Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Ванда Савранська (1979)

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Ванда Савранська, [ 2008-02-24 23:49:27 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Савранська Ванда

:)
Коментатор Ванда Савранська, [ 2008-03-08 18:17:53 ],
на сторінці поезії     "* * *"   Савранська Ванда

Коментатор Олександр Комаров, [ 2008-03-24 14:15:07 ],
на сторінці поезії     "Украине"   Савранська Ванда


Так-так, саме про славу.
Якщо говорити про тему, знаєте, це одна з небагатьох славних і дійсно патріотичних. Те, що вдалося Богдану, просто вражає. Масове добровільне приєднання до війська, ріст його патріотичної самосвідомості тощо.Сучасники поляки писали, що якби пішов на Варшаву, то там вже готувалися до капітуляції – можу дати точні посилання.
Якщо можете, підкажіть, що є в хрестоматіях. Точно знаю, чого ніде немає.
Наприклад, хоча б дві деталі. Письменник Кащенко і київське козацтво нині активно піднімають тему "Івана Сусаніна" - Галагана. Цікава і гарна версія, але в Корсуні вважають (зокрема, канд. істор. наук, який вивчає козацтво, краєзнавці), що полякам поводиря не треба було там, де вони жили багато років. У Корсуні мали фортецю з 7 хідниками, одним точно можна було виводити до річки коней (бувають обвали). Але розповідають про не менш жертовний вчинок Галагана (і не тільки його), який був посланий як перебіжчик і давав свідчення, потрібні Хмельницькому. У війську добре діяла своя спецслужба. Ще одна деталь: точного місця Корсунської битви насправді досі ще не знають, бо поки ще немає жодних «матеріальних» доказів. Не було й розкопок,а чорні археологи теж би хоч щось знайшли. Хоча є місцеві версії. Цікаво, що колись Польща пропонувала почистити річку.
За пораду, що читати, дякую! Останнім часом читаю польські істор.записи, цікавлюсь легендами, постатями 32 полковників, особою Станіслава Морозенка. З повагою.

1   ...   7   8   9   10   11   12   13   14   15   ...   21