Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Леся Низова (1967)




Огляди

  1. Луганські учні вшанували пам"ять поета Івана Даниловича НИЗОВОГО
    ...У середу, двадцятого лютого, напередодні Міжнародного дня захисту мови в актовій залі Луганського Палацу позашкільної роботи відбувся вечір пам'яті справжнього борця за українське слово – відомого поета, публіциста, журналіста, громадського діяча Івана Даниловича Низового. Вихованці гуртків плекання української мови (ГПУМ), що під час занять – як у межах своїх рідних загальноосвітніх закладів, так і в ході проведення відкритих занять у вищезгаданій освітній установі – спілкуються виключно державною мовою, того дня розповідали про життєвий шлях Івана Низового, декламували його поезії та переклади, почули спогади про цю творчу людину від його товаришів, науковців, спілкувалися з донькою поета Лесею Іванівною.
    Представники двох шкіл підготували вступну частину цієї відкритої зустрічі в Луганському міському об'єднанні шкільних ГПУМ, яке діє в обласному центрі з осені 2002 року. Протягом усього періоду існування цього народознавчо-просвітницького об'єднання його безпосередньою діяльністю опікуються працівники найстарішого навчально-виховного позашкільного закладу регіону – Палацу позашкільної роботи, творчості дітей та учнівської молоді м. Луганська, який разом із представниками 25 шкіл успішно реалізує унікальний (узагалі немає аналогів на теренах України) міський творчий освітній проект «ГПУМ як інноваційна форма роботи щодо утвердження державності української мови».
    Першими на вечорі пам’яті поета Івана Низового виступили вихованці гуртка «Козацька слава» Луганського навчально-виховного комплексу – спеціалізована школа І ступеня – гімназія № 60, керівник – Шевченко Тетяна Федорівна. Учні дев'ятих класів Кривошея Ксенія, Багдасарян Аліна, Корєнєва Анна, Табачна Аліна, Мірошниченко Єлизавета та Баранова Олена розповіли про життєвий і творчий шлях Івана Даниловича, який народився на Сумщині, але більшу частину свого життя провів саме в Луганську... Учасники гуртка «Оберіг» Луганської загальноосвітньої школи № 2, керівник – Кочегарова Валентина Михайлівна, теж дев'ятикласниці Паренко Аліна та Гребеннікова Тетяна прочитали поетичні переклади Івана Низового з болгарської мови...
    Донька поета Леся Іванівна Низова, начальник редакційно-видавничого відділу Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка, підполковник міліції, докладно розповіла про світогляд Івана Даниловича, його бачення майбутнього України та дружні стосунки з діячами культури Сватівщини. Від щирого серця вона подарувала учасникам зустрічі книги свого славетного батька та справжню колекцію його творів бібліотеці Луганського Палацу позашкільної роботи. Власним поточним завданням і найкращим шляхом вшанувати пам'ять батька Леся Іванівна вважає видання п'ятитомного зібрання його вибраних творів...
    ...З особливою увагою учасники вечора прослухали цікавий виступ вихованців народного Театру читця «Яса» Коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв, керівник – Ганна Костянтинівна Охмуш, та окрему літературну композицію за творами Івана Даниловича, яку спеціально до відкритого заходу підготувала талановита студентка Комісарова Діана...

    ...Відкриті заходи в Луганському міському об'єднанні шкільних ГПУМ проходять на базі Палацу позашкільної роботи щомісяця: для учнів 8–11 класів – зустрічі в літературно-мистецькій вітальні «Першоцвіт», для учнів 5–7 класів – молодшої ланки міського народознавчо-просвітницького об'єднання: мовні КВК, літературно-музичні свята, інтелектуальні змагання, конкурси власних поезій та читців творів класиків української літератури...
    Приємно відзначити те, що в реалізації міського творчого освітнього проекту «ГПУМ як інноваційна форма роботи щодо утвердження державності української мови» беруть активну участь і представники громадськості, а саме Луганське обласне об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка на чолі з Семистягою Володимиром Федоровичем та Тимошевською Дорою Григорівною...
    Досить символічно, що останнього місяця минулого року на шпальтах відомчого республіканського журналу «Позашкілля» було опубліковано програму навчання гуртка плекання української мови, яку розробила ініціативна група вчителів української мови і літератури – практиків просвітницького руху ГПУМ із Луганська (під керівництвом методиста міського методичного центру Радченко Юлії Вікторівни)...
    ...Слід додати, що члени міського об’єднання шкільних ГПУМ уже три роки мають свій друкований часопис «Краю світанковий», який за рахунок позабюджетних надходжень готує до друку накладом у триста екземплярів щоквартально. На чотирьох сторінках формату А-3 діти та вчителі мають можливість публікувати свої перші поетичні твори, есе та методичні розробки цікавих шкільних заходів, детально інформувати про діяльність кожного гуртка міського об'єднання.
    У Луганському Палаці позашкільної роботи триває підготовка до випуску книги «Першоцвіт – 2. Збірка творчого доробку вихованців і наставників Луганського міського об’єднання шкільних ГПУМ», яка побачить світ наприкінці квітня, до XI з'їзду учасників цього громадського руху освітян обласного центру.


    Олександр ОЛИНСЬКИЙ,
    директор Луганського Палацу
    позашкільної роботи




    Коментарі (22)
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  2. Заукраїнена душа Слобожанщини
    Кілька років тому у літературно-просвітницьких колах Сватівщини відзначали піввікову річницю літстудії "Світанок", яку заснував у далеких п'ятдесятих роках минулого століття відомий на Слобожанщині письменник Микола Щепенко разом з пристрасними шанувальниками українського красного письменства лікарем Тимофієм Поляковим, культпрацівником Миколою Уманцем, вчителями Олександром Пархоменком й Олександром Гаренком. Ці потужні творчі постаті визначили зміст і напрямок розвитку літературного процесу в нашому краї на десятки років наперед. Підбиваючи підсумки зробленого, незмінний керівник літоб'єднання, член Національної спілки письменників України Микола Щепенко наголошував: "Сьогодні можемо впевнено сказати, що працювали: прагнули, вчилися, набували творчої майстерності, творили не даремно. "Світанок" висвітлив і вивів на широку дорогу літературного творення багатьох здібних – хороших і різних: поетів, прозаїків, драматургів, нарисовців, і кожного зі своєю мірою таланту, своїми уподобаннями та оригінальним голосом".
    Відомий український поет Іван Низовий, з-під пера якого вийшло понад сто книжок, якого знають і люблять не тільки на Луганщині, а й у найвіддаленіших куточках України, був не лише справжнім і надійним товаришем кожного з фундаторів "Світанку", а й брав безпосередню активну участь у творчому житті сватівчан. Іван Данилович давно і щиро любить наше місто Сватове, наш рідний край слобожанський. І не згасає ця любов, можливо, тому, що Сватівщина нагадує поетові білопільське село Марківку на Сумщині, де він народився і виріс. Нагадує не лише мальовничими краєвидами, а й милою його серцю українською слобідською говіркою.
    Прагнучи гідно відзначити ювілей літстудії "Світанок", Сватівське товариство шанувальників української мови "Джерело" імені Миколи Щепенка спільно з літературним товариством "Вибір" звернулися з проханням до Майстра поетичного слова, члена Національної спілки письменників України Івана Низового зібрати все написане за десятки років про Сватове та сватівчан і видати книжку. Поет охоче погодився.
    Незабаром побачила світ книга з хвилюючою душу кожного українця назвою "У Сватовім світає Україна", до якої увійшли твори, присвячені нашому чарівному куточку Слобожанщини, її прекрасним людям, зокрема, Миколі Назаровичу Щепенку, поету й культпрацівникові Миколі Уманцю, хліборобу Івану Дробицькому, вчителю й пісняру Сергію Зятєву, поету й композитору, педагогу вищої категорії Сватівської школи мистецтв імені В. Зінкевича Василю Леоненку, керівнику району, Господарю з великої літери Івану Забурдаєву, фермеру, бізнесмену і неперевершеному пасічнику, справжньому патріоту землі нижньодуванської Олександру Кошовому, поетесі Олені Балабі, лікарю й господарнику, філософу й поету Івану Русавському, мілуватському літератору Івану Павленку. Йдеться у збірнику й про історико-культурні та духовні зв'язки з білопільцями – земляками автора, які брали участь у Сватівськму фестивалі "Слобожанський Спас".


    Володимир Просін,
    голова Сватівського товариства
    шанувальників української мови
    "Джерело" імені М.Н. Щепенка






    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  3. "Глибінь, що зберігає традиції земні народу українського..."
    ІВАН РУСАВСЬКИЙ




    Саме ці слова зі «Сватівської глибинки» відомого українського поета, члена Національної спілки письменників України Івана Низового віддзеркалюють, на мою думку, і сутність його творчості, і сутність визначної події, якою є видання цієї збірки поезії і прози Івана Низового Сватівським товариством шанувальників української мови імені М.Н. Щепенка.
    Мабуть, від своїх пращурів – низових козаків Запорізької Січі, які в середині 17-го століття заселили дике поле сходу України і заснували Слобожанщину, Іван Данилович Низовий успадкував той самобутній національний світогляд, який, завдячуючи поетичному таланту та сумлінно набутій літературній майстерності, став щедрим джерелом хвилюючої патріотичної та ліричної української поезії.
    Сватівщина і сватівчани – особлива тема в творчості Івана Даниловича. В нас, сватівчанах, поет бачить людей, які знають, хто вони такі, звідки прийшли, і чиїх батьків вони діти. У Сватовому і Гончарівці, Преображенному і Петрівці, Містках і Мілуватці, Свистунівці й Хомівці Іван Низовий зустрічає близьких за світосприйняттям земляків-слобожан, чує живу предківську мову.
    Твори сучасних сватівських літераторів, митців поет сприймає як щедрий благодатний врожай, засіяний його близькими друзями-сватівчанами – засновниками літературної студії «Світанок» – світлої пам'яті Миколою Щепенком, Тимофієм Поляковим, Олександром Пархоменком, Миколою Уманцем, Олександром Гаренком.
    Глибоконаціональна культурна і духовна аура Сватівщини надихнула Івана Даниловича Низового на написання збірки віршів, присвячених Сватівщині і сватівчанам.
    Віршів, якими «серед руйновища держави» будується нова Держава, Українська.
    Низький уклін Вам, Іване Даниловичу!

    Ось один із віршів поета, написаний з любов"ю до Сватового:

    "Так хочеться в степи,
    На Сватівщину милу,
    Де чуюсь не чужим
    У кожному селі,
    Де черпаю завжди
    З криниць народних
    Силу
    І маю для душі
    Прибутки немалі!
    Дорого, підсихай,
    Стелися шовком, траво,
    Пробившись крізь асфальт
    І розколовши брук...
    Зустрінуся з людьми,
    Що роблять добрі справи
    Не гірш за докторів
    Усіх, що є, наук.

    Від просині проснись,
    І проясній, мій простір
    Сподіваний –
    Без тебе ж потерпа
    Мій підупалий дух,
    І жде Володя Просін
    Міського селюка – мене –
    В своїх степах."




    2006




    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  4. Загадка таланту - у правді
    ЮРІЙ КИСЕЛЬОВ, член Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка




    Український письменник Іван Низовий найбільше відомий як поет. Проте, високохудожнім поетичним словом далеко не обмежується його багатогранний талант – він виявив себе і як прозаїк, і як публіцист.
    Ще в ранній юності, пізнавши всі тягарі та прикрості сирітського безхліб’я, майбутній відомий поет став замислюватися над життям у всіх його проявах. І невдовзі ці роздуми стали виливатися в рядки філософських віршів, яких із роками в Івана Низового більшало.
    Однією з характерних рис як філософської, так і громадянської лірики знаного письменника є її виразна публіцистичність. Поет ніколи не створював віршів „для красного слівця”, натомість постійно писав на злобу дня, часто мимоволі римуючи свої думки про наболіле. Ще в зовсім молоді роки письменник став порушувати серйозні теми, й можливо, що цей досвід публіцистичної поезії став йому в пригоді при здобутті фаху журналіста у Львівському університеті. І в подальшому, працюючи вже в Луганську в редакції обласної молодіжної газети „Молодогвардієць”, він у своїх численних статтях висвітлював різні теми з усією гостротою свого правдолюбного слова.
    Творча зоря Івана Низового як талановитого й принципового публіциста особливо яскраво засяяла з початком процесів „перебудови” та „демократизації” в тодішньому ще радянському українському суспільстві, які чи не перш за все охопили Спілку письменників. Але ці вітри обнадійливих змін, що мали порушити „застійну” затхлість і збудити громадську думку, довго не досягали Луганщини… тоді ще Ворошиловградщини. Комуністична назва обласного центру немовби уособлювала собою ідейну зашкарублість обкомівських ортодоксів. Тому потрібна була іскра, яка б запалила земляків духом свободи й національного відродження. І мав знайтися „козак із міліона свинопасів”, який би наважився засвітити вогонь. І цим „козаком луганським” на початку 1988 року став Іван Низовий, який виступив у „Молодогвардійці” з полум’яною статтею „Бути – народом!”, в якій не лише представив „альтернативну”, як тоді прийнято було казати, точку зору на суспільні процеси, а й першим у нашому краї голосно заявив про національне пригноблення українців на сході та півдні УРСР, утиски української мови – невід’ємної ознаки народу, – яку радянські керівники послідовно витісняли з ужитку.
    Стаття „Бути – народом!” не викликала величезний резонанс із боку друзів Івана Низового – вона привернула пильну увагу ворогів, що занесли її автора до свого „чорного списку”. На нього посипалися нагінки, доноси, критичні відгуки з боку комуністичних можновладців – на той час такі писання ще були небезпечною зброєю в руках „номенклатури”. Але поет твердо стояв на позиціях національного, мовно-культурного й духовного відродження українського народу, й жодна сила вже не могла його звернути з обраного шляху. Не лише у прозі, а й у поезії того періоду, починаючи зі збірки „Пора косовиці”, виданій у Києві 1990 року, виразно простежуються мотиви публіцистичності, громадянськості, в ній дедалі чіткіше звучать заклики до боротьби за незалежність України, всебічний розвій її мови та правду про історію рідного народу.
    Із часом під впливом загальноукраїнських (і загальносоюзних) суспільних процесів луганська комуністична верхівка змушена була пригамувати свій антисамостійницький запал, і на початку 90-х років могутнє слово Івана Низового, пробившись через лещата радянської цензури, залунало на повен голос. Зокрема, програмного звучання набули тоді його поезії – „Прапрадіди”, „Один мій дід – Великород…”, „Відродись, Україно – не лишень хрестами…” та багато інших.
    Того ж часу письменник із головою поринув у „неформальне” громадське життя Луганщини, ставши одним з найактивніших членів Товариства української мови імені Тараса Шевченка (згодом – „Просвіта”), очолюваного тоді його товаришем і однодумцем Богданом Пастухом. Разом із Богданом Васильовичем та іншими соратниками – просвітянами й рухівцями – знаний поет постійно виступав на багатотисячних мітингах (таки ж були такі в Луганську! У подальшому подібне повторилося лише раз – у листопаді 2004-го), аґітуючи за самостійну Україну. Натхненне слово полум’яного патріота знаходило відгук у серцях і душах луганців і, зрештою, відіграло свою роль у підтримці ними Незалежності на доленосному референдумі 1 грудня 1991 року.
    Проте, вже невдовзі після здобуття Україною державності розпочалася дуже складна й суперечлива доба нашої новітньої історії. Початкове відчуття ейфорії змінилося баченням реальної ситуації, коли при владі скрізь залишилася комуністична партноменклатура, яка, промінявши „Капітал” Маркса на капітали в банках, спричинилася до повсюдного зубожіння українського народу. Похмурі картини життя при „дикому” капіталізмі початку 90-х знайшли відображення в багатьох поетичних за формою й публіцистичних за змістом творах Івана Низового.
    Саме на неоднозначні 90-ті роки припав відповідальний період у житті поета, якого було обрано головою Луганської організації Спілки письменників України. Очоливши обласний спілчанський осередок, він змушений був виконувати дуже непрості завдання – в умовах страшного безгрошів’я сприяти виданню книг, особливо молодих літераторів (авторові цих рядків відомо, як Іван Данилович підшуковував для них видавництва з найвигіднішими умовами друку); організувати прийом найбільш здібних із них до Спілки (за шість років керівництва нею Іваном Низовим було прийнято рекордну кількість поетів і прозаїків); продовжувати традицію творчих зустрічей авторів із трудовими, студентськими й учнівськими колективами, хоч за це письменникам не сплачували, як раніше, жодних гонорарів, та організовувати й проводити інші, не менш складні, але необхідні для літературного життя краю, заходи. Очолюючи луганський спілчанський осередок, Іван Низовий настільки виявив свій ще один справжній талант – організаторський, що всі роки після свого відходу від керівництва Спілкою залишався її неформальним лідером, оплотом української національної ідеї й незмінним повпредом „Просвіти” в письменницькому середовищі.
    Після виходу Івана Даниловича на пенсію дедалі частіше з-під його пера стали з’являтися прозові, зокрема публіцистичні, рядки. Для поета настав час осмислення пережитого й „самопізнання” (таку назву має одна з поетичних книг Івана Низового). Письменник багато писав на актуальні теми, жваво й пристрасно відгукуючись на виклики доби, тавруючи українофобські виступи та дії керівників відомої всім „ПРавильної” партії й водночас благословляючи на бій щирих патріотів України. Іван Данилович надзвичайно близько до серця сприймав усе те, що відбувається в державі, спостерігаючи, зокрема, за намаганнями Зіновія Гузара навести лад на Луганщині всупереч прийнятим псевдоелітою нашого краю „понятіям”. Тому він і писав про «„посполите рушення несамовитих наших… нетаківців і перетаківців на одного-єдиного… „западенця” Зіновія Гузара… Замість того, щоб дякувати за щире… бажання і намагання допомогти луганським недовибродженим комсомольцям і перебродженим більшовикам у справі державотворення, „національні патріотичні сили” гуртом накинулися на справді інтеліґентного, високоосвіченого й достеменно грамотного в царині української державної політики Зіновія Тадейовича з убивчими за своєю нісенітницею й абсурдністю звинуваченнями типу: „Ти не такий, як ми!”».
    Надзвичайно вагоме місце у прозі Івана Низового посідають мотиви, пов’язані з його рідними місцями на Сумщині. Можна зрозуміти, чому спогади про батьківщину в нього сповнені тугою та печаллю: немає вже хутора Комуна, де минало його дитинство – „що не крок, хати стоять порожні…”. „…Нема дороги В моє минуле, й зокрема В сирітський рай, такий убогий…, – так поет писав про рідне село Марківка, яке для нього довіку „…больова, пекуча точка в піднебессі…”. Сумно поетові й від його, що „Суми – не ті…”, і що „Повсюди – вичахле безлюддя, і багна – витоки Сули”. З надзвичайною гіркотою і щемом письменник неодноразово згадував історію загибелі своєї мами Насті, яку замолоду поклала в могилу кріпацько-колгоспна праця, через що він у півтора року й залишився круглим сиротою (батько Данило пропав безвісти на фронті). Повні журби і спогади митця про друзів дитинства, що вже відійшли в інші світи… Та – попри все – „Немає в світі кращого села, Ніж рідна моя вистраждана Марківка: Тонким стеблом тріпочеться Сула – На нім село гойдається, як маківка”. А ще – „…трава поглине Не кращих змін прикмети і сліди І під гудіння зморене бджолине Нахилиться калина до води”. Навіть у найсумніші хвилини поет десь у самісінькій глибині своєї творчої, неспокійної й ранимої душі зберігав надію на краще. Іван Данилович при кожній нагоді намагався відвідати рідну й дорогу його серцю Сумщину, – край, про який він писав: „Там, де я ніколи не плакав” і „Там, де я сміюся крізь сльози”. Останні літературні зустрічі Івана Низового із земляками на „білопільсько-верхосульській” землі, куди письменник приїхав разом з донькою Лесею, відбулися зовсім незадовго до його смерті…
    Окремого слова варта ще одна знакова сторінка життя і творчості Івана Низового – сватівська. Невеличке містечко майже в самому центрі Слобожанщини відіграло вельми значущу роль у творчій долі письменника, адже ще замолоду він здобув там вірних друзів – таких, як журналіст, а згодом – і громадський, державний і політичний діяч Володимир Просін, поети Іван Павленко та Микола Твердохліб, народні музики Сергій Зятєв і Василь Леоненко, а ще – справді унікальна людина, фронтовик у роки Другої світової війни, письменник і бджоляр Іван Дробицький. Десь від початку 2000-х років Іван Низовий став регулярно приїздити до Сватового, й у цьому місті він переживав найкращі миттєвості для творчості, там до нього найчастіше надходило натхнення. Сватівські – як і сумські – мандри Івана Даниловича останніх років стали можливими завдяки невтомним старанням і вагомій допомозі Володимира Володимировича Просіна – не лише старовинного знайомця, друга, однодумця, а й справжнього побратима за щирим українським козацьким духом.
    Висвітлення сватівської теми у творчості Івана Низового для автора цих рядків було б неповним, якщо не відзначити непересічної ролі міста над Красною річкою в житті його родини. Упродовж тринадцяти років Сватівщиною керував дід автора – Олександр Михайлович Кисельов, який залишив чималий слід у її історії, провівши в район телебачення та збудувавши перший у райцентрі житловий квартал із багатоповерховою забудовою. Автор щиро пишається своїм дідом, який йому, ще дитині та юнакові, багато розповідав про Сватове. Можна без перебільшення сказати, що спогади про це слобожанське місто завжди були культовими в нашій родині. Звідси – й небайдуже ставлення до Сватового автора, якому було надзвичайно втішно спостерігати за успішною діяльністю на чолі району справжнього патріота, щирого українця, вмілого господарника Володимира Просіна. Його державницькі справи й надихнули Івана Низового на цілу низку творів, присвячених слобожанському краю. І те, що Сватівщина наснажила поета на створення вершинних зразків його творчості, здається невипадковим. По-перше, знаходиться Сватове у слобожанському осерді – на одвічно українській землі, яка своїм духом нагадувала митцеві його рідну Сумщину. По-друге, в цьому краї живуть прекрасні люди – навряд чи десь іще вже у зрілому віці письменник знайшов стільки однодумців і побратимів. „Я Сватовим засватаний”, – ці слова поета говорять самі за себе. А зі свого суб’єктивного боку додам, що відчуваю невидимий, але нерозривний зв’язок, встановлений прекрасною Сватівщиною, який базується на служінні людям, повазі до праці й любові до рідної України: Олександр Кисельов – Володимир Просін – Іван Низовий.
    …До останніх днів свого насиченого творчістю й патріотичною пристрасністю життя письменник перебував у роботі, впорядковуючи історичні матеріали про рідну Марківку, частина яких склала зміст книги „А Марківка – як маківка”. Це була свого роду підсумкова справа життя Івана Даниловича, адже, займаючись нею, він і власне життя „прокручував”, мов у відеоповторі, заново переосмислюючи події, й односельцям, яких митець бажав би бачити своїми духовними нащадками, власним краєзнавчим доробком залишав неоціненний пам’ятник – справжній підручник з історії та географії малої батьківщини. Хоча в дійсності Батьківщина ніколи не буває малою…
    Івана Низового не любили можновладці, й не вибився він „позачергово в партноменклатуру”, але все життя залишався „чесним віршувальником”. У цій чесності – правдивий голос письменника і гідність громадянина, взірець для нас, що живемо в бурхливому двадцять першому сторіччі та змушені пробиратися до світла крізь хащі безсоромної брехні й викривлених життєвих цінностей. Та віриться, що нинішній, кажучи словами Низового, „нетойсвіт – нетойчас” мине, й за ним настане „непроминальне українське свято”.





    2012



    Коментарі (1)
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  1. Полвека на литературной ниве
    РОМАН РЫБНИКОВ



    Известный в нашем крае украинский поэт Иван Низовой появился на белый свет в старинном слобожанском селе Марковке Белопольского района Сумской области в семье коммуниста Данила и дочери раскулаченного Игната Великорода Насти. Случилось это в ночь с третьего на четвертое января сорок второго оккупационного года, в овощном погребе, поскольку незадолго до этого на хуторскую мазанку упали обломки горящего немецкого самолета и сожгли соломенную крышу и плетенный из лозы потолок. Ребенок родился еле живым. У родильницы перегорело молоко, и бабушка, нажевав черного хлеба, сунула в ротик внуку марлевую "куклу"… И вскоре, в предутреннюю рань всех обитателей погреба и верхнего крыла хутора Рудка разбудил требовательный крик будущего поэта-патриота.
    Выгнанный из школы шестиклассник-сирота, спасаясь от многолетнего голода, пошел "в народ". Пас колхозный и общественный скот. Вступил в комсомольские ряды и четырнадцати лет поехал в Донбасс возводить шахту "Сумская-Комсомольская".
    Позже, до самого совершеннолетия и призыва на военную службу, работал на лесосплаве на реке Онеге вблизи Плесецка, строил Карагандинскую ГРЭС-2 в Северном Казахстане (станция Карабас), трудился в родном колхозе "Дружба", в сахаросовхозе "Калиновский", возводил Змиевскую ГРЭС и Балаклеевский цементно-шиферный комбинат неподалеку от Харькова… Служил в железнодорожных войсках Прикарпатского военного округа, участвовал в сооружении стратегических мостов через Днестр у Каменца-Подольского и через Тису в мадьярском селе Саловке близ Чопа, временной железнодорожной переправы через Днепр у Кременчуга. Две зимы из трех провел в армейских палатках и временных бараках и лишь одну – в кирпичной казарме во Львове.
    …Женился, работал директором Дома пионеров, одновременно обучаясь в одиннадцатом классе вечерней школы (г. Буск). Поступив на заочное отделение факультета журналистики Львовского университета, перевелся на работу в редакцию райгазеты (г. Каменка-Бугская). В мае 1966 года переехал в поселок Новоайдар, где работал в редакции районной газеты "Красное знамя". В конце этого же года был переведен во вновь созданную молодежную газету "Молодогвардієць". Лаборантствовал в Луганском машинституте. Был в штате партгазеты "Прапор перемоги". Полгода заведовал лабораторией Лутугинской птицефабрики (пос. Лесной). Художничал на Луганском трубопрокатном заводе. Возвращался в штат "Молодогвардійця", работал во Дворце культуры имени Ленина, в областной студии телевидения, в филиале Союза писателей (литконсультантом, ответственным секретарем, председателем организации). На пенсию вышел с должности редактора Луганской областной научной библиотеки имени М. Горького. За период с 1960 года и до настоящего времени опубликовал в периодике сотни стихов, поэм, статей и рецензий. Автор более ста сборников и книг стихов, рассказов, публицистических выступлений, детских стихов и переводов, краеведческих статей. Его произведения в переводах на другие языки печатались в Москве, Казани, Чебоксарах, Свердловске, Челябинске, Баку, Лодзи, Софии, Пернике, Секешфехерваре, Торонто, Нью-Йорке… Лауреат ряда международных, республиканских и областных литературных премий.
    Своими учителями в литературе Иван Низовой считает Николая Данько, Петра Скунца, Никиту Чернявского, Ивана Савича, Дмитра Билоуса, Бориса Олейника, а в журналистике – Галину Плиско.
    Жизненный и творческий путь нашего земляка-поэта – это тысячи километров железных дорог, воздушных трасс и автомаршрутов, а также лазурных речных рейсов от Путивля до Карпат, от Сяна до Дона, от северных гагар до южной Гагры, от Чернобыля до Корсуня, от Черкасс до Карабаса… Так много вместилось в эти 68 лет!
    А лично я счастлив тем, что вот уже более сорока лет в моей жизни, в моем сердце живет такой дорогой человек, как Иван Низовой. Я познакомился с ним в далеком уже 1967 году, когда мне было 18, а Ивану – 25 лет. И сегодня, с высоты прожитого, могу утверждать, что именно ему, Ивану Низовому, так подходят слова другого нашего земляка – Владимира Сосюры: "Так ніхто не кохав…". Ведь Иван Низовой – человек правдивой любви. К своей Отчизне – Украине, Луганщине, к самым близким и родным – жене и дочери. К их жизни. Я уверен, что впереди у моего друга еще немало творческих свершений.


    2010





    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --