Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Редакція Майстерень (1963)

Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі


допишу тут. про своє баченя на поняття що означає ображати чи ні "людину як Боже творіння"

з точки зору християнствка. яке я сповідую, людина є Божим Творінням. Створена на Божу подобу. про це сказанго в Біблії. ніхто не заперечить. але всі знають, що Біблія має Старий Завіт і Новий завіт. І про те, що не лише християни слідують Біблії. Частині Біблії , а саме старому завіту, який називають Торою, слідують іудеї. Біблії слідують протестанти різних течій, а таклє секти, що називають себе християнами. наприклад Свідки Єгови. але різниця між християнами і сктами, а також іншими релігіями в тому, що вони користуються Бібліє не повною, і не логічно прдовженою, а вибірково цензорованою, з вилученням багатьох текстів, внаслідок чого трактування стає геть іншим. я вже мовчу про т е, що трактувати Біблю мають право люди високодуховні, які здобули спеціальну богословську освіту і знають тонкощі власне тих місць, на яких спекулюють секти.
кажу секти, бо релігії релігіями, а секти власне і створені для підриву релігій. звісно, ви скажете, що і релігії теж невідомо чи не штучно створені. але, якщо тут на ПМ все-таки признають Бога, значить вже добре, значить відпадає хоч один розкольницьки1 фактор)
Отже, християни трактують людину як створену на образ і подобу Божу. але вони вкладають в ці терміни зміст оболонки, тобто зовнішньої тотожності - голова, руки-ноги іт.д. Та навіть зображають Бога у вигляді старшого сивого чоловіка.
за християнською догмою ( а в основі релігії лежать догми, тобто віра, яку не можна засвідчити земним досвідом), перші люди були безгіршними, тобто душа у них була читса і суттю вони наближалася до Бога. коли згрішили і були вигнані на землю, то Богом булдлоа сказано, що діти будуть народжуватися в муках від гріхі. так і повелося. а щоб очистити лююдину від первородного гріха, то дітей хрестять. але людська природа слабка ( тим і відрізняється від божественної), тому люди піддаються спокусам і порушують Божі заповіді. це в християнстві назиається гріх. в інших карма і ще якось там, не пам'ятаю.
говорячи про земну людину, власне маю на увазі так. як її визнають християни, бо мій світогляд формує ї християнське віровчення.
та ост, говорячи в коментарях, чи у віршаХ. я , тай більшість людей, мають на увазі ось це й зміст. не творіння людини як вищий задум, а як реальну земну істоту, предки якої були вигана з Раю.
Тому ні я, ні мені подібні, а таких превалююча більшість тут ніяким чином не хочуть образити Бога через образу його творіння.
А ще, за християнським вченням гріх означає -погано, а святість( безгрішшя) добре. Крім того християнство визнає існування сатани, що провадить людину до гріха.на гріх людина підається внаслідок своїх численних вад і слабкостей. тому християни закликають боротися з ними, цими вадами, але визнають слабкість людини тому існує Святе Причастя, для очищення від скоєниї гріхів
ось цим і керуються люди, коли пишуть тут вірші про людей, про людство вцілому ( бо християнство не розділяє цих речей, позаяк нема на землі безгрішних).
Тому автор статі повинен прийняти до уваги, що це не образа його власного світогляду, а просто різниця між світоглядами.Оскільки в Конституції Украни є стаття про недопустимість будь-якої , в т. ч і релігійної дискримінації, то вважаю слушним не загострювати адміністрацією цього питання, а дати всім гуманним світоглядам ( а християнство таким і є, це є не сатанізм) мати місце не лише в житті, але й у творчості авторів.
це буде і законно, і морально.
дякую за увагу.



Гарна пропозиція щодо інших тонких субстанцій.
Щодо ж до ідей, то, можливо, тому вони надважливі, що з ідеї виникає образ. Ідеї - спільне підґрунтя, спільна основа і для образу (реального предмета, явища, тощо) і відповідних поетичних (словесних) означень. Та й стаття Нікітіна суто про те, як вібрують різні ідеї? Що спільного у навколишньому? Завжди ідеї. Тож саме вони і можуть нести, передавати, являти комплексну енергію точно використаного слова - у слові і в явищі, енергетично увиразнюючись і в своїх складових.

Хоча, якщо є інші тонкі субстанції, то, звісно, потрібно і їх розглянути.
Починаючи від "банального" декламування. Але тут, як на мене, на передній план виходить самозвучання автора і можна дуже по-різному подати енергетику.
Але, як надбудова на ідеї, реально існує і може енергетично оцінюватися і кольористика вірша, і всі інші смаково-запашні фактори, темпорозмір-музикальність, але це вже будуть, нмсд, гармонійні складові, котрі самі по собі ще не являють цільності, завершеності.

ще раз перечитала Нікітіна. не всі його думки слушні. досвід підтверджує, що твердження про світлу позитивну енергетику: "У таких і хороше здоров'я, і прекрасні стосунки з людьми, необхідне матеріальне забезпечення, розкриваються творчі здібності." неправильне. творчі здібності відкриваються незалежно від того, чи в людини добре здоров'я чи ні, чи прекрасні стосунки чи ні, чи добре стоїть матеріально, чи ні. в історія якраз говорить навпаки. яскраві таланим і генії зазвичай мають зсуви в психіці . вони неврівноважені, а тому про які ідеальні стосунки з оточенням можна говорити? і не чула, аби більшість геніїв були заможними. найталановитіші художники і письменники якраз виживали, або й умирали в злиднях. а впродовж життя хворіли. звісно, є і винятки. але здебільшого, талановиті у вказаних Нікітіним аспектах нічим не кращі за пересічних низько і середньоенергетичних людей.
візьмемо хоча б коасиків. Шевченко, Франко, Леся Українка.

до слова, це ще раз підкреслює, що поезію не можна енергетично прив'язувати до енергетики людського організму. бо природнє і творче - різні речі. і енергетика має різне походження.
та із сучасних -

1   ...   128   129   130   131   132   133   134   135   136   ...   169