Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Тамара Швець (1953)




Сторінки: 1   ...   22   23   24   25   26   27   28   29   

Художня проза
  1. Навіть не думала...
    Погляд на мудрість.
    Навіть не думала, що коли-небудь мені прийде в голову думка написати статтю на тему психології, та ще й жіночої. Адже міркувати на тему «чого хочуть» і розглядати чужих тарганів під мікроскопом не зовсім «нормальна» діяльність. Але переконавшись в тому, що психологія як така мене в принципі не цікавить, так як це терені людей, що володіють як мінімум дипломом психфака (до яких я не належу), стало трохи легше.
    У центрі моєї уваги опинилися лише загальнолюдські повсякденні бажання. А почалося все з того, що мені згадалася власна історія давно минулих років.
    Близько десяти років тому (сама дивуюся таким величезним цифрам) у мене був знайомий, який дуже (я б навіть сказала дуже-дуже) хотів зі мною дружити. Він був молодший за мене на рік, що зізнатися чесно, було першочерговими стопором в наших «дружніх» відносинах. Для мене, тодішньої 23-річної і цілком самодостатньої молодої вискочки, яка одноосібно вирішує «з ким, де і коли», це було м'яко сказати не зазвичай. Прийняти різницю у віці в бік мінуса виявилося також нелегко як і факт усвідомлення того, що людина впала в реальну залежність від тебе. Ні душевні розмови, ні відверті реалії про те, що він не зовсім те, що мені потрібно - не допомагали. Не знаю чим би вся ця історія закінчилася, якби не ...
    «Я все розумію, крім одного: що, власне кажучи, тобі потрібно?» - запитав мій знайомий після мого чергового «не зовсім те ...»
    Не сказати, щоб дане питання застало мене зненацька, але коли настільки часто і вже майже на автоматі аппеліруешь однією фразою, як-то перестаєш замислюватися над тим, що ж насправді за нею ховається.
    Що ж мені тоді було треба і чому моєму знайомому так і не вдалося перейти з категорії «друг / коханець» в категорію «чоловік / власник» я вирішила залишити за завісою невідомості. Бути може частково від того, що на той момент конкретно оформленої відповіді, готового до цю хвилинному викладу,
    Не було. Бути може з інших причин ... Моя ж нинішня відповідь, заснований на досвіді вже прожитих років і клубка пережитих подій, буде не зовсім об'єктивною.
    Так ось, згадуючи, розмірковуючи і все більше переймаючись питанням, чого все-таки найбільше хочуть жінки від чоловіків у своїй масі, мені довелося вдатися до здорового глузду, логіки та іноземної літератури, оскільки зрозумілих міркувань від наших співвітчизників знайти, на жаль, не пощастило.
    Найправдивішою мені здалася стаття, де було всього чотири пункти. Так-так, всього (!) Чотири! Тобто, автори статті примудрилися запхати «нескінченну» безліч жіночих бажань і вимог в чотири абзаци.
    Здавалося б, нічого нового не написано і Америка наново не відкрита, але читалося легко і хотілося щиро вірити в почуте.
    Ось вони, 4 основні пункти бажань більшості жінок:
    1. Ми всього лише хочемо, щоб нас по-справжньому «бажали» і «чули»
    Коли ми реально розуміємо, що хтось «сохне» по нас, бажає нас всією душею і тілом, і взагалі прирівнює нас до ідеалу, ми відчуваємо небувалий приплив сил і енергії. В голові зароджуються немислимі досі заклики до дій, на які ми точно не здатні були раніше. Тіло розквітає, вік відступає назад, страх і невпевненість в собі зникають.

    Коли ми знаємо, що на людині висить ярличок «мій» (видимий для всіх, а не тільки для нас), і це на нашу думку не зміниться ні сьогодні ні завтра, то почуття власної гідності підстрибує до стелі.
    Коли ми відчуваємо стабільність в обраному супутнику, впевненість в тому, що кохана людина завжди на боці правди (тобто, на стороні нашої правди), що він наша підтримка і опора - це невимовне всеокриляющее почуття.
    Нам подобається, коли нам дзвонять, пишуть, цікавляться всіма деталями і дрібницями прожитого дня, коли нам розповідають про свої сокровенні мрії, думках, і ідеях. І нехай не факт, що це наблизить вас (чоловіків) до їх реалізації, але 100% це зблизить нас як люблячу пару.
    2. Чи потрібен нам друг? Так - сто раз так
    Часом нам просто потрібен хтось, хто буде писати нам смски, дзвонити, розмовляти по телефону або просто проводити час з нами, а іноді навіть приводити нас до тями після нашої міні істерики.
    Найважливіший аспект будь-яких відносин - це, перш за все, відчуття необхідності, але стосунки не будуть справжніми, і ніколи не просунуться, якщо люди не почнуть слухати і чути один одного. Тому, перестаньте вважати, що якщо ми листуємося з вами, то ми готові відразу ж стрибнути до вас у постіль. Це не так - звичайно ж, не відразу)))!
    Для нас важливо мати людину, до якого ми можемо прийти, коли нам погано і самотньо з повним усвідомленням того, що саме після цієї зустрічі стане легше. І адже багато не треба: крапелька уваги, шматочок співчуття і часточка цілющих обіймів ...
    Ви напевно і не думали, що нам теж може бути просто нудно, або ми просто хочемо обговорити з вами півфінал футбольного чемпіонату світу і його підсумки, або, наприклад, як один водій підрізав вас на трасі, або розповісти про те, якого милого щеня ми бачила на вулиці. Так ось, подумайте про це, адже так дійсно буває!
    У жінок, на відміну від чоловіків, не виникає миттєве бажання зустрічатися з кимось, тільки лише через взаємної симпатії. Так що, будь ласка, не давайте волю своїм «почуттям» і перестаньте фантазувати. Жіночу любов треба дійсно заслужити, а часом навіть завойовувати, перехоплювати і домагатися. Тільки, будь ласка, не перестарайтеся. Всього в міру.
    3. Ми просто хочемо відчувати себе особливими
    Якщо справжній чоловік дійсно любить жінку, він не боїться показувати їй це. Він стане доводити, що закоханий будь-якими доступними засобами: обдарує квітам, цукерками, шоколадом, морозивом, іграшками, прикрасами, коротше будь-якими «підсолоджувачами» життя (і не тільки у свята). Призначатиме їй побачення, забронює столик в ресторані, вивезе її на пікнік або просто активно проведе вихідні. Тобто, використовувати будь-яку слушну хвилину і випадок, щоб запаморочити і в той же час краще пізнати кохану жінку.
    Чоловікові «завойовування» підвищують рівень самооцінки і надають велике значення, жінці - впевненість у своїй красі і почуття необхідності. Тільки так обидві статі можуть насолоджуватися своїми вчинками, адже роблячи те, що їм обом подобається, вони щиро радіють життю. Зрештою, тільки так у них можуть з'явиться спільні традиції та інтереси.
    Деякі можуть сказати, що лицарства вже немає, що залицяння - це пережиток минулого. Але ж закон збереження енергії ще ніхто не відміняв. А в житті доля ще та мстива сучка. Якщо ви хочете, щоб ваша жінка була з вами щира, поводьтеся адекватно.
    Не робіть нам ласку в вигляді формальної ввічливості і «симпатії»: якщо ви не відчуваєте до дівчини те ж, що відчуває вона, скажіть їй про це прямо. Не потрібно сидіти на двох стільцях однією дупою. Будьте чесні і з нею, і з собою. Ви користуєтеся нею і приховуєте свої справжні почуття. Поставте себе на її місце. М'яко кажучи, це несправедливо.
    Особливо неприємно спостерігати як деякі жінки принижуються перед чоловіками, точніше перед створіннями, які тільки за фізичними ознаками звуться чоловіками. Напевно, це жіноча кара за їх вроджений розум, мудрість і природну силу.
    4. Ми щиро хочемо, щоб ви були з нами чесні
    Брехати жінці - це останнє, що може зробити чоловік. По-перше, брехати теж треба вміти, по-друге обдурити жінку, а тим більше розумну жінку, ой як не просто.
    Якщо ви не відчуваєте симпатію до жінки, яка віддає вам всю свою душу, скажіть їй про це. Не треба гратися нею як іграшкою. Вона жива, просто живе за своїми законами і слухається поклику серця. Жінка - істота емоційна, і з цим важко посперечатися
    У реальності, жінкам не так вже сильно потрібні чоловіки, принаймні не так сильно як чоловікам жінки. Хоча деякі чоловіки думають інакше. Якщо так склалося, що ваші почуття не взаємні, то відпустіть її, адже на землі є хтось, кому вона потрібна по-справжньому. Якщо ви тримаєте її в якості запасного варіанту, то також не потрібно цього робити, адже красивих дівчат багато і ви завжди зможете влаштувати повторний «кастинг». Якщо ви бачите, що ваші відносини зайшли в глухий кут, прямо скажіть їй про це, без натяків і «мені потрібно побути на самоті».
    Кожен чоловік повинен зрозуміти, що їх «колишня» не вестиме себе, як неадекватна героїня американських мелодрам. Дівчата рідко переслідують своїх екс-коханих. Всі відносини складні, все почуття заплутані, але не варто робити з мухи слона, і особливо поспішних висновків.
    Спочатку завжди потрібно зрозуміти жінку і чого вона хоче, якщо з цього нічого не вийшло,то всеж, ви обидва чесно спробували побудувати ці відносини. Зрештою, у вас з'явиться додатковий навик спілкування і відносин з ще однією чудовою особливою протилежної статі і це тільки плюс вам і вашому досвіду.
    Автор: Ганна Федулова
    Переклала на українську мову 29.05.18 8.30


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. Сповідь матері.
    Сповідь матері.
    Поговорили ми з тобою донечка по телефону, без зайвих слів я зрозуміла, страждаєш ти, страждаю я, так як нитка, що пов'язує нас дуже міцна.
    Серце материнське, не камінь, для дітей і онуків в ньому з надлишком є тепла. Дуже шкода, що ти, моя рідна, ще до розуміння цього не доросла.
    Ти розумниця, і всі ми знаємо це, але щастя в житті, так ще і не знайшла, і роздратування видає тебе не раз. Це не тому що його немає, у кожного на це є свій погляд ... воно з тобою поруч, але шукаєш ти його в інших місцях ...
    А щастя наше - це діти, онуки, посмішки їх і добрі слова, коли затишно в будинку і тепло на душі.
    Кар'єра, посади, це робота, яка всього лише матеріально підтримує побут. Не заперечую, в цьому теж частка щастя є, коли є повага, добро, без лестощів і коло друзів, які вміють допомогти і підтримати.
    Зізнаюся я тобі, що ні дня такого не буває, щоб я не думала про вас. Адже будинок і сад ми будували і садили з думками, тільки для вас. Пустинно в будинку, немає затишку, не чути дитячих голосів і сміху ... Гілки на деревах саду згинаються від ваги плодів, а хто їх буде збирати і їсти, яких людей просити і кликати ..
    Як не намагаюся я себе зайняти, енергії для цього не бракує ... але це лише за тим, щоб не впасти в зневіру, не відчувати себе забутою і непотрібною для онуків і дітей ... Я ставлю постійно собі цілі, крок за кроком рухаюся я до них , планую роботу, різних інтересів я сповнена ... Здоров'я, тут не береться до уваги, це особливий випадок, шрами, травми, хвилювання, тривоги залишили свій слід .. і те, що я, як і ти зараз, намагалася бути активною на роботі, зробити кар'єру, це замість того, щоб більше дому та сім'ї себе віддати
    Кожен день я думками в дитинство, юність повертаюся, з насолодою про бабусю, дідуся, маму згадую. Такої любові, тепла, турботи я в своєму житті більше ні від кого не отримувала, не знайшла. Якби довелося мені знову своє життя почати спочатку, то я від тих, хто так мене сильно любить ніколи б далеко не відходила, їх не кидала. Адже вони ангели для нас і обереги, рідні, близькі люблячі нас серця. Віддаляючись все далі, далі, від тих, хто так вас щиро і сильно любить, можливо будете шкодувати ще не раз ... Сльози капають з очей, сповідь свою пишу для вас ..
    «Завжди вибирайте найважчий шлях - на ньому, ви не зустрінете конкурентів« (Шарль де Голь)
    27.05.18 16.10



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Читала книгу Астрогора ...
    Читала книгу Астрогора ...
    Читала книгу Астрогора, які у людей хвороби є, багато корисного дізналася... Стало легше болі мені терпіти. Хвороби всіх підстерігають, відбиток залишають. Все залежить від темпераменту і стану душі. Навіть священні бувають. Якраз вони підсилюють болі, в Індії їх чакрами звуть. В людині відчуваються струми, і світ іншим тоді сприймаєш, проходить очищення душі, перебудова в організмі, трансформація всіх почуттів. Відчуття змінюються, радістю душі, любов'ю до життя. Нові здібності можливо в собі знайти, коло знайомих і друзів розширити, у той же час старі можуть в сторонку відійти ...
    2.06.17(написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 28.05.18 6.00



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. Жінка плаче ...
    Жінка плаче ...
    Жінка плаче, очі опустила, життя прожила, сивина голову покрила, дітей народила ,а повагу не заслужила... Напевно, хто поруч був, її не любив. Тепло оточення народжує повагу, людина розквітає, ставить цілі, їх вирішує ... Дивлячись в небо блакитне вона тихенько мріє, в душі мелодія звучить, серце любов'ю наповнює і це допомагає в гармонії і мирі жити ...
    18.06.17( написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 28.05.18 5.40



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. Не кожен...
    Погляд на мудрість.

    Не кожен, хто покараний-винен,
    Не кожен, хто виправданий не винен,
    Не кожен, хто назвався братом-брат,
    Єдність душ буває не по крові.
    Чи не кожен-друг, хто за руку тримав,
    Не кожен ворог справді ненавидить.
    Не так небезпечний піднятий кинджал,
    Як жага помсти в самому прихованому вигляді.
    Не кожен обіймає-закоханий,
    А осторонь стоїть-байдужий.
    Не кожен світлим почуттям окрилений,
    Хто лестощами обволікає вуха.
    Не кожен підпадає під шаблон,
    Але кожен створив його одного разу.
    І не підозрює те, що він
    Такий же для кого-небудь «не кожен»
    Златенція Золотова

    Переклала на українську мову 27.05.18 8.20


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. Душею дитини подивіться...
    Погляд на мудрість.



    Душею дитини подивіться, читаючи шкільний зошит...
    Вірш написаний під враженням зворушливої роботи талановитого Казахського режисера Сакена Жолдаса "Спасибі, мамо ..."
    .... Мені захотілося розповісти Вам про його маленького героя ...
    Вони писали твори, як провели свій вихідний ...
    Писала Гайда, що нудно з батьками бути одній ...
    Що в зоопарк вони ходили, з нею тато в місті гуляв ...
    А як повернулися, вечеря на столі їх чекала ...
    Пекла - готувала мамуся ... Потім дивилися всі кіно,
    Але було нудно чомусь, Айданом з ними все одно.
    А поруч, на сусідній парті Шінгис задумливо писав.
    Як він проводить вихідні в своєму зошиті розповів ...
    Він посміхався згадуючи, але трохи з сумними очима,
    а іноді, з дитячої щічки, гаряча текла сльоза ...
    «Я ранок радісно зустрічаю ... Його я з мамою проводжу ...
    Біжу скоріше з ліжка в кухню і їм прекрасну їжу ...
    Насправді в кухні порожньо ... і п'яний тато на столі,
    заснув з пляшкою горілки поруч і сумом скорботи на чолі ... *
    Потім йду гуляти, і флейту свою улюблену беру ...
    * Грає людям в переході, і люди слухаючи гру,
    йому монетки опускають в коробку від «Рахат« -конфет ...
    Але у Шінгиса на цукерки вільних грошей немає... *
    Потім квіти я купую ... Я їх для мами віднесу ...
    Вона від нас зараз далеко ... В автобус сяду, повезу.
    * В автобус він не сяде, точно ... адже на квиток копійок немає ...
    Йде пішки в руці стискаючи, залишок жебрацьких монет ...
    Ще на хліб залишити треба, купити б татові молока,
    і бинт, впав напевно тато, до крові здерта рука ... *
    Ми з мамою разом почитаємо і про все поговоримо,
    я обійму, притиснусь до неї ніжно і ми трошки помовчимо ...
    * Він притискається до надгробків ... Цілує фото крізь скло ...
    І дивиться довго ... дуже довго, на милої матусі фото ... *
    Мені мама часто говорила: «Синку ... все буде добре"
    Я вірю, мама завжди каже правду, мені жити на світі судилося,
    Що б залишити слід хороший, добром і світлом людям бути ...
    Що б навчити своїх діточок - свій будинок і Батьківщину любити ... »
    Пройдуть роки ... Шінгис напише про маму книгу, дорослим ставши ...
    Він затвердить, свій шлях по життю, від мами істини пізнав ...
    Він скаже їй «Спасибі мамо ... Ти поряд завжди була ...
    Невидимо, мене за руку, по стежці життєвій вела ...
    Тебе я бачив у світлі сонця ... і чув в запахах весни ...
    Рукою прохолодного чола торкаючись під час хвороби, мені дарувала сни ...
    Ти шепіт листя ... Ніжний вітер ... Ти сміх мій і росинки сліз ...
    Ти моя мудрість. Моя радість і ніжне світло далеких зірок ...
    Моя любов і моє горе ... Але нас не в силах розділити,
    гранітний камінь не перешкода, про маму пам'ятати і любити »
    Лана Альтер

    Переклала на українську мову 27.05.18 8.15





    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Подруг не вибирають...
    Подруг не вибирають,вони приходять в дитинстві, а далі, як вийде,зуміти їх зберегти.
    І нових додаємо, без них,адже важко жити.Кому можна відкритися, посперечатися, поговорити,попліткувати трохи, і відразу ж прощати, секретом поділитися і вислухати пораду. З нею можна і не погодитися,вирішувати потрібно самій,повір, але важливо думку подруги дізнатися, і якщо це чесно, ми можемо правильно вирішувати сімейні проблеми. Адже це життя - без них ніяк.Але головне слід зрозуміти, спочатку потрібно позитив віддати, а щастя отримати замість ...
    6.06.17 (написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 26.05.18 6.00



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Для настрою...
    Для настрою – апельсин, а сніданок - для пташенят. сЬОГОДНІ ГОЛУБКА з діточками
    НА ПІДВІКОННІ СИДИТЬ,НАУЦІ ЇХ НАВЧАЄ ЯК ЇЖУ добути.Спів птахів, ТАКий мелодійний, ВАЖКО ПЕРЕДАТИ, І ВЖЕ ЗОВСІМ не хочеться НАМ СПАТИ. А пташенята НАМАГАЮТЬСЯ хліб клювати,
    МАМА ДОПОМАГАЄ, ДАЄ ЇМ КРИХТИ В РОТ. ЗНАЧИТЬ ВСЕ ГАРАЗд ГАРМОНІЯ І мир,
    ЯКЩО ЗА вікном ТАКИЙ У ПТАШОК ПІР...
    24.05.17 (написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 26.05.18 5.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Бджоли...
    Бджоли до улею прагнуть, втратити нектар бояться, весь до крапельки віддати.
    Здається, звідки знати те, що користі в ньому не злічить , значить їм, така честь , перетворювати красу квітів , у цілющий дар полів, лісів...
    Нічого немає солодше меду, що дає чудо-природа ...
    2009
    Переклала на українську мову 24.05.18 13.20


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Ти слово вимовив...
    Ти слово вимовив - і ось , у природі теж поворот, його почула людина, і визначила вона слову вік, можливо відразу ж забула, а може в пам'ять «відклала».
    Від того, що ти вимовиш, в душі подібне станеться, добро і зло, адже ходять поруч,наповнені своїм зарядом. Гарне слово подібне до зерна , в людині проросте,його на подвиг покличе. Висновок тут, досить простий, є тільки, одне питання, що принесуть слова тобі, ганьбу чи повагу в твоїй долі ...
    2009
    Переклала на українську мову 24.05.18 13.10


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Наше життя – одна мить...
    Наше життя – одна мить,з палаючою свічкою порівняння, різним полум'ям горить,поки в ній є джерело сил.Як важливо горіти душею,досягти гармонію, спокій. Якщо випромінювати добро,всіх обігріти воно повинно ...
    2009
    Переклала на українську мову 23.05.18 6.10


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. Світ прекрасний...
    Світ прекрасний,посміхнися,своєю посмішкою осени тих, хто поруч і навколо.Сонечко зійде,хмари розійдуться, світ здається іншим,всі вам посміхнуться.
    Світ прекрасний,придивися,в колориті все,сірість від себе гони,дивись на природу і людей.
    Хмари пливуть,як кораблі в морі,ввечері місяць зійде,зірочки засяють
    Світ прекрасний,помрій,плани побудуй,друзів хороших запроси в свій дім.
    Трави зеленіють,все навколо в цвіту ,земля нам дарує щедрії плоди.
    Світ прекрасний,відкривай для себе інші країни,подорожуй, відпочивай,будь активною самою.
    Небо необмежне,просто диво ,Всесвіт дає нам всім можливості - безмежні ...
    18.06.17 (написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 24.05.18 6.00




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. Поглянути на світ...
    Поглянути на світ з польоту птаха, для захоплення немає межі.
    Ліс, поле, річка - як картина, зібрали все в собі єдине. Здається, картину ткали,
    уміло нитки підбирали. Велич, цілісність природи, не передати тільки погоди...
    2009
    (переклала на українську мову 22.05.18 6.00)


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. В роботі людина роками
    В роботі людина роками,турбот, клопоту не перелічити,
    «Багаж» несе вона за плечима,і для всього в ньому місце є. Здається все не встигнути,є суєта, і справи є. Справи звичайно відрізняються,є важливі, а є нікчемні. Як розібратися, розрахувати,і як влаштований світ зрозуміти ...
    2009
    Переклала на українську мову 21.06.18 6.45


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. Будні життя ( роздуми)
    Будні життя ( роздуми).
    Будні життя – день за днем, намагаюсь я найти гармонію з собою і оточуючим світом. Життя складається з дрібниць,не завжди вдається,так як хочеш. Намагаюсь більше встигнути, в той же час нове пізнати, щоб не витратитити на одні дрібниці все своє життя.
    Життя залежить лише від нас, настрій наш значно впливає.
    Захочеш – насолоджуйся життям,хто тобі це заважає. Люби і будь уважним. Усмішкою осяй все навкруги – будні перетворяться на свято.
    12.07.17 (написані в лікарні)
    Переклала на українську мову 21.05.18 6.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. Афоризми Стародавнього Світу2 століття до н.е.
    Погляд на мудрість.
    Афоризми Стародавнього Світу

    2 століття до н.е.
    Цицерон
    А наші філософи? Пишучи книги про презирство до смерті, жоден з них не забуває надписати на них своє ім'я.
    Благо народу - вищий закон.
    Папір все стерпить.
    Адже такого роду міркування, вкладені в уста людей колишніх часів, і до того ж найзнаменитіших невідомим чином набувають особливої ваги і піднесену важливість.
    Імовірнісні знання - ось межа людського розуміння.
    Чи можлива в житті радість, коли денно і нощно доводиться міркувати, що тебе чекає смерть?
    Все прекрасне рідко.
    Всьому свій час.
    Всякому - своє.
    Вища право - вища безправ'я.
    Дурниці так глибоко в нас засіли, що завжди щось залишиться; але постараємося залишити лише саме неминуче.
    Навіть і тепер я не більше заздрю силі молодих, ніж раніше заздрив силі бика або слона.
    Для яких їх вчення - це закон життя, а не тільки знання
    Друзі пізнаються в біді.
    Якщо є що-небудь поважне, то це цілісність усього життя.
    Бажаючим навчитися перешкоджає авторитет тих, хто вчить.
    Жити - значить мислити.
    Коли гримить зброя, закони молкнут.
    Коли нема чим пишатися в цьому, хваляться вчорашніми заслугами.
    Краща філософія: все заперечувати і ні про що не висловлювати певної думки.
    Мовчання теж красномовно.
    Найбільш важка частина - вступ.
    Наші душі довговічні, але не безсмертні.
    Невелика заслуга, якщо людина чесна лише тому, що ніхто і не намагається його підкупити.
    Немає нічого більш протилежного розуму і природі, ніж випадковість.
    Ніщо так не шкодить, як покладені надії.
    Про Греція, як часом ти мізерна в своєму достатку слів!
    Засмучення існує не сама по собі, а в нашій уяві.
    Вчинки мудрих людей продиктовані розумом, людей менш кмітливих - досвідом, найбільш неосвічених - необхідністю, тварин - природою.
    Поетами народжуються, ораторами стають.
    Звичка - друга натура.
    Природа не дала нам пізнання межі речей.
    Приємно згадувати негаразди, якщо вони минули.
    Найважче в дружбі - бути врівень з тим, хто нижче тебе ... якщо ти в силах надати іншому будь-яку послугу, суспензія перш, по плечу вона йому.
    Ті, хто хочуть дізнатися, що ми думаємо про всяку річ, більш цікаві, ніж потрібно.
    Те, що боги існують, - це я не буду заперечувати, але я буду оскаржувати будь-які докази.
    Фортуна не тільки сама сліпа, але і засліплює кожного, кого укладе в обійми.
    Часто навіть не корисно знати, що станеться в майбутньому: адже це нещастя - журитися про те, чому не можна допомогти і не мати останнього і, проте, загального розради - надії.
    Людина - свій найлютіший ворог.
    Людині властиво помилятися, а дурневі - наполягати на своїй помилці.
    Теренцій
    Скільки людей стільки й думок.
    Вища право часто є вища зло.
    Зрештою не скажеш нічого вже,
    що не було б іншими раніше сказано.
    Коли у нас успіх у всьому, тоді-то ось особливо
    Готовим треба бути до того, які нас негаразди чекають.
    Перший бій - важкий бій!

    Переклала на українську мову 20.05.18 7.55


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  17. Афоризми Стародавнього Світу1 століття до н.е.
    Погляд на мудрість.
    Афоризми Стародавнього Світу

    1 століття до н.е.
    Саллюстій
    Все народжене приречене загибелі.
    При згоді малі справи ростуть, у разі незгоди великі справи руйнуються.
    Кожна людина - коваль своєї долі.
    Багатство не зменшує жадібності.
    Лукрецій
    Нема речей, які могли б виникнути і рости одні.
    Немає нічого, на що б не наважилася уява людини.
    Нова думка губить попередню.
    Чи не ясно кожному, що природа наша вимагає лише одного - щоб тіло не відчувало страждань і щоб ми могли насолоджуватися роздумами і приємними відчуттями, не знаючи страху і тривог?
    Публілій
    Сумнів - півшляху до мудрості.
    Божевільний той, хто, не вміючи керувати собою, хоче керувати іншими.
    Дружба, яка припинилася, ніколи власне, і не починалася.
    Нерозумно боятися того, що неминуче.
    Хто дурний і зрозумів це, той вже не дурний.
    Не робити зла - і то благодіяння.
    Горацій
    Ніхто не буває задоволений своєю долею.
    Гнів є короткочасне безумство.
    Тримайся золотої середини.
    Можна втекти з батьківщини, але не можна втекти від самого себе.
    Овідій
    Бути переможеним нерідко вигідно людям,коли переможець і м'який і лагідний.
    Жінки самі, клянуся, чіпати б почали нас.
    Якщо ти при здоровому глузді, не мрій, що вірна тобі буде
    та, що в обійми твої впала з такою швидкістю.
    Кепські, згоден, вірші;але хто їх читати змушує?
    Мистецтво полягає в тому, щоб в творі мистецтва його не було помітно.
    Книга - не відбиток душі, але просто дозволений відпочинок.
    Хто непримітний - безвісний; а хіба безвісне люблять?
    ... брехлива богиня надій, але без неї не прожити.
    Нехай не вистачає сил, але бажання похвально.
    Нехай про себе вважає кожен, що хоче.
    Нещасних насамперед залишає розум.
    Менш болісна сама смерть, ніж її очікування.
    Той не нещасний, хто рахунок знає нещасть своїм.
    Ісус Христос
    Хіба можна чим-небудь збагатити людину, якщо вона при цьому втрачає душу?
    Віра без діл мертва.
    Є люди, які багато ходять і нікуди не просуваються.
    Проси, і дано тобі буде.
    Возлюби ближнього твого, як самого себе. (Я зауважу не більше і не менше. Якщо більше - це несправедливо по відношенню до себе, якщо менше - несправедливо по відношенню до іншого. А.І.)
    У всьому як хочете, щоб з вами чинили люди, те саме чиніть їм і ви з ними.
    Яка користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?
    І з перших стануть останніми і останні першими; бо багато покликаних, а мало вибраних.
    Не судіть, і не судимі будете.
    Істина не прийшла в світ голою, але вона прийшла в символах і образах. Він не отримає її по іншому.
    Будьте перехожими.
    Але нехай буде слово ваше: "так, так", "ні, ні"; а що більше над це, то від лукавого. (Матв, 5,37) Якби нам змовитися про те, щоб жінок не чіпати,

    Не давайте святого псам, і не кидайте перел своїх перед свиньми, щоб вони не потоптали їх ногами своїми і, обернувшись, щоб не розшматували й вас. (Матв., 7,6)
    1-2-ий століття н.е.
    Сенека (бл. 5 до н.е. - 65 н.е.)
    Життя довге, якщо воно сповнене. Сенека Молодший
    Золота узда не зробить шкапу рисаком. Сенека Старший
    Ми на багато що не наважуємося не тому що воно важко; воно важко саме тому, що ми на нього не наважуємося. Сенека Старший
    Навчаючи вчуся. Сенека Старший
    Плутарх (бл. 45 - бл. 127)
    Сад, який часто пересаджують, плодів не приносить.
    Марк Аврелій (26.04.121 - 17.03.180)
    Все на день: і хто пам'ятає, і кого.

    Переклала на українську мову 20.05.18 7.35



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  18. Найбільш сильні поради Дейла Карнегі
    Погляд на мудрість.
    Найбільш сильні поради Дейла Карнегі
    Більше 80 років його книги і сьогодні актуальні і допомагають багатьом людям. Практично всі хоч раз чули їх назви: «Як завойовувати друзів і впливати на людей», «Як перестати турбуватися і почати жити», «Як виробити впевненість у собі і впливати на людей, виступаючи публічно».
    Дейл Карнегі відомий сьогодні як успішний педагог, лектор, письменник і оратор-мотиватор. Він один з перших почав застосовувати наукові розробки психологів на практиці з метою навчити людей безконфліктному спілкуванню і самовдосконалення. І донині успішно працює заснований ним Інститут ораторського мистецтва і людських відносин, а його книги мають великий успіх.
    • Будьте зайняті. Це найдешевші ліки на землі - і одне з найбільш ефективних
    • Захопленню гідний кожен, і ви в тому числі
    • У цьому світі є тільки один спосіб заслужити любов - перестати вимагати її і почати дарувати любов, не сподіваючись на подяку
    • Поводься так, ніби ти вже щасливий, і ти дійсно станеш щасливішим
    • Вираз, яке ви носите на обличчі, куди важливіше одягу, які ви одягаєте на себе
    • Для мудрої людини кожен день починається нове життя
    • Якщо захочеться переробляти людей - почни з себе. Це і корисніше, і безпечніше
    • Якщо ви хочете бути веселим, дійте весело
    • Якщо хочете щось отримати - звертайтеся ні з проханням, а з пропозицією допомоги
    • Якщо доля підносить тобі лимон, зроби з нього лимонад
    • Коли людина починає війну з самим собою, вона вже чогось варта
    • Королівська дорога до серця людини лежить через розмову про речі, яким він вірить найбільше
    • Критикувати - вірний спосіб нажити ворогів
    • Будь-який дурень може критикувати, засуджувати і скаржитися. Але розуміння і прощення вимагає сильного характеру і самоконтролю
    • Люди не цікавляться ні мною, ні вами. Вранці, опівдні і після обіду вони зайняті тільки собою
    *Наше життя таке, яким його роблять наші думки
    • Не бійтеся ворогів, які нападають на вас, бійтеся друзів, які вам лестять
    • Ні завтра. День порятунку людини - сьогодні
    • Пам'ятайте, що ім'я людини - найсолодший і найважливіший для нього звук на будь-якій мові
    • Уяви найгірші наслідки, які може спричинити твій вчинок, заздалегідь смирись з ними і дій!
    * Сильне бажання чогось навчитися - це вже 50% успіху
    • Страх не існує ніде більше, окрім як в вашому розумі
    • Таємниця наших нещасть в тому, що у нас занадто багато дозвілля для того, щоб міркувати про те, щасливі ми чи ні
    • Три чверті людей, з якими ви завтра зустрінетесь, прагнуть співчуття. Проявіть його, і вони полюблять вас
    • Побачте в людині хороше - і він стане вашим другом. Люди ставляться до нас так само, як і ми ставимося до них. Спробуйте - хоча б для інтересу - переконати людину в тому, що він хороший і благородний
    • Посмішка нічого не коштує, але дорого цінується ...
    • Умійте стати на позицію іншої людини і зрозуміти, що потрібно їй, а не вам. З тим, хто зуміє це зробити, буде весь світ

    Переклала на українську мову 19.05.18 9.55




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  19. Прості речі...
    Погляд на мудрість.
    Прості речі, які роблять нас щасливими
    Що робить вас щасливим? Згідно з дослідженням за участю 2000 дорослих, то, що робить нас щасливими, - це насправді прості дрібниці життя.

    За статистикою, 56% людей вважають себе щасливими, а 82% з них говорять, що найкращі речі в житті є несподіваними і простими.
    Доктор Гленн Вільямс, старший викладач психології в Nottingham Trent University, сказав: «Шлях до щастя не обов'язково лежить через пережиті серйозні події, такі, як одруження, переїзд в новий будинок або просування по службі. Швидше, це маленькі, і часто несподівані, радості в житті, які можуть змусити нас посміхатися кожен день, щоб допомогти нам побудувати більш щасливе і більш осмислене життя для себе і для інших ».


    Ось дрібниці в повсякденному житті, які приносять нам справжнє щастя.
    1. Знайти гроші в кишені, про які ви забули.
    2. Отримати питання від людини, що цікавиться вашими справами.
    3. Лягти в ліжко, застелене свіжими простирадлами.
    4. Приймати ванну або душ так довго, як захочеться.
    5. Посмішка дитини, яку ви побачили в громадському місці.
    6. 10-хвилинний масаж від коханої людини.
    7. Обійняти когось перш ніж ви повинні встати і почати новий день.
    8. Прокинутися і зрозуміти, що сьогодні сонячний, гарний день.
    9. Телефонна розмова з тим, з ким давно не спілкувалися.
    10. Спостерігати за тим, як йде дощ, коли вам не потрібно нікуди бігти, і можна закутатися в плед на дивані.
    11. Спостерігати за дітьми, грати і сміятися разом з ними, нагадуючи собі про прості радощі життя.
    12. Провести деякий час зі своїми домашніми тваринами.
    13. Стороння людина, яка вам посміхнулася.
    14. Добре потягнутися.
    15. Розреготатися, згадавши щось смішне.
    16. Жест доброти від кого-небудь у вашому житті. Наприклад, вечеря, яку приготувала кохана людина.
    17. Запах свіжоскошеної галявини, яка вам подобається.
    18. Змістовні, тривалі обійми від кого-то, про кого ви дбаєте.
    19. Одягти теплий одяг в прохолодний день.
    20. Побути деякий час на самоті, коли все навколо стає неспокійним.
    21. Дивитися на захід або схід сонця.
    22. Запах на вулиці після закінчення дощу.
    23. Слухати улюбленого виконавця або улюблений альбом.
    24. Отримати лист від друга.
    25. Можливість проявити творчість, наприклад, намалювати картину, заспівати придуману пісню.
    26. Триматися за руки з коханою людиною.
    27. Отримати сніданок у ліжко.
    28. Зіграти в гру, яку ви колись любили.
    29. Їсти здорову, смачну їжу, яка покращує ваше самопочуття.
    30. Додаткові півгодини, щоб подрімати в ліжку.
    31. Мати можливість приділити час для себе, щоб прочитати книгу, яку любите.
    32. Купити улюблений напій або смачно перекусити.
    33. Отримати квіти від того, кому ви дорогі.
    34. Пообідати на свіжому повітрі, під теплим сонцем.
    35. Приготувати новий рецепт і створити щось смачне.
    36. Отримати жест підтримки з боку ваших друзів або сім'ї.
    37. Прослухати пісню, яку ви дуже любили колись і вже давно не слухали.
    38. Витратити час, щоб допомогти комусь вирішити проблему.
    39. Провести час в своєму будинку, де все акуратно і чисто.
    40. Здобути маленьку перемогу, як, наприклад, повісити настінну поличку або замінити лампочку

    Переклала на українську мову 19.05.18 9.40



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  20. Бусідо
    Погляд на мудрість.
    «Тільки той, хто розуміє, що, можливо, бачить це в останній раз, може дивитися на світ з такою любов'ю і помічати те, на що звичайні люди в суєті життя не звертають уваги. Він відчуває, як сонце гріє його своїми променями, як гарно співають птахи і шелестить листя дерев, як листок, зірвавшись з гілки, кружляючи, потрапляючи в струмок, стрімко пливе за течією »- цитата з Вікіпедії.

    Бусідо (в деяких джерелах «Бушидо») - в дослівному перекладі з японського «шлях воїна», - це своєрідний кодекс честі, звід правил і рекомендацій, а також життєва філософія для самурая.
    Духовний сенс вчення Бусідо полягає в тому, що воїн (чоловік, людина) повинен жити, усвідомлюючи, що він може померти в будь-який момент і що потрібно цінувати кожну хвилину життя, яка може виявитися останньою. Тільки тоді людина буде жити в «кольоровому» світі, буде відчувати себе частиною чогось більшого, буде присвячувати весь свій вільний час саморозвитку і допомогати ближнім, знайде сенс життя.

    Основні сім принципів:
    Благородство
    Самурай не повинен без причин вести себе жорстоко, йому це не потрібно, щоб показати свою силу. Самурай ввічливий, навіть з ворогами. Без поваги до людей ти стаєш не краще тварини. Самурая поважають не тільки за його силу в бою, а й за те, як він поводиться з іншими людьми.

    Долг і вірність
    Самурай відповідає за свої дії, які добровільно приймає на себе, відповідає за скоєне. Він абсолютно відданий і вірний своєму начальнику і є зразком для своїх підлеглих. Слово чоловіки - це його сліди, по ним ти можеш йти за ним, куди б він не йшов. Стеж лише за тим, куди ти йдеш сам!

    Щирість і правдивість
    Якщо самурай каже, що він щось зробить, він це виконає. Ніщо в цьому світі не може перешкодити йому. Він не повинен «давати слово» - обіцяти або присягати. Одне те, що він це сказав, вже є гарантією виконання. Сказати і зробити - одне і те ж.

    Співчуття
    Інтенсивні тренування роблять самураїв швидкими і сильними. Вони відрізняються від інших, тим що набувають силу, яка повинна використовуватися на благо всім. У самурая є співчуття, тому він використовує будь-яку можливість, щоб бути корисним для інших. Якщо доля не дає йому такої можливості, він знаходить її сам. Співчуття самурая, в першу чергу, має бути направлено на жінок і дітей.

    Хоробрість і героїзм
    Підніми себе над натовпом. Ховатися в свій панцир, як черепаха - значить взагалі не жити. Самурай повинен мати дух героя. Це дуже небезпечно і ризиковано, але тільки при цьому життя повноцінне. Героїзм не сліпий, але розумний і сильний. Заміни свій страх повагою і обережністю.

    Чесність і справедливість
    Будь завжди в своїх діях чесним. Вір в справедливість - не інших людей, а в ту, яка в тебе. Для самурая немає напівтонів, коли мова йде про честь і справедливість, є тільки чорне або біле, правда чи брехня. Кожна чесна людина, що має чисту душу, не повинна боятися правди.
    Честь і слава
    Існує тільки один суддя честі самурая: він сам. Прийняті рішення та вчинені дії - відображення того, хто ти є насправді.

    Ще кілька важливих правил і положень Бусідо
    • Все своє життя старанно навчайся. Кожен день ставай більш майстерним, ніж ти був за день до цього, а на наступний день - більш майстерним, ніж сьогодні. Удосконалення не має меж.
    • Справжня сміливість полягає в тому, щоб жити, коли потрібно жити, і померти, коли треба померти.
    • Не дозволяй іншим перевершити себе на шляху самурая. Бути кращим у своїй справі - значить бути самим собою.
    • Перш ніж висловити людині свою думку, подумай про те, чи в змозі вона її прийняти.
    • Самурай повинен уникати великої кількості саке, надмірної гордості і розкоші.
    • Зробивши помилку, потрібно тут же її виправити. Якщо це зробити без зволікання, вона скоро буде забута.
    • Питати, коли знаєш, означає чинити ввічливо. Запитувати, коли не знаєш, абсолютно необхідно

    Переклала на українську мову 17.05.18 6.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  21. Афоризми давньокитайських мудреців
    Погляд на мудрість.

    Афоризми давньокитайських мудреців в ритмах Феано

    Лише безіменне - світу початок,
    Мати всіх речей, і небес, і землі,
    Слова, і звуки ... Вона увінчала
    Мудрого мандрівника Дао Шляху. Лао Цзи

    Дао чудесного бачить лише той,
    Хто від пристрастей вилікувався земних.
    Дао кінцевого - водоворіт
    Пристрастей і різних інших бажань. Лао Цзи

    Земля і Небо людяності не знають.
    Всім істотам дають можливість бути собою,
    Бажати і діяти, живучи своєю долею.
    Наймудріший людям дасть - чого бажають ... Лао Цзи

    Земля і Небо довговічні тому,
    Що існують і дають не для себе,
    І, значить, можуть жити воістину люблячи
    Все довговічне. Гармонія - розуму. Лао Цзи.

    Мудрець себе поставив після всіх інших.
    Але в нескінченності часів кільце замкнулося.
    Останній першим став. Так все перевернулося
    Чарівним дзеркалом в світах вже інших. Лао Цзи.

    той, хто в собі чесноту несе,
    З людьми доброзичливий, він слідує знанням,
    Що внутрішнім змістом повно, розуміння.
    Він час і місце для справи врахує! Лао Цзи.

    Коль знатний хизування свою проявляє,
    Те сам і біду на себе накликає. Лао Цзи.

    Коль справа закінчена - сам відсторонись.
    І Дао закону розумом підпорядкуйся. Лао Цзи.

    Нещастя - дорожити самим собою.
    А, коли не дорожити, то немає негоди.
    Служити самовіддано - ось щастя,
    Гідне гуманності людей. Лао Цзи.

    Споглядаючий себе, повернеться до себе,
    До ясної суті своєї, немов дзеркало долі.
    Той, хто знає постійність, досконалим назветься,
    Справедливим паном. У Дао вічно всім живеться. Лао Цзи.

    Чим справедливість шукати даремно,
    Краще пристрастей уникати щогодини.
    Краще вказувати людям на скромність
    Особистих бажань і Неба покірність. Лао Цзи.

    Ось три скарби: перше те,
    Що я людей всіх люблю.
    Сам небагатий - ощадливість ціную.
    Третє, що життям дано: Лао Цзи.

    І мудрий слідує законам Неба так,
    Що він не користується чимось для себе,
    А віддає іншим без пристрасті, не кричачи,
    І непомітно день за днем, за кроком крок ... Лао Цзи.



    Що може бути слабкіше і м'якше, ніж вода?
    Однак рівного за силою у світі немає!
    Непереможна міць її - і в тому відповідь.
    Хоч люди знають, застосовують не
    завжди. Лао Цзи.

    Нехай держава буде маленькою, а люди
    Нечисленні, і радісні в любові.
    Не залишають нехай рідних вогнищ,
    Хоч колісниці є, нехай пішим кожен буде. Лао Цзи.


    Нехай багато техніки, а роблять руками,
    Нехай є писання, але в'яжуть вузлики.
    Нехай будуть щасливі, не брехливі, не сумні.
    Нехай серце править буде ясними умами. Лао Цзи.

    Слова, що істину містять - НЕ витончені.
    Красномовний все ж добрим не буває.
    І не доводить той, хто це знає.
    Багатство, слава, краса - все минущі. Лао Цзи.

    Цінність зрілих думок в тому,
    Що, впливають розумом,
    Нам дають зрозуміти себе,
    А без цього не можна. Лао Цзи.

    Конфуцій говорить: - У промовах красивих,
    У манерах ввічливих і улесливих
    Немає щирості, значить, немає любові.
    Лише серця красу, мій друг, цінуй. Лунь Юй



    Коли прийдеш в незвідане царство,
    То для того, щоб дізнатися про всі закони,
    Ти лише прислухайся до звучання небосклонов,
    Відчуй серцем світ і все його багатство. Лунь Юй

    Чий дух кристал, той знає всіх часів звучання,
    Початок Вічності і таємницю закінчення ...

    Конфуцій сказав: - Чи не піклуйся про те,
    Щоб знали тебе і цінували.
    Піклуйся про те, щоб відкрили
    Тобі люди знанья Закон. Лунь Юй

    Подібний полярної зірки
    Правитель, що любить народ.
    Серед усіх він стоїть нерухомо -
    Кристал, зміцнює рід. Лунь Юй

    Три сотні Пісень відшукай в одному рядку.
    «Не спотворюй високих думок в голові». Лунь Юй

    У 15 років я відчув поривання до знання,
    І зміцнився до 30-ти, а до сорока
    Зжив сумнів, пішов від протягу.
    І в п'ятдесят пізнав небесні признання. Лунь Юй

    Хто гідний? - Хто справами попереджає
    Свої слова. І слово справою вимірює. Лунь Юй

    У благородного пристрастей до людей немає.
    Не утворює кола низька людина. Лунь Юй

    Без роздумів Навчання марне,
    А без Навчання небезпечно. Думок безодня. Лунь Юй

    В чужих навчаннях, дивись, не застрявай.
    Іди лише до істини, по серцю вибирай. Лунь Юй

    Що значить знання? - Що знаєш, то цінуй.
    І множ справами розуміння дороги.
    А що не знаєш, на показ не виставляй.
    Скажи: - Не знаю, і себе не докоряй. Лунь Юй

    Більше слухай, обережніше говори,
    А сумнівне краще виключай.
    Станеш рідше помилятися. Пильнуй,
    І каяття розтануть попереду. Лунь Юй

    Якщо в слові станеш рідше помилятися,
    То у в справі зможеш мудрим виявитися. Лунь Юй

    Не змагається ні в чому чоловік благородний.
    І лише стрільба з лука спорт боговгодний
    При цьому він чемний і п'є келих вина
    З своїм суперником. Ось доблесть для розуму. Ба І

    Про музику Учитель так сказав:
    - О, музико! Почути - це мало.
    Злитися з нею потрібно для початку,
    І слідувати за нею в тронний зал. Ба І

    Прекрасно місце, де панує любов.
    До нього прагне мудрий знову і знову. чи Жень

    Багатство і популярність шанують
    За благо. Злидні ж уникають.
    Але люблячий цей світ ні те, ні те
    Не стане заперечувати, якщо все дано.
    З любов'ю він і в радості, і в горі,
    І зі світом не буває він в розбраті. чи Жень

    Добро і зло для люблячого - дим.
    У любові будь-яке зло перетвориться,
    І з ким йому ще тоді битися,
    Коли світло народжує світло вогнем будь-яким ... Лі Жень


    Один тільки рядок з Дао-де-Цзина
    Ми можемо описувати сотнями фраз,
    Але сенс вислизає від нас щоразу,
    Як тільки досягнута суть, серцевина ...


    Тоді всі слова відлітають листочком,
    Підхопленим вітром пориву душі.
    Всі почуття - лавиною стихають в тиші
    Невідомої далі і сплять під мосточком ... Лао-Цзи ...

    Переклала на українську мову 17.05.18 6.00

    Да́о, Та́о (кит., буквально — шлях) — поняття давньокитайської філософії, яке означало: в теорії пізнання — «шлях» природи, її закономірність; в етиці — сенс життєвого шляху людини, етичну норму.




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  22. Мудрість з США
    Погляд на мудрість.
    Щоб дізнатися більше про іншу країну, важливо вивчити не тільки її мову, але також і її культуру. Приказки та прислів'я є відмінним способом збору інформації про культурні цінності та культурних нормах в будь-якій країні. Прислів'я показують нам яскраві зразки і загальні теми, які важливі для багатьох людей цієї країни.
    Сполучені Штати Америки - одна з найбільших (площа США більше 9,8 мільйона квадратних кілометрів) і найбільш густонаселених (населення понад 324 мільйонів чоловік) країн в світі. США відомі своєю різноманітністю людей з різних країн з усіх континентів. Це створило як єдину культуру, так і численні культурні відмінності по всій країні.

    Мудрість з США - американські прислів'я та приказки

    *Бідність - це петля, яка душить смиренність і породжує неповагу до Бога і людини
    • Благими намірами вимощена дорога в пекло
    • Благодійність починається вдома
    • Бог створив людей, а Кольт зробив їх рівними
    • У гірших з нас так багато хорошого, і так багато поганого в кращих з нас, що це повинно бути нагадуванням, а не критикою для всіх нас
    *Усе найкраще в житті безкоштовно
    • Ви повинні поцілувати багато жаб, перш ніж знайти гарного принца
    • Ви ніколи не знаєте, що досить, поки ви не дізнаєтеся, що вже більш ніж достатньо
    • Гроші на деревах не ростуть
    • Друг пізнається в біді
    • Якщо не зламалося - не чини
    • Займайтеся коханням, а не війною
    *Кладовища заповнені людьми, які думали, що світ не може обійтися без них
    *Коли ковбой занадто старий, щоб показувати поганий приклад, він дає добру пораду
    • Коли ти народився, ти плакав, а світ радів. Проживи життя так, щоб коли ти помреш, світ буде плакати, а ти радіти
    • Коней на переправі не міняють
    • Краса - в очах дивиться
    • Гавкаючі собаки рідко кусають
    • Легше придушити перше бажання, ніж задовольнити всі наступні
    *На перестрілці ніж не дістають
    • Надія - хороший сніданок, але поганий вечерю
    • Надейся на краще, але готуйся до гіршого
    • Чи не відкушуй більше того, що ти в змозі проковтнути
    • Чи не вважайте курчат до того, як вони вилупилися
    • Трошки пізно - це занадто пізно
    • Ніщо так не ранить, як правда
    • Орел ніколи не втрачав так багато часу, до того як він вирішив вивчити ворону
    *Погані новини швидко поширюються
    • По зовнішності нікого не судіть. Чим красивіше змій, тим смертельніша його укус
    • Перш ніж зайняти у одного гроші, подумай, що тобі потрібніше: друг чи гроші
    • Промах є промах
    • розорившася людина може перерахувати своїх друзів на мізинці однієї руки
    *Ощадливість - багата потворна стара покоївка, яка доглядає за недієздатністю
    • Рибак рибака бачить здалеку
    • Той, хто думає, що може жити без інших, помиляється, але той, хто думає, що інші не можуть жити без нього, помиляється ще більше
    • Тюрми побудовані на каменях Закону, Публічних будинків і викладені цеглою Релігії
    • Покращення прокладає прямий шлях, а криві шляхи без поліпшення - це шляху геніїв
    • Хочете зробити щось добре - зробіть це самі

    Переклала на українську мову 16.05.18 12.55



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  23. Мудрість з Канади
    Погляд на мудрість.
    Канада - це друга за величиною держава в світі, і з населенням понад 34 мільйонів чоловік. У Канаді офіційними є дві мови: англійська і французька. Її сміливо можна назвати багатокультурної країною, і вона дуже різноманітна країна з етнічної точки зору. Хоча багато елементів канадської культури дуже близькі до культури США, Канада, не дивлячись на це, має свою власну унікальну культурою.
    Мудрість з Канади - канадські прислів'я і приказки
    • Завдяки помилкам інших, мудрі люди виправляють свої власні
    • Час і прилив нікого не чекають
    • Все, що блищить - не золото
    • Дії значать більше, ніж слова
    • Диявол підкладе подушку там, де впаде п'яний
    • Живи і учись
    • Заговорите про сонце і ви побачите його промені
    • Кожен кухар хвалить свій бульйон
    • Канада є країною з двома офіційними мовами і жодної офіційної культурою
    • Кішка пішла - у мишей гра
    • Легше сказати, ніж зробити
    • Не кричіть «вечеря», поки ніж не застромлений в батон
    • Не перераховуйте курок, поки вони не вилупилися
    • Не судіть книгу по обкладинці
    Один раз укушений двічі демонструє обережність
    • Одні переслідують щастя, інші створюють його
    • Відповідальність, що належить усім, не належить нікому
    • Подивися, перш ніж стрибати
    • Пройди милю в черевиках, щоб знати, де вони натирають
    • Просто зроби це, а прощення попросиш пізніше
    • Рання пташка зловить хробака
    • Занадто багато кухарів зіпсують бульйон
    • Сміятися всю дорогу до банку
    • Збережене пенні - зароблене пенні
    • Терпіння - це дерево, з гіркими корінням і солодкими плодами
    • Ти не впізнаєш справжню цінність води, поки не наступить засуха.

    Переклала на українську мову 16.05.18 12.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  24. Вірте в себе
    Погляд на мудрість.
    Вислови,погляди про те, як менше турбуватися про думку інших людей
    Будучи дітьми, ми повинні слухатися наших батьків, які про нас дбають. Незабаром наші різні родичі, друзі, наставники і навіть люди, яких ми ледве знаємо, говорять нам, як прожити наше життя. Але якщо ви хочете прожити своє життя, а не чуже, вам потрібно прислухатися до себе, а не до думки оточення.

    «Вірте в себе, і настане день, коли інші не матимуть іншого вибору, крім як вірити разом з вами». - Синтія Керсі
    «Очі інших - наші в'язниці; їх думки - наша клітина »- Вірджинія Вульф
    «Ви не несете відповідальність за те, щоб жити відповідно до думок інших. Я не несу відповідальність за те, яким я повинен бути, на думку інших. Це їх помилка, а не мій недолік ». - Ричард Фейнман
    «Піклуючись про те, що думають інші люди, ви завжди будете в їхньому полоні». - Лао-Цзи
    «Ніколи не гасіть свій блиск для кого-то другого». - Тайра Бенк
    «Якщо бути егоїстом означає, що я вірю в те, що я роблю, в своє мистецтво або музику, то в цьому відношенні ви можете стверджувати, що я вірю в себе». - Джон Леннон
    «Мене не стільки хвилює те, хто я для інших, скільки те, хто я для себе». - Мішель де Монтень
    «Будьте тими, хто ви є, і говоріть те, що відчуваєте, тому що ті, хто проти, не мають значення, а ті, хто має значення, не заперечуватимуть». - Доктор Сьюз
    «Сумніви вбивають більше бажань, ніж невдача, яка може і не настати». - Сьюзі Кассем
    «Більшість людей - інші. Їхні думки - чужі думки, їх життя - мімікрія, їх пристрасті - цитата ». - Оскар Уайльд
    «Ваш час обмежений, тому не витрачайте його на проживання його чужим життям». - Стів Джобс
    «Великі духи завжди зустрічають шалений опір з боку посередніх умів. Посередній розум не здатний зрозуміти людину, яка відмовляється схилитися сліпим звичайним забобонам, а вибирає замість цього вільне вираження своєї думки, мужньо і чесно ». - Альберт Ейнштейн
    «Деякі люди кажуть, що ви йдете по неправильному шляху, коли це просто ваш власний шлях». - Анджеліна Джолі
    «Мене не хвилює, що ви думаєте про мене. Я не думаю про вас взагалі ». - Коко Шанель
    «Не турбуйтеся про те, хто вас не любить, хто має більше, або хто що робить». - Ерма Бомбек
    «Коли справа доходить до цього, я дозволяю їм думати те, що вони хочуть. Якщо вони досить уважні, щоб морочитися про те, що я роблю, то я вже краще, ніж вони ». - Мерилін Монро
    «Не витрачайте енергію, намагаючись когось повчати або змінити думку. Робіть свою справу, і не хвилюйтеся, якщо комусь це не подобається ». - Тіна Фей
    «Я хочу бути серед людей, які роблять щось. Я не хочу бути серед тих, хто засуджує інших або обговорює їх вчинки. Я хочу бути з тими, хто мріє, підтримує і надихає ». - Емі Барнс
    «Ви, напевно, не стали б турбуватися про те, що люди думають про вас, якби знали, як рідко вони це роблять». - Олін Міллер
    «Люди, які неодноразово нападають на вашу впевненість і почуття
    власної гідності, не інформовані про ваш потенціал». - Уейн Джерард Тротман
    «Так багато людей на шляху, по якому ви рухаєтеся, скаже вам, що у вас нічого не вийде. Але все, що потрібно, - це уява. Ти мрієш. Чи плануєш. І досягаєш ». - Майкл Фелпс
    «Більшість людей просто хочуть побачити, як ти впадеш, а це ще одна причина, щоб стояти в повний зріст». - Емма Мішель
    «Існує тільки один спосіб уникнути критики: нічого не робити, нічого не говорити, і бути ніким». - Аристотель
    «Коли я ріс, я завжди хотів бути кимось. Тепер я розумію, що я повинен був бути більш конкретним ». - Лілі Томлін
    «Одного разу, в ретроспективі, роки боротьби здадуться вас найкращими». - Зигмунд Фрейд
    Переклала на українську мову 15.05.18 7.00



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  25. Сократ, древньогрецький філософ
    Погляд на мудрість.
    Сократ, древньогрецький філософ і загадковий геній, народився в далекому 470 р до н.е. в Афінах. Хоча його батьки були звичайними афинянами: батько був каменярем і скульптором, а мати була акушеркою (повитухою), вони дали синові базову освіту. Перш ніж присвятити своє життя філософії, Сократ протягом багатьох років працював муляром, також як і його батько. Був двічі одружений і мав трьох синів, яким приділяв дуже мало уваги. Кілька разів брав участь у військових походах, захищаючи своє рідне місто.
    Сократа вважають першим публічним грецьким філософом, який проводив свої філософські заняття не в школах, а на вулицях міста, і для самих різних людей: торговців, солдат, ремісників, аристократів, а також для бідних і бездомних.
    Сократ першим серед своїх сучасників акцентує філософське увагу не на розгляді навколишнього світу, а на розгляді самої людини. Сократ розглядав людину, перш за все як моральну істоту, а головним предметом своїх бесід вважав етичні питання про те, як треба жити. Сократ вважав, що основним завданням філософії є пізнання людиною самого себе, своєї душі, вчинків, а тільки потім вже перехід до пізнання світу.
    Серед найбільш відомих його учнів значаться Антисфен, Аристипп, Ксенофонт і Платон.
    Критичне мислення Сократа, його погляд на життя і оточення, зробили його чудовим джерелом натхнення для багатьох, а також нагородили недоброзичливцями, які в остаточному підсумку й призвели його до суду і страти.
    У 399 році до нашої ери відбувся судовий процес, на якому 70-ти річний Сократ був визнаний винним в тому, що він «відмовляється визнавати богів, визнаних державою», і «розбещує молодь». Йому було запропоновано сплатити штраф або бути вигнаним з міста, але він відмовився, посилаючись на те, що таким чином він би визнав за собою провину. Тому суд постановив привести смертну кару в дію: Сократу дали випити чашу з отрутою.
    Цитати Сократа, наповнених вічною мудрістю
    • Будьте тим, ким хочете бути
    • Єдина справжня мудрість знаходиться в знанні того, що ви нічого не знаєте
    • Єдине хороше - це знання, а єдине зло - невігластво
    • Заговори, щоб я тебе побачив
    • Знання не є розум
    • Знати - це усвідомлювати, що ви нічого не знаєте. У цьому є сенс істинного знання
    • Іноді ви зводите стіни не для стримування людей, але для того, щоб побачити, хто наважиться їх зруйнувати
    • Як багато є на світі речей, які мені не потрібні
    • Яка людина, будучи рабом задоволень, не зіпсує свого тіла і душі
    • Хто хоче - шукає можливості, хто не хоче - шукає причини
    • Будь-якими засобами одружіться: якщо у вас буде хороша дружина, ви станете щасливим; якщо погана - станете філософом
    • Мудрість починається з подиву
    • Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти
    • Навчання - це розпалювання полум'я, а не наповнення судини
    • Пізнай самого себе
    • Краще знання багатства, бо одне минуще, а інше вічно
    • Силою можна нажити ворога, але не одного
    • Сильні уми обговорюють ідеї, посередні уми обговорюють події, слабкі уми обговорюють людей
    • Те, що ми знаємо, - обмежено, а що не знаємо, - безмежно
    • Той, хто не задоволений тим, що має, не буде задовольнятися і тим, що хотів би мати
    • У справжньої дружби немає ніякої різниці між давати і брати
    • Задоволеність - це природне багатство, надмірність - це штучна бідність
    • Щоб знайти себе, пізнавайте себе
    • Я не афінянин, і не грек, я громадянин світу
    • Я знаю тільки те, що нічого не знаю
    Переклала на українську мову 15.05.18 6.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  26. Дуже гарно сказав
    Дуже гарно сказав Карен Бліксен, що чоловік і жінка – дві скриньки,в яких зберігаються ключі один до одного. Якщо ключики ці в надійних, добрих є руках, і вміло досконало ними вміти нам користуватись, то в кожнім домі, такі «скриньки» дадуть можливість для щасливого, сімейного життя...
    13.05.18 11.05


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  27. На календарі – День матері
    На календарі – День матері сьогодні, а як же завтра,мати вже не та...Можливо і потрібна ця присвята, проте, не знаю, сумно на душі...А думаю,що тому,що учора,я прочитала однієї матері вірш, яка рідненького синочка схоронита навесні...Не можу й зараз, я втриматись від сліз...Пока є війни, і стріляють – свята, присвяти –« падають в ціні»...За дії кожного із нас, якщо живі батьки, то є і їх провина – допущені помилки в вихованні, чи не так...Старше покоління те із нас, повинні пам’ятати, що перш ніж інших нам судити, чи ганьбити, уважніше до себе прислухайся, поглянь...І кожен з нас - чиясь дитина, от як до своєї – слід ставитись і до других...Можливо, ставлення таке і зрушить камінь байдужості, непорозуміння...Зробити кожному крок миру – вибачити всіх... Другого виходу нема – ворожнеча тяне всіх назад...
    Достойний приклад для життя, повага – ось про що потрібно думати кожному із нас!!!
    13.05.18 11.00



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  28. Мудрість з Індії - індійські прислів'я і приказки
    Погляд на мудрість.
    Мудрість з Індії - індійські прислів'я і приказки
    • Дурень і невіглас мають п'ять схожих прикмет: сердяться без причини, кажуть без потреби, змінюються невідомо для чого, втручаються в те, що зовсім їх не стосується, і не вміють розрізнити, хто бажає їм добра, а хто - зла
    • Давати поради дурню - тільки дратувати його
    • Навіть той, хто далеко, стоїть поруч, якщо він в твоєму серці; навіть той, хто стоїть поруч, далекий, якщо твої думки далекі від нього
    • Дерево впізнають по плодам
    *Думай при кожному пробудженні: «Яке добро зробити мені сьогодні? Адже зайде сонце і понесе з собою частину мого життя »
    • Знання - це добро, якому не страшна крадіжка, ні злодію, ні царю його не забрать.
    • Кожен пишається своєю шкурою
    • Мовчання - половина згоди
    • На своїй вулиці і собака - тигр
    • Не берись за жодні справи - ось перша ознака мудрості. Взявшись ж за справу, доводь її до кінця - ось друга ознака мудрості
    • Не будь солодкий - інакше тебе з'їдять. Не будь гіркий - інакше тебе виплюнуть
    • Не звертай уваги на погляд звисока, важку чалму і людську славу
    • Не хвалися, зібравшись йти, а хвалися на зворотному шляху
    • Немає нічого благородного в почутті зверхності над іншими, справжнє благородство укладено в перевазі над самим собою
    • Перемогти самого себе - це кращий засіб для того, щоб не бути переможеним
    • Пішла ворона лебединою ходою і забула, хто вона є
    • Ковтнуть слона, але не наважитися проковтнути хвіст
    • Свій розум і чуже багатство завжди сильно перебільшують
    • Сказане слово стає чужим
    • Щасливому все щасливими здаються
    • Травинки, сплетені в канат, можуть слона зв'язати
    • Розумному - уклін, дурному - ляпас
    • Щоб пробачити ворога, треба спочатку поранити його
    • Щоб керувати собою, використовуй свою голову. Щоб керувати іншими, використовуй своє серце
    Переклала на україньку мову.
    12.05.18 6.30


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  29. Прислів'я та приказки Японії
    Погляд на мудрість.
    Мудрість з Японії - прислів'я та приказки
    Японська культура є однією з найбагатших на планеті. З причини довгої ізольованості Японії від решти світу, через свої географічні і політичні особливості, її культура і по цей день залишається загадковою і незбагненною.
    Прагнення знаходити красу в кожній речі і схилятися перед цією красою - ось одне з відмінних рис японського національного характеру. Гармонія з природою, витончена простота, природність, стриманість, витончений смак - сьогодні, як і багато століть назад, є основними особливостями філософії японців.
    Багатовікова мудрість і досвід поколінь японського народу укладені в великій кількості прислів'їв і приказок.
    • Без шліфування і алмаз НЕ блищить
    • Блосі голову сокира не рубають
    • Більше одного життя не проживеш
    • Буває, що лист тоне, а камінь пливе
    • Була б віра, а боги знайдуться
    • Швидко - це повільно, але без перерв
    • У подружню сварку не втручаються
    • У будинок, де сміються, приходить щастя
    • Веселощі, які дійшли до крайності, народжують скорботу
    • Все вчинене тобою до тебе ж повернеться
    • Де панує дурість, там розум змушений ховатися
    • Гнів твій - ворог твій
    • Навіть якщо меч знадобиться один раз в житті, носити його потрібно завжди
    • Якщо відправився в дорогу за власним бажанням, то і тисяча міль здаються одною
    • Якщо проблему можна вирішити, то не варто про неї турбуватися, якщо розв'язати цю проблему не можна, то турбуватися про неї марно
    • Спека пройшла - забута і тінь
    • Знаючий мовчить, незнаючий бренчить
    • І у чорта роги ламаються
    • І отрута буває ліками
    • Коли говорять про майбутнє, чорти сміються
    Коли є любов, виразки від віспи так само красиві, як ямочки на щоках
    • Коли зарослі лякають, з них виповзають змії
    • Коли малюєш гілку, потрібно чути дихання вітру
    • Хто п'є, той не знає про шкоду вина; хто не п'є, той не знає про його користь
    • Хто сильно бажає піднятися наверх, той придумує сходи
    • Човном нехай править човняр
    • Краще бути ворогом хорошої людини, ніж другом поганної
    • Море тому велике, що і дрібними річками не нехтує
    • Чоловік з дружиною повинні бути подібні руці і очам: коли руці боляче - очі плачуть, а коли очі плачуть - руки витирають сльози
    • На кожен рот двері не навісиш
    • На чужий рот не навісиш воріт
    • Не роби того, що треба приховувати
    • Не затримуй того,хто йде, не проганяй того, хто прийшов
    • Від великого розуму недалеко і до дурості
    • Від сліпої відданості недалеко до невірності
    • Перемога дістається тому, хто витерпить на півгодини більше, ніж його противник
    • Подумавши - вирішуй, а зважившись - Не думай
    • Зроби все, що зможеш, а в іншому покладись на долю
    • Сім разів перевірь, перш ніж засумніватися в людині
    • Сумніви породжують істину
    • Запитати - соромно на хвилину, а не знати - соромно все життя
    • Палиця потрібна до того, як впав
    • У інших все здається краще
    • Уступай дорогу дурням і божевільним
    Вчені міркують про книги, м'ясники - про свиней
    • Фальшивий друг небезпечніше відкритого ворога
    • Холодний чай і холодний рис терпимі, але холодний погляд і холодне слово - нестерпні
    • Чим красивіше троянда, тим довше у неї шипи
    • Надмірна чесність межує з дурістю
    • Чужі і погладять болючіше, ніж батьки вдарять.
    Переклала на українську мову.
    11.05.18 4.10






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  30. Омар Хайям –видатний персидський поет
    Погляд на мудрість.
    Омар Хайям –видатний персидський поет, математик, астроном, філософ. Омар Хайям відомий у всьому світі своїми чотиривіршами «рубаї». В алгебрі він побудував класифікацію кубічних рівнянь і дав їх вирішення за допомогою конічних перетинів. В Ірані Омар Хайям відомий також створенням більш точного в порівнянні з європейським календаря, який офіційно використовується з XI століття.
    Цитата: 1 - 16
    • Я в цей світ прийшов, - багатшими став він?
    Піду, - великої чи потерпить він шкоди?
    О, якщо б хто-небудь мені пояснив, навіщо я,
    З пороху викликаний, знову стати їм приречений? Омар Хайям


    • Що там, за старою фіранкою темряви? -
    У ворожіннях заплуталися уми.
    Коли ж з тріском впаде фіранка,
    Побачимо все, як помилялися ми. Омар Хайям

    • Мрії - прах! Їм місця в світі немає.
    А якщо б навіть збулася юна маячня?
    Якщо б випав сніг в пустелі спекотній?
    Годину-дві променів - і снігу вже нема! Омар Хайям

    • Скажи, чи знаєш, яка жалюгідна людина?
    Як життя гіркого його миттєвий біг?
    З глини лиха він виліплений і тільки
    Встигне в світ вступити, - пора піти навік. Омар Хайям

    • Пий з гідним, який тебе не дурніше,
    Або пий з луноликою улюбленою своєю.
    Нікому не розповідай, скільки ти випив.
    Пий з розумом. Пий з розбором. Помірно пий.Омар Хайям

    • Жебрак вважає себе шахом, напившись вина,
    Львом лисиця стає, якщо п'яна.
    Захмеліла старість безтурботна, як юність,
    Сп'яніла юність, як старість, розумна.Омар Хайям

    • Немає ні раю, ні пекла, о серце моє!
    Ні з мороку повернення, о серце моє!
    І не треба сподіватися, о серце моє!
    І боятися не треба, о серце моє! Омар Хайям

    • Цей світ - ці гори, долини, моря -
    Як чарівний ліхтар. Немов лампа - зоря.
    Життя твоє - на склі нанесений малюнок,
    Нерухомо застиглий всередині ліхтаря. Омар Хайям

    • Хто урод, хто красень - не відає пристрасть,
    В пекло згоден безумець закоханий потрапити.
    Байдуже закоханим, у що одягатися,
    Що на землю стелити, що під голову класти. Омар Хайям

    • П'ю не заради забороненої любові до пиття,
    І не заради веселощів душевних п'ю,
    П'ю вино тому, що хочу забутися,
    Світ забути і нещасну долю свою. Омар Хайям

    • Виночерпій, знову моя чаша порожня!
    Чистої вологи висохлі жадають уста,
    Бо нічого іншого у нас не залишилося,
    У кого б совість була б чиста. Омар Хайям

    • Від безбожництва до Бога - мить одна!
    Від нуля до результату - мить одна.
    Бережи дорогоцінну цю мить:
    Життя - ні мало, ні багато - мить одна!Омар Хайям

    • Шейх блудницю соромив: * Ти, беспутниця, п'єш,
    Всім бажаючим тіло своє продаєш! *
    * Я, - сказала блудниця, - і справді така,
    Той чи ти, за кого мені себе видаєш? * Омар Хайям

    • У житті тверезим я не був, і до Бога на суд
    В судний день мене п'яного принесуть!
    До зорі я цілую заздоровну чашу,
    Обіймаю за шию люб'язний посуд. Омар Хайям

    • Хто живучи на землі, не грішив? Відповідай!
    Ну, а хто не грішив - хіба жив? Відповідай!
    Чим Ти краще за мене, якщо мені на кару
    Ти відповідне зло вчинив? Відповідай! Омар Хайям

    Переклала н українську мову.
    11.05.18 3.20






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -