Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Наталія Ом (1987)




Огляди

  1. ЖИТИ, ЩОБ ЛЮБИТИ
    Розмова з греко-католицьким владикою про сучасні релігійні та суспільні проблеми.

    Часто, життя людини схоже на невідомий нікому простір. Здійснюючи певні дії, особа рідко замислюється над їхніми наслідками. Суспільний хаос, безупинні політичні та релігійні конфлікти знищують богоподібне в людині. Єдине, що залишається в таких непростих обставинах - навчитись жити так, щоб не знищити у серці любов. Цією вічною та актуальною проблемою займається усе своє життя владика Гліб Лончина. Будучи Прокуратором Верховного Архієпископа в Римі та Візитатором для українців греко-католиків Італії та Ірландії, єпископ пропагує "місію добра". Проповідує не лише на теренах України, а в багатьох країнах Європи, США, Азії....

    -Отче, Ви народилися у м.Стюбенвілл, Огайо, США, в українській родині. Ваші батьки були емігрантами?

    Батьки виїхали зі Львова 1944 року у період фронтових наступів, у період, коли емігрувало багато українців через важкі матеріальні умови. Саме тому батьки емігрували в Америку. Згодом переїхали у Краків, а ще пізніше - до Мюнхена. Батько працював в місцевому коледжі, викладав романські мови. Моєю першою батьківщиною стала Америка.

    -Коли вперше відвідали Україну?

    Перші візити на україну відбулись у 80-ті роки. Приїхав, як турист. Хотілося побачити землю своїх батьків, відвідати родину, що залишилася у Львові. Проте не вірив, що щиро полюблю цю країну, буду тут проповідувати і працювати.

    -Відомо що священиче рукопокладання отримали від Йосипа Сліпого...

    Так. Для мене це була велика подія. Ще з дитинства мріяв з ним зустрітись. Пам"ятаю, як 1963 року Він приїхав несподівано у Рим, а 74-го і я туди прибув, студіюючи філософію. Йосип Сліпий милостиво прийняв мене до колегії. Тоді ж з благословення отримав і Його посвячення.

    -Відвідавши Україну до незалежності і після, що здивувало найбільше?

    По-перше - це відсутність усміхнених облич. Суспільство було пригноблене, що й справляло сумне враження. Вже з 90-х років почала розвиватись церква. Люди відчули себе вільними, а найголовніше, що кожен міг спокійно сповідувати власну віру.

    -На Вашу думку, ми незалежні сьогодні?

    Слово незалежність є зовсім новим для нашого народу. Люди лише вчаться бути незалежними і відчувати себе господарями власної землі. Проте не зникають ні зовнішні, ні внутрішні труднощі, зокрема на церковному рівні. Коли церква знаходилась в підпіллі, то серед духовенства відчувався дух єдності, а коли вийшла, то спільне життя, на жаль, стає лише необхідністю.

    -Звучить як послання до православ"я...

    Так, бо розподіл церкви - дуже сумне явище. В християнстві не існує поняття "ворожнечі". Це - релігія любові. Ми часто говоримо, що Бог - це любов, але чомусь між людьми вона відсутня. Хіба це не парадокс? Такі обставини можна перемогти лише єдністю...

    -Чи правильним, на Вашу думку, є втручання церкви в політику?

    Ні, через таке "втручання" церковні проблеми не вирішуються. Якщо духовенство стає політичним співучасником, то автоматично втрачає внутрішню церковну концепцію Бога, що найголовніше для мудрого благочестивого життя.

    -Що насправді потрібно українцям і людству, щоб відчути себе щасливими?

    У кожного своє щастя. Але потрібно пам"ятати, що без Бога не існувало б людини, без людини не існувало б світу, а справжнє щастя перестало б існувати без любові....



    Коментарі (2)
    Народний рейтинг: 5.5 | Рейтинг "Майстерень": 5.5

  2. Як козаки магами були - трішки історії....
    Про козацьку силу та могутність Січі століттями ходять народні оповіді. Народні розповіді стали мотивом для створення всім відомих козацьких дум. Повні метафор та порівнянь, вони вміщують у собі певну езотеричну інформацію з магічним підтекстом. Гіперболізм переростає в тріумф, а тріумф у магію…

    Варто розпочати з того, що українські думи є не лише ліро-епічним жанром літератури, а й скарбницею первісних уявлень корінного населення про світ. Тут ми можемо зустріти елементи різних літературних традицій, починаючи від минулого і закінчуючи модернізованим суспільством. Візьмемо хоча б для прикладу порівняння козака з «васюрським козарлюгою», або «шайтанським сатаною». В обох випадках описується сила та міць запорожців. Крім того, знаходимо на стародавніх козацьких малюнках зображення Івана Богуна, що плив по річці, постеливши поветь. Часто Богуна в народі називали «чарівником, характерником, віщуном». Відома історія про те, що козаки дізнавшись про могутність Богуна, довірили йому гетьманську булаву у бою під Берестечком.
    Магами у народі вважали також Івана Підкову, гетьмана Ланцкоронського, полковника Данила Нечая та ін..
    Виникає запитання: правда це, чи вигадка? Як могли козаки ловити кулі і ухилятися від пострілів. Швидше це казка, аніж істина, скажете ви. Проте існує відповідь на це непросте запитання і дає її наука езотерика. У езотеричному словнику знаходимо термін Турійя, що позначає один із методів ведення козацьких війн, або іншими словами – уповільнення часу чи стан прискорення. Якщо людина перебуває в цьому магічному стані, то починає прискорено сприймати реальність і прискорюватися згідно цієї реальності. Перехід у стан турійя – це так званий перехід у інший вимір, де час тече за своїм особливим законом.
    Якщо мага хтось оточує, то він рухається з неймовірною швидкістю. Це нагадує перебування людини між шарами реальності, де зі свого шару він ще не пішов, але й в іншому ще не з»явився. Коли маг знаходиться в турійя, то не може реально бачити світ і адекватно його сприймати, саме це й дозволяє йому завдавати йому ударів величезної сили.
    Для бойових дій козаки застосовували саме такого типу практику, що й збільшувало можливості перемогти ворогів.
    Не секрет, що магія застосовувалась і в лікувальних цілях. Хоча пам’ять про методи козацького лікування живе сьогодні лише у фольклорі, проте народна медицина також часто застосовує рецепти з козацької скарбниці. Нажаль сучасникам не дісталося жодного архівного документа, бо перш ніж Січ була ліквідована запорожці спалили всі архівні документи, які знаходилися у Пустельно-Миколаївському і Спасо-Преображенському монастирах.- щоб не потрапили до нечестивих рук.
    «Цирульники» - так називали на Січі козаків-лікарів, що володіли мистецтвом лікування отриманих у бою ран без звичних ліків. Використовували вони зазвичай підручні засоби. Лікували травами, землею і перш за все – словом. Магія кожного звуку, який вимовляв лікар до хворого моментально піднімала на ноги навіть «мертвого». Про це свідчать козацькі пісні сакрального змісту.
    Козацька магія, безумовно, приховує багато таємниць для істориків, лікарів, біологів, хіміків, фізиків, інженерів. Все, що ми знаємо, тільки вершок айсберга, основа якого ховається в темних глибинах містики і парапсихології. Але відомо одне - духовний рівень наших предків сягає глибин, які, цілком можливо, знаходять свій початок у первісних цивілізаціях, де дух та розум цінувались більше ніж проста усім доступна матерія…



    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  3. Справжня сутність вегетаріанства....
    Бути здоровим сьогодні – престижно. Щоб таким почуватися, потрібно вести здоровий спосіб життя. Кожна людина в певний період життя починає замислюватися про своє здоров’я як про найдорожчий земний скарб. Вегетаріанство(система харчування людини тільки рослиною й молочною їжею, без вживання м»яса. Та чи є це природною закономірністю для нашого організму, тіла і душі?

    Вегетаріанці і м’ясоїди – два погляди на реальність
    Нині багато вчених переконливо стверджують, що для організму людини корисніше обходитися без м»яса. Ось деякі підтвердження цьому. Перед Першою світовою війною Данія завозила за низькою ціною зерно для годівлі свиней, великої рогатої худоби та птиці, адже датчани вирізняються серед інших народів своєю любов»ю до м»яса та яєць. Під час блокади одного з міст, доставка саме цих продуктів різко скоротилася . Та прогодувати понад 3,5 мільйона людей і понад 5 мільйонів домашніх тварин було неможливо. Тому державний консультант з харчування – лікар Хінд Хеде змушений був прийняти рішення: зарізати 25 відсотків поголів’я свиней і 50 відсотків поголів’я великої рогатої худоби – з метою збереження зерна для людей. Вилучили з випуску алкоголь, а виробництво хліба з цільного зерна відчутно збільшили. Датчани відповідно стали споживати більше різних каш, свіжої зелені, овочів, гороху, фасолі і фруктів. За один рік такого харчування вони отримали репутацію найздоровішої нації Європи: захворювання на рак зменшилося на 60 відсотків, а загальна смертність – більш ніж на 40. Після війни датчани знову повернулися до свого колишнього раціону, і рівень смертності відповідно швидко зрівнявся з довоєнним.
    Сьогодні хот-доги, мода на які «пішла» з Америки заполонили всю Європу. Американці пишаються своєю розвинутою мережею харчування «McDonald's». Та завдяки великій кількості холостерину в м’ясних продуктах саме у цій країні шалено збільшилася кількість хворих на атеросклероз. Щоправда, ця ж проблема спостерігається ще під час війни США з В’єтнамом. При розтині загиблих американських солдатів, фахівці зауважили, що у 80 відсотків молодих солдатів виявлено холестеринові, так звані, пробки, які перекривали кровоносні судини. Медики були здивовані, бо завжди вважали атеросклероз «хворобою старості». На сьогодні американська програма оздоровлення рекомендує кожній людині, старшій двадцяти років, хоча б раз на п»ять років здавати аналіз крові для визначення рівня холостерину та інших аторигенних ліпідів.
    В Китаї колись існував страшний вид смертної кари: людину саджали в яму і годували тільки м’ясом. Через декілька днів вона у страшних муках помирала.
    Якщо ж подивитися на історію України, то, виявляється, що наші козаки не так вже й багато їли м»яса. М»ясо було доступне багатим, а люди з низьким і середнім достатком вживали його рідко, переважно взимку, коли іншої їжі залишалося мало. У великій кількості українці почали вживати м»ясо вже згодом, коли з»явились холодильники…

    Негативний вплив на здоров’я

    Можливо, комусь не хотілося б про це чути, та все ж не завадить дізнатися, що при регулярному вживанні м»яса відбувається постійне отруєння організму шкідливими продуктами розпаду білка, особливо у тих, хто веде сидячий спосіб життя. В цих умовах розвиваються гіпотонія кишечника, хронічні закрепи, в результаті чого процеси гниття посилюються і це є постійним джерелом інтоксикації, що веде до порушення обміну речовині до пов’язаних з цим захворювань. Крім того, м»ясо і птиця містять у собі пестициди та гормональні препарати, які застосовують для покращення росту і здоров»я тварин. Тварини, яким вводять різноманітні хімічні речовини насправді ж не є здоровими. У деяких з них з»являються злоякісні пухлини, які видаляють на м’ясокомбінаті перед тим, як м»ясо продають. Відомо, що близько тридцяти видів захворювань(від зараження глистами до вірусних захворювань) є результатом споживання заражених продуктів тваринного походження – м’яса, птиці і яєць.
    Існують думки, що споживання м’яса і рибопродуктів впливає на поведінку і характер людини – виникає підвищена роздратованість, знервованість і навіть агресивність. Запитаєте, чого б це? Та чи знаєте ви, що агресія, жорстокість, яку застосовують до тварин на фермах, передається з готовим продуктом, який не вживаєте. Ось як описує всі страждання, яких ми завдаємо тваринам, Росі Філіп Капло у своїй книзі «Життя тварин»: «…На сьогодні типова птахофабрика є нічим іншим, як фабрикою насильства і знущань над своїми жителями. Тож не дивно, що у курей нерідко трапляються напади агресії. Для запобігання цьому, курей позбавляють дзьоба. Велика рогата худоба нерідко хворіє на пневмонію, мастит, кісткові хвороби і т.і.,від яких тварин рятують різноманітними антибіотиками. Відповідно таке м»ясо корисним назвати важко…»


    Духовність основа основ

    Що б не казали медики, та коли душа людини здорова, то й буде здорове її фізичне тіло. Основною причиною відмови вегетаріанців від м»яса є духовне усвідомлення, яке базується на знаннях Ведичних (древніх святих) писань. Вбивство тварин заради вдоволення свого язика і шлунка, говорять Веди, вважається гріхом, який є перепоною до духовного просвітлення. «Кожен із нас не – тіло, а вічна духовна душа, індивідуальна іскра, частинка Абсолюту, або Верховної Душі. Всюди, де є життя, чи це тіло людини, тварини, рослини, присутня там індивідуальна душа, і всі ці душі якісно однакові», - написано у древніх писаннях.
    Багато філософів, інтелектуалів цікавилися вегетаріанством і дотримувалися їхньої науки. «Воістину людина – цар тварин, бо яка ще тварина зрівняється з нею в жорстокості. Ми живемо за рахунок вбивства інших, ми – ходячі могили. Прийде час, коли люди будуть дивитися на вбивство тварин так, як вони тепер дивляться на вбивство людини», - писав Леонардо да Вінче. А французький поет Шарль Бодлер на запитання не вегетаріанців, чому він перестав їсти м»ясо, відповідав:»Тварини - мої друзі, а я не їм своїх друзів».


    Справжня сутність вегетаріанства


    Щодо фізичного здоров’я, то вегетаріанці, звісно, виграють. Коли людина відмовляється від вживання м»яса взагалі, маса тіла нормалізується сама по собі: якщо ви надто худі, то неодмінно поправитесь, а якщо вам дошкуляє зайва вага, то схуднете. І найважливіше те, що вас більше не турбуватимуть різні хронічні розлади в системі травлення. Настрій і світосприйняття покращаться. Органи чуття, особливо зір та слух загостряться. Звісно зміцниться імунітет і знизиться ймовірність простудних захворювань. До того ж, серцево-судинні і ракові захворювання зменшаться у 2-3 рази. Крім того відмова від тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотиків безперечно позитивно впливає на весь світогляд вегетаріанця, бо мудрість в першу чергу з»являється не через прожиті роки, а через духовну свідомість. Легкі наркотики, в тому числі і кофеїн, безперечно затьмарюють розум людини і через це з»являється чимало проблем, які заважають нормально жити. Ця підступна речовина дуже приваблива, і, врешті, непомітно відчуватимемо постійну потребу в ній. Вегетаріанці вважають, що це є першим кроком до «наркотичної залежності» – краще «ковтнути» свіже ранішнє повітря, ніж зайву філіжанку чорної кави. Це не аскетизм, а просто спосіб життя, який гарантує кожній людині здоров’я, щастя та душевний спокій, що і є справжньою сутністю вегетаріанства.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --