Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Редакція Майстерень (1963)

Отримані коментарі | Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Редакція Майстерень, [ 2024-04-12 14:45:41 ],
на сторінці твору     "***"  

Ось ви, Юрію, почали спілкування з погроз, в таких випадках адміністрація просто перестає підтримувати публікації авторів, які встають в постійну конфронтацію з адміністрацією.
Тим не менше, якщо виникають проблеми, завжди пробуємо їх вирішити. І, здається, ми вам із М.Соболем пропонували перестати змагатися в гострослів'ї один щодо одного, тож вочевидь, хтось порушив домовленості?
Тим не менше, якщо М.Соболь, або хтось інший в своїх публікаціях дозволяє собі заборонені законодавством чи явно аморальні вчинки, то рекомендую зробити затверджені нотаріально копії такої публікації і викликайте її автора до суду.
Зі свого боку адміністрація "Поетичних майстерень" заявляє, що в жодній мірі не підтримує персонально образливих публікацій з боку наших авторів. І ми ні на чиєму боці, окрім як поезії. І підтримаємо будь-який судовий позов в разі наявності подібних негідних матеріалів на сторінках сайту.
Та самостійно і невпинно цілодобово слідкувати хто і кого згадав недобрим словом, ми не маємо технічної можливості.
Тож ваша свобода слова = свободі слова будь-якого нашого автора.
І ви маєте право її відстоювати, і в цьому випадку пропонуючи адміністрації сайту щось дієве.
Зазвичай нам автори чи читачі пишуть про подібний негідний контент, і ми його видаляємо. Але судовий розгляд теж можливий.
Сподіваюся, до цього не дійде.
Коментатор Редакція Майстерень, [ 2024-05-29 10:51:13 ],
на сторінці твору     "***"  

Ви знаєте, покладатися на названі вами матеріали в цьому питанні несерйозно. І з багатьох причин. Найперше - вони неточні. Від слова - зовсім.
Одна з вагомих причин, які офіціали не беруть до уваги - до 17 ст. і в Росії, і в нас люди говорили приблизно однаковою мовою, яка майже повністю відповідала тогочасній українській мові.
Та й дозволю собі нагадати, що слово "росія" з'явилася порівняно недавно, а отже, "москаль" аж ніяк не міг значити практично донещодавна "росіянина". Тому і Шевченко не вживав такого слова.
І от тепер маю вам нагадати щодо часу впровадження так званої російської мови - народ говорив тоді на різних мовах, бо в московію тоді позбігалося різнолюду з усіх боків і племен, а верхівка - розмовляла суто французькою. Російської ще не було. І хто її почав впроваджувати? Саме влада. Тому і Шевченко мав на увазі суто поширенння російської від влади, а різних наймитів і служак тої влади і прозивав москалями. Зрештою, як це і робив весь наш народ.
Та й коли ви цитуєте, МОВЛЯВ, "Моска́ль (рос. москаль, біл. маскаль, пол. moskal, рум. muscal, угор. muscal, лит. maskolis, івр. מוסקל‎) — історична назва, яку використовують для жителів Великого князівства Московського XII—XV століть." то ніхто не задає собі запитань про кого йдеться. А йдеться точно не про простих туристів і купців, а саме про владних представників.

Тож підсумовую, коли мова була майже однаковою ( у слов'ян) не вона розділяла. Та й населення в ті часи так не вешталося - в Україну прибували суто владні службовці (армія, бюрократи, тощо) - поневолювачі, котрих і звали і досі звуть "москалями".
Добре знаю це питання приблизно до 4-5 ст. н.е. - і воно геть неправильно описане нашими офіційними "знавцями". Та вони й українців "русами" продовжують називати, як і Київське князівство - "Київською Руссю" - тож посилатися на такі джерела в цьому питанні несерйозно.

Тож А.Курдіновський абсолютно коректно використовує поняття "москаль" без радянської сенсової підміни.
1   ...   139   140   141   142   143   144