Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Галина Михайлик
... Поезіє! О, музико зі слів,
у ритми серця із небес улита
в сакральний час від сутіні до світла
десь на межі свідомості і снів...


Отримані коментарі | Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Галина Михайлик, [ 2015-12-18 19:38:22 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-01-21 21:02:54 ],
на сторінці поезії     "Мушля"   Михайлик Галина

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-01-26 11:53:38 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-01-29 12:09:59 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-01-30 01:12:13 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-02-08 12:25:12 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-03-02 14:28:11 ],
на сторінці твору     "***"  

Добрий день, Христино.
Побачила серед коментарів Ваше прохання про поради щодо Ваших віршів, перечитала усі три, які наразі є тут на ПМ, і десь там побачила себе, свої перші юнацькі поетичні спроби, з такою ж лінійністю викладу, збоями ритму і наголосів, дієслівним римуванням, зі звичною буденною лексикою...
Але то не страшно, Христинко! більшість так починає :)

тут на котрійсь зі сторінок ПМ є поради від Редакції Майстерень для тих,хто хоче писати вірші, і не знає як то краще робити. Перечитайте. Я у свій час знайшла там для себе багато корисних і суттєвих порад.
насамперед ту, що не треба намагатися висловити геть усе в одному вірші(наприклад про свою маму, як у вірші на цій сторінці), а краще залишити якусь легку недомовленість, щоб читач мав потребу ще і ще повертатись до тексту і знаходити якісь нові думки.
Намагайтесь знаходити синоніми до слів на вираження Ваших думок, образів, емоцій. А Синонімічне багатсво нашої мови дає дуже широкий спектр римування.
Дуже суттєвим недоліком у сучасному віршуванні вважається дієслівне римування і римування однакових частин мови (іменник з іменником, прикметник з прикметником і т.д.)
Зрозуміло, що на початках, (та й загалом повністю його не позбудешся завджи і всюди) цього уникнути не завжди вдається.
Ось для прикладу мені написався експромт-варіант Вашого вірша "Мамі" , так, якби я бачила його художнє і технічне вирішення (наголошую, що це екпромт, теж далекий від досконалості, але майже без дієслівних рим, і з акцентом на емоційності):

Мамі

«Матуся», «мама», «матінка», «мамуся»,
«моя рідненька», чи коротке «ма»…
Де б не була, за Тебе я молюся, -
на всю планету в мене Ти одна!

Мене подарувала цьому світу,
чи радше – світ мені… Безцінний дар,
величне таїнство небесного привіту,
коли ангеликом я визирнула з хмар…

Розрадиш, зрозумівши на пів слові,
не дорікаючи, і лагідно навчиш…
Прости за прикрощі, за хвилювання, болі,
що завдала Тобі нехотячи.

Нехай завжди щасливий сміх витає
із уст, і серця, і душа співа,
пишаючись життєвим урожаєм
своєї доні, ластівко моя!

Для мене особисто кожен вірш - то насамперед емоція. От намагайтеся комбінувати висловлення своїх емоцій про якийсь предмет опису, використовуючи і загальні плани, і якусь дуже персоніфіковану конкретику.
Ну і порада, яку колись давно давали мені досвідченіші колеги, коли я показувала свої перші поетичні спроби - читайте якнайбільше і поезії і прози, і філософської літератури, казок, легенд. міфів, всього чого хочете, переглядайте картини художників (оригінали якщо можливо, чи репродукції). Одним словом, чим ширший буде у вас кругозір, тим вільніше Ви зможете робити узагальнення, порівняння, знаходити якісь цікаві епітети, метафори, тощо.
Як казав в одному з недавніх інтерв'ю видатний актор театру ім.Заньковецької Богдан Козак (цитую по пам'яті, тому не точно, дослівно)- мене не цікавить що послужить для тебе натхненням: чи кохання, чи кухоль пива, чи гарна погода - головне щоб воно було. :)))
Отож, як буде у вас натхнення - пишіть, пишіть, пишіть, і намагайтесь вдосконалюватись, і все буде ОК!
Щиро!
Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-03-02 15:13:08 ],
на сторінці твору     "***"  

Коментатор Галина Михайлик, [ 2016-04-02 14:06:35 ],
на сторінці поезії     "В купе"   Базів Микола

Шановний, пане Миколо. Моя сторінка заблокована від Ваших коментарів ще з 2013 року - з того часу, коли у нас з Вами були попередні обміни "люб'язностями" з приводу "Космогонії", наскільки я пригадую. Я вже й забула, що заблокувала Вас тоді. :) І з того часу Ви не мали жодного бажання коментувати мої вірші, аж тепер вирішили? :))
І що Ви пропонуєте обціловувати у моєму вірші "Королевам..."? Ви або неуважно прочитали. або щось собі нафантазували:))) Адже там ідеться про обтяті жіночі нігті, як мірило того, наскільки варто перейматися чоловічими стрибками у гречку:))) Щодо фонетики - при читанні вголос зауваженого вами словосполучення для мене немає жодних труднощів.
Щодо мого статусу, чи не статусу: я жодним чином не причисляю себе до "маститих", а свої твори - до шедеврів. І не задля оцінок їх тут публікую.
Я чесно висловила Вам своє бачення і аргументацію, чому я так оцінила Ваше творіння. А не накиринила (як Ви пишете) тихцем. Ви завжди можете поскаржитися на мене шановній редакції майстерень і вимагати зняти мою оцінку. Якщо шановна Редакція вважатиме, що без Вашого конгеніального шедевра на анонсовій стрічці ну аж ніяк не можна - вона спокійно зніме мою оцінку.
1   ...   29   30   31   32   33   34   35   36   37