Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Володимир Ляшкевич (1963)

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2007-01-05 00:18:46 ],
на сторінці поезії     "Юрій Лєвітанський. І що з того..."   Ляшкевич Володимир

ЮРИЙ ЛЕВИТАНСКИЙ
* * *
Ну, что с того, что я там был.
Я был давно. Я все забыл.
Не помню дней. Не помню дат.
И тех форсированных рек.

(Я неопознанный солдат.
Я рядовой, я имярек.
Я меткой пули недолет.
Я лед кровавый в январе.
Я прочно впаян в этот лед -
я в нем, как мушка в янтаре.)

Но что с того, что я там был.
Я все избыл. Я все забыл.
Не помню дат, не помню дней.
Названий вспомнить не могу.

(Я топот загнанных коней.
Я хриплый окрик на бегу.
Я миг непрожитого дня.
Я бой на дальнем рубеже.
Я пламя Вечного Огня
и пламя гильзы в блиндаже.)

Но что с того, что я там был,
в том грозном быть или не быть.
Я это все почти забыл.
Я это все хочу забыть.
Я не участвую в войне -
она участвует во мне.
И отблеск Вечного Огня
горит на скулах у меня.

(Уже меня не исключить
из этих лет, из той войны.
Уже меня не излечить
от той зимы, от тех снегов.
И с той землей, и с той зимой
уже меня не разлучить,
до тех снегов, где вам уже
моих следов не различить.)

Но что с того, что я там был!..


Коментатор , [ 2007-01-20 17:48:36 ],
на сторінці поезії     "Поклоніння волхвів"   Ляшкевич Володимир

Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2007-01-21 12:32:51 ],
на сторінці поезії     "Рубаї"   Ляшкевич Володимир

Зворот "дохристиянські традиції" - вкрай невідповідний, традиції дохристиянських часів (тобто до Р.Х.), не пов'язані з назвою "слов'янство". Навіть про традиції близькі часів офіційного прийняття християнства в Київі, мало що відомо, окрім, хіба того, чим відрізнялися на погляд, наприклад, візантійських спостерігачів руси від слов'ян, як і чим відрізнялися їхні мови...
Отож із древніми, давньослов'янськими, дохристиянськими традиціями в контексті заданого питання нічим допомогти не можу.
Щодо пізніших часів, впритул до розпаду общинного існування сіл, вам, Оксано мало бути би добре знайоме положення, чи не так? Але судячи за формою і змістом поставленого вами запитання - ви не знаєте, яким чином відбувалося виховання молоді в таких общинах. Тому перед тим, як вдаватися в дрібниці - почніть з цілісного. З багатьох причин писати зараз про цілісне не маю змоги.
Успіхів!
Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2007-01-21 13:12:11 ],
на сторінці поезії     "Поклоніння волхвів"   Ляшкевич Володимир

Ні, Наталю, до самого Бродського ставлюся просто із повагою, і деяким захопленням - ось людина, що прожила життя так, як вважала за потрібне, навіть "слов'янській частині людства" залишила по собі багато прекрасних творів, якщо не цілий напрямок у поезії. Напрямок справжнього постмодернізму, не філологічно модерністичної складової, а саме окремого світоглядного загального для подальшого розвитку поетичного мислення життєлюбного, життєствердного напрямку. Цей напрямок він розвивав разом із деякими іншими, наприклад, напрямком необароко, неокласицизму. І ці речі не мають відношення до напрямку модернізму. Це, звичайно, моє бачення і, хоча воно приносить мені постійні позитивні результати в житті, ні з ким, хто не має власних думок і практики, а тільки апелює до європейських авторитетів, сперечатися не хочу, надоїло...
Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2007-01-22 12:06:48 ],
на сторінці поезії     "Поклоніння волхвів"   Ляшкевич Володимир

Стосовно "ідеаліста", Наталю, деяка неточність. У мене багато практичних досягнень, одними з яких користуєтесь ви, іншими "я" і мої близькі. Мій оптимізм і справді опирається на реалізовані мною ідеї, на високий ступінь незалежності від суспільства, - в цьому я і справді "ідеаліст", але ви, схоже мали на увазі інше :)
Щодо пафоса, то, мені здається, що його теж не має - просто, якщо живеш в горах, то і бачиш усе, здебільшого, зверху.
Щодо винаходів, то ще від Горація лине "Я пам'ятник собі" :)
А якщо серйозно і про поетичні надзавдання сучасності, то варто говорити про помітний розвиток, фактично з нуля, сучасної урбаністичної української поезії, а також немодерністичної стереометричної поезії класичних напрямків, в яких важливо володіти, окрім знання мови, ще і математикою, фізикою, основами інших точних наук, філософією поза модерністичних шкіл, музикальним слухом, формальною і неформальною свободою для реалізації цього всього поетично. :)
Хто не володіє цим усім, здебільшого, переконує, що окрім модернізму нічого більше й немає. Приведений вище неповний перелік Знань суттєво розширюють таке, модерністичне коло пізнання :)
Серед "деяких актуальних технічних аспектів" сучасного віршування я би назвав посилене впровадження в поетичній творчості - в конкретних текстах - "тимчасових" неозначених образів (здебільшого складнопідрядними реченнями) з дієприкметниками, і максимальним впровадженням добре відшліфованої авторської думки. Знаки пунктуації при цьому, Наталю, відіграють все більш значиму роль. :)(:

Тому, жодних "винаходів" - все значно серйозніше.
Коментатор Володимир Ляшкевич, [ 2007-01-22 14:17:59 ],
на сторінці поезії     "Поклоніння волхвів"   Ляшкевич Володимир

Не можу зрозуміти, Наталю, чому ви ображаєтесь? Що в тому поганого, що я реалізовую деякі ідеї у вигляді створення і подальшої модернізації "Самвидаву", а ви, та й багато хто ще, реалізовує свої ідеї за допомогою "Самвидаву"?
Я справді не прагнув своїми словами нікого ображати, вас, у першу чергу.
Щодо відсутності ваших текстів, то скажу, - якщо в українській поезії не буде вас, вона вже багато втрачатиме талановитого і перспективного. Але це ж неможливо? :) В розумінні - ваше зникнення.
Щодо розділових знаків, то говорив я не про вас, а взагалі про управління більш-менш складними побудовами.
Що би вам не думалося, Наталю, але чим вища свобода - тим складніше вибудований повинен бути її носій - а чим складніший носій, тим більше керованим він має бути - інакше зруйнується. Тут і вся еволюція, і важливе місце для розділових знаків :)
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   ...   119