Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Василь Шляхтич (1946)


Сторінки: 1   2   

Художня проза
  1. До друзів нашого народу

    Друзі, а колиб так московський літак злетів над вашу хату і завдав втрат? Зруйнував ваше житло, вбив дитину. А може бабусю, дідуся, маму, тата ти б від того псевдо брата втратив? Чи тоді ти дозволив би йому по вашому небі літати, щоб міг вас вбивати? Я впевнений, що ні. Ти сказав би: - це моє небо! Просив би друзів, щоб прийшли його захищати. А друзі сказали б - НІ! Твоє небо далеко від нашої хати. Даємо зброю тобі і гроші, і слова хороші. Але, за тебе не будемо вмирати… Ось таке то нині в Україні. Міста, села в руїні… Народ молиться і бореться. Наш народ, це ГЕРОЇ. Український воїн стає проти московита, а ти вільний світе стоїш мимо, бо боїшся москаля. Така думка моя. А яка твоя? Дай своє щире християнське слово ДРУЖЕ. Якщо Богові служиш, перехрестися, помолися і не будь байдужім. Слава Тобі! Слава Богові! Слава Україні! Завтра і НИНІ!...
    14.03.2022р.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. Поки настала Акція «Вісла» - продовження спогадів Улючанина
    Поки настала Акція «Вісла» - продовження спогадів Улючанина
    Від часу, коли на наші землі прийшло лихоліття війни, справжньої влади в нас не було. Коли тільки прийшли до нас совіти, то заарештували мужчин у в’язниці в Добромилі, а з наближенням німців у 1941 році, вони їх вимордували. В час німецької окупації на ті наші землі прийшло пекло, про яке я вже згадував. Люди вмирали з голоду... А потім ловили молодих жінок і мужчин і вивозили на роботи в Німеччину. Коли фронт пересунувся на захід і радянська армія прогнала фашистів і пішла за ними, на тих землях настала порожнеча. Тоді то і серед поляків, і серед українців відроджувалися політично військові організації, які в час окупації німцями і совітами не були так видимими . Українське і польське підпілля жило надією, що тепер американці почнуть війну з Москвою, бо наші землі, землі Надсяння, були окуповані на переміну німцями і москалями. Як добре знаємо, то підпілля як польське, так і українське боролося з обома загарбниками. Тут пригадує пан Степан, що опісля закінчення війни прем’єр Великобританії Черчіль взяв на територію свого краю як жовнірів Андерса, що після війни зупинилися в Італії, так і воїнів СС Галичина.
    Росіяни дуже хотіли за всіляку ціну взяти їх, так як взяли вояків Власова до себе, щоб псевдо судом осудити їх і знищити. Тут нагадати треба, що польський генерал Андерс опікувався військовиками СС Галичина перед американцями, про що сьогодні поляки майже ніде не згадують. А для примирення між нашими народами треба і про це говорити.
    Черчіль вірив, що ті солдати знадобляться йому і американцям, якщо доведеться в близькому майбутньому боротися з москалями.
    Тепер пан Чебеняк думками вертає у вісімдесяті роки минулого сторіччя, коли-то на запрошення двоюрідного брата Івана Чебеняка відвідав його у Лондоні. Цей мій брат був воїном польського війська з армії генерала Андерса. Брав участь у битві під Монте Касіно. Там був важко поранений. У Лондоні належав він до клубу «Білого орла», в якому зустрічалися колишні жовніри тої ж армії. Брат розповів, як польські санітари врятували йому життя, коли винесли його з поля бою на простирадлі в безпечне місце. Говорив, що коли б його знайшли англійські санітари, то в такому стані, в якому він був у той час, дали б лишень смертельний укол.
    У Лондоні пан Степан Чебеняк випадково зустрів сина директора школи в Улючі за часів Німеччини Йосифа Єнкала. Там сказав йому, що його батько навчав мене німецької мови. Що він грав на скрипці, що вчив своїх учнів, в тому числі і мене, пісні: «Чом, чом земле моя...». Той же син до війни закінчив в Перемишлі гімназію, а в час війни служив в армії ген. Мачка. Там, у Лондоні, він познайомився з людьми, які служили в дивізії СС Галичина, або в армії Андерса.
    Колись, будучи у Лондоні у палаті, яка була центром культурного життя бувших членів СС Галичина і яку для української громади купив Блаженний Патріарх Йосиф Сліпий, там зустрів я дуже цікаву людину – Едварда Бродацького, колишнього воїна СС Галичина. Я спитав його, чому він з польським іменем і прізвищем воював в загонах СС Галичина. Так він розповів мені історію своєї родини і села, з якого родом.
    Так він мені і говорить: – Мій батько був поляк, мама – українка. До часу війни мирно жили між собою поляки і українці у селі Полоски, що біля Білої Підляської. Але, як сказав, що його рідне село у 1939 році спалило польське військо, то і я задумав над тим. Так він вирішив, коли наблизилися німці, вступити до української дивізії СС Галичина. Коли війна кінчалася, він за всіляку ціну намагався перейти Альпи, щоб дійти до американської зони.
    Той же Едвард Бродацький говорив, як совіти хотіли їх взяти в облогу, а далі в полон. Говорив, як проти них воювали партизани бувшої Югославії. Як московські агенти вливалися в їх табір і агітували, щоб вони верталися в Україну. Але в ті часи він не чув, щоб хтось послухав агітаторів і повернувся в Україну.
    Він сам опинився в Лондоні і тут з часом став учителем французької мови...

    А тепер хочу навести ще один парадокс. Колись говорив мені Василь Тхір, улючанин, який служив в сотні Громенка Української Повстанської Армії, якого схопили на Словаччині і передали. Тобто депортували до Польщі. Після суду і тюрми він одружився і по нинішній день живе в Гурові Ілавецькому. Він сказав ось таке. Його старшого брата у 1940 році москалі взяли до Червоної армії. Та щойно по десятках років він довідався, що його брат живий. Живе в Ленінграді. Мав дружину москальку і двох синів. Говорив, що ця його жінка не один раз називала його хохлом. Колись сини спитали батька, яку національність мають вписати у паспорті – українську чи російську. Батько сказав їм, хай самі рішають. Так вони подали національність українську, так як повинні, по батьку. І так Василь говорив мені: - Мій брат боровся за Радянський союз, а я за Самостійну Україну...

    Тепер знов думками повернуся в улюцьке пекло.

    Радянські і польські війська погнали німецьких фашистів як говорили : – На Берлін! Тут над Сяном на ті дні ніякої державної влади не було. Тепер ріка Сян стала кордоном між українцями та поляками. Багато людей з Улюча, які вважали, що грозить їм небезпека зі сторони українців повтікала за Сян. На той час промовив дух конспірації. Один одного почали боятися. Треба сказати, що Улюч через сотні років, аж до тої пори був УКРАЇНСЬКИМ СЕЛОМ. Свідомим українським селом. Тому ті, що в минулому ставали на проти українства почали боятися мотузка, тобто шибениці. Війна, як кожна війна, принесла біду на ті наші землі. Людям жилося погано. Наш млин і тартак працював на потреби УПА. Тартак різав грубі дошки, які були нумеровані майстрами, яких інша група ніччю забирала і ставила з них криївки для загонів УПА .
    Млин також обслуговували партизани. Привозили збіжжя, мололи, а муку забирали і з неї виготовлювали сухарі.
    То що мені відомо, то військова частина КВБ ( польське – KBW) Корпус Внутрішньої Безпеки, яка стояла недалеко Улюча в селі Бірча, дуже часто наступала на Улюч і навколишні села. Котрогось дня восени праця в млині йшла «повною парою». Було багато людей. Були там між іншими і двоє братів Андрій і Михайло Бараники, які ремонтували обору – хлів. Десь після полудня Теодор Яворницький з партизаном «Кригою» йшли в напрямку Борівниці. Люди, що приїхали до млина з Жаготина, говорили, що ранком там переходило польське військо. Мій батько, бачачи що ті двоє ідуть, прикликав їх до себе кажучи, що там люди бачили військо. Але військо вже помітило їх, особливо те, що один несе кріс і ідуть до нас.
    У той час я зі своїм двоюрідним братом Адамом Полянським – поляком, який по нинішній день живе в Улючі, грався в тартаку. Але Адамко вже задумав іти до свого дому. Йдучи, побачив, як військо повзе біля нашої хати і крикнув: ВІЙСЬКО! Цей Яворницький увійшов у хату, а далі сходами увійшов на горище. Батько утік до млина, де скрився у половах з проса. На щастя млин на цю пору працював. Кола оберталися... Андрій Бараник з одним партизаном перескочили паркан і тікали вниз села. Михайло Бараник, коли настала стрілянина, утік до стайні і сховався в соломі.
    Все ж таки військо помітило як Яворницький піднімається по сходах, скинуло його і вбило під вікном. Його дружина була переселена «Акцією Вісла» на Зеленогірщину. Там вона зустріла того жовніра, який застрілив її чоловіка. Він перепросив її і сказав, що був наказ убити мельника.
    Вояки, як скажені, вбігли до нашої хати і хотіли усіх нас багнетами повбивати. Помстилися лиш на шлюбній фотографії моїх батьків, яку багнетами покололи.
    Моя сестра, яка на цей час живе в Канаді у Торонто, зі страху покусала собі до крові пальці. Після тої великої стрілянини в селі настав спокій. Тоді військо забрало у нас одну корову. Михайла Бараника вони не помітили. Від тої пори мій батько майже не ночував у хаті. Він, як той вчитель з Улюча Марко Петрущак, нікому не довіряв.
    Колись літом було дуже сухо. У ріці і в ставку була дуже мала вода, так, що тартак не працював. Тоді то одної ночі прийшли до батька наші партизани. Батька в хаті не було. Вони сказали моїй мамі, що коли б батько був в хаті, то дістав би 25 буків за те, що тартак не працює. Мати на це сказала їм, що не чоловіка вина в тому, що в ріці води немає. Це були жандарми УПА (один з них то Кровицький з села Яблониця. Він з часом перейшов кордон і в Радянському союзі дожив свого віку.)
    Такі то тоді були часи. На кожному кроці можна було сподіватися за будь що покарання. Як не від польського війська, то від УПА, або від польських банд.
    Народ мусив вміло жити, бо траплялися різного роду провокації.
    Був 1946 рік. Наш рідний Улюч майже повністю спалений. Люди розлізлися по селах, з яких було викинуто українців в Радянську Україну. Наша сім’я через деякий час жила в селах Добра Шляхетська і Липа. З часом люди повертали на попелище спаленого польським військом Улюча. Ставили так наскоро будь-які буди або криївки. В кого була мурована пивниця, той там жив, щоб пережити те ПЕКЛО. В такій то криївці під бувшою хатою жила і моя родина. Ішла осінь 1946 року. Холод заходив до нашої пивниці. Думаю, що тато придбав десь металеву маленьку піч, яка гріла і на якій мама варила якусь поживу. В кутку була картопля, прикрита якимсь полотном... тут же була і наша спальня. Нині роздумую, як в такому малому куточку жило нас п’ять осіб. Батьки, я і дві сестри. Поруч була малесенька стаєнка, в якій стояла наша червона корова. Завдяки їй ми не відчували голоду.
    Котроїсь ночі колишній бандерівець, а в той час зрадник – Петро Балка, прийшов з польським військом на попелище села і показував, хто де живе. Так він шукав своїх побратимів. Чув я, що одного разу пішов з польським військом до Доброї Шляхетської, що зараз біля Улюча. Там зайшов до сім’ї Дороцьких з Улюча, що зупинилися в Добрій, коли був спалений Улюч. У той час в тій же хаті знаходилися чотири наших партизани. Двоє зразу вискочили через вікно і були вбиті. Господар Михайло Дороцький і двоє бандерівці сховалися під пивницею, під хатою. Військо підпалило хату. Дружина Михайла почала плакати і кричати, що під хатою є її чоловік. Тоді то ці жовніри скочили у підвал і на півживих чоловіків витягли перед хату, поклали їх на снігу і ті з часом віджили. Забрали їх до тюрми у Сяноці. Михайлові Дороцькому пощастило тоді втекти. Михайло був сільським ковалем в Улючі. Цих двох залишили в тюрмі. А були це «Мазепа» - Роман Сова родом з Жагутина, а другий то «Драпак» родом з далекої України. Дуже добре пригадую собі «Мазепу». Він був високого росту. Ходив у жовнірському мундирі, в шапці «рогативці», на якій було дві зірки. Нині я прирівнюю його до Кльоса з польського телевізійного фільму «Розцінка вища за життя». Весною, коли снігу було небагато, польське військо в білих уніформах вело його через спалений Улюч до лісів, щоб він показав їм, де були партизанські криївки. Люди приближалися до нього, говорили, а були такі, що дарили його куском хліба. Під вечір вони знов вертали з ним до Сянока. Як мені відоме, він криївок не показав їм. Він вірив, що свої його відіб’ють. На жаль, так не сталося. Згодом ще раз військо вело його у ліс, але й тоді він не зрадив. Колись перепливали з ним польські жовніри «кригою», човном, через Сян. Була велика вода в ріці. Будучи на середині ріки він пробував перекинути човен, а коли йому це не вдалося, він скочив до води, скрикнувши: – СЛАВА УКРАЇНІ! Мабуть, тоді його вбили. Точно не знаю. Чув я, що в загонах УПА був також молодший брат «Мазепи». Брат «Мазепи» перед виїздом в Україну привіз до батькового млина збіжжя, щоб перемолоти і говорив, що виїжджає з родиною, а тут залишається молодшій.
    Другий партизан, якого спіймали поляки з Совою, сказав полякам, що піде з ними і покаже, де містяться партизанські криївки. Партизани передбачили, що таке може бути, залишили криївку, про яку знав «Драпак», порожньою і замінували її. Тоді то в тій криївці загинув польський поручник і один жовнір, а сам «Драпак» був тяжко поранений. Тих двох НАШИХ вбитих в Добрій Шляхетській пам’ятаю, як везли їх в труні, з дощок збитій (обох в одній), до Улюча і на Дубнику біля церкви похоронили їх. Я, як малий хлопець, був цікавий до усіх подій, тому був там і все точно бачив.

    Хочу сказати, що був я наочнім свідком екзекуції в УПА. А це було так. Як я вже згадував скоріше, після спалення Улюча на Крайниках (Крайники- частина Улюча) залишилася лишень одна хата. До всіх селян, які залишилися в Улючі хто де зміг, щоб перечекати те найгірше ( ми тоді жили мурованій пивниці, що залишилася по спаленій поляками хаті), прийшло повідомлення від УПА, що з кожної хати мусить хтось прийти на віче до нагаданої хати. Біля вечора зійшлися люди. На це віче батьки послали мене.
    З часом прийшла жандармерія УПА з Андрієм Харидчаком. Ніхто не знав, про що йдеться. Через декілька хвилин один з жандармів наказав усім вийти з хати і станути в чотирикутник, а при стіні хати станули партизани з Андрієм по двох з кожної сторони. Один з тих партизанів говорить: – «Ви знаєте того чоловіка. Знаєте також те, що його брат є воїном в сотні «Ластівки». Знаєте, що ми боремось в холоді і голоді за Самостійну Україну. А той же ваш земляк є агентом ворожої нам комуністичної Польщі. Він служить ворогам нашим. Він доносив також на вас, через що багато з вас потерпіло». Жандарми спитали Андрія, чи це правда, що тоді, коли загинули люди, це сталося за твоїм доносом, бо ти доніс полякам? Питали ще й про інші справи і Андрій усе потвердив. Тоді один з жандармів шарпнув Андрія за руку, вийняв пістолю і стрілив йому в потилицю. Його тіло лежало в Улючі на Крайниках на перехресті доріг три дні. Цього, що виконав вирок, називали «Колос». Це була людина малого росту, родом з Явірника. Після цієї події про нього не було ніде в околиці чути. Пропав без вісті.

    Ще при цій нагоді хочу сказати про двоюрідного брата моєї мами – Степана Харидчака. Він був одружений з Софією з Доброї Шляхетської. Він також, як і ми, мав млин водяний на річці Борівниця. В них був єдиний син старший за мене на пару років. Коли прийшли більшовики, взяли господаря і слід по ньому загинув. Того ж сина прийшло і забрало польське військо з Бірчі. Десь через тиждень поляки відпустили його додому. Так з часом прийшли партизани УПА, взяли його і вбили, бо була підозра, що зрадив своїх. Залишилася самісінька мати, яку «Акцією Вісла» було викинено з рідних земель на понімецькі, а тоді вже північні польські землі, до міста Суш. Там вона померла й не було нікого з родини, щоб її похоронити.

    А тепер ще один епізод там тих років. Мій стрик – так в нас називали дядька по батькові - Андрій Чебеняк, був одружений з гарною полькою. В час німецької окупації вона погодилася поїхати за свого чоловіка на примусові роботи в Німеччину. Після війни вона повернула до свого чоловіка і дітей. У них було дві доні і син Адам. Одного вечора прийшло до хати польське військо і почало питати, хто в селі належить до бандерівців, коли останнім часом бандерівці були в селі і подібні запитання... Коли стрик не дав їм належної відповіді, вони взяли його з собою і через дорогу лякали, що його вб’ють, якщо мовчати буде. Він все таки мовчав і на цю тему нічого їм не сказав. Так вони з часом відпустили його додому, до родини.
    А ось ще один приклад. Ця історія торкнула мого двоюрідного брата Петра – сина Івана Чебеняка. Він помер в Стобні, що біля міста Піла. Той же його син – Петро, мав пару коней. Він часто їздив намаз Доброї Шляхетської, де після спалення Улюча ми жили, до Сянока. Вважав себе чваним, це таким, що ніхто йому нічого не зробить, а що мав брата Миколая в УПА, був впевнений, що йому волос з голови не злетить ні від поляків, ні від своїх. Але з часом наші партизани взяли його, бо на нього підозру, що був донощиком для поляків. Як взяли, так слід по ньому пропав. Його син – Роман, живе в межах західної Польщі в місті Сквєжина.
    Той терор тривав на наших землях до 1947 року, але для наших людей він закінчився щойно у 1990 році.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Уроки життя
    Уроки життя



    Сьогодні хочу розказати про один епізод, який став дороговказом у моє майбутнє. В хаті , та не тільки в хаті, всі ми між собою говорили українською ( правду кажучи, ми говорили по-свому, це значить мовою нашого села, мовою нашого рідного Надсяння). Наші люди між собою всі говорили по-свому. Ніхто не говорив польською мовою. Коли мені було сім років, я пішов до школи. Очевидно польської школи, бо наших тоді і довго пізніше не було. В школі я перебував з дітьми , які вважали себе поляками, хоч їх батьки були , як то вони про себе говорили, “з-за Буга”. А правду кажучи, вони були з-за Сяну, - з Тернопільщини і Іванофранківщини. Я міг мати в тоді сім, може вісім років. Вже довшій час ходив до школи. І так бувало, що я почав приносити додому чим раз більше польських слів. Батьки часто говорили мені, щоб я в хаті не говорив польською мовою, бо ми українці, не поляки. Все таки я більше і більше тих слів, не милих батькам, до хати приносив. Нині пригадую собі такий момент. Я підійшов до свого тата і висказав якесь прохання польською мовою. Тато тоді виконували якусь свою працю біля хати і на моє прохання ні одним словом не відізвались. Я заговорив до них другий, і третій раз. А вони ніщо. Відвернулися від мене і мовчали. Я забув про все і побіг на подвір’я до ровесників забавлятися. Проминуло трошки часу і я знову підбіг з проханням до свого тата. Черговий раз заговорив до нього польською мовою. В них не було жодної реакції. Займались своєю роботою, а на мене не звертали зовсім уваги. Тоді я подумав, щось тут не так. Тато, який до сьогодні так багато зі мною говорив, розповідав про так багато цікавих речей, стільки казок мені розповідав, раптово перестав зі мною говорити. Ще вчора брав мене і садив на коліна та співав різні пісні. Раптом замовк. Так я побіг до мами, яка була в хаті і варила обід. Я питаю її: – Мамо, чому тато зі мною не хоче говорити? Я їх прошу про те чи інше( тут не пригадую, про що тоді ішлося), а вони, якби мене взагалі не чули. А мама на це: – Тато тебе чує, тільки він тебе не розуміє. – Як то , не розуміє? Та я говорив до нього голосно і виразно.

    – Бачиш – ми всі до себе говоримо по- своєму, бо ми всі свої, ми українці. Ти, мабуть, не наш, скоро ти в хаті до нас, а особливо до тата, говориш по-польськи.

    Пригадую собі, що я тоді розплакався і це мене так зворушило, так заболіло, що з того дня я до тата не заговорив інакше, як по- своєму. Я доріс, закінчив середню освіту. Працював в підприємстві, де були самі поляки. Я міг стояти з товаришами – поляками, але коли тато підійшли до мене і заговорили до мене по-свому, то я такою самою мовою відповідав їм. Так було до останніх годин їхнього життя. Завжди тим, який вирішав якою мовою говорити, були тато.

    І хоч від тамтого дня проминуло біля шістдесяти років, я в думках і тоді, коли говорю зі своїми синами і внуками, нагадую подію, якої ніколи не забуду. Дякую всім за увагу!



    Коментарі (1)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. Кусочок нашої історії
    Говорили мені тато...



    Я ріс і з кожним роком більше і більше цікавився історією нашого народу і нашої Батьківщини – України. Вже почав читати історичні книжки. Що правда, в більшості вони були писані польською мовою і польською комуністичною думкою, все таки коли я побачив з великої букви написане слово Україна, через моє тіло починав переходити мороз. Я ставав гордим, що я українець, що я син великої держави. Я вже не чекаючи, коли мені тато схоче щось сказати, а вже сам з запитаннями підходив до них і питав. Мені тоді було десь дванадцять або тринадцять років. Одного разу я підійшов до задуманого, сидячого на кріслі тата і запитав:

    - Тату, скажіть мені, як то сталося, що у 1918 році Україна виборола волю, а після короткого часу втратила її? Тато задумали, покивали головою і попросили, щоб я сів біля них і почали мені оповідати.

    - – То було так сину. Війна вже кінчалася ( Перша Світова) а я і мої ровесники ми мали тоді менш більш стільки років, що ти нині (мої тато народилися у 1904 році). Не пригадую собі від кого, але мали ми приказ збирати всяку зброю, яка залишилася по боях на наших землях і зносити її в одне визначене місце. Тато почали думати, щоб пригадати собі, хто міг бути тим, що наказав хлопцям збирати зброю, але не пригадали собі.

    - Говорили, що першого листопада 1918 року, коли стали з ранку почули як люди в селі говорили що сталося. На їхній, ще дитячий вік це мусіла бути велика подія. В селі всі про це говорили, що стають і бачать, а ту в важливіших місцях села і у свідомих людей того села висять синьо-жовті прапори. Тоді, коли мені про це говорили, зі сльозами згадували того 1 листопада 1918 року. Але були це сльози великої радості. Говорили, що серед улючан настала ейфорія. Всі дуже тішилися, що повстала Україна. Хоч за часів Авсро угорщини в селі всі себе називали русинами, все таки свідомість серед наших людей на Сяном вже починала дозрівати. Священики і вчителі вміли просвітити своїх людей.

    - На жаль, ця радість не тривала довго. Україна була, але вдержати її не було легко і не було за багато кому це робити. Радість тривала дуже коротко. Багато з тих, яки почали служити в нашій армії, це бувші жовніри, які до недавня служили в австрійській, або російській армії. Вони по кілька років служили в чужому війську і з далека від своїх рідних земель, з далека від родини. Коли воскресла Україна, вони замість хоронити і захищати її, багато з них починало тікати з армії до своїх домів, до жінок, до родини, до дітей. А крім того світлих людей в той час серед нашого населення не було багато. В минулому ворогам не залежало на тому, щоб його піддані були мудрі, щоб здобували освіту. Тому, коли воскресла Україна не було ким обставити хоч би найважливіші пости в наново воскреслій після сотень років українській державі. Було так, що начальниками в більшості ставали поляки, жиди, росіяни, а навіть німці. А крім того вже скоріш сказане, дезертирство.

    - Дальше розказали мені про подію, яка мала місце в Улючі, в їх і моному рідному селі, що над Сяном.

    - _Улюч, та інші села і міста, яки після 1 листопада стали в межах Західно Української Народної Республіки на протязі короткого часу захопили поляки. Вони поставили на постах своїх людей. Поставили свою поліцію, а ця з часом почала ходити по наших селах і містах і ловити всіх тих, що служили в українській армії, або піддержували українську державу. Також тих, які в час тривання української держави займали яки - небудь пости.

    - І одного дня, це було десь скорою весною 1919 року, прийшли до Улюча озброєні польські поліціанти. Вони вже знали, хто з селян, що робив у ті вище згадані дні. Так зайшли вони до одної такої хати в Улючі, з якої чоловік служив в нашій армії. Тато говорили його прізвище, але я нині не пригадую його. Увійшли в хату, взяли його за руки і вивели на подвір’я , а там давай його бити чим попало і де попало. Тоді не було в хаті нікого крім нього. Йог жінка тоді була десь у сусідньому домі. Звідтам вона почула крик на її подвір’ї. Так вона скоро біжить до дому. Коли прибігла, так і побачила, що діється. Побачила наболіле і облите кровлю лице свого чоловіка. Тоді підійшла вона до тих , яки били її чоловіка і каже:

    - - Бийте його. Добре його бийте. Він заслужив на це. Хай має за своє. Це належна заплата за його поведінку. Бо коли він мав зброю і силу, коли мав захищати свій край і свій народ від загарбників, коли мав вас бити, то він дурний залишив своє військо і втік до дому. Так нині нехай має від вас за це нагороду. Поляки подивились на жінку, подивились на її чоловіка і заніміли. Стало їм ніяк. Подивились один на одного а опісля ще раз на жінку і її чоловіка. І так залишили бувшого дезертира в спокою і пішли геть з села. Ця жінка від того часу мала велику шану серед жителів нашого села. В одних за те, що врятувала свого чоловіка від ще більшого побиття, а може й смерті або криміналу, а в інших за те, що в неї було більше мудрості і патріотизму як у її чоловіка. То такий невеликий кусочок нашої історії про яку розповіли мені тато.



    Мої тато Микола Шляхтич народилися в Улючі над Сяном 15 грудня 1904 року, а померли 25 червня 1984 року.

    Улюч - село над Сяном (Надсяння) тепер Польща.

    В тому селі народився Михайло Вербицький - автор мелодії до нашого національного гімну - "Ще не вмерла Україна". Також в мойому рідному Улючі, на горі Дубник, знаходиться найстарша на території нинішньої Польщі деревяна церква побудована на початку ХVІ століття. Добра всім бажаю.

    Василь Шляхтич


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. *** *** ***
    Скільки Ти побудував мостів
    Які приблизують до себе
    Всіх тих що хочуть зайти в гості
    Коли в них є така потреба.

    Ти людям говорив про небо
    І заохочував до прощі
    Нині всі моляться за Тебе
    Тіло й слова Твої як мощі.

    Невірних ти єднав з собою
    Та віруючіх в іншім виді
    Тому всі цінять Твій героїзм
    Бо Ти віднайшов брата в жиді.

    Завдяки Тебе світ багатий
    О мудрості які Ти сіяв
    Нині їх кожний хоче брати
    Бо всі вони дають надію.

    Почуй мою молитву тиху
    Може не зовсім зрозумілу
    Повір не має в неї гріху
    Бог знає що вона є щира.

    Боже Ти прийняв Раба свого
    В Римі залишив Петра ключі
    Той хто продовжить цю дорогу
    Змагання буде мати кручі.

    Вірш присвячений І. П. ІІ Папі Римському





    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4.5 Майстер-клас / Майстер-клас



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. Ви
    Ви вже великі
    В вікні волі.
    Видить вас вітер
    Всіх вітає
    Віра вам віком
    Весна - воїн
    Все вже випите
    Все вмирає.




    Найвища оцінка Юрій Лазірко 5 Любитель поезії / Майстер-клас
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Віра (Це відповідь Пану Юрію на його запитання
    Віра (Це відповідь Пану Юрію на його запитання)
    Тіло здорове все таки душа
    У весь час чогось шукає
    Бо вірить що в книжці свойого життя
    Запише щось що минає

    Люди гляньте зором щирим
    І скажіть як можна жити
    В чужій хаті в який діри
    Ось запитання до світа

    Думки летять по всіх усюдах
    Лиш перш за все в батьківщину
    Де бідно живуть наші люди
    Хоч і далеко від Сяну

    Думки тяжать неначе камінь
    І спати мені не дають
    Я борюся з тими думками
    Яки в минуле десь ведуть

    Мій ум не в силі збагнути
    Чому край рідний в неволи
    Як довго це має бути
    Саме запитання болить

    Був патріотом Петлюра
    Був патріотом Бандера
    Прийшли убивці як щури
    І вбили обох як “холєра”

    Перед ними Шевченка
    Генія нашого краю
    Замовкло творче серденько
    Так в чужині він вмерає

    Я вірю що прийде година
    І хліба в нас буде досита
    Воскресне наша Україна
    І стане знакома для світа.
    Написаний польською мовою 26.02.1961р.
    Я переклав на свою 24.09.2006р.




    Найвища оцінка СеРж Ко 5 Майстер-клас / Майстер-клас
    Найнижча оцінка Жорж Дикий 4.5 Любитель поезії / Любитель поезії


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-29 18:20:50
    Переглядів сторінки твору 160
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.75
    Рейтинг "Майстерень" 4.75
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 11:53
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Юрій Лазірко (Л.П./М.К.) [ 2007-01-29 19:48:35 ] - відповісти

    Дякую Пане Василю,
    Я радий, що серед нас є сильні духом, а значить Вірою.
    З Ваш сильний дух, патріотизм і щирість - ставлю Вам "6".






    Коментарі (1)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. ***

    ***

    Замовкли друзі
    Не зрозуміли
    Казкових надій
    Не прийняли
    Двозначних правд
    Писаних хвилями дня
    День триває
    А правди розходяться
    А то знова разом
    Опльовуються
    Потім лижуть слину
    Світ бачить це
    Як та мати дивлячись на своїх синів
    Що то грають з собою до крові
    Бачить любов і гнів
    Все таки вірить
    Що там більше любові

    А дійсність
    Є яка є
    І поки що така буде
    Бо ті
    Що творять її
    То люди
    То живі
    Люди
    Бідні і багаті
    Інші ззовні
    Тоді їх повно всюди
    А в себе в хаті
    Сумні
    І лата на латі
    На їх душевому вбранні.
    05.11.2006р.




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2006-11-06 12:39:49
    Переглядів сторінки твору 98
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.67
    Рейтинг "Майстерень" 4.67
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 11:50
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    (Л.П./Л.П.) [ 2006-11-06 12:45:18 ] - відповісти

    Двозначна правда - злободенна тема дня сьогоднішнього:)




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Дозвольте мені

    Дозвольте мені
    Куди
    Перетворені мрії
    Нести мені
    Кому
    Їх співати
    В рідній мові
    Мові батьків
    Брати
    Чужо-своє вже сіють
    Сумно мені
    Що в батьківщині
    Не всі
    Мене розуміють
    В мене мелодія інша
    Лиш вона теж наша
    Теж українська
    Бо ми маєм Підкарпаття
    Маєм свої Карпати
    Тому любі браття
    Дозвольте мені
    СВОЄ по-свому кохати
    Любов*ю батьків
    З галицького Надсяння
    Де сотні років терпів
    Руський народ
    Лиш віри ніколи не тратив
    Вірою багатий
    Діждався того
    Що якась воля є нині
    В нашій Батьківщині
    В нашій славній Україні
    Тому дозвольте мені
    Бога славити
    І просити
    Щоб мудрість всім послав
    До кожної великої
    І маленької хати
    Я буду ждати
    На той світ чудовий
    Де зрозуміють мене
    Коли буду співати
    Своїм рідним словом.
    21.02.2007р.




    Найвища оцінка Ярослав Нечуйвітер 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-02-24 17:14:17
    Переглядів сторінки твору 163
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.67
    Рейтинг "Майстерень" 4.67
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 11:48
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-02-26 13:09:11 ] - відповісти

    Важко писати на такі теми, але потрібно!
    До кожної великої
    І маленької хити - ХАТИ?
    Підкарпаття - Прикарпаття?





    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-02-26 14:00:02 ] - відповісти

    Дорогі Пане Ярославе дуже вдячний Вам за слово.
    "Хити", це помилка, яку виправив. Якщо йдеться про Підкатраття, то є люди, яки так називають землі Лемківщини і Бойківщини, що нині в межах Польщі. Закарпатською Україною землі, яки є в межах тепорішньої Словаччини і Закарпатська область з центром в Ужгороді в межах України.
    Тому, щоб не вживати Лемківщини і Бойківщини я пишу просто так тут в Польщі наші люди говорять Підкарпаття. Дякую за увагу.


    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-02-26 21:45:31 ] - відповісти

    Спасибі за грунтовне пояснення, не знав такого!
    (Вік живи - .... правильно!):)






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Подумай

    Подумай
    Якщо це правда
    Пізнавай
    Якщо брехня
    Не слухай
    Молитвою ти
    Затикай
    Невигоєні
    Вуха.

    Із калабань
    Води не пий
    Пожди
    Нехай постоїть
    І серця
    У гною не мий
    Якщо ти
    Правди воїн.

    Не знаєш стежки
    То шукай
    Лиш знай чого
    Шукати
    Ти світ гріхом
    Не здобувай
    Бо в Бога ти
    Все втратиш.




    Найвища оцінка Ярослав Нечуйвітер 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-05-16 08:25:18
    Переглядів сторінки твору 136
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.67
    Рейтинг "Майстерень" 4.67
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 11:45
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-05-16 21:56:01 ] - відповісти

    Пане Василю, моє Вам шанування! Звернув увагу на цього вірша, бо душе мудрі і вічні речі тут написані, при тому підібрані вдало, як на мене, і почуттям міри. Маю парочку технічних зауважень:
    1. З калабані
    Води не пий - краще написати:
    Із калабань
    Води не пий - так ритм не страждає!
    2. Серця й душі
    В гної не мий
    Якщо ти
    Правди воїн. - я б запропонував варіант:
    І серця
    у гною не мий
    Якщо ти
    Правди воїн.
    3.Світа гріхом -
    Ти світ гріхом...
    Отакі-во три маленькі правочки! Надіюсь, що цей чудовий вірш від них лише виграє! Творіть!




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. ***
    Кого оспівували вітри,
    Які бурю несли
    На своїх крилах,
    І сідали на гіллях
    Сплячих дерев,
    Що мріяли
    Напередодні весни?

    Власне тобі,
    Земле моя рідна
    Співає сонце,
    Яке іде до нас
    Зі своїм Світлом
    З божої Висоти,
    І несе краще завтра.

    Бачу я, бачиш ти
    Все те, що є.
    Лиш те, що Бог дає,
    Приймаємо по-свому.
    Не зАвжди
    Мудрістю - ЗАВТРА,
    І так, як треба...

    Кожного божого дня
    Родиться нове.
    Бо так Бог хоче.
    Коли збагнемо це
    І приймемо, як своє,
    Наші очі
    Побачать небо.
    09.03.2007р.




    Найвища оцінка Надія Цокур 5.5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-03-09 20:05:30
    Переглядів сторінки твору 196
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.83
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 10:56
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 09:01:25 ] - відповісти

    Пане Василю, напрочуд вдалий вірш: зримий, образний, барвистий. Як гарно: вітри сідають на гілля замріяних дерев, оспівують ріду землю.І скрізь: у пісні вітрів, у світлі сонця, у новому народження "бо так Бог хоче",відчувається Весна, яку треба прийняти нам щиро, і тоді "наші очі побачать небо".


    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 09:02:17 ] - відповісти

    Пане Василю, напрочуд вдалий вірш: зримий, образний, барвистий. Як гарно: вітри сідають на гілля замріяних дерев, оспівують ріду землю.І скрізь: у пісні вітрів, у світлі сонця, у новому народження "бо так Бог хоче",відчувається Весна, яку треба прийняти нам щиро, і тоді "наші очі побачать небо".


    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 19:27:09 ] - відповісти

    Гарно, пане Василю! Чую тут Боже світло, воно струменить надією на КРАЩЕ ЗАВТРА!
    Знайшов парочку помилок:

    Сплячіх дерев - СПЛЯЧИХ

    На передодні - НАПЕРЕДОДНІ (разом)

    І приймемо як соє - СВОЄ?

    Трошки заплутано звучать мені рядки:
    Приймаємо по-свому
    Не завжди
    Мудрістю завтра
    І так як треба - спростіть, будь ласка, це трошки, бо загалом вірш зрозумілий і мудрий, а тут - накручено...





    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 20:05:30 ] - відповісти

    Дякую Вам, Пані Марійко за теплі слова. Я впевнений, що вони допоможуть мені іти далі стежкою віри і мрій, які колись здійсняться. Щиро дякую.
    Дякую Вам, Пане Ярославе, що і Вам мій вірш сподобався. Дякую, що показали мої помилки.Я їх вже виправив. Якщо йдеться про Вами згадану стрічку, то я поставлю роздільні знаки.
    Бачу я, бачиш ти
    Все те, що є.
    Лиш те, що Бог дає,
    Приймаємо по-свому.
    Не завжди
    Мудрістю завтра,
    І так як треба.
    Може тепер, коли поставив інтерпункційні знакі стріяка стане більш зрозумілою. Я якось не дуже бачу щось, що належало б поміняти. Підскажіть, прошу.



    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 20:34:54 ] - відповісти

    Не завжди
    Мудрістю завтра,
    І так як треба. - що тут мається на увазі?
    Що ЗАВТРА не завжди приходить МУДРІСТЮ і не завжди ТАК, як треба? Тобто, пропущене дієслово (приходить)?




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 21:15:05 ] - відповісти

    Но, мені тут все зрозуміле. Бог дає, бо знає, яке буде "завтра". Ми тої " МУДРОСТІ ЗАВТРА" не знаємо. Не знаючи її, кожний з нас приймає " по-свому", значить, як сам хоче. А коли в нас нема віри, або вона слабка, то не завжди розуміємо і приймаємо "як треба" те, що Бог нам дає. Ось така моя думка. Чи всі з нею згідні? Незнаю.


    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 21:53:33 ] - відповісти

    Впевнена, буде мати Україна ліпшу долю, бо все-таки стільки навколо Світлих Людей. Пишу з великої літери два слова, бо надто важко залишатися Людиною нині, а іще важче зберегти, відкрити світові світло своєї душі. Щасти Вам!



    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 22:13:31 ] - відповісти

    Пане Василю! Думку Вашу вловив! Пропоную тоді, жи би й іншим було можна прудко зметикувати, записати тірядочки в такому варіанті:

    Не зАвжди
    Мудрістю - ЗАВТРА,
    І так, як треба...




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 23:30:26 ] - відповісти

    Дуже,дуже дякую Вам за терпливість. Вибачайте, що я не завжди зрозумілими думками впливаю на українськи води. Повірте, що дуже хочу.


    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-11 23:33:01 ] - відповісти

    Я не тільки ВІРЮ, але й ЗНАЮ, відчуваю це. Натхнення Вам і тепла!




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. Зрозуміти і жити
    Кого оспівували вітри,
    Які бурю несли
    На своїх крилах,
    І сідали на гіллях
    Сплячих дерев,
    Що мріяли
    Напередодні весни?

    Власне тобі,
    Земле моя рідна
    Співає сонце,
    Яке іде до нас
    Зі своїм Світлом
    З божої Висоти,
    І несе краще завтра.

    Бачу я, бачиш ти
    Все те, що є.
    Лиш те, що Бог дає,
    Приймаємо по-свому.
    Не зАвжди
    Мудрістю - ЗАВТРА,
    І так, як треба...

    Кожного божого дня
    Родиться нове.
    Бо так Бог хоче.
    Коли збагнемо це
    І приймемо, як своє,
    Наші очі
    Побачать небо.
    09.03.2007р.




    Найвища оцінка Надія Цокур 5.5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-03-09 20:05:30
    Переглядів сторінки твору 196
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.83
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 10:56
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 09:01:25 ] - відповісти

    Пане Василю, напрочуд вдалий вірш: зримий, образний, барвистий. Як гарно: вітри сідають на гілля замріяних дерев, оспівують ріду землю.І скрізь: у пісні вітрів, у світлі сонця, у новому народження "бо так Бог хоче",відчувається Весна, яку треба прийняти нам щиро, і тоді "наші очі побачать небо".


    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 09:02:17 ] - відповісти

    Пане Василю, напрочуд вдалий вірш: зримий, образний, барвистий. Як гарно: вітри сідають на гілля замріяних дерев, оспівують ріду землю.І скрізь: у пісні вітрів, у світлі сонця, у новому народження "бо так Бог хоче",відчувається Весна, яку треба прийняти нам щиро, і тоді "наші очі побачать небо".


    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 19:27:09 ] - відповісти

    Гарно, пане Василю! Чую тут Боже світло, воно струменить надією на КРАЩЕ ЗАВТРА!
    Знайшов парочку помилок:

    Сплячіх дерев - СПЛЯЧИХ

    На передодні - НАПЕРЕДОДНІ (разом)

    І приймемо як соє - СВОЄ?

    Трошки заплутано звучать мені рядки:
    Приймаємо по-свому
    Не завжди
    Мудрістю завтра
    І так як треба - спростіть, будь ласка, це трошки, бо загалом вірш зрозумілий і мудрий, а тут - накручено...





    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 20:05:30 ] - відповісти

    Дякую Вам, Пані Марійко за теплі слова. Я впевнений, що вони допоможуть мені іти далі стежкою віри і мрій, які колись здійсняться. Щиро дякую.
    Дякую Вам, Пане Ярославе, що і Вам мій вірш сподобався. Дякую, що показали мої помилки.Я їх вже виправив. Якщо йдеться про Вами згадану стрічку, то я поставлю роздільні знаки.
    Бачу я, бачиш ти
    Все те, що є.
    Лиш те, що Бог дає,
    Приймаємо по-свому.
    Не завжди
    Мудрістю завтра,
    І так як треба.
    Може тепер, коли поставив інтерпункційні знакі стріяка стане більш зрозумілою. Я якось не дуже бачу щось, що належало б поміняти. Підскажіть, прошу.



    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 20:34:54 ] - відповісти

    Не завжди
    Мудрістю завтра,
    І так як треба. - що тут мається на увазі?
    Що ЗАВТРА не завжди приходить МУДРІСТЮ і не завжди ТАК, як треба? Тобто, пропущене дієслово (приходить)?




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 21:15:05 ] - відповісти

    Но, мені тут все зрозуміле. Бог дає, бо знає, яке буде "завтра". Ми тої " МУДРОСТІ ЗАВТРА" не знаємо. Не знаючи її, кожний з нас приймає " по-свому", значить, як сам хоче. А коли в нас нема віри, або вона слабка, то не завжди розуміємо і приймаємо "як треба" те, що Бог нам дає. Ось така моя думка. Чи всі з нею згідні? Незнаю.


    Надія Цокур (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 21:53:33 ] - відповісти

    Впевнена, буде мати Україна ліпшу долю, бо все-таки стільки навколо Світлих Людей. Пишу з великої літери два слова, бо надто важко залишатися Людиною нині, а іще важче зберегти, відкрити світові світло своєї душі. Щасти Вам!



    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 22:13:31 ] - відповісти

    Пане Василю! Думку Вашу вловив! Пропоную тоді, жи би й іншим було можна прудко зметикувати, записати тірядочки в такому варіанті:

    Не зАвжди
    Мудрістю - ЗАВТРА,
    І так, як треба...




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-10 23:30:26 ] - відповісти

    Дуже,дуже дякую Вам за терпливість. Вибачайте, що я не завжди зрозумілими думками впливаю на українськи води. Повірте, що дуже хочу.


    Ярослав Нечуйвітер (Л.П./Л.П.) [ 2007-03-11 23:33:01 ] - відповісти

    Я не тільки ВІРЮ, але й ЗНАЮ, відчуваю це. Натхнення Вам і тепла!




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. Так було колись
    Заплакала земля
    Скритими сльозами
    Заспівали села
    Мовчанням своїм
    Щоб це зрозуміти
    Я вивчав роками
    А коли це вивчив
    То прийняв як гімн.

    Заплакали люди
    За селом за містом
    За церковним дзвоном
    Що замовк тоді
    Коли то з корінням
    Поляк – комуніста
    Нас вирвав і кинув
    По всій чужині.

    Не всі нині плачуть
    Бо сліз не стачає
    Не всі зрозуміли
    Сорок сьомий рік
    Коли українцям
    В батьківському раю
    Підрізали крила
    Зробивши калік.
    22.04.2007р.





    Найвища оцінка Святослав Синявський 6 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-04-22 23:13:12
    Переглядів сторінки твору 185
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 10:53
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Святослав Синявський (Л.П./Л.П.) [ 2007-04-23 11:48:46 ] - відповісти

    За громадянське спрямування ставлю Вам Василю шістку, більше не можу ;-)




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-04-23 22:41:35 ] - відповісти

    Дуже дякую Вам, Пане Святославе за зрозуміння мого вірша і оцінку. Ваша оцінка додає мені віри в себе і зобовязує до великої праці над тим, що пишу. Спасибі Вам. З плшаною Василь.


    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-04-23 22:50:24 ] - відповісти

    Я перепрошую Вас Пане Святославе за помилку в останніму реченні. Повинно бути З пошаною - Василь. Якось "скочила" не ця буква. З повагою Василь.


    Редакція Майстерень (М.К./М.К.) [ 2007-04-25 10:23:03 ] - відповісти

    Думки і відчуття серця - прекрасні, але хочу зауважити, пане Василю, не залишайте без уваги перші-ліпші слова, які прийшли в голову у процесі написання, до кожного з них потрібно уважніше придивитися - чи саме це слово точніше за всі інші передає, доповняє картину. Тобто, від кожного вірша, в ідеалі, варто отримати глибоке, точне, яскраве враження. Успіхів!




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-04-25 22:42:44 ] - відповісти

    Щиро Дякую Вам за Ваше відчуття і добру пораду. Буду старатися, в міру своїх можливостей присвоювати все те, що веде до покращення моїх думок. Я вдячний Вам. З повагою Василь.






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. Сон лемка
    Снять мі ся лемкове
    Што стоят за селом
    Стари і молоди
    На стежках і путях
    І смотрят на хижу
    І останньом слизов
    Обмивают лице
    Жеби незабити

    Снят мі ся їх слова
    Невиповіджени
    В тоту страшну хвилю
    Як вшитко лишали
    Вірили же вернут
    За йедну дві хвилі
    Лем ті што вигнали
    Вернути не дали

    Снять мі ся церковці
    Наши в гнізді села
    Їх бані їх дзвони
    Нашим сонцем гріти
    Снит мі ся як лемки
    Ідут до костела
    Штоби поверніння
    В Бога вимолити

    Бог молитов слухав
    І казав вірити
    Што вернеме до ся
    У рідни Карпати
    І у сні наказав
    Штоб своє любити
    Чуже шанувати
    А своє КОХАТИ

    Тому брате лемку
    Й ти сестро лемкине
    Клякний де бис не бив
    З дітми і внуками
    І повідж голосно
    Я син Лемківщини
    І же будеш вертав
    Як діти до мами

    Снит мі ся же гварят
    Знов вшитки по свому
    Як колиси давно
    Співают по селах
    І не перешкаджат
    Юж тепер никому
    Же наши Карпати
    Зас з нас сут весели

    Же не лем на Ватрі
    Лемки сут лемками
    Але в своїм селі
    Місті но і в хаті
    І же вшитки видят
    Же ми ся єднами
    Як будеме разом
    Будеме богати.
    16.07.2006р.




    Найвища оцінка Володимир Вакуленко 6 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2006-07-18 15:11:37
    Переглядів сторінки твору 122
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.06.13 10:48
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Володимир Вакуленко (Л.П./Л.П.) [ 2006-07-18 16:39:21 ] - відповісти

    Замітьте, пане Жорже, в мене серце не сліпе, воно попросту щедре. А жаднюг терпіти неможу. Це одна із рис непорядочності. А вірш. Скажу одне. Я його не зовсім зрозумів, та справа не в тому. Мені просто сподобався стиль.Та і сам вірш.


    Володимир Вакуленко (Л.П./Л.П.) [ 2006-07-18 17:08:47 ] - відповісти

    Тут я пояснив.


    Жорж Дикий (Л.П./Л.П.) [ 2006-07-18 18:35:06 ] - відповісти

    Вельми колоритно написано.




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2006-07-24 15:00:14 ] - відповісти

    Дуже дякую Вам за спертя своїм словом. Це допоможе мені іти в майбутнє.




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. Вогні
    Вогні тліють
    Є надія
    Є надія
    Вже раніє
    Правда гріє
    Є надія

    Ти ще плачеш
    Сльози криєш
    Є надія
    Ворон кряче
    Ворог риє
    Є надія

    Мале дитя
    Личко миє
    Є надія
    Іде життя
    Мрії сіє
    Є надія

    Тіні злого
    Є надія
    Що зігниють
    Той хто з Богом
    Є надія
    Зрозуміє.




    Найвища оцінка Валентин Бендюг 5.5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2008-01-20 23:17:41
    Переглядів сторінки твору 109
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.83
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»
    Поезія Модернізму і Неомодернізму
    Поезія Традиційна

    Автор востаннє на сайті 2008.05.21 21:40
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Валентин Бендюг (Л.П./Л.П.) [ 2008-01-20 23:32:40 ] - відповісти

    Лаконічно і змістовно, пане Василю! Не втрачаймо надію!




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2008-01-21 00:55:58 ] - відповісти

    Дякую Вам, що мої слова стали Вам зрозумілими.Надією в своїх думках я живу вже майже 50 років. В 60 -тих роках, коли я писав, що ВОСКРЕСНЕ Україна недовірки сміялись з мене. Я надії не втратив, так як багато нашіх батьків в Україні і в чужині, які молилися і вимолили ВОЛЮ. Нині всім нам треба її захищати. Дякую за увагу.




    Коментарі (1)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. ***
    те що є
    приймаю
    мудрістю тата
    а вона велика
    без філософських звань
    без богословських розумінь
    тихою молитвою шита

    малими буквами
    писані слова
    поки очі здорові
    читаю
    думаю
    над чистим я
    яке приснути хоче

    в кімнату життя влітаю
    через мрії
    яки розсілися
    на хвилях ночі
    і те що зможу піднімаю
    відкину порох
    і читаю

    там є
    те що було
    що буде скаже гора
    коли схочу почути
    і прийняти те
    що вона дає
    нині




    Найвища оцінка Марта Шуст 5.5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-27 21:41:53
    Переглядів сторінки твору 91
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.83
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.05.14 23:15
    Автор у цю хвилину присутній


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  17. Шукання

    незрозумілому
    жити на землі погано
    душа його терпить
    якщо їй має
    трясеться тіло
    неначе в наркомана
    неспроможний летіти
    з підрізаним крилом
    і хоч бавить його надія
    й ніхто не кидає колоди
    слово шукає погоди
    росте там
    де його не сіють
    приймає моду
    і мріє
    бо впевнене воно
    що тоді його зрозуміють
    ті люди
    що читати будуть
    так як вміють

    коли слова
    не зрозуміють
    маленьке воно
    терпить як дитина
    якої мрії
    завжди щиро литі
    а думки
    завжди живі
    обмиті
    бо не бабрались в гної
    чистотою світять
    тому довіряймо дітям
    бо вони
    буває
    нашої віри голодні
    не використовуймо їх
    не ставляймо їх
    на своїх сітях
    у свої брудні дні

    осінь
    золото листям роздає
    прощає квіття
    сумно мені
    вам ні?
    30.10.2007р.





    Найвища оцінка Тетяна Дігай 5 Любитель поезії / Майстер-клас
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-10-30 23:02:10
    Переглядів сторінки твору 82
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.67
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.05.04 21:46
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Тетяна Дігай (Л.П./М.К.) [ 2007-10-31 07:31:47 ] - відповісти

    Гарно - "незрозумілому...летіти з підрізаним крилом", "слово шукає погоди", "осінь...прощає квіття"!




    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2007-10-31 22:53:48 ] - відповісти

    Дуже мені приємно Пані Тетяно, що Ви зрозуміли мене і що Вам сподобалось. Щиро дякую.







    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  18. Україні
    А що далі Україно, а що далі?
    Запитання спати мені не дають.
    Бува сяду десь в куточку в малім залі
    І молюся за твою стражденну путь.

    Всюди тихо. Я дивлюсь на Матір Божу.
    Щиро молюся сам один в руках стін.
    Вірю: Матір Божа допоможе
    Гідно стати з оболіли вже колін.

    Мій Народе, йди з молитвою в майбутнє
    І молися до усіх нашіх святих,
    Щоб дали Тобі бути правим, могутнім,
    Щоб любов поборювала всякий гріх.

    Україно! Моя люба Україно
    Я душею весь час на Твоїй землі.
    Я ніколи не цурався бути сином.
    Твоїм сином, хоч живу тут в чужині.

    Україно! Ненько предків, Ненько внуків
    Будь щаслива й вірна ПРАВДАМ ІСУСА
    І відкинь всі неприязні Тобі звуки.
    Ти сьогодні Незалежна і Вільна!




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-27 12:49:33
    Переглядів сторінки твору 289
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.05.04 21:41
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Марта Шуст (Л.П./Л.П.) [ 2007-01-31 01:55:37 ] - відповісти

    Хочу подякувати щиро, пане Василю, за Вашу вірші що наповнені любов'ю до України, Вірою і добром. Дякую.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  19. Це не гріх

    бути вітру братом
    і тишу любити
    бути собою
    і тільки собою
    коли звуть тебе КИМСЬ
    жити серед могил і тінів
    тішитися ніщим

    бути сонцем
    коли день похмурий
    бути деревом на пісках без води
    бути собою
    коли є як є
    на яві і увісні


    бути собою
    або взагалі не бути
    жити надією будь вмирати
    серед корінців трав
    бути собою
    коли сміються з тебе
    і з честтю пращати сміх
    ЦЕ НЕ ГРІХ




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-20 14:45:33
    Переглядів сторінки твору 120
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Конкурс «Поетичні Майстерні - І півріччя 2008»

    Автор востаннє на сайті 2008.05.02 21:09
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Ірина Пиріг (М.К./М.К.) [ 2007-01-20 23:48:13 ] - відповісти

    „Твій єдиний обов’язок на протязі всього життя – бути собою”. Р.Бах

    "...бути собою
    або взагалі не бути..."

    Сподобався Ваш вірш, п.Василю...



    Коментарі (1)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  20. Як коментар до одного з віршів Оксани Яблонської

    Як коментар до одного з віршів Оксани Яблонської
    Це так правдиве,святе, боже ...
    Дитячім кроком там вбігаю
    Й умом дитини збагнуть можу
    Різдво Христове в нашім краю.
    І рік за роком я чекаю
    Щоб геть пішли сили ворожі
    Яких брати мої приймають
    А я стерпіти їх неможу.
    Все таки вірю прийде рано
    У рідний край мій в Україну
    В якому ти живеш Оксано
    І любиш його до загину
    Не зрозумій мене погано
    Я теж рідної землі сином.
    26.12.2006р




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-12 22:34:05
    Переглядів сторінки твору 113
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.05.02 21:03
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Оксана Яблонська (М.К./Л.П.) [ 2007-01-12 23:10:58 ] - відповісти

    Доброго вечора, пане Василю !

    Приємно вражена таким віршем, я помітила його у коментарі до моєї "МАГІЇ Слова. РІЗДВО". Дякую :) Ви пишете гарно і щиро :)) Я Вас повністю розумію. І Зорі стали так, що Ваш вірш тут вродився якраз після моєї "Колисанки для Василька" :)), а вона писалась для усіх Василів і Васильків :))


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  21. Задумаймо...


    Весняний птах вже десь готовить крила
    Щоб в край батьків полетіти в весну
    А в нас чомусь нема такої сили
    Ми коренем врастаєм в чужину

    В нашіх птахів немає факультетів
    Любов до свого в інстинктах їх є
    В кожну весну на своє рідне летять
    Щоб осіню вернути у чуже

    До чужини птахи непривикають
    Бо в них як бачим є дві батьківщини
    Одну і другу на рівні кохають
    Про що сказати на жаль не можем ми

    Коли ми приймем знання братів крилатих
    Якщо засієм це в серці і в душі
    Я впевнений не будем пропадати
    В обіймах того що маєм в чужині
    29.01.2007р.





    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-30 13:07:04
    Переглядів сторінки твору 81
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.05.02 21:00
    Автор у цю хвилину присутній


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  22. Іде січень

    Іде січень
    Карпатами іде січень
    Глянь кожух на спині
    В сміх одягнені всі діти
    Яки є там нині

    А все завдяки перині
    Якою все вкрите
    Там у нашій Лемківщині
    Танці почав вітер

    Там де старе сонце світить
    Посилаймо синів
    Хай почне їх серця гріти
    Краса Лемківщини

    Дасть Бог що почнуть радіти
    Відкинуть чужину
    І повернуть щоби жити
    В рідну Лемківщину

    Коли вернуть не загине
    Навчаться тужити
    Пісня й мова знов полине
    І сонце засвітить

    Іде січень по Карпатах
    Від села до села
    Там де колись мама й тато
    Жили так весело.
    28.01.2007р.




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Редакція Майстерень 4 Майстер-клас / Майстер-клас


    Про публікацію


    Дата публікації 2007-01-29 13:44:00
    Переглядів сторінки твору 103
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 4.5
    Самооцінка твору автором -
    Автор востаннє на сайті 2008.05.02 20:56
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Юрій Лазірко (Л.П./М.К.) [ 2007-01-29 17:16:47 ] - відповісти

    Пане Василю - Ви вірите, що повернуться?
    А як поляки на це дивлються?






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  23. Задумаймо
    Весняний птах вже десь готовить крила
    Щоб в край батьків полетіти в весну
    А в нас чомусь нема такої сили
    Ми коренем врастаєм в чужину

    В нашіх птахів немає факультетів
    Любов до свого в інстинктах їх є
    В кожну весну на своє рідне летять
    Щоб осіню вернути у чуже

    До чужини птахи непривикають
    Бо в них як бачим є дві батьківщини
    Одну і другу на рівні кохають
    Про що сказати на жаль не можем ми

    Коли ми приймем знання братів крилатих
    Якщо засієм це в серці і в душі
    Я впевнений не будем пропадати
    В обіймах того що маєм в чужині
    29.01.2007р.





    Прокоментувати | ... 4.5 5 5.25 ... Оцінити точніше

    Народний рейтинг: 4.5 | Рейтинг "Майстерень": 4.5


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  24. Про шептання
    Пане Тарасе прийміть шану
    За коментар Ваш на мій вірш
    Я прочитав і в словник глянув
    Давай шукати своїх дір.

    Ви кажете “шептати” гріх
    “Шептав “ Михайло і Максим
    “Шептав” Тарас в творах своїх
    “Шептання” вважали своїм.

    Я той який живе в чужині
    Що з їхніх творів слова пив
    Незрозумілий в Україні
    Бо факультету не скінчив.

    На мою думку як хто хоче
    Нехай шептами володіє
    А другий хай собі шепоче
    Мудрий усіх нас зрозуміє.
    03.01.2007р.




    Коментарі (1) | ... 4.5 5 5.25 ... Оцінити точніше

    Народний рейтинг: 4.5 | Рейтинг "Майстерень": 4.5


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  25. Життя
    Не питайте. Не знаю.
    А брехні відрікаюсь.
    Діло в тому, що час не стоїть.
    Одних гроші вбивають.
    Іншіх, що їх немають.
    Я щасливий, що світ ще не спить.

    Зима сніг чистий сіє.
    Ніч нам родить надію.
    Раннім ранком все щезне. Нема.
    Піч сусіда не гріє.
    Я все це розумію.
    Хочеш жити, будь братом життя.



    Прокоментувати | ... 4.5 5 5.25 ... Оцінити точніше

    Народний рейтинг: 4.5 | Рейтинг "Майстерень": 4.5


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  26. Осінь


    Осінній гриб
    Осіння втома
    Голос затих
    Відійшов спомин
    Приходить час
    Зробити звіт
    На проти нас
    Вже новий світ

    Осінній день
    Над полем сів
    Чути пісень
    Лиш журавлів
    Що своє кру
    Черговий раз
    У світ несуть
    Наче приказ

    Осіння ніч
    Холод роси
    Вже тепла піч
    А при ній ти
    Грає вогонь
    Хоч нема струн
    Гріє долонь
    Співа цвіркун

    Осінній час
    В життя ввійшов
    Тіло без крас
    І не ця кров
    В костях скрипить
    Наче в дверей
    Завжди болить
    Втрата іднй.




    Прокоментувати

    Народний рейтинг: 4.5 | Рейтинг "Майстерень": 4.5


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  27. Вітання

    Добридень з України брате.
    Екзамен завдав ти мені
    Облудою світ малювати.
    Лиш я скажу відкрито – НІ!

    Енергію можу спрямувати
    Куди тихий шепіт несе.
    Сумно мені про це писати.
    А нині зрозумів я все.

    Нап’юся слів, та піду спати.
    Думки хай борються у сні.
    Ранок новим буде вітати.
    Усмішку може дасть мені.
    20.03.2008р.






    Про публікацію


    Дата публікації 2008-03-20 20:34:44
    Переглядів сторінки твору 79
    Творчий вибір автора: Любитель поезії
    Статус від редакторів: Любитель поезії
    Народний рейтинг 4.5
    Рейтинг "Майстерень" 0
    Самооцінка твору автором -
    Конкурси. Теми Поезія Романтизму і Сентименталізму

    Автор востаннє на сайті 2008.04.16 18:43
    Автор у цю хвилину присутній



    Коментарі

    Тетяна Роса (Л.П./Л.П.) [ 2008-03-22 15:17:02 ] - відповісти

    ...ати, ...ати, ...ати. Від цього затьмарюється думка віршу.


    Василь Шляхтич (Л.П./Л.П.) [ 2008-03-27 21:55:52 ] - відповісти

    Тут власне я вибрав таку риму. Все таки дякую, що прочитали. Думаймо, читаймо. Добра Вам.







    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  28. ***
    На могили покладено квіти
    І діти
    Почали молитись
    Сонце осіннє світить
    Живі хочуть жити
    На померлих лежать граніти
    Важко їм снити.

    Слова не зупинять годин
    Народи
    Кидають колоди
    Безбожна душа родить
    Нові перешкоди
    А диявол збирає плоди
    Бо така мода.
    28.10.2007р.





    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  29. Моя Батьківщина

    На мальованому блакиті неба
    Миготячі зорі сіли відпочити
    І пахне земля що дарить чим треба
    А запах говорить що треба любити
    Бо там я родився і моя родина
    І це край мій рідний це теж Україна

    А той дощ що поїть ліси так чудові
    Він неначе цвіти злітаючі з неба
    А скільки краси в них а скільки любові
    Бути там і жити більш нічо не треба
    Глянь як дощу сльози в мою землю линуть
    І сріблом вкривають мою Батьківщину

    Наш земляк коником йде поле орати
    Сидить на підводі біля плуг борона
    Краєвид чудовий поля сади хати
    При дорозі груша а на ній ворона
    На пагорбі церква як матір єдина
    Дивись там корови пасає дівчина

    З височини бачиш солом*яні стріхи
    Береги з каміння річку і місточок
    Біля річки ростуть ліскові горіхи
    А їх так багато що творять лісочок
    Вечорами всюди наша пісня лине
    То теж наша земля ту живуть їй сини

    Хати попалили а сади здичали
    В церкві дах діравий мосту теж немає
    Ворна не краче бо грушу зрубали
    Дівчина пропала селянин втікає
    Тільки хмари з дощем все линуть й линуть
    Вони оплакують мою Батьківщину.
    Я написав польською 21.09.1964р
    Переклав на рідну 17.01.2007р.




    Найвища оцінка Жорж Дикий 5 Любитель поезії / Любитель поезії
    Найнижча оцінка Епіграми, Наслідування Пародії, 3 Любитель поезії / Любитель поезії



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  30. Наше Я
    Якщо ми зерном України,
    Вона усім нам колоском.
    Коли ми разом, ми родина,
    Яка дарить діток добром.

    Коли ми разом, в нас є сила
    Колоска, який дасть життя.
    Як роз’єднаємось, могила
    Прикриє в друге наше я.

    Тому сестро моя і брате,
    Там в Україні й в чужині
    Всім, що нас хочуть роз’єднати
    Гордо скажімо тричі - НІ!!!

    Під наказом ми чужу матір
    Кохали живучи в ярмі.
    Над головами свистав батіг.
    Ми були волі голодні.

    А нині, коли ми їй маєм,
    Знов ворожнеча і сварня
    Вовків ватагою гуляє
    І топче справжнє наше я.
    18.03.2008р.


    Коментарі (75)
    Народний рейтинг 0 | Рейтинг "Майстерень" 0 | Самооцінка -