботові (на Богданову церкву-домовину, збудовану в уніатському стилі), ночувати у лісі Чуті (ліс біля Суботова) на дубочку… Вони сотні літ перебувають ні у раю, ні у пеклі, а їх доля залежить від земних подій і божої волі.
      Відлуння епохи панування уніатської церкви на Правобережжі досі зустрічаємо у численних колядках, народних назвах релігійних свят, наприклад: Вілія (вечір перед святом, зокрема Різдвом), Різдво, Одіяніє (вечір перед Пасхою), Великдень, Головостеніє чи Головосіки (стяття голови Івана Предтечі), Здвиження тощо.
      PS
      Якщо хтось сміє заперечити мені, то дуже прошу.
      Валентин БЕНДЮГ



      Коментарі (3)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    5. Кома з Кобзаревого “Варнака”
      Сучасна Хмельницька область часто ототожнюється з Поділлям. Але це не відповідає історичній правді, бо до її складу входить значна частина колишньої Волинської землі, Волинського воєводства, Волинської губернії. Авратинська височина – вододіл Південного Бугу (що колись був просто Богом) і Случі - здавна і до перших десятиріч минулого сторіччя була не лише природною межею двох історико-етнографічних, але й адміністративних регіонів – Поділля і Волині. Склалося так, що головні наукові й культурні центри Кам’янець-Подільської області, Вінницької області, а потім і Хмельницької області (до складу яких входили і досі входять території колишньої Південно-Східної Волині) були зосереджені на Поділлі (у Кам’янці-Подільському, Вінниці, Проскурові-Хмельницькому), а Волинська частина Хмельниччини не мала і досі не має свого науково-культурного центру притягання. Волинська тематика тут мало кого цікавила та й не було достатньої джерельної бази, аби вести серйозні дослідження з історії Волині. Для цього треба їхати у Житомир, Рівне, Острог, Луцьк, Львів, Київ. Науковців з цих центрів теж не дуже цікавила доля колишніх волинських земель, бо не було на це попиту. Таке становище проглядається й у дослідженнях місцевих шевченкознавців, котрі понаписували чимало про гіпотетичне перебування Т.Шевченка на Поділлі (хоча ніхто не бачив жодного документа чи свідчення про таке перебування, коли не брати до уваги трьох записів народних пісень, зроблених у альбомі Шевченка 1846-50 років П.Чуйкевичем, і котрі могли з’явитися у тому альбомі зовсім не у Кам’янці, а, скажімо, у Києві). Що ж до перебування Кобзаря на Волинській (північній) частині Хмельниччини, то донедавна це було білою плямою. Наприклад, “Шевченківський словник” (Т. ІІ. –К - 1978 р.) на карті місць перебування Т.Г.Шевченка вказує, що 1846 року Шевченко побував у Житомирі, Новограді-Волинському, Корці, Острозі, Кременці, Почаєві, Вишнівці, Берестечку, ймовірно – у Луцьку, Дубному, Ковелі. Але шляху від Корця до Острога на цій мапі не показано, натомість карта подає основний ґрунтовий шлях, що з’єднував Новоград-Волинський і Острог, оминаючи Корець далеко на південь від цього міста. Саме це послужило поштовхом для моїх пошуків, бо моє рідне село Понора лежить на стародавньому шляху (на його відтинку Корець-Острог), який споконвіку сполучав Київ з містами Західної України та Європи. Наприклад, київський історик Ірина Ворончук у своїй праці “Розквіт торгівлі в Острозькій Русі” (Підприємництво на Хмельниччині: історія і сучасність. – Хмельницький, 1998 р.) пише “…шлях зі Львова на Київ йшов через Дубно, Острог, Корець, а з Києва – через ці міста на Польщу. В центрі важливих торговельних шляхів лежав Острог.” Певним доказом того, що цей шлях на його відтинку Острог-Корець пролягав через села нинішнього Славутського району Хмельниччини, є реєстр 1577-78 років, укладений волинським шляхтичем Федором Рудецьким та опублікований польським істориком Александром Яблоновським наприкінці XIX сторіччя у Варшаві, в багатотомній праці “Zrodla dziejowe”. Федір Рудецький у цьому поборовому реєстрі вказав, що наприкінці XVI ст. у Кривині (нині с.Старий Кривин) та у Глинниках (де пізніше, приблизно 1761 року, виникло містечко Аннополь, а нині існує с.Ганнопіль) налічувалося по 6 димів путніх бояр – господарств дрібної служилої шляхти, що мала за обов’язок нагляд за шляхами та доставку пошти. Варто зазначити, що в середньовічних Острозі та Корці існували митні комори і прикоморки, що, як відомо, влаштовувалися на торговельних шляхах.
      Ще одну згадку про дорогу, що вела з Києва до Острога, вдалося розшукати у “Волинських єпархіальних відомостях” за 1894 рік, де подано маршрут повернення до Острога з Полтавської губернії (з Кобеляк) евакуйованої туди під час війни 1812 року Острозької духовної семінарії та семінарської бібліотеки. У маршрутному листі того часу, зокрема, зазначено: “…Новоград-Волынский – 22 в.; Большая Молодковка – 16 в.; Борез (помилково, має бути Корець – авт.) - 19 в.; Аннополь – 27 в.; Острог – 29 в.”. Про цю ж дорогу, але вже як поштову, згадано у ВЄВ за 1882 рік, де вміщено статтю Д.Полянського, котрий цитує документи семінарського архіву за 1825 рік про облаштування в містечку Аннополі Острозької духовної семінарії, Волинського єпископа Стефана Романовського, архієрейської канцелярії і духовної консисторії, духовного та повітового училищ, що перебралися сюди з Острога 1 вересня 1825 року: “Два новых дома на выезде из местечка при почтовой дороге”.
      Викладач Житомирської гімназії Лука Рафальський опублікував 1872 року у ВЄВ (частина неофіційна) свої нариси “Подорож по Острозькому повіту Волинської губернії 1864-65 років”, у яких писав: “Поштова дорога з Вельбівно або Вельбуйно, до Києво-Брестського шосе, надалі прямує через ліс, по сипучих пісках. До прокладання цього шосе вона йшла на північний схід, через містечко Аннополь, в Корець і Новоградволинськ; тепер прокладено нову нитку, просто на північ, до м.Гущі (йдеться про Гощу Рівненської обл. – авт.) Гущанської станції, що знаходиться на шосейному шляху. Хоча можна їздити і прямою дорогою, колишньою поштовою, але ми не бажаємо дістатися у Корець чи Новоградволинськ, а маємо за мету оглянути східну смугу р.Горині…”. У того ж Луки Рафальського (помер 1886 рку) знаходимо ще одне підтвердження: “Правда, поштовий шлях звертав з Корця, через Аннополь, в Острог, Дубно – до Луцька”. Як бачимо, Лука Рафальський 1864-65 років називає дорогу, що сполучала Острог і Корець через м.Аннополь, “старою поштовою” та пише про нову шосейну Києво-Брестську дорогу, що пролягла через Гощу.
      Восени 1846 року 32-річний випускник С.-Петербурзької Академії художеств Тарас Шевченко діставався з Києва до Почаєва і повертався звідти, виконуючи завдання київського генерал-губернатора Бібікова, який у своєму дорученні, зокрема писав: “…Кроме сего отправьтесь в Почаевскую лавру и там снимите а) общий наружный вид лавры, б) внутренность храма и в) вид на окрестность с террасы.
      Все собранные Вами сведения, описания и рисунки по возвращении Вашем в Киев представить ко мне.
      Подорожную и примерно на прогоны и кормовые 150 рубл. серебр. При расходной тетради вы получите из моей канцелярии.” Отож, їхав Тарас поштовими кіньми і поштовими трактами. Але яким шляхом він їхав?.. Відповідь на це питання дав сам Кобзар, вклавши в уста героя повісті “Варнак” такі слова: “Из Кременца пошел я через село Вербы в Дубно, а из Дубна на Острог, Корец и на Новоград-Волынский, на берег моей прекрасной Случи”. Маємо кому на місці шляху, що сполучав Острог з Корцем. Але ж Тарас Шевченко напучував нас у своєму посланні “І мертвим, і живим, і ненарожденим…”: “Не минайте ані титли, ніже тії коми…” Що ж ховається за комою? Коли поштова дорога з Корця до Острога через Аннополь, що 1825 року ще була поштовим трактом, стала “старою”? Викладач Волинської духовної семінарії Микола Теодорович – автор 5-томного дослідження “Историко-статистическое описание церквей и приходов Волынской епархии” - у статті про місто Рівне подав такі відомості: “Через Ровно пролегают Киево-Брестское шоссе, устроенное в 1850-х годах, а также Киево-Брестская железная дорога”. Ще детальніші відомості про цю дорогу знаходимо у багатотомному виданні “Slownik geograficzny Krolestwa Polskego i innych krajow slowianskich”, що виходило у Варшаві наприкінці XIX сторіччя. Наприклад, у статті про с.Головлі у цьому виданні сказано: “Село повіту Острозького, на дорозі з Острога до Житомира… Тут була станція поштова… По збудуванні дороги битої Брестсько-Київської, станція поштова перенесена звідси на шосе до Самостріл (Рівненська обл. між Корцем та Гощею – авт.) 1858 року, а тутешня дорога поштова стала воєнною”. Отож, маємо дату – 1858 рік, коли стара поштова дорога, що вела з Острога до Корця, перетворилася на воєнну. Про цю ж дорогу у згаданому виданні повідомляється у статтях про Понору, Аннополь (Ганнопіль), Клепачі та Киликиїв. Про неї згадував і Микола Теодорович в описі сіл Малий Скнит та Киликиїв. Він, зокрема, писав: “В 7 верстах к западу от Киликиева в течении нескольких лет находилась почтовая станция Выгода (почтового тракта в Корец); около нее при тракте есть много могил, которые народ называет могилами козаков - банды Кривоноса”. Теодорович, власне, не зовсім точно переклав з польської мови публікацію “Slownika…”, у якому сказано: “В 7 верстах на захід від Киликиєва кільканадцять років тому стала поштова станція “Вигода”, коло тієї станції зараз при тракті ще досі знаходяться добре збережені могили, котрі люд називає могилами козацькими – Кривоноса”. Отож маємо на відтинку Острог-Корець відомості про дві поштові станції – Головлі та Вигоду. Саме їх називає у своїй книзі “Дума про огонь” (К-1985 р.) видатний шевченкознавець із С.-Петербурга Петро Жур, котрий пише: “Шевченко поряд з Корцем згадує і Острог. Це була поштова станція по дорозі на Почаїв. В Острозі наш мандрівник зупинився, проїхавши від Корця 58 верст через поштові станції Вигоду і Головлю. За два роки перед тим, теж прямуючи до Почаєва, тут побував М.І.Костомаров”. Не дивно, що Петро Жур дещо спотворив не знайому йому назву села Головлі (народна назва Головні), бо ж узяв її зі старих російських поштових документів. Не дивно і те, що загубилася станція Вигода, котра знаходилася між Киликиєвом та Клепачами. Вже наприкінці XIX сторіччя (23 червня 1896 року) єпископ Острозький Мефодій, їдучи на огляд церков і парафій з Кременця до Корця, затвердив такий маршрут: “… с.Вельбовн – 3 в.; д.Лисичье – 15 в.; с.Головли – 6 в.; с.Понора – 6 в.; м.Аннополь – 3 в.; с.Мал.Скнит – 3 в.; с.Клепачи – 2 в.; м.Киликиев – 8 в.; с.Поддубцы – 6 в.; м.Корец – 7 в. Ночлег.” Як бачимо, Вигода вже й тоді не згадувалася у маршрутних документах. Хоча відстань Від Корця до Острога в подорожній єпископа Мефодія майже така ж, як і визначена Петром Журом: Мефодій подає 59 верст, а Жур пише, що Тарас Шевченко подолав 58 верст. Очевидно, йдеться про той же маршрут. Про шлях, яким їхав Тарас Шевченко, повертаючись з Почаєва, Петро жур пише: “Звідси… знайомим уже шляхом Шевченко повертався в кінці двадцятих чисел жовтня до Києва. Не раніше 25 і не пізніше 27 жовтня він прибув до Житомира”. Отож, знайомим уже шляхом – через Вельбівно, Лисиче, Головлі, Понору, Ганнопіль, Клепачі, Вигоду, Киликиїв, Піддубці…
      Нещодавно потрапила до моїх рук копія 1920-го року з давнішої карти російського генштабу . Датую її кінцем XIX сторіччя, бо на ній уже позначено Києво-Брестську залізницю (збудована 1872 року), але нема ще чеських колоній Дідова Гора та Нижні (Чеські) Головлі, німецької колонії Мощанівка або Гринталь (колонії виникли наприкінці XIX-початку XX сторіч, а зникли наприкінці 40-х років минулого сторіччя), на якій позначено між Клепачами й Киликиєвом (ближче до Клепачів, біля перетину шляху польовою дорогою, що вела з Крилова на Плоску) урочище “Вигода”. Могили козаків Кривоноса біля Вигоди були сплюндровані і розорані потужними колгоспними тракторами, але кілька років тому, за моїм наполяганням та за сприянням місцевої влади, на їх місці було встановлено козацького хреста. Сподіваюся, це сприятиме відновленню історичної пам’яті місцевих мешканців, предки яких брали найактивнішу участь у Визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького, що мною документально доведено. Але це окрема тема. Завершуючи ж тему поштового тракту, яким їхав Кобзар, мушу з прикрістю констатувати, що мої намагання назвати його Шевченковим Шляхом не мали успіху. У Головлях, Понорі, Ганнополі, здається, й у інших селах на цьому шляху центральні вулиці й досі носять ім’я Семена Будьонного. Мабуть, у добу УНР хтось знав усе те, про що я довідався лише тепер, бо ще навіть у перші роки більшовицької влади центральні вулиці єврейських містечок Анополя й Киликиєва носили ім’я Тараса Шевченка.
      Валентин БЕНДЮГ. с.Понора – м.Хмельницький.






      Коментарі (2)
      Народний рейтинг: 0 | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 6

    6. Повстанці попереджали про голод 1947 року
      У колишньому партархіві зберігається чимало цікавих документів про діяльність УПА на території сучасної Хмельниччини. Мою увагу привернули дві листівки з тих, що їх роздавали селянам воїни УПА. Подаю їх тексти та своєрідну “передмову” до них без всякого втручання.
      Таємно
      Пролетарі всіх країн, єднайтеся!
      Комуністична партія (більшовиків) України
      Берездівський Районний комітет Кам-Подільської області
      8 липня 1946 року
      Секретарю Кам-Подільського Обкому КП(б)У тов.Устенко
      Одержано 16/VII-1946 року
      Вх.№11/04
      ДОНЕСЕНИЯ
      о новых действиях украинско-немецких националистов в с селах Берездовского района
      3 июля 1946 года в 10 часов 15 минут вечера был совершен вооруженный налет украинско-немецких националистов на колхоз имени “Червоный Путиловець” с.Плоски (к сведению етот колхоз пострадал от урагана).
      Подробной проверкой етого случая установлено:
      1. 3/VII-46 года в 10 часов 15 минут вечера председатель колхоза тов.Корсун вместе с бригадирами проводил бригадное собрание на котором присутствовало 30 женщин и 12 мужчин. Внезапно впешились 8-м верховых всадников вооруженных автоматами и гранатами окружили дом, поодиночке проверили присутствовавших (обыск оружия) и затем сами провели собрание.
      2. Руководители бандеровской группы прочли собранию две листовки, затем розбили кооперацию, забрали водку и принуждая население разобрать остальные товары, после чего бандеровцы уехали в западную по направлению с.Черницы.
      3. С доставленых в милицию листовок видно, что гдето в западной создается новая подпольная националистическая организация “Украинский главный освободительный совет” (“Українська головна визвольна рада”) которая пичатает возвания под заголовком “УНІВЕРСАЛ” и ряд других листовок.
      4. Проявление националистов ранее несколькко дней было и в других солах (Татаровка, Селичев), о чем и доношу.
      СЕКРЕТАРЬ БЕРЕЗДОВСКОГО
      РК КП(б)У С.КОРЖ

      Пролетарі всіх країн, єднайтеся!
      Комуністична партія (більшовиків) України
      Берездівський Районний комітет Кам-Подільської області
      №228 16 августа 1946 г. СЕКРЕТНО
      Секретарю Каменец-Подільського Обкому КП(б)У тов.Устенко
      Одержано 20/VIII вх.№2073
      О СЛУЧАЯХ ПОЯВЛЕНИЯ УКРАИНСКО-НЕМЕЦКИХ НАЦИОНАЛИСТОВ В селе КРАСНОСЕЛКЕ БЕРЕЗДОВСКОГО РАЙОНА.
      В ночь 13/VIII на 14/VIII-1946 года вооруженная группа бандеровцев (4 всадника) внезапно в’ехала в с.Красноселку (между Берездовом и Аннополем), спешилась, расклеяла 3 штуки националистических листовок, разбила дверь кооперации, побила посуду, в количестве 1000 штук яичек, ограбила ценности и поспешно уехала по направлению Криловских хуторов Корецкого района, Ровенской Области.
      Группа вооруженная двумя автоматами, двумя карабинами и револьверами. Лошади все оседланы, хорошей упитанности и подкованные.
      Листовки датированные Июлем месяцем 1946 года подпись “УПА” “ВІДРОДЖЕННЯ” тераж 50 000 штук.
      Орегиналы направлены в Областное управление М.В.Д.
      Районной подвижной группе тов ВОДОЛАЗОВА столкнутся с бендеровцами не удалось.
      СЕКРЕТАРЬ БЕРЕЗДОВСКОГО
      РК КП (б)У С.КОРЖ.

      Комуністична партія (більшовиків) України
      Берездівський Районний комітет Кам-Подільської області
      №314 10 сентября 1946 р.
      Секретарю Камене-Подольського Обкома КП(б)У тов.Устенко
      ОДЕРЖАНО 11/IX-1946 р. вх№11/05
      ДОНЕСЕНИЕ
      “О налетах банд на села Берездовского района, грабежах и диверсии”
      В ночь с 7 на 8 сентября 1946 года вооруженные банды Крыловских хуторов Корецкого района Ровенской области совершили вооруженный налет на села Берездовского района: Дятыловка, Красноселка и Дяков.
      Банда состояла из пяти верховых и 12-14 человек пеших погруженных на двух подводах. Во время налета было разбито три кооперации и одна концелярия. Ограблено все товары (водка, яичка, соль, сахар, мануфактура и др.) на сумму 50-60 тысяч. Уничтожена и сожжена вся документация кооперативов и одного колхоза, уведено пару лошадей с повозкой.
      Банда во всех трех селах пыталась найти председателей колхозов и в селе Дятыловка директора школы (секретарь парторганизации тов Грицюка) который выскочил в окно.
      Процесс нападения и ограбления длился с 11 часов вечера до 2 часов ночи. На рассвете группа РО МВД нашла банду в близи села Клепачи Славутского района, но через несвоевременное прибытие группы из Славутского района наша Берездовская группа немогла держать бой и банде удалось скрыться.
      Все же нашим работникам МВД удалось отобрать 5 штук лошадей, повозку и половину награбленного имущества и одного вооруженного бандеровца.
      6/IX-46 г. в 7 часов вечера в с.Мирутине была сожжена молотарка “ЛАН” и половина скирды хлеба.
      Во всех случаях Бендеровцы оставили десятки своих листовок (два образца прилагаются).
      СЕКРЕТАРЬ БЕРЕЗДОВСКОГО
      РК КП(б)У С.КОРЖ

      12 октября (194)6
      Сов. Секретно
      Начальнику управления МГБ
      Полковнику – тов.Руденко
      По поручению секретаря обкома КП(б)У тов.Устенко – направляю две националистические листовки УПА, оставленных бандеровцами в селах Берездовского района.
      Приложение: две листовки.
      Зав. особым сектором
      ОБКОМА КП(б)У (Кизима)

      СЕЛЯНИ!
      Час жнив і осінь – це час заплати за цілорічний тяжкий труд. Так було колись, так є всюди, де лише не сягнула злодійська рука Сталіна.
      Жнива і осінь в сталінській тюрмі народів – це час грабунку і здирства большевицькими партійними дурисвітами.
      Сталіну і партійним паразитам мало цього, що мільйони загинули на фронті, що міліони без рук, без ніг, інвалідів повзають по дорогах і просять куска хліба, ради тільки життя. Він хоче виморити ще більше народ голодом і працею в своїх головокружних пятирічках.
      Сталінські пятирічки – це голод, смерть, грабіж, визиск працюючих.
      Партійні сталінські дурисвіти базікають про відбудову т. зв. нар-хоз, про патріотизм, щоби легче їм відняти від нас хліб.
      СЕЛЯНИ!
      Пятирічка і 1933 р. це міліони голодом замучених наших дітей, братів, сестер – це Сибір, Казахстан, тюрма, концтабори, шибениці, розстріли. Висновки попередніх пятирічок нас учать, що те,
      ЩО ЗБЕРЕЖЕМО САМІ, ЦЕ НАС ВРЯТУЄ ВІД ГОЛОДУ.
      НЕ ДАВАЙМО ХЛІБА НЕНАЖЕРЛИВИМ СТАЛІНСЬКО-БОЛЬШЕВИЦЬКИМ БАНДАМ.
      ХЛІБ З КОЛГОСПУ, ГОЛОД В СЕЛО, ВІЙНА В КРАЙ.
      РОЗБІРАЙМО ХЛІБ ІЗ КОЛГОСПІВ І РОЗДІЛЯЙМО МІЖ СЕБЕ.
      НЕ ЖДІМ ПОКИ НАМ ДАДУТЬ ПОСЛІДУ З ПІД МАШИНИ.
      Геть з сталінським панщизняно-колгоспним ладом!
      НАША ПРАЦЯ – НАШ ХЛІБ!
      Заклик
      Селян-колгоспників
      Київщини
      З друкарні Української Повстанчої Армії 1946.

      ЧИ БУДЕ ГОЛОД?
      СЕЛЯНИ!
      Большевицькі грабіжники, що правлять Україною, одержали з Москви спеціальні інструкції по грабунку цьогорічного урожаю на українських землях. Згідно з тими інструкціями, сталінські злодюги ведуть шалену підготовчу акцію, щоби якнайбільше пограбувати в українських селян збіжжя й вивезти його ненаситній Москві.
      БОЛЬШЕВИКИ ХОЧУТЬ ВИКЛИКАТИ В УКРАЇНІ ГОЛОД, ПОДІБНО, ЯК ЦЕ БУЛО В 1930-1933 р., ЩО ЗАГИНУЛО ПОНАД 7 МІЛЬЙОНІВ УКРАЇНЦІВ.
      ЧИ ХОЧЕТЕ, ЩОБ ЖИЛИ ВИ І ВАШІ ДІТИ?
      ЧИ ХОЧЕТЕ МАТИ ЧИМ ПРОГОДУВАТИ ЗИМОЮ ХУДОБУ?
      ЧИ ХОЧЕТЕ, ЩОБ НЕ БУЛО КРИВАВИХ ВІЙН?
      КОЛИ ТАК – ТОДІ Є ВИХІД ОДИН:
      ВСЕ, ЩО ТІЛЬКИ МОЖЛИВО – ХОВАЙТЕ!
      НЕ ДАВАЙТЕ НІЧОГО З УКРАЇНИ ВОРОГОВІ!
      ДОПОМАГАЙТЕ СУСІД СУСІДОВІ!
      Це одинокий рятунок, коли не хочете гинути з голоду, чи простягати в благанні руку за шматком хліба. Це одинокий рятунок, коли хочете, щоб Ваші діти не пухли з голоду. Це одинокий засіб не допустити до ведення нової розбишацької війни, що пожерла б за собою нові жертви, принесла б страшну руїну, нужду і голод. Це передумова до повалення ненависного сталінсько-большевицького режиму та шлях до вільного життя.
      ВАША ПРАЦЯ – ВАШ ХЛІБ
      УКРАЇНСЬКІ
      ПОВСТАНЦІ
      (ДАХО. Ф. П-487)
      Валентин Бендюг



      Коментарі (2)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

    7. Коли Тарас запустив вуса і чому поголив бороду
      Портрет Т.Г.Шевченка
      За спогадами І.Сошенка при першій зустрічі у Петербурзі 1836 року Т.Шевченко мав такий вигляд: “на нем был засаленный тиковый халат, рубаха и штаны толстого домашнего холста запачканы были в краску, босой, расхристанный и без шапки”.
      Здобувши волю і гроші, Шевченко змінився до невпізнання. Ось як писав І.Сошенко М.Чалому: “В то время он совершенно изменился. Познакомившись с лучшими петербургскими домами посредством Брюллова, он часто разезжал по вечерам, хорошо одевался и даже с претензией на comme faut’- ность. Словом, в него на некоторое время вселился светский бес. Досадно мне было и больно смотреть на его безалаберную жизнь, не свойственную нашему брату-художнику, живущему лишь для одного искусства. Так-то, думал я себе, понял он свободу, стоившую ему такой борьбы, таких страшных усилий! Не раз я принимался уговаривать его, что бы он бросил рассеянную жизнь пустых людей и серьезно принялся бы за живопись. “Ей, Тарас, схаменись! Чом ти діла не робиш? Чого тебе нечистая носить по тим гостям? Маєш таку протекцію, такого учителя! Куди тобі Шуба енотова, ципочки не ципочки, шалі да часи, да извощики-лихачи… Закурив же мій Тарас, не буде з його нічого доброго!”
      Про свою першу зустріч з Шевченком у Києві 1843 року Куліш згадував так: “Когда я сидел за мольбертом… передо мною появилась неведомая еще мною фигура Шевченко, в парусиновом балахоне и в таком же картузе, падавшему ему на затылок, подобно казацкому шлыку.
      - А вгадайте, хто? – это были первые слова Тараса, произнесенные тем очаровательно-веселым и беззаботным голосом, который привлекал к нему и женщин, и детей. Я отвечал: “Шевченко”.
      - Він, - отвечал Тарас, засмеявшись так, как смеются наши молодицы. Тогда он не носил еще усов, и на лице было много женственного”.
      Афанасьєв-Чужбинський залишив такі спогади: “Спутник его ( Євгена Гребінки) был среднего роста, плотный, на первый взгляд лицо его казалось обыкновенным, но глаза светились таким умным и выразительным светом, что я невольно обратил на него внимание”.
      М.Момбеллі подав детальніший портрет Т.Шевченка того часу: “Он среднего роста, широкоплеч и вообще крепкого сильного сложения костей, но отнюдь не толст; лицо круглое, борода и уси всегда выбриты, бакенбарды же кругом окаймляющие все лицо. Волосы выстрижены по-козацки, но зачесаны назад: он не брюнет и не блондин, но ближе к брюнету, не только по волосам, но и по цвету красноватой кожи, черты лица обыкновенные; приемы и общее выражение физиономии выказывали отвагу, небольшие глаза блистали енергией”.
      О.Чужбинський залишив свій спогад про зустріч з Т.Шевченком після його хвороби 1846 року: “Однажды неожиданно заехал он ко мне перед масляницей – бледный, с обритою головою по случаю недавней горячки. Тогда он постоянно носил черную бархатную шапочку”.
      Поляк Беліна-Кенджицький подав у своїх мемуарах такий портрет Шевченка: “…середнього росту, доволі дебелий, з лиця дуже звичайний… а ніс, як у нас кажуть, кирпатий. Зате очі мав незвичайні – великі… бистрі, блискучі, повні жвавості. Сяяло з них розумом. На голові мав бриль… а з-під бриля спадали в безладді густі звої чорного волосся”.
      1847 року, пропонуючи міру покарання Шевченкові, шеф жандармів Орлов у доповідній записці до Миколи I відзначив “…как одаренного крепким телосложением, определить рядовым…”.
      30 травня 1847 року Микола Костомаров крізь загратоване вікно бачив, як Тараса Шевченка, густо зарослого бородою, вивели у супроводі жандармів посадили у візок.
      Вперше Шевченко завів вуса під час військової служби, про що свідчить автопортрет 1847 року (у військовому кашкеті). Тоді всі військові зобов’язані були носити вуса, про що існував навіть царський указ Миколи I.
      Під час плавання по Аральському морю Тарас знову запустив бороду, про що у своєму щоденнику записав такий епізод: “У форта на острове Косарале, где занимали гарнизон уральские козаки, вышли мы на берег. Уральцы, увидев меня с широкою, как лопата, бородою, тотчас смекнули делом, что непременно мученик за веру. Донесли тотчас же своему командиру, есаулу Чарторогову. А тот, не будучи дурак, зазвал меня в камыши да бац передо мною на колени. – Благословите, говорит, батюшка, мы, говорит, уже все знаем. – Я тоже, не будучи дурак, смекнул в чем дело, да и хватил самым раскольничьим крестным знамением. Восхищенный есаул облобызал мою руку и вечером задал нам такую пирушку, какая нам и во сне не грезилась. Вскоре после этого казуса, уже обривши бороду, отправился я в Раим…”
      Ф.Лазаревський згадував про те, як він жив з Шевченком в Оренбурзі 1849 року: “Тарас, Поспелов, Левицкий и я зажили, что называется, душа в душу: нп у одного из нас не не было своего, все было общее; а с Тарасом у нас даже одежда была общая, так как в это время он почти не носил солдатской шинели. Летом он ходил в парусиновой паре, а зимой в черном сюртуке и драповом пальто”.
      Хорунжий уральського війська М.Савичев згадував про перебування Шевченка в казармах Новопетровського укріплення 1851 року: “Он показался мне не выше среднего роста, он был плотно сложен, круглолиц, румян, с рябоватым лицом, серыми глазами, тогда довольно открытыми и ясными, на голове имел лысину”.
      1854 року в формулярний список про службу Т. Шевченка було внесено такі відомості про його зовнішній вигляд: “Рядовой Тарас Григорьев сын Шевченко, православного исповедания. От роду 39 лет. Росту 2 аршина 5 вершков. Лицо чистое, волосы на голове и бровях темно-русые, глаза темно-серые, нос обыкновенный…”.
      1857 року Шевченко уже постарів, посивів, втратив здоров’я. Таким він прибув до Астрахані. У довгій дорозі з Астрахані до Нижнього Новгорода а потім до Москви і Петербурга Шевченко знову запустив бороду, але змушений був її поголити. Звільнившись з солдатчини і отримавши дозвіл продовжити навчання у Петербурзькій академії художеств, Тарас Шевченко залишався “поднадзорною” особою, атому повинен був з’явитися до поліції. 29 березня 1858 року він записав у щоденнику: “В 10 часов утра явился я казанским сиротой к правителю канцелярии обер-полицмейстера, к земляку моему И.Н.Мокрицкому. Он принял меня полуофициально, полуфамильярно. Старое знакомство сказалось в скобках. В заключение он мне посоветовал сбрить бороду, чтобы не произвести неприятного впечатления на его патрона графа Шувалова, к которому я должен явиться как главному моему надзирателю”. Шевченко прислухався до поради земляка і поголив бороду, бо солдатам, навіть відставним, заборонялося носити бороду, а для поліції він був всього лиш “відставним рядовим”. Правда, перед тим, як поголитися, Шевченко сфотографувався у фотографії Деньєра – з бородою, у шапці і кожусі.
      У спогадах В.Ковальова Тарас Шевченко виглядає так: “При этой встрече я был поражен резкою переменою его внешности: это не был прежний широкоплечий, коренастый, с целыми волосами на голове, мужчина в сером сюртуке, каким я его знал прежде; передо мною был совершенно исхудалый, лысый человек, без кровинки в лице; руки его сквозили до того, что видны были насквозь кости и жилы… Я чуть не прослезился”.
      Журналіст В.Аскоченський згадує, як Шевченко під у бесіди з ним відповідав “оттягивая свои огромные усы”. Про ці ж козацькі вуса згадував І.Тургенєв: “Широкоплечий, приземистый, коренастый, Шевченко являл весь облик козака, с заметными следами солдатской выправки и ломки. Голова остроконечная, почти лысая; высокий морщинистый лоб, широкий, так называемый “утиный”, нос, густые усы, закрывавшие губы; небольшие серые глаза, взгляд которых, большей частью угрюмый и недоверчивый, изредка принимал выражение ласковое, почти нежное, сопровождаемое хорошей, доброй улыбкой; голос несколько хриплый, выговор чисто русский, движения спокойные, походка степенная, фигура мешковатая и малоизящная. Вот какими чертами запечатлелась у меня в памяти эта замечательная личность. С высокой бараньей шапкой на голове, в длинной темно-серой чуйке с воротником из черных мерлушек, Шевченко глядел истым малороссом, хохлом; оставшиеся после него портреты дают вообще верное о нем понятие”.
      Л.Пантелеєєв звернув увагу на такі деталі: “…лицо Шевченко положительно увлекло меня. На близком расстоянии он выглядел очень схожим, как изображен на литографическом портрете Мюнстера; лицо порядочно отекшее, носило явные следы много пережитого Шевченком… Но стоило отойти на несколько шагов, и Шевченко становился совершенно неузнаваемый: он тогда делался похожим на известный автопортрет-офорт его собственной работы. И это все делали его удивительные бархатные, такие глубокие-глубокие темно-карие глаза; все лицо так ими скрашивалось, что Шевченко точно преображался, становился моложе, тихая вдумчивость и мягкость сердечная светилась на его лице. Шевченко мало принимал участия в спорах, но когда он начинал говорить, - точно какие-то искорки пробегали в его глазах”. На набряк обличчя звернула увагу ще у вересні 1859 року Л.тарновська, котра у листі до сина писала: “Бедный Шевченко болен, и я боюсь, не водянка ли у него в груди; он не лежит, но движение его тяжело и лицо обрюзгло”. Його мужність на смертному одрі викликала подив друзів і знайомих: “Самые предсмертные муки, - писав Л.Жемчужников, - не вырвали у него ни единого стона из груди. И тогда, когда он подавлял в самом себе мучительные боли, сжимая зубы и вырывая зубами усы, в нем достало власти над собой, чтоб с улыбкой выговорить “спасибі” тем, которые об нем вспомнили вдали, на родине”. На літографії В.Верещагіна 1861 року “Шевченко в труні” він зображений з довгими густими вусами, що затуляють губи і лягають на груди небіжчика.
      Ось таким бачили Тараса Шевченка його сучасники. Лише один із них назвав очі Кобзаря темно-карими. Зрідка трапляються серед українців люди з такими очима: колір їх важко визначити; вони міняться від освітлення, від настрою, можуть здаватися чорними, темно-карими, темно-сірими, голубими, сизими, іскристими. Шевченкові очі уміли світитися ніжною любов’ю, притягувати до себе гіпнотичною привабливістю і сяяти спопеляючим гнівом.
      Підготував Валентин Бендюг
      Примітка
      1 аршин дорівнює 0,711200 метра; 1 вершок – 44,4500 міліметра.
      Зріст Шевченка становив 2 аршини 5 вершків, або приблизно 1 метр 65 сантиметрів.



      Коментарі (1)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 5

    1. Як на Поділлі відьом шукали
      У Державному архіві Хмельницької області зберігається кілька дуже цікавих справ про те, як на Поділлі ще наприкінці XVIII та на початку XIX сторіч боролися з посухами, у яких традиційно звинувачували відьом.
      Перший з випадків стався 29 квітня 1798 року у селі Глибочок Гайсинського повіту у маєтку поміщика Іполита Ярошинського. Економ цього маєтку Мисевич, зібравши з усього села приблизно сотню жінок , “повелів спочатку утопити усіх в воду, а потім, притягнувши до річки двоє саней волових та поставивши на них по три полубочки, вивозив тими жінками воду у (інший) став, версти за дві і тамо розливав.” Про цей випадок у Гайсинське духовне правління доніс сільський священик Максим Богданович. З духовного правління донесення було спрямоване у Брацлавську духовну консисторію, де було розглянуте єпископом Брацлавським і Подільським Іоаникієм. Єпископ доніс про випадок світським властям – у Подільське губернське правління з вимогою: “С виновным поступить по закону”.
      Подібний випадок довелося розглядати цьому ж Іоаникію, але уже не єпископу, а “Архієппископу Подільському і Брацлавському і Ордена святої Анни 1-го ступеня Кавалеру” 1809 року. Вивчення справи, у якій набралося 23 сторінки тексту, тривало від 25 серпня до 10 грудня. Справа називалася так: “Дело о совершении суеверного обряда приказчиком села Лисца Ушицкого уезда Студзинским выразившегося в утоплении женщин с целью вызова дождя”. Суть справи, як про це доповів благочинний ієрей Феодосій Шакалович, полягала у тому, що “…цього року, минулого липня 6-го числа, селяни означеного села з прикажчиком Студзинським через суєвірність, нібито заради “излияния дожжа на землю”, жінок у воді, у ставку, що біля панського двору знаходиться, підвішуючи їх на шлеях та чіпляючи залізо, топив для виявлення серед них якихось відьом, із яких нібито виявлено сім, котрим Студзинський наказував щоб був дощ, а якщо не буде, то будуть покарані або ж, зробивши осикового хреста, хай несуть на границю”.
      Тут варто нагадати, що “на границю” – це на межу села, де ховали страчених, убивць та самогубців; мені ще недавно доводилося чути прокляття: “А щоб тебе на границю винесло!” Що ж до осикового хреста, то він символізує Юду (бо за українськими повір’ями Юда повісився саме на осиці, через те вона постійно дрижить і тріпоче своїм листям). Осиковий хрест (кіл) ставився на могилах тих, кого ховали на границі. Підозра у відьомстві падала на тих жінок, котрі не тонули, а тому до них ще й чіпляли залізо.
      Вивчення суті справи показало наступне: “…через посуху у минулому 1809 році у літню пору в липні місяці, жінки й чоловіки, припоминаючи минулі звичаї, зібравшись майже усією громадою села, купали жінок у ставу, що біля економічного двору, і пускали у воду на шлейках обережно одначе, що чинили задля розваги сільської та щоб був дощ, а при сьому раз одній жінці Парасці Гусочці на коліна був покладений плуговий леміш, котрий затягнув було її аж по шию, але потім, вийшовши вона із води пішла додому, і усе сіє відбувалося без усіляких образ жінок та обзивання котроїсь чим-небудь непристойним.”
      Як бачимо, розвага розвагою - але й “щоб був дощ ”.
      По цій справі було винесено таку резолюцію: “Эконому села Лисца Студзинскому строжайше предписанием подтверждено, впредь от подобного вышеписанному Суеверию крестьянское села Лисца общество воздержать, и недопуская оного отнюдь.”
      Валентин Бендюг



      Коментарі (12)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 5

    2. У яку погоду Шевченко блукав по Поділлю
      На відміну від багатьох відомих дослідників життя і творчості Тараса Шевченка, котрі переконані, що Кобзар 1846 року був на Поділлі, вважаю таку його подорож гіпотетичною і, читаючи праці тих маститих шевченкознавців, щораз більше схиляюся до думки, що на Поділлі Тарасові Шевченкові, на мій щирий жаль, бути не довелося.
      Тема подорожі Шевченка на Поділля висвітлена у низці праць, опублікованих у збірнику “Шевченко і Поділля” за матеріалами другої Всеукраїнської наукової конференції, що відбулася 20-21 травня 1999 року у Кам’янці-Подільському. Зокрема, про це писали:
      1. Ірина Гревцова і Станіслав Федоренко у розвідці “Т. Г. Шевченко по дорозі до Кам’янця (вересень 1846 р.)”;
      2. Євген Назаренко – “Про датування відвідання Т.Шевченком Кам’янця-Подільського”;
      3. Станіслав Федоренко – “Т.Шевченко у Кам’янці-Подільському (вересень-жовтень 1846 року).
      Для зручності, у посиланнях буду ці праці називати під відповідними номерами – 1: 2; 3.
      Отож у праці №1 про подорож і шлях, яким їхав Кобзар, подано таку інформацію: “21 вересня Т.Г.Шевченко отримав документи й гроші в археографічній комісії. На другий день вранці рушив на Поділля. З виїздом квапився. Їхав до Кам’янця-Подільського на перекладних (від станції до станції іншим возом) старим польським шляхом: Біла Церква, Брацлав, Могилів на Дністрі, Нова Ушиця… 29 числа в другій половині дня Шевченко під’їжджав до передмістя Кам’янця – Польських фільварків… З Польських фільварків Шевченко побачив старовинний Кам’янець.”
      Як бачимо, Шевченко виїхав з Києва 22 вересня і приїхав до Кам’янця 29 вересня. Він мусив десь згаяти сім днів, то ж автори запропонували йому широку програму з відвіданням міст, містечок і сіл, читанням губернської газети (особливо розділи про знущання панів над кріпаками) тощо.
      Іншу версію подорожі подано у праці №2: “Виїхав Шевченко з Києва до Кам’янця-Подільського вранці в суботу 28 вересня. Маршрут поштової карети пролягав через станції Віта-Поштова (цю станцію як першу по дорозі на Кам’янець головного героя повісті “Прогулка с удовольствием и не без морали” назвав сам поет) – Васильків у Білу Церкву – Сквиру – Морозівку – Плисків – Липовець – Жорнище – Нижню Кропивницю – Брацлав – Шпиків – Джурилів – Серби – Могилів-Подільський – Яришів – Курилівці – Літнівці (Нову Ушицю) – Сцибори (Соснівку) – Рахнівку. І приїхав у місто над Смотричем ввечері в понеділок 30 вересня 1846 року. Зупинився в готелі. На витрати у нього була сума, яка дорівнювала річній платні. А невитрачені гроші він мав повернути. Тому матеріальної скрути в ті дні Шевченко не відчував… В дійсності Шевченко виїхав з міста на світанку в понеділок 7 жовтня… Отже, Шевченко перебував в Кам’янці-Подільському з вечора 30 вересня до ранку 7 жовтня за старим стилем. Шевченко прибув у Житомир ввечері 9-го жовтня… З 10 по 12 жовтня 1846 р. Шевченко пробув в Житомирі…А вранці 13-го виїхав у Почаїв. Впродовж 23 жовтня був у Почаєві, де зробив 4 акварельні малюнки видів лаври. Повертаючись назад, ймовірно, 23 жовтня оглянув Кременець. Згодом, в повісті “Варнак” Шевченко відтворив маршрут повернення від Почаєва до Новоград-Волинського. Як пише П.Жур,з волинською поштою 25 жовтня, певно ввечері Шевченко знову прибув у Житомир… 28 жовтня повернувся до Києва. Подорож тривала рівно місяць, з 28 вересня до 28 жовтня.”
      Як бачимо, Т.Шевченко виїхав з Києва 28 вересня, а прибув до Кам’янця-Подільського 30 вересня 1846 року , пробув там до 7 жовтня і лише тоді поїхав на Волинь; мав при собі чималі гроші (про них поговоримо пізніше – авт.), а тому автор запропонував йому широку програму уже в самому місті над Смотричем: зустрічі з подільським цивільним губернатором та архієпископом Арсенієм, відвідини усіх православних храмів та монастирів, оглядини пам’яток історії та архітектури тощо. А ще у Кам’янці Шевченко сходив у гості до старого київського знайомого - Петра Чуйкевича, який записав у альбом поета три пісні, одна з них – про Кармелюка. На відвідини Почаєва і Кременця автор залишив Кобзареві лише один день – 23 жовтня 1846 року. Це при тому, що Шевченко мусив зробити у Почаєві чотири акварелі, не кажучи вже про колишній Кременецький ліцей Тадея Чацького.
      У праці №3 співавтор праці №1 пише: “Найімовірніше, 29 вересня Т.Шевченко прибув до Кам’янця-Подільського – головного міста Подільської губернії… (тут опускаю неймовірні пригоди Шевченка у Кам’янці та його околицях – В.Б.). 8 жовтня на поштову станцію його проводжали П.Чуйкевич, П.Гліщинський, брати Копіцінські та ін. Шлях на Волинь лежав через поштові станції: Нігин, Тинна, Ярмолинці, Проскурів, Старокостянтинів, Полонне, Баранівка, Новоград-Волинський, Гульськ. Весь день був похмурим, температура – 17 градусів, слабкий східний вітерець. Поїхав поет на перекладних. Він поспішав до Гульська.”
      За автором №3 (співавтором №1) виходить, що Т.Шевченко прибув у Кам’янець 29 вересня, а вибув з нього 8 жовтня 1846 року. Як і у праці №1, Шевченко мав щонайширшу науково-культуру й розважальну програму, з уписанням до неї всіх і всього, про що тільки може довідатися старанний краєзнавець. З усього цього достовірною, на мою думку, є лише погода, відомості про яку автор почерпнув з надійного джерела – “Подільських губернських відомостей”. Решта – суцільна фантасмагорія! Чомусь автори не додумались пошукати у тій губернській газеті (а її примірники за 1846 рік добре збереглися й донині) відомостей про відвідання міста Шевченком. А там же реєструвалися усі, хто прибував у відрядження до губернського міста – від прапорщика і до предводителя дворянства – і хто, коли і куди вибував зі столиці губернії. Може й шукали, але… не знайшли. Бо нема там такої інформації. НЕМА!
      Кілька слів про гроші. Дехто з дослідників звертає увагу на те, що Шевченко отримав на подорож 150 рублів сріблом. “Геній і гроші” – тема не дуже вдячна. Але там, де гроші – найбільше точності й відповідальності. А тим паче – великі гроші та ще й державні. Біографам Шевченка відомий його рапорт київському генерал-губернатору про витрачені суми під час подорожі на Полтавщину. Ось його текст:
      Свободного художника Шевченка
      Рапорт
      Из числа выделенных мне 28 ноября 1845 года из канцелярии вашего высокопревосходительства ста пятдесяти рублей серебром, для некоторых розысканий в Полтавской губернии, издержано мною: на прогоны тридцать один рубль тридцать шесть копеек и кормовых шестьдесят четыре рубля восемьдесят копеек серебром, - оставшиеся за сим пятьдесят три рубля восемьдесят четыре копейки серебром и расходную тетрадь вашему высокопревосходительству при сем имею честь представить.
      Свободный художник Т.Шевченко.
      Документ цей, де Тарас порахував усе до копійки, не містить у собі дати складання рапорту. Але дослідники датували його - “1846 р., вересня 20”. Наш автор праці №2 про гроші пише так: “Той факт, що Шевченко платню за вересень одержав разом з іншими членами Археографічної комісії 30 вересня, про що свідчить дата на документі і йог підпис, Жур пояснює просто. Шевченко Поставив підпис і одержав гроші після повернення з відрядження. Адже якби він був у Києві 30 вересня, а це був понеділок, то зміг би виїхати лише в середу 2 жовтня і приїхав би 4 жовтня, а є свідчення, що він 2 і 3 жовтня перебував у Кам’янці-Подільському.” Автор звертає увагу й на те, що 26 вересня Шевченко був ще у Києві, бо того дня особисто здав скарбникові гроші, що залишилися у нього після відрядження на Полтавщину, а скарбник Крамаренко зробив запис про повернення цих грошей аж 12 жовтня, коли Шевченко уже був на Волині.
      Які ж свідчення змушують автора (авторів) брати під сумнів те, що і 26, і 30 вересня і навіть 12 жовтня Шевченко ще був у Києві та стверджувати, що 2, 3 і аж до 7 жовтня він був у Кам’янці-Подільському? Дослідників наштовхують на цю думку відомості, що 2 жовтня Архієпископ Арсеній надіслав до Києва листа, в якому повідомив, що розпорядився сприяти Шевченкові у всьому; що 3 жовтня П.Чуйкевич записав у альбом Шевченка три пісні та ще те, що 7 жовтня подільський цивільний губернатор надіслав листа генерал-губернатору Бібікову, повідомивши останнього, що зробив усе для виконання поставлених перед Шевченком завдань. Чи зобов’язувала поява на світ цих артефактів Тараса Шевченка особисто бути у Кам’янці-Подільському? Чи свідчать вони саме про перебування його у Кам’янці? На мою думку, аж ніяк: з канцелярії генерал-губернатора надійшла пошта у Житомир і Кам’янець-Подільський про заплановану поїздку Т.Шевченка, а консисторії та канцелярії акуратно відписалися, - хтось зробив те раніше, а хтось пізніше; пісні, записані у альбом Шевченка – це не відомості про отримані гроші, під ними нема вказівки, що записані вони саме у Кам’янці, а могли бути записані у той альбом й у Києві; у тому альбомі нема жодного рисунка чи малюнка, які б зробив Т.Шевченко у Кам’янці чи його околицях; Шевченко ніде й ні разу не сказав і не написав, що він був у Кам’янці-Подільському чи його околицях…
      Згадки у художніх творах Т.Шевченка про Поділля подаються у нерозривному поєднанні з Волинню: “Расскажи мне, друже мой, что-нибудь о нашей прекрасной Волыни и Подолии”(“Варнак”), “На полях Волыни и Подолии… Могила, или курган, на Волыни и Подолии большая редкость… Бедная малосильная Волынь и Подолия… Измеривши вдоль и поперек Волынь и Подолию…” (Прогулка с удовольствием и не без морали”. Зверніть увагу, що у Шевченка йдеться про Волинь і Поділля не як про два окремих регіони, а як про один – Волинь і Поділля. Варнак просить розказати не про наші прекрасні Волинь і Подолію, а про нашу прекрасну Волинь і Подолію, вона бідна й малосильна, а не вони бідні й малосильні тощо. Ця єдність Волині й Поділля в адміністративному плані започаткована, на мою думку, ще у XVIII сторіччі під час польського панування на цих територіях, а особливо укріпилася після першого поділу Польщі, коли Росія, Прусія й Австрія обкраяли Польщу з усіх боків, залишивши їй з українських земель Волинь і Поділля, а посилилася після третього поділу Польщі, коли Волинь і Поділля були включені до складу Росії. Усім “Юго-Западным краем”, до складу якого входило три губернії Правобережжя, адміністративно управляв з Києва царський чиновник, який мав титул: “Кіевській, Подольській и Волынській Генералъ-Губернаторъ”. Йому підпорядковувалися цивільні й військові губернатори на місцях. Ця єдність проглядалася й у географії, скажімо, у назві Волино-Подільської височини. Пізніше така адміністративна єдність існувала зі часів гітлерівської окупації України – генеральний комісаріат “Волинь-Поділля”. Звертає увагу на себе те, що Т.Шевченко порушує порядок переліку губерній, подаючи спочатку Волинь, а потім Поділля, а не так, як це писалося в офіційних російських документах, ймовірно, йдучи за польською традицією. До речі, Поділля окремо від Волині Шевченко ніколи й ніде не згадує, але згадує “Волинь святую” у “Варнаку”.
      У колективній монографії, що вийшла друком у Києві (наукова думка,1994 рік) під егідою Інституту літератури ім.Т.Шевченка Академії наук УРСР, про цей період сказано так: “Виїхав Шевченко з Києва у двадцятих числах вересня. Маршруту ми не знаємо. Очевидно, пролягав він на південний захід, оскільки розшуки й дослідження почалися з Кам’янця-Подільського: 3-м жовтня датований перший запис в альбомі, де рукою П.Чуйкевича чорнилом записано пісню “Пливе щука з Кременчука, пливе собі стиха…”. П.Чуйкевич, учитель Кам’янець-Подільської гімназії, був на чотири роки молодший за Шевченка, закінчив 1843 року Київський університет. У червні того ж року поет познайомився з ним у Куліша, а потім не раз зустрічався у Костомарова. Притягався до слідства у справі Кирило-Мефодіївського товариства, але через брак доказів звільнений. Далі в альбомі рукою П.Чуйкевича записані ще дві пісні: “Зійшла зоря ізвечора, до й не назорилася” І “Ой Кармелюче, по світу ходиш… З Кам’янця поет виїхав до Почаєва – містечка Кременецького повіту на Волині.”. Тобто: датовано у альбомі лише одну пісню “Пливе щука…” (та й не про Кармелюка). Датовано її 3-м жовтня, але без зазначення року і місця запису. Чи бував 1846 року П.Чуйкевич у Києві? Так. Про це є його свідчення на допиті у III відділенні, що того року він перебував у Києві не більше трьох тижнів. А чи був Шевченко в Чуйкевича у Кам’янці-Подільському? Про це не маємо жодних свідчень. Ніяких.
      Натомість, маємо беззаперечні свідчення, документи, авторські твори літератури і мистецтва про те, що у жовтні 1846 року Тарас Шевченко побував на Волині, а зокрема – у Житомирі і у Почаєві. Коли відкинути, як недостатньо обґрунтовані, претензії подолян на те, що Шевченко побував не лише на Волині (чого ніхто не заперечує), але й на Поділлі, то ніякого мудрування про дату виїзду, приїзду, маршруту поїздки не буде потрібно, бо не буде ніяких суперечностей у загальновідомих і задукоментованих датах з біографії Тараса Шевченка: є дата приїзду у Житомир (про що, на відміну від “Подільських губернських відомостей”, повідомили “Волинські губернські відомості”), є документ Волинської духовної консисторії, є малюнки Почаєвської лаври, є вірш і повість “Варнак” тощо. Наприклад, у III відділі імператорської канцелярії на питання про свої знайомства, Тарас відповідав так:
      “С Костомаровым я познакомился в прошедшем году в Киеве, весною; на лето он уезжал в Одессу лечиться; в августе месяце он возвратился в Киев, и я с ним не виделся до декабря месяца, потому что я ездил по поручению Комиссии для срисования Почаевской лавры… С Кулешом я познакомился в Киеве в 1842 г. весною, во время отлучки моей из Академии и не виделся с ним до декабря 1846 года в Киеве…”.
      Перший документ, що з’явився у Києві після подорожі у Почаїв, датовано самим Шевченком: “Киев, 1846 года, ноября 13. Т.Шевченко”. Але цей період життя і творчості наших дослідників чомусь не зацікавив. Мабуть, не входив до окресленої теми.
      Мені шкода, що Шевченкові не пощастило побувати на нашому прекрасному Поділлі. Але прикро читати й такі “свідчення” краєзнавців у збірнику наукових (!!!) праць, з яких можна достовірно довідатися лише про те, якою була погода на Поділлі у жовтні 1846 року.
      PS
      Останнє, що потрапило мені до рук на цю тему – книжка, яка щойно вийшла друком у Луцьку і називається “Волинь у житті та творчості Тараса Шевченка”. ЇЇ автор - Петро Кралюк (професор, доктор філософських наук, проректор з наукової роботи Національного університету “Острозька академія”) у розділі “Дорога на Волинь. Поділля” свої дослідження зводить до цитувань уже відомих публікацій і пише: “Отримавши документи на відрядження в канцелярії генерал-губернатора Бібікова, Шевченко спочатку вирушає до Кам’янця-Подільського – тогочасного центру Подільської Губернії. Їхав він, певно, т. зв. “великим польським трактом” через Віту, Васильків, Ксаверівку, Гребінки, Білу Церкву, Шамраївку, Сквиру, Морозівку, Липовець, Брацлав (Браславль), Могилів-Подільський, Нову Ушицю, Рахнівку… Ймовірно, це було в найближчу середу, 25 вересня, коли йшов поштовий екіпаж до Кам’янця, а 27 він прибув до цього губернського центру…Точно не відомо, скільки часу кобзар перебував у Кам’янці-Подільському… Ми не знаємо, якою дорогою їхав Кобзар на Волинь із Кам’янця-Подільського. Про це немає ніяких відомостей – ні офіційних свідчень, ні робочих записів Шевченка, ні опосередкованих даних у його творах… проте деякі дослідники (М.Дубина, І.Дуда, Б.Мельничук та інші) з приводу цього мають іншу думку. Вони вважають, що при тодішньому стані комунікацій Шевченкові складно було б із Кам’янця-Подільського добратися до Житомира і вже 20 жовтня бути в Почаєві. А про те, що він там перебував, є записи, датовані саме цим числом у його робочому альбомі. Шлях, який здолав Кобзар, їдучи на Волинь, на думку цих дослідників, виглядав таким чином: Кам’янець-Подільський - Негинська – Тинянська – Ярмолинці – Антоновецька – Проскурів (нинішній Хмельницький) – Западинці – Старокостянтинів – Брикуля – Ізяслав – Почаїв… Нам видається більш прийнятною думка П.Жура, який вважав, що Шевченко, доїхавши з Кам’янця до Проскурова, подався далі до Меджибожа, Летичіва (так у тексті – В.Б.), Хмільника й через Бердичів до Житомира… У Житомирі, судячи з усього, Шевченко довго не затримався й вирушив до Почаєва. Власне, відвідання Почаївської лаври й було основною метою подорожі”.
      Що ми бачимо тут? Автор уникає категоричності, не висловлює нових версій, а лише схиляється до одних і висловлює сумніви щодо інших. Це вже добре. Але що маємо у “сухому осадку”?: Тарас Шевченко виїхав на Поділля 25 вересня, прибув до Кам’янця 27 вересня, невідомо скільки часу пробув там, а потім невідомо яким шляхом прибув чи то спочатку у Почаїв, а потім у Житомир, а чи навпаки. П.Кралюк схиляється до думки П.Жура і вважає, що спочатку він прибув до Житомира - через Проскурів, Меджибіж, Летичів, Хмільник і Бердичів.
      Які ще “стежки” не “сходив Тарас”? Чи варто прив’язувати дати поїздок до дат відправлення пошти, коли коней на поштових станціях можна було перепрягти будь-якого дня? Так швидко, як його прогнали від Києва до Кам’янця-Подільського і звідси до Житомира, поет їздив лише тоді, коли його везли з Петербурга до Оренбурга: без зупинок довезли за вісім днів, загнавши до смерті лише одного коня! Як тут не згадати Гоголя?! До речі, чим він усе ж їхав, - “від станції до станції іншим возом” (№1), “поштовою каретою”(№2), “поштовим екіпажем” (П.Кралюк)? А, може, як писав сам Т.Шевченко: “Едешь себе куда вздумается в собственной бричке и на собственных лошадях, остановишься, где захочется, нарисуешь, что тебе понравится, и едешь далее. Волшебное состояние! И сколько есть этих независимых счастливцев на свете, которые и не подозревают своей независимости. Бедные, жалкие рабы ничтожно узеньких страстишек и тонко обдуманных необходимостей!”? І про кого б це він так сказав?..
      В.Бендюг



      Коментарі (3)
      Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --
      Самооцінка: 5

    3. Варнак: правда життя Волині й Поділля
      Варнак: правда життя Волині й Поділля

      “Ми не лукавили з тобою,
      Ми просто йшли; у нас нема
      Зерна неправди за собою”
      (Т.Шевченко, “Доля”)

      “Расскажи мне, друже мой, что-нибудь о нашей прекрасной Волыни и Подолии!”
      (Т.Шевченко, повість “Варнак”)

      Пригадуєте, шановний читачу, як сирота Кирило – головний герой Шевченкового “Варнака” – потрапив у панські покої: “В покоях панны Магдалены встретил меня мальчик моих лет, только худой и зеленый; это был граф Болеслав, единственный сын графини. Он довольно нагло спросил меня:
      - Как тебя зовут?
      Я тихо отвечал ему: “Кириллом.”
      - Фи, какое хлопское имя! Ну, да это ничего, я тебя буду звать Яном. А что, Ян, ты в лошадки умеешь играть?”
      Отак українець - сирота Кирило став Яном. Скільки ж таких Янів виросло з подільських і волинських сиріт… Напевно, багато, коли Тарас Шевченко закцентував нашу увагу на цій деталі біографії свого героя…
      31 жовтня 1734 року у магістраті Кам’янця-Подільського було допитано арештанта Івана (Яна) Клобуцького. Прив’язаний посторонками до стовпа, тортурований, тричі палений свічками і припечений розжареною залізною шиною, він розповів, а з його слів кам’янецький адвокат Степан Павловський записав наступне: “Я, Ян Клобуцький, народився у Зубівщині, селі під Межирічем за Острогом, вітця Яна Клобуцького, а матір … Межирічівну мав, при котрих до десяти літ виховувався і від котрих пішов до Білогородки, до товариша їх мосці пана Тарнавського, службу прийняв і служив літа три за хлопця, від того ж відправився поштиво.”
      На сучасній Рівненщині є два Межирічи: біля самого Острога і біля Корця. Наш герой називає рідне село – Зубівщину. На Славутчині (Хмельницька обл.), ближче до Межиріча-Корецького, але ще ближче до Берездова є село Зубівщина про яке можна сказати, що воно “біля Межиріча за Острогом”. Колись це село належало до володінь Острозьких. Ймовірно, що саме там і народився Іван-Ян Клобуцький. Ян не пам’ятає, мабуть, імені своєї матері (бо адвокат Павловський на місці її імені робить пропуск), а називає її Межиричівною.
      Шевченків варнак Кирило теж лише невиразно пригадував похорон своєї мами: “И едва помню еще, когда священник над ее телом прочитал молитву, напечатанную на большом листе красными и черными буквами, и, прочитавши, накрыл ей лицо этою молитвою; потом заколотили гроб и опустили в яму.”
      Ян Клобуцький, як і Кирило, малим хлопцем потрапляє у панські покої – в Білогородку (село на Ізяславщині, Хмельниччина) до “товариша” (товаришами у польському війську називали офіцерів) пана Тарнавського, де служить за “хлопця”.
      Допитуваний продовжував оповідати свою біографію: “Потім я прийняв службу у його мосці пана Карпінського, пленіпотента їх мосці пана Коронного, і там служив протягом літ двох, і від того поштиво відправившись, пішов до родичів до села Шмирків (нині це село у Волочиському районі, Хмельниччина), і там літ п’ять жив теж поштиво; оженився тоді у Тучапах (Почапинці Чемеровецького району, Хмельниччина?), узяв доньку Олександру у Стефана Мендри, волошина (тобто молдаванина), при котрому рік один мешкав, як Пан Бог приказав, звідти пішов з жінкою моєю до Валави під Снятин (нинішня Іванофранківщина) на мешкання, де літ вісім мешкав у дворника (господаря заїжджого двору, господи), сіючи і роблячи на кавалок хліба; а потім диявол мене скусив з Івоніцою Митниковим сином, з котрим змовилися: розбили ми жидів чотирьох, що їхали з мазуром фурманом із Городенки до Заболотова” (Іванофранківщина, неподалік від Коломиї). Порівняйте з поетичним варіантом “Варнака”:
      Покинув ниву я і рало,
      Покинув хату і город,
      Усе покинув. Чорт нарадив.
      Ян продовжував зізнаватися: “Ми напали на них надвечір у полі і пов’язали їх; узяли ми лучаку кілька штук, крумрасу, гарасу, кілька штук полотна, сукна тузинкового на один кунтуш, а все решту і пов’язаних жидів ми покинули, а мазур їх розв’язав; це все діялося на Трьох Королів (католицьке різдвяне свято).
      Порівняймо з тим, що розповів варнак: “Мы просидели за полночь. Они мне заплатили откровенностью за откровенность. Из рассказов их я узнал, что один из них был бежавший на Бессарабию отец моей Марыси. А другой тоже был беглый крепостной крестьянин, и промышляют они с товарыством честным лыцарским промыслом, т.е. разбоем.”
      Варнак Кирило, як і Ян Клобуцький нікого спочатку не убивав: “Прошел один только месяц, и я сделался настоящим разбойником. Правда, я никого не убивал, зато немилосердно грабил богатых жидов и шляхту и всякого, кто проезжал в богатом экипаже.”
      Ян теж не убивав і не раз поплатився за те: “На Зелених Святках жиди вислідкували нас і побрали нас у Валаві; сиділи ми у Чернівцях в ув’язненні два місяці і так мусили залагодити: віддали тим жидам двадцять волів, котрі за нас купці турецькі дали. Коли ж нас було випущено, то я собі повернувся до Валави, а Івоніца у Яссах (Молдавія) пристав до пана.”
      Поплатився за те ж і Янів брат: “Антоній Клобуцький, брат мій рідний, сам з челядником під Хмельником (Вінниччина) жида розбив з косами, а ті коси привіз до мене до Валави і продав турчинові до Сучави (колись Молдавія, а тепер Румунія), потім жид Андрія, брата мого, у Снятині упізнавши, а пізніше у Валаві, дав знати комісарові волоському, звідки його узято до Чернівець і там сидів в ув’язненні од Найсвятішої Панни Сівної, аж до Святого Юра руського, а потім його повішано на границі у Колачині.”
      Виходить, що Андрія повісили замість іншого брата – Антонія. Чи насправді були вони рідними братами, а чи побратимами, як у Шевченковому “Варнаку”: “Попировавши несколько дней, я распускал свою команду в разные стороны, назначая каждому отряду или прежнего утверждая есаула, с наказом, чтоб все есаулы назывались моим именем и прозвищем”? Дуже ймовірно, зважаючи на поширене у т і часи побратимство.
      Ян Клобуцький оповідав про все нові свої пригоди: “І під Бродами (Львівщина) третього року розбив жидів з колегами своїми: Андрієм і Стефаном Балабаненками, волохами – братами рідними і ще з слугою Яковом Кучериною, козаком: взяли ми французького сукна на кунтушів чотири, а тузинку на дванадцять кунтушів і грошима дев’ять тинфів ( тинф – польська 30-грошева напівсрібна монета, що карбувалася, зокрема й у Львові), адамашку штуку цілу чорного, коралів шнур і червоні підвійни при тих коралах, перлів дрібних шнурів три; і ті речі завезли ми до Герби, ротмістра волоського, що мешкав у селі Піщанах (Вінниччина), де все у нього залишилося; також розбили ми жидів з Острога (Рівненщина), що їхали з ярмарку із Ляховець (нині Білогіря, Хмельниччина): одинадцять возів з крамом, а було нас четверо: Андрій і Стефан Балабаненкові, брати, і я з челядником, Яковом”.
      Тут знову порівняємо з “Варнаком”: “Такой погреб был у меня один близ Звенигородки, в так называемом Братерском лесу. Этот погреб был вырыт, как говорит народное предание, гайдамаками в 1768 году. Другой такой же погреб – между Заславлем и Острогом, тоже, кажется, гайдамацкой работы”. Між Ізяславом (Хмельниччина) і Острогом (Рівненщина) – це й біля тих самих Ляхівець (нині Білогіря, на Хмельниччині), звідки їхали купці, котрих розбив Ян Клобуцький. Що ж до розбою під Бродами, то й тут знаходимо згадку у Шевченка: “В это время шлялся я с своим малым отрядом около Луцка”. Броди й справді неподалік від Луцька.
      Та повернемося до показань кам’янецького “інкарцеранта”, як названо Івана чи Яна Клобуцького в протоколі допиту: “взяли ми двадцять поставів сукна, тузинку і простого, китаю кільканадцять штук, кафтанів китаєвих з десять, стеньгі (стьожкі, стрічки) й інший дрібязок і грошима шістдесят талярів битих (таляр – срібна монета вагою від 29,232 г і менше, що виконувала функцію міжнародних грошей), і взяли ми одного воза з парою коней; уклавши речі та їдучи, здибалися тоді з Гербою, ротмістром, під Маначином (Волочиський р-н на Хмельниччині) і ті речі віддали ми усі, а гроші при нас залишилися, і коралі по чотирнадцять шнурів; мої коралі при Гербі зосталися, а тамті свої забрали; також під Меджибожем (Хмельниччина) з тими ж вищеназваними: Андрієм і Стефаном Балабаненками, братами рідними, жидів двох, що їхали з ярмарку із Вінниці, розбили ми; взяли ми французького сукна на п’ятнадцять кунтушів, поставів початих і не початих також п’ятнадцять, гатласу на три жупани, лучаку кілька штук, в готовизні п’ятдесят злотих і шелягів зо п’ять, зо шість левів (польські і турецькі переважно срібні монети), і те забравши, приїхали ми до Табана Волошина, що під Немировом, у Воробіївці мешкає (Вінниччина), там поділилися, вони своє забрали, мої колеги, а я своє зоставив у Табана, тільки грошей взяв, що на мене припало; і так ми усі четверо пішли у Татарщизну до Каушан (тепер Молдавія); там собі коней і спорядження покупували, де недалеко мешкають жінки Балабаненків у Рокойцях, в Татарщизні, одного Стефана жінка – Анніца, а Андрія – Денія”.
      Як бачимо, і герої “Варнака” і колеги Клобуцького утікали в нинішню Молдавію, у Придністров’я, де була тоді, як ми тепер сказали б, “вільна економічна зона” на стику держав: Речі Посполитої, Турецької Порти та Кримського Ханства. Що ж до згаданого Табана Волошина, то відомо, що Антон Табан ще 1713 року обзавівся маєтком у с.Воробіївці, що в околицях Немирова, і влаштував там пристанище для гайдамаків, котрі їздили до нього на відпочинок, для паювання здобичі та вербування охочих у свої загони; згодом Табан, увійшовши в милість до власника Умані, став уманським губернатором і 1738 року пограбував підступно схоплених ним запорожців, що приїхали купувати хліб; він наказав їх стратити, немов запідозривши у гайдамацтві, а насправді ж, аби заволодіти їхнім майном і кіньми.
      Подібна доля ще раніше спіткала й братів Балабаненків та Яна Клобуцького: “Потім звідти поїхали ми відібрати речі від Герби й Табана; там нас полапано під Комаргородом; тих двох Балабаненків наказав князь його мосць Четвертинський стратити, а мене взяли до Полонного (Хмельниччина), де сидів рік в ув’язненні, а брати мої мали мене викупити: один Теодор, рідний, а другий Петро Вегоцький, тіточний (брат по тітці), котрий мешкає в Куровинчиках на Україні, але як замішанина стала (російсько-шведська війна та її наслідки), давали за мене тисячу злотих, а потім так мене пущено; пішовши під Бендери (Молдавія), там худобу свою маючи, відібравши та челядника собі добравши, Тодора Волошина, котрий має жінку в Рокойцях, поїхав до Струсова і там затягнувся з його мосцю паном Рубіцьким, ротмістром ясновельможного його мосці пана старости бельського, і так ходили ми з обозом йог мосці пана воєводи Волинського, коли ж нас Москва під Солобківцями (Ярмолинецький р-н, Хмельниччина) розбила, то другого дня наздогнали ми ясновельможного його милість пана воєводу Волинського у Чорткові (Тернопільщина), звідти командирований був по табору до Заслава (Ізяслав,Хмельниччина) і припровадив табір аж до Козлова (?), звідки поїхав до жінки, до Кучманя (Кучманівка Красилівського р-ну, Хмельниччина), до тестя свого, там жидові Манашкові позичив одинадцять червоних злотих (золотих монет), а той жид був із Снятина, де жиди змовилися, знаючи про всі мої акції, дали знати до замку в Снятині і взято мене до замку”. Ян Клобуцький також визнав: “Між Полонним і Чудновим (Житомирщина) жидів возів чотири з тим вищепоіменованими Балабаненками із Чуднова з ярмарку їдучих, розбили і взяли ми сукна простого на дев’ять кунтушів, полотна, крамрасу і грошей двадцять чи тридцять талярів битих і поділилися; також знаю, що раніше ці ж Балабаненкові переді мною розбили багато. Коли ж їх зі мною в Комаргороді полапано, то жиди: один Єля з імені був із Тульчина міста (Вінниччина) ще з іншими жидами, котрі мали з ними перевідне (довіреність?), на тих Балабаненків свідчили і вимагали, аби їх було страчено, а мене тоді було взято до Брацлава (Вінниччина).
      Отакий розбійник діяв на Правобережжі - Волині, Поділлі, Галичині й у Молдавії ще задовго до Устима Кармелюка і до Шевченкового варнака Кирила. Але які подібні долі! У “Варнаку” – і у вірші й у повісті – Т.Шевченко яскраво і правдиво змалював долю здібної і чесної людини, котра намагалася жити “як Пан Бог приказав”, але впавши у відчай та зневірившись у можливості чесно заробити на “кавалок хліба”, спокусившись “чесним лицарським промислом”, ставала розбійником, таврованим каторжанином – варнаком. Варнаків, переконує Шевченко, породжує національна і соціальна нерівність та сваволя панівних верств.
      Чи міг бути Ян Клобуцький прототипом варнака Кирила? Цілком можливо. Не випадково ж , мабуть, Шевченко зробив свого героя свідком будівництва у Кременці споруд знаменитого ліцею: “Возвращаясь из Почаева, зашел я в Кременец посмотреть на королеву Бону на воздвигавшиеся в то время палаты, или кляштор, для Кременецкого лицея”. А ці будівлі зводилися протягом 1731-1745 років. Яна Клобуцького ж допитували 1734 року. Саме він, а не Кармелюк міг бути свідком такого будівництва. Шевченко датував свою повість 1845 роком: “1845 года Киев”. Вважається, що ця дата є фіктивною, а твір орієнтовно датується 1853 роком. Первісний автограф цього твору невідомий. У другій половині червня 1856 року Шевченко просить Бр. Залеського переслати йому повість для доопрацювання: “Я весьма опрометчиво поступил с моим “Варнаком” и тем более, что черновую рукопись уничтожил. И теперь не знаю, что мне делать. Если он у тебя переписан, то пришли его мне: там нужно многое поправить. Слог вообще довольно шершавый… Я содержание помню и напишу его вновь”.
      Усе це наштовхує на думку, що Т.Шевченко не випадково поставив дату “1845 года Киев”. Саме тоді він став співробітником Тимчасової комісії для розбору давніх актів у Києві. Саме з 1845 року до обов’язків цієї комісії увійшло й виявлення та дослідження археологічних пам’яток. Ця робота інтенсивно проводилася протягом 1845-1848 років. Комісія містилася в будинку Київського університету. Зібрані нею в установах, монастирях і в приватних осіб документи лягли в основу створеного 1852 року Київського центрального архіву давніх актів. У роботі комісії брали участь такі друзі Шевченка як Костомаров, Лазаревський, Максимович. Цілком логічно припустити, що Шевченко саме тоді – 1845-1847 років – міг познайомитися з процитованим мною документом, що був опублікований значно пізніше – 1876 року Тимчасовою комісією для розгляду давніх актів (ч.3, т.III. Акты о гайдамаках). Ще одним джерелом, з якого Шевченко міг почерпнути відомості про Яна Клобуцького могло бути видання А.Скальковського “Наезды гайдамак на Западную Украину в XVIII столетии (1733-1768)”, що вийшла з друку 1845 року. Те що акта написано польською мовою, не було перешкодою для Тараса Шевченка, який, як відомо, нею володів. Тим паче, не можна заперечити глибокий інтерес Кобзаря до теми гайдамаччини.
      Текст, переклад і примітки Валентина Бендюга
      м.Хмельницький.




      Коментарі (2)
      Народний рейтинг: 5.25 | Рейтинг "Майстерень": 5.25
      Самооцінка: 5

    4. Геній і гроші
      У одному зі своїх ранніх віршів Павло Гірник різко дорікнув, здається школярам, за те, що вони хотіли знати, скільки заробляє письменник, поставивши за приклад безкорисне й жертовне життя Тараса Шевченка. Мабуть, запам’ятавши отой давній і, гадаю, несправедливий докір, я вирішив дослідити цю тему.
      Бувало у житті Шевченка усякого. Ще малим хлопцем Тарас отримував від дяка за читання Псалтиря над померлими кріпаками “десяту копійку” з “копи” чи “п’ятака на бублики”, щось там отримував, коли пас свині у дядька Павла чи громадську череду у Кирилівці. Потім пан Енгельгардт іноді обдаровував його рублем срібла за акварельні портрети своїх коханок. Не відомо, скільки заробляв він як перший рисувальник у артілі Ширяева, розмальовуючи сенат і синод, Великий, Олександрівський та Михайлівський театри у Петербурзі, але вигляд, за спогадами І.Сошенка, мав такий: “на нем был засаленный тиковый халат, рубаха и штаны толстого домашнего холста запачканы были в краску, босой, расхристанный и без шапки”. Перші документи про отримання Т.Шевченком грошей відносяться ще до часу його викупу з кріпацтва: 30 травня 1837 року Комітет Товариства заохочення художників видав 50 рублів “пансионеру Алексєєву и ученику Шевченке на лекарство”, а у період від 28 квітня 1837 до 28 квітня 1838 років йдеться про видачу 100 рублів О.Агіну, С.Алексєєву й Т. Шевченку на “художественные пособия”.
      20 січня 1839 року Комітет ухвалив “назначить художнику Шевченке по 30 руб. в месяц содержание, которое производить с 1 января настоящего года”.
      Здобувши волю і гроші, Шевченко змінився до невпізнання. Ось як писав І.Сошенко М.Чалому: “В то время он совершенно изменился. Познакомившись с лучшими петербургскими домами посредством Брюллова, он часто разезжал по вечерам, хорошо одевался и даже с претензией на comme faut’- ность. Словом, в него на некоторое время вселился светский бес. Досадно мне было и больно смотреть на его безалаберную жизнь, не свойственную нашему брату-художнику, живущему лишь для одного искусства. Так-то, думал я себе, понял он свободу, стоившую ему такой борьбы, таких страшных усилий! Не раз я принимался уговаривать его, что бы он бросил рассеянную жизнь пустых людей и серьезно принялся бы за живопись. “Ей, Тарас, схаменись! Чом ти діла не робиш? Чого тебе нечистая носить по тим гостям? Маєш таку протекцію, такого учителя! Куди тобі Шуба енотова, ципочки не ципочки, шалі да часи, да извощики-лихачи… Закурив же мій Тарас, не буде з його нічого доброго!” Але це тривало не довго: 15 травня 1842 року скарбник Товариства заохочування художників А.Сапожников, очевидно маючи до Шевченка особисті претензії, запропонував вилучити його з числа пансіонерів цього товариства: “Пансионер Общества Шевченко в течении 7 месяцев не посещал академических классов и никаких трудов своих не представлял Комитету, невзирая на деланные мною ему замечания, почему и предлагаю Комитету уволить его из содержания его (состоящего из 100 руб. сер. Назначить 75 руб. сер. Молодому граверу на дереве Дунину…”. За відсутності давнього Шевченкового земляка і покровителя В.Григоровича – секретаря Комітету – Шевченка наступного ж дня позбавили грошової допомоги. Щоправда, згодом формулювання змінили, зазначивши, що Шевченко та інші, позбавлені допомоги, “могут поддерживать себя и существовать собственными трудами”. Йому довелося перейти на власний хліб, який він заробляв малюючи на замовлення безліч акварельних портретів та беручи участь в оформленні чужих книжок. Шевченко мріяв викупити своїх родичів з неволі і намагався зібрати для цього 2000 рублів, про що він повідомляв В.Репніній. Репніна не змогла йому у цьому допомогти, а гонорарів за “Кобзар” і “Гайдамаки” теж не вистачило. Невдалим, з економічного погляду, був і проект “Мальовничої України”. Хоча за неї Комітет надав Шевченкові допомогу у розмірі 300 рублів.
      Відомо, що Тараса Шевченка було викуплено з кріпацтва за 2500 рублів. А скільки ж одержував сам Шевченко, працюючи у Археографічній, або Тимчасовій комісії, що діяла при київському, подільському і волинському генерал-губернаторі. Маємо кілька свідчень про це. У біографії Т.Шевченка (Київ, Наукова думка, 1984) написано наступне: “Як співробітник Археографічної комісії поет систематично одержував гроші й далі виконував її доручення” та подано інформацію про його розписки за отримані гроші 28 лютого, 29 березня, 30 квітня, 31 травня, 25 червня, 30 липня, 28 серпня, 30 вересня, 29 жовтня, 11 і 31 грудня 1846 року. Дослідники називають місячну суму зарплати - 12 рублів 50 копійок сріблом, тобто 12-ту частину річної у 150 рублів.
      Окрім того Т.Шевченко отримував гроші на відрядження, про що маємо звіт Шевченка про подорож на Полтавщину та новому відрядженні на Київщину, Волинь і Поділля. Ось вони:
      Свободного художника Шевченка
      Рапорт
      Из числа выделенных мне 28 ноября 1845 года из канцелярии вашего высокопревосходительства ста пятдесяти рублей серебром, для некоторых розысканий в Полтавской губернии, издержано мною: на прогоны тридцать один рубль тридцать шесть копеек и кормовых шестьдесят четыре рубля восемьдесят копеек серебром, - оставшиеся за сим пятьдесят три рубля восемьдесят четыре копейки серебром и расходную тетрадь вашему высокопревосходительству при сем имею честь представить.
      Свободный художник Т.Шевченко.

      Доручення генерал-губернатора Бібікова.
      “Поручаю Вам отправиться в разные места Киевской, Подольской и Волынской губерний и постараться собрать следующие сведения:
      1. О народных преданиях, местных повестях и сказаниях и песнях и всему, что Вы узнаете, составить описание, а песни, рассказы и предания сколько можно списать в том виде, как они есть.
      2. О замечательных курганах и урочищах, где и в каком месте они есть и какие на счет собственно их существуют на месте предания и рассказы, а так же и исторические сведения. С этих курганов снять эскиз на счет их формы и величины и списать каждый по собранным сведениям.
      3. Осмотреть замечательные монументальные памятники и древние здания и составить им описание, чтобы можно было распорядиться снять с них в будущем году рисунки. Если бы где Вы имели возможность достать какие либо древности, письменные грамоты и бумаги, то таковые доставить ко мне, или, узнав где они находятся, о том донести.
      4. Кроме сего отправтесь в Почаевскую лавру и там снимите: а) общий наружный вид лавры, б) внутренность храма и в) вид на окрестность с террасы.
      5. Все собранные Вами сведения, описания и рисунки по возвращении Вашем в Киев представить ко мне.
      6. Подорожную и примерно на прогоны и кормовые 150 рубл. сереб. при расходной тетради вы получите из моей канцелярии.
      7. Генерал-губернатор Д.Бибиков.”
      Як відомо, усе пізнається у порівнянні, а тому корисно дізнатися не лише про зарплати, але й про ціни того часу. А ціни у сорокових роках XIX сторіччя значно відрізнялися від нинішніх. 1840 року Кам’янець-подільська міська дума встановила таксу на основні товари й послуги:
      Плата робітникові за день з парою волів – 60 копійок
      з конем – 57 копійок
      без коня – 15 копійок
      печеного житнього хліба фунт (400 грамів – авт.) – 1 копійка
      питльованого – 2 копійки
      пшеничного – 2,5 копійки
      яловичини фунт – 2 копійки
      свинини – 2 копійки
      масла – 20 копійок
      олії – 8 копійок
      риби свіжої – 6 копійок
      в’яленої – 5 копійок
      солі дрібної – 2,5 копійки
      яєць десяток – 4 копійки.
      Увесь це набір продуктів, яким можна було прохарчувати сім’ю, коштував 55 копійок. Стільки за день міг заробити робітник з волами або кіньми та ще й прогодувати свою худобу. Але вільний художник Шевченко заробляв на день приблизно 41,6 копійки. Цього, звичайно ж, вистачало на прохарчування одинакові, але не на розкішне життя. Коли ж врахувати гроші на відрядження і підробітки з малювання та літературної творчості, то він міг більш-менш нормально одягатися, харчуватися та винаймати сяке-таке житло. Час роботи у комісії був одним із кращих щодо матеріального забезпечення у життя генія.
      Відомо, що О.Білозерська, ставши нареченою П.Куліша, запропонувала своє віно (багато коштовностей і 3000 руб.) на те, щоб Тарас Шевченко мав можливість зо три роки пожити в Італії для вдосконалення майстерності художника. Куліш змушений був на цю пропозицію пристати. Шевченко, знаючи про таку пропозицію, був на тому весіллі, яке перетворив, за словами Куліша, на національну оперу і, очевидно, той дарунок прийняв. Але щасливий розвиток подій перервав арешт Т.Шевченка 5 квітня 1847 року, коли той поспішав на весілля другого свого приятеля – М.Костомарова.
      У солдати Шевченко відправився, маючи при собі 354 рублів 62 копійки сріблом, але ці гроші швидко були витрачені на могоричі ротному командиру та іншим офіцерам за поблажливіше ставлення до нього. Окрім того, 68 рублів 30 копійок у нього позичив і не віддав підпоручик С.Бархвіц, а солдати викрали у Шевченка книжку, яку заставили за горілку крамареві, і йому довелося ту книжку викупити. Траплялося, Шевченко під час Аральської експедиції малював портрети офіцерів, які йому платили по червінцю за портрет. Дуже важкий час переживав Т.Шевченко, повертаючись із заслання, коли у нього іноді не було грошей навіть на прохарчування.
      По смерті поета усі його меблі було оцінено в 1 р.80 к., а усе майно у 148 рублів. Серед останнього й золотий кишеньковий годинник на тридцяти камінцях та бібліотека із 150 книжок.
      Коротка довідка
      На початку дев’ятнадцятого сторіччя у Росії були в обігу переважно срібні, мідні та паперові гроші – асигнації. Мідними були монети до 10 копійок (хоча паралельно з ними були в обігу 5 і 10-копієчні срібні монети). Певний час, про який йдеться у дослідженні, в обігу були й мідні монети, але з примусовим курсом на срібло, на яких писалося, наприклад: “1 копейка серебром”. Зростання емісії асигнацій спричинило їх знецінення порівняно з срібними монетами. 1796 року асигнаційний рубель дорівнював 68 копійкам сріблом, 1812 року – 1/3 срібного рубля, а 1839 року відбулася девальвація асигнацій; срібний рубель прирівнювався до 3 рублів 50 копійок асигнаціями. 1843 року асигнації були замінені державними кредитними білетами, а 1849 року асигнації анульовані.
      Валентин Бендюг



      Коментарі (8)
      Народний рейтинг: 5.25 | Рейтинг "Майстерень": 5
      Самооцінка: 5

    5. Як виросте той Гонта
      Легенди рідного краю

      Тарас Шевченко у своїй містерії “Великий льох” (у розділі “Три ворони”) писав:
      О!.. Сміється і ридає
      Уся Україна!
      То близнята народились,
      А навісна мати
      Регочеться, що Йванами
      Обох буде звати!
      Про яких же Іванів йдеться у містерії? Про те у творі прямо не сказано, а є лише натяк, що мовиться тут про двох Іванів з однаковим прізвищем – Гонта.
      Сю ніч будуть в Україні
      Родитись близнята.
      Один буде, як той Гонта,
      Катів катувати!
      Другий буде… оце вже наш!
      Катам помагати.
      Наш вже в череві щипає,
      А я напитала,
      Що як виросте той Гонта,
      Все наше пропало!
      Усе добро поплюндрує
      Й брата не покине!
      І розпустить правду й волю
      По всій Україні!
      Як бачимо, йдеться про двох Іванів, про двох Гонт, один з яких уже був, а другий тільки ще “у череві щипає”.
      Тобто, йдеться про той час, коли Коліївщина зазнала поразки: 26 червня 1768 року ватажків повстання Максима Залізняка та Івана Гонту було підступно схоплено російськими посіпаками; разом з ними у полон потрапило близько трьох тисяч селян і козаків, безліч яких було страчено, замучено, закатовано. Відрубану після тижневих катувань голову Івана Гонти поляки прибили до воріт Могилева (Подільського), а Максима Залізняка росіяни, піддавши катуванню, заслали у Сибір.
      Але український народ, поневолений російсько-польським ярмом, не міг погодитися з тим, що волю у нього відібрано назавжди. Ось, що писав наш земляк академік В.Смолій у своїй монографії “Формування соціальної свідомості народних мас України в ході класової боротьби. Друга половина XVII-XVIII ст.” (Київ1985): “На Правобережжі поширювалися легенди про героїв Коліївщини. Зокрема, у 1789 році з’явилися чутки про сина І.Гонти, якого нібито цариця послала на допомогу українському народу”.
      Ось звідки Шевченкове “Другий буде… оце вже наш! Катам помагати”. Так Кобзар висміяв наївність тих, хто сподівався, що цариця визволить Україну. Але такі наївні сподівання справді були. На жаль, Валерій Смолій (та й ніхто інший) не навів у своїх наукових розвідках змісту тих легенд. Мені пощастило натрапити на них в одному із томів “Архива Юго-Западной России” (ч.III, т.5). 16 квітня 1789 року в Сатанівському магістраті війт м.Сатанова Гідизман, міщанин Томаш Мазуркевич та писар Галятовський провели допит багатьох людей і склали такий протокол: “Гаська Стравничка, вдова, літ 30 маюча, з Мартинковець, розповіла: вже тижні три тому чи більше, коли прийшла до школи Мартинковецької з Кандзелян, де і Стефан Лобуцький (тут йдеться про дяка з Мартинковець – авт.) надійшов, ідучи із Загливки від шевця і мовити зачав він: “чому своєму синові на свята чого не справляєте?” відповідала Стравничка: “не маю за що”. Повідав Лобуцький дяк: “тепер не треба нічого справляти, бо руїна буде чув, що Гонта вийде і кукіль з пшениці вибирати буде, бо ще й син Гонтів просився Царевої московської, щоб йому дозволила йти в Польщу й помститись за кривди батька свого, лиш Царева відповідала: “то ти мені згубиш Польщу”; сказав Гонта: що ні, тільки кукіль з пшениці виберу, але Царева сказала, щоб не загинув; відповідав Гонта: не загину і покажу пробу – набий гармату ланцюгами і стріляй у мене, а побачиш. Казала Царева набити гармату ланцюгами, а Гонта став на пагірку. А коли до нього вистрілено, Гонта ланцюги полапав, і на себе забравши, приніс до Царевої”. Котрому Лобуцькому відповіла Гаська: якийсь мусить бути характерник. Той же Гонта казав стати козакам, полкові цілому, із списами і сам Гонта поверх списів козацьких ходив”. Ті слова чула Стравничка від реченого Клобуцького дяка, а більше ні від кого і нічого ні перед ким не говорила”.
      З інквізиції (допиту – авт.) дяка Лобуцького (26 років, неодруженого) довідуємося, ще й такі подробиці: “…був у шевця з чобітьми, що на Загливці живе, Гринька, в комірнім мешкаючого у Михайла Підлісного, де також згадали про війну і той Гринько швець, мешкаючий у Михайла Підлісного в комірнім, говорити почав: “от чути, що Гонта вийде і кукіль з пшениці вибирати буде. Мовив: син Гонтів просився у Царевої московської “дозволь мені вийти у Польщу, нехай помщу кривди батька мого; буде кукіль з пшениці вибирати і обід за батьком справляти”. І чув, вже має п’ять тисяч козаків, котрих на п’ять шляхів розішле, а сам серединою піде”.
      Тут під Польщею розуміється Правобережна Україна, а Царевою московською названо царицю Катерину II. Лівий берег Дніпра уже був у складі Російської імперії, 1772 року Австрія захопила Галичину, а Поділля і Волинь все ще були у складі Речі Посполитої.
      На допиті швець Гринько Викликевич, 36 років, що прийшов з Тернополя до Загливки під час зелених свят 1788 року, переказав розповідь Гринька Коморника “з Мартинковець, що у школі мартинківській у комірнім мешкає”. Легенда доповнилася такими деталями: “…(Гонта) вже вийшов, і стоїть у лісі на границі…” А один чоловік з Бубнівки, котрий їздив до Києва на фурманці з жидівкою, то того чоловіка з Бубнівки, бувшого в Києві, питати почали москалі: “звідки ти?” Відповідав “Бубновецький з-під Сатанова”. “Чи є там у вас конфедерати?” Відповідав чоловік “що нема”. “А народовці є?” Відповідав “що є, але у нас ще нема”. Сказали москалі: “якщо правди не скажеш, то тобі голову знімемо”. І той чоловік з Бубнівки хреста поклавши, заприсягся, що не чути у нас нічого, допіру москалі дали йому спокій”.
      Допитані були також: Гринько Стельмахів, зять Тимчишин, 56 років; Яким зять Дяків; Абрамко і Мордко Брезанці, кравці сатанівські; Ясько, зять Чуйків, літ 28; Федько Смаковський, літ 56 маючий, підданий села Загливки; Степан Войталюк, підданий з Бубнівки, років 30; Василь Везняк з Касовки, років 30.
      Усі вони у різних варіантах розповідали легенду про Івана Гонту, про сина Гонти, додаючи щоразу нові подробиці: “Вже Москва вийде і Гонта, чув, великий рицар – бо його і кулі не беруть”.
      Того ж 1789 року, 17 квітня у Сатанівському магістраті допитано було свідків за звинуваченнями селянина з села Турчинець, Куби, у тому, що він висловив співчуття до Гонти і погрожував полякам. Із свідчень Гринька, Рудьового сина, підданого Турчинецького, літ 34, одруженого: “…ідучи з лісів вишньовецьких зими минулої, тижнів тому чотири чи більше, стали на попас (відпочинок – авт.) при корчмі у Лісоводах з Іваном наймитом Шарабуровим, Кубою, наймитом Мицька Грекового, парубками, де їх милість пан Антоній Радзімінський, мешканець вишньовецький над’їхав і став на попас; і почав говорити про жовнірів кам’янецьких; котрому їхмость пан Радзімінський сказав: “зле робите, що їздите тепер, бо зараз від підвід на дорозі візьмуть; в Фельштині взято від підвід кілька підводників”. І питати почав Гринько, де пан їде? Розповів Радзімінський, що до Миколаєва їде, і почав питати у Гринька, чи заїде до корчми в Немиринці на ніч. Відповів гринько, що вже пізно, може, пан буде ночувати в Турчинцях або найдалі у Весельцю. А коли ж ці парубки почули мову, що жовніри беруть по дорогах, сказав Іван, наймит Шарабурів: “то я б пристав до жовнірів”; а Куба, парубок, Мацька Грекового наймит, відповів: “що я не хочу до тих куроїдів приставати, я пристану до Гонти і будем жидів і ляхів різати”. А їхмосць пан Радзімінський сказав: “То ти б і мене зарізав?” Відповідав Куба: “Ні, ми тільки тих великих панів будем різати”; а їхмосць пан Радзімінський сказав: “то, мабуть, ти б й свого пана зарізав?” Відповідав Куба: “Або мій пан що, мого пана насамперед”. Тоді шляхтич інший, стоячий, сказав: “О, тому шибениця пахне”.
      Було взято пояснення і у Радзімінського про його розмову з селянами біля Лісоводської корчми: “Шляхетний їхмосць пан Антоній Радзімінський, мешканець вишньовецький, ставши особисто, відповідав, що їдучи до Гелетинець до доньки своєї тижнів тому чотири чи п’ять, застав при корчмі Лісоводській нижченазваних: Гринька, Рудя, Івана, наймита Шарабурового і Кубу, Мацька Грекового наймита, підданих Турчинецьких, попасаючих; там теж став на попас і сам ані на крок один не відходив від саней, бо з шляхетним їхмосць паном Людвиком Марцинкевичем, зятем своїм, їхав. Туди і шляхтич з Доброгощі над’їхав, котрого імені і назвиська не знаю. І говорити почали про військо польське, що рекрутує і шляхту брати почало, мовлячи, що у Фельштині народовці рекрутували, а Гринько Рудів відповів: “бо дурні були, що дали брати”. Де Куба, Мацька Грекового наймит сказав: “ой, аби-то наш Гонта вийшов, то б ми ляхів кололи”. Йому шляхтич з Дброгощі сказав: “що з Гонти жили пороли, то і з вас будуть”. Відповідав Куба: “не буде нічого”; і зять їхмосць пана радзімінського їхмосць пан марцинкевич прийшов до саней, їхмосць пан Радзімінський сказав: піди-но і спитайся про його пана, що теж він мислить”? і їхмосць пан Марцинкевич, підійшовши, питати почав: “а про пана свого що ти думаєш”? відповідав Куба: “насамперед, чорт би його ма, піднесли б і забили”. Сказав їх мосць пан Марцинкевич: “але ж у вашого пана є люди і козаки”. Відповідав Куба, бючи себе у груди: “що ми, то козаки” і вставши, відійшов. А їхмосць пан Радзімінський відставши, потім рушивши наздогнав їх на дорозі під ліском Кременецьким, де орчик тому Кубі вломився, тому пан радзімінський обминав їх, а той самий Куба сказав: “ей, ляшки, будем колоть”. Котрого почав питати пан Марцинкевич: “А чий то кінь білий в санях?” Відповідав Куба, “що мій”; сказав йому пан Марцинкевич: “А скільки має років?” відповідав Куба: “знаю я скільки”. Сказав йому пан Марцинкевич: “То знаєш, скільки років коневі, а не знаєш що говориш” і від їхали”.
      Коли ж у Сатанівському магістраті почали допитуватися, звідки Куба чув про Гонту, то він не таячись розповів, що бувши підпилим, вимовив біля корчми Лісоводської такі слова: “Ой, якби то наш Гонта вийшов, то би ми ляхів і жидів різали”, вимовив і те, коли його питано, що думає про свого пана? Відповідав: “Що насамперед піднесли б, але ж скололи”. Те все, що вище, добровільно визнавши, але то зоп’яну вимовив, розуміюче то за жарт, а коли був питаний, звідки знає чи чув про Гонту, признатися не хотів, але коли був відісланий до курдигарди (в’язниці – авт.), визнав на дорозі, що чув від Антона Семенового, підданого Турчинецького, де були: Тимко Черватюк і Мартин зять Куфлів перед їхмосць паном Лукашем Грозою, шляхтичем тамтешнім турчинецьким.
      Допитані Антон Семенів, літ 66, Тимко Черватюк, літ 56, і Мартин зять Куфлів, літ 26 маючий, піддані Турчинецькі, розповіли, що ніколи жодної найменшої не мали мови про Гонту, а ні перед ким не говорили, тільки пам’ятають, як зійшовшись колись до корчми, згадали про давню війну і козаччину, як під Солобківцями поляки з Козаками мали баталію і що поляки через Грудек в той час утікали, але міст був зруйнований, то через став утікали; о тім тільки раз один мали мову, а про Гонту найменшого слова не споминали. Якож ставлений наочно Куба, Мацька Грекового наймит, признався, що від них не чув найменшого слова про Гонту, тільки правду про козаччину давню і баталію під Солобківцями, як кажуть про Гонту сам не знає, звідки йому прийшло на мисль, що в той час зоп’яну вимовив”.
      Допитано було також Івана Клубка з Іванковець. “Іван Клубків, підданий Іванківський, літ 30 маючий, на питання, звідки б знав про Гонту, чи чув від кого? Відповів: що будучи к Бучачі з жидом Сатановським, рабина сатановського братом, зими зійшлої, неділь тому сім, зараз у піст великий вступивши, а приїхавши до Бучача, заїхали до господи (заїжджого двору – авт.) на ніч, де також заїхало хлопів двоє бучацьких і питати почали Клубка, звідки? Відповів, що з Сатанова; питати почали: “що там чути?” відповів, що нічого не чути; котрому ці ж фурмани бучачці розповіли, що десь там Гонта ляхів і жидів ріже, а мазурам носи урізає. Той сказав, що у нас такого не чути, і повернувшись додому, приїхавши у Сатанов на торг, зустрівся з Степаном Следзьовським, Костем Шитком і Яськом Якубовим, які стояли при хлібі, що спродують жиди, зайшлася мова, що збіжжя тане (тобто дешеве – авт.), а хліб малий; сказав ті слова, що чув у Бучачі од жида: “почекай-но, вийде Гонта, буде ляхів і жидів різати, а мазурам носи утинати буде”. Більше ніколи тих слів не чув і не говорив, і то як жарт до місця вимовив.
      Гідизман
      Томаш Мазуркевич, бурмістр міста Сатанова.
      Й.Галятовський, писар міський”.
      Минуло понад двадцять років по смерті Івана Гонти. Але українці не забували свого героя, сподівалися на те, що він (або його син) ще повернеться, лякали іменем Гонти своїх кривдників, справедливо вважаючи “ляхів і жидів” своїми ворогами й експлуататорами. Тут ніде правди діти, - так було. Цікавим є й те, що подоляни поблажливо висловлювалися про “дрібних панів” та мазурів, яких, очевидно, вже тоді не мали за справжніх ляхів, яким Куба погрожував “будем колоть”. Це ще одне підтвердження версії походження назви “Коліївщина” від дієслова “колоти”, а не від слова “кіл”; слова “гайдамака”, “різун” і “колій” виступали у давніх актах як синоніми.
      Насамкінець, залишається ще раз подивуватися і вклонитися генієві Тараса Шевченка, який так образно і лаконічно подав у містерії “Великий льох” усе те, що у мене забрало так багато часу і місця, а у своїй передмові до “Гайдамаків” Тарас з гіркою іронією і сарказмом сказав: “Серце болить, а розказувать треба: нехай бачать сини і внуки, що батьки помилялись, нехай братаються знову з своїми ворогами”.
      Валентин БЕНДЮГ.



      Коментарі (7)
      Народний рейтинг: 5.42 | Рейтинг "Майстерень": 5.25
      Самооцінка: 5