Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Людмила Юрчак

Отримані коментарі | Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Людмила Юрчак, [ 2009-01-26 23:02:19 ],
на сторінці твору     "***"  

Підозри - річ серйозна, але дозвольту мені скористатися презумпцією невинновності і спробувати бодай нашвидкоруч позбавитися ганебного хуліанського тавра. Пояснюю свою оцінку відповідно до правил ПМ.
Я поставила оцінку "6" тому, що (на мій погляд)у вищеприведеному творі осягнуто не лише красу Карпатського (бо "маржина" і "колиба") краю, де різблені дні і чаклунські ночі, а й красу людини, котра, безмежно вірить (бо ступає по водах). Тут вживаються динамічні (відсахнешся, мов звір) та паралельні (повертається осінь; повертаюсь і я) порівняння, автор вводить нас у твір незримим співглядачем завдяки майстерним метафорам (перкусія чорного грому; перекотиться крик у...схлип; колиби прошиті туманом).Майстерно і ненав'язливо передаються бентежні почуття людини, яка робить нелегкий вибір (не дивитися вниз - бо може стати страшно, та все ж повертатися додому). Автор підсвідомо показує читачеві тотожність людини і природи (повертається осінь - повертаюсь і я), ставить на один щабель людину із осінню (осінь - пора врожаїв і підсумків, для людини це пора досвіду). Вірш чарує лаконічністю - у 12 небагатослівних рядках автор зумів передати і свої думки, і органічність усього живого, і шлях зростання людини через подолання ( подолання - бо прострелений подих, чорний грім ). Ідеї віри, повернення (додому - до коріння - до природи - до самого себе - до гармонії), духовного зростання і стиглого людського досвіду завжди були актуальні і зараз як ніколи на часі; тут вони майстерно втілені у мовними засобами. Яскрава і самобутня лексика робить цей твір об'ємним і виразним. Таке свіже і харАктерне поєднання багатопланового змісту і витонченої форми робить вірш неабияким явищем - що й стверджую своєю оцінкою 6.
А якщо це обгрунтування є для редакції некваліфікованим, то нехай редактори мене особисто покарають на власний розсуд відповідно до традицій ПМ, а високу оцінку таки залишать, бо найдеться ще багато тих, то свідомо її занизить, бо "боїться кусачих редакторів", як моя попередниця.
1   2   3   4   5