ОСТАННІ НАДХОДЖЕННЯ
Авторський рейтинг від 5,25 (вірші)

Юрій Гундарєв
2024.05.08 19:21
Ось хлопчик малює: танк,
широка вільна дорога,
вгорі - синьо-жовтий стяг
і літери: «Перемога».

Цей хлопчик малює: танк,
широка вільна дорога…
А в серці лунає: «Так,

Юрій Гундарєв
2024.05.08 18:54
Пародія на пародію


Олександр Сушко опублікував на мій вірш «Зоряні очі» пародію «Пописати» такого змісту:

«Я трішки попрацював з оригіналом і вийшло.

Оце.

Роксолана Вірлан
2024.05.08 18:10
Двадцять четвертого лютня -
рівно в четвертій за дня:
Київ бомбили,
нам зголосили,
що почалася війна.

Місто здригнулось огнями -
та не здригнулись серця.

Артур Курдіновський
2024.05.08 06:42
Я написав таємний звіт
Тому, з ким буде несамотньо.
Дорога на південний схід
Мене покликала сьогодні.

Понад дорогою - паркан
Старий бетонний. Темно-сірий.
За ним - завершений роман,

Віктор Кучерук
2024.05.08 05:07
Не боюся сьогодні нічого
І ніяк не лякає мене
Ні чекання нічної тривоги,
Ні сирени гудіння гучне.
Не раптовою стала поява
Кровожерних вовік ворогів,
Бо не вірити зайдам лукавим
Мені мудрий Тарас заповів.

Володимир Бойко
2024.05.08 00:19
Йому здавалося, що він сходить, як зоря над світом. Насправді він сходив з розуму. Пітьма для москаля – не просто звичне середовище, але й стан душі. Росія без України – недодержава з недоісторією. Що для українця відродження – то для москаля пог

Іван Потьомкін
2024.05.07 18:44
«Чи ти знаєш, чому я без остраху бавлюся з тобою?»- спитав якось хлопчик змійку. «Ані разу не спадало на думку». «А тому, що, як запевнив тато, із зубів твоїх висотали яд. Це, мабуть, після того, як чоловік із милосердя підібрав і поклав за пазуху напі

Юрій Гундарєв
2024.05.07 12:18
Микола Біленький. 53 роки. Львів‘янин. Професійний клоун.
У перші дні війни повернувся з Англії, де працював за контрактом, щоб добровольцем піти на фронт.
Після контузії залишається зі своїми побратимами, адже їм конче потрібне його сонячне мистецтво.

Олександр Сушко
2024.05.07 09:38
Зорані очі



Оригінал тексту автора

Зоряні очі
Справ щоденних й не так, щоб дуже,

Микола Соболь
2024.05.07 07:20
Впаде до ніг листок останній,
знесилений, мов листопад,
його нездійснене бажання –
не повернеш весни назад,
пожухлими створились луки,
густіші сутінки гаїв
і одинокий кавкіт крука,
де стихла пісня солов’їв.

Віктор Кучерук
2024.05.07 06:51
Розмежований війною,
Гомонить безладно світ, –
Постачати ще нам зброю,
Чи давати вже не слід?
Світ дарма гадає знову,
Зволікаючи, на жаль, –
Чи обмежиться лиш Львовом,
Чи до Праги пре москаль?

Артур Курдіновський
2024.05.07 01:36
Неначе все - так само, як раніше...
Але чомусь хапається рука
За порожнечу. Березнева тиша -
Багатообіцяюча така.

Здавалося б: чого мені чекати?
Викреслюючи урочисті дати
Пожовклого свого календаря,

Микола Соболь
2024.05.06 14:26
Мовчить триклятий сюзерен,
що полчища стоять на сході
та запевняє: «Не сьогодні
прийде до нас війни кузен».
Незвідані шляхи Господні.

Пора усім на шашлики.
Арей, напевно, щось та знає,

Юрій Гундарєв
2024.05.06 09:56
Справ щоденних й не так, щоб дуже,
йду на балкон за повітря ковтком -
раптом зірка срібною смужкою
з неба збігає, мов крихітний гном.

Чітко бажання встигаю замовити,
гномику пункти всі перелічую:
щоб повернулися воїни зморені

Світлана Пирогова
2024.05.06 09:25
Слова для пісні від імені чоловіка)

Несу в руках троянди білі
Тобі, красуне, в знак любові.
А ти мене чекаєш мила,
Нам сонце усміхнулось знову.

В очах твоїх я бачу щастя,

Віктор Кучерук
2024.05.06 06:23
Уже від ранку й дотемна
Я бачу й чую щосекунди,
Як вкрай уквітчана весна
Співає весело і лунко.
Уся земля, мов пишний сад,
Буяє зеленню і цвітом,
Хоч дим і гуркіт канонад
Іще засмучують півсвіту…
Останні надходження: 7 дн | 30 дн | ...
Останні   коментарі: сьогодні | 7 днів





 Нові автори (Проза):

Анатолій Цибульський
2024.04.01

Меланія Дереза
2024.02.08

Ольга Чернетка
2023.12.19

Галюся Чудак
2023.11.15

Лінь Лінь
2023.10.26

Світлана Луценко
2023.07.27

Гельґа Простотакі
2023.07.15






• Українське словотворення

• Усі Словники

• Про віршування
• Латина (рус)
• Дослівник до Біблії (Євр.)
• Дослівник до Біблії (Гр.)
• Інші словники

Тлумачний словник Словопедія




Автори / Наталя Криловець (1985) / Проза

 Недосіл на столі – пересол на голові
Юхим і Мотря Мельничуки мали двох синів – Сидора й Сергія. Хороші були хлопці: розумні, красиві, працьовиті, талановиті. Сидір гарно малював, а от Сергій то був вроджений співак, мав такий прекрасний голос, що й соловейко позаздрив би. Обидва хлопці були добрими, слухняними синами. Однак різнилися між собою характерами й зовнішністю. Сергій мав м’яку вдачу, всього йому було жаль, навіть мухи не міг вбити, з дитинства любив мріяти. А от Сидір був зовсім іншим. Характер мав різкіший, ніж у Сергія, та й на речі дивився реальніше.
Обидва були красивими. Сидір, високий, русявий, з голубими, як небо, батьківськими очима, ще змалку любив малювати. А як виріс, то вступив у художню школу, згодом пішов працювати вчителем.
А Сергій був схожим на матір: чорнявий, кучерявий, з карими очима, з чорними бровами і дуже добрим серцем. Мав він нахил до музики, однак батьки не віддали його в музичну школу. Тому хлопець не зміг себе зреалізувати, як співак. Однак Сергій ходив співати в церковний хор, його там всі любили й поважали, та й самому парубкові це дуже подобалося.
Коли повиростали сини, стали батьки думати про те, як би їх поодружувати, та хлопці не поспішали, говорячи, що таке щастя ще встигнуть захопити. І ось, коли Сидору стукнуло 28, а Сергію – 27, хлопці нарешті стали замислюватися, що вже пора було б створювати свої сім’ї. Та й Юхим не раз їм про це говорив:
– Діти мої, про що ви думаєте? Чи ви вважаєте, що хтось піде за вас, коли постарієте? Ми з матір’ю вже старі, не сьогодні-завтра помремо, а нам ще хотілося б онуків побачити.
Та й Мотря собі бідкалася:
– А що ж буде з вами, коли я вже не зможу працювати? Хто ж про вас дбатиме, синочки? Знайдіть собі дружин, поки ще не пізно.
Хлопці заспокоїли батьків, пообіцявши, що обов’язково найближчим часом знайдуть собі дружин. Та не так все швидко робиться, як говориться. Ніяк не могли знайти хлопці таких дівчат, щоб припали їм до душі.
Якось поїхав Сидір у сусіднє село на базар та й зустрів там одну дівчину – Катерину. Ото тільки побачив хлопець таку кралю, то відразу ж закохався до нестями. Приїхавши додому, щасливий парубок відразу ж похвастався батькам. А ті не знали, на якому світі від радощів. Так уже раділи старенькі цій новині, що, аби не гаяти часу, відразу ж заслали сватів. Через місяць відгуляли весілля, і привів Сидір свою молоду дружину додому.
Спочатку все було добре, а потім між свекрухою і невісткою почали виникати непорозуміння. Катерина була єдиною дитиною в сім’ї, тому батьки годили вже їй, як могли. А от коли вийшла заміж, то все те їй увірвалося. Спочатку Мотря й собі здмухувала з невістки пилинки. Ні до чого її не заставляла, не будила ранесенько, мовляв, нехай поспить, бо ще ж дитина. Та потім побачила, що невістка й не збирається працювати, їй краще поспати до обіду, біля дзеркала посидіти. Зрозуміла Мотря, що, якщо отак мовчатиме, то Катерина ніколи не зміниться на краще. Але й сказати щось свекруха боялася, бо не хотіла образити невістки. Ще розгнівається та й додому піде, а за нею й Сидір. Та якось треба ж було пояснити Катерині, що вона вже не дитина, а заміжня жінка. Ото зважившись, Мотря делікатно почала повчати невістку:
– Дочко, не можна ж так нічого не робити. В тебе є чоловік, дасть Бог, скоро дітки будуть, треба ж буде про них якось дбати. Я ж не залізна, не можу сама все переробити, треба й тобі потроху пробувати.
– А то я сама не знаю! – ображено буркнула невістка. – Хіба не можна було без цього дорікання обійтися? Взагалі підіть на село і всім розтеревеньте, що у Вас невістка лінива!
– Я ж не хотіла тебе образити, – почала було виправдовуватися Мотря.
Та невістка навіть слухати не захотіла свекруху, надулася й вийшла з хати. З тих пір почалися непорозуміння в сім’ї. Що Мотря не скаже, то невістка перекрутить і нападе на свекруху, що тій мало не покажеться.
Отак рік минув. Надумав і Сергій одружитися. Знайшов собі дівчину до вподоби, Галю. Одружили батьки й меншого сина. Тепер у хаті ще на одну людину стало більше. Галя була дуже тихенька, спокійна, однак дуже юна, тому не зовсім до ладу в неї виходило щось зробити. Мотря навчала молоду невістку, як потрібно правильно робити. А от Катерині це страх як не подобалося, вона постійно бурчала:
– Он як! Ця невісточка краща, ніж я! Така нездара, що не вміє навіть їсти наварити, та Ви їй нічого не кажете, а мене постійно гризете!
– А до тебе ж не можна обізватися як до людини. Ти ж можеш горло перегризти од люті! – сердилася свекруха, їй дуже не подобалося, що старша невістка постійно виявляє характер.
Вона ж до неї з добром, а ця, невдячна, постійно чимось дорікає.
А Катерина, як ота заводійка, постійно починала сварку. То Галі намеле всяких дурниць, то свекруху зачепить за живе. А як Галя вступиться за Мотрю, то так перекрутить її слова, що ще й та винною зробить. Отак постійно з ранку до вечора тривали сварки. Як тільки не намагалися хлопці помирити своїх жінок – все марно: кожного разу знаходилася якась нова причина, аби знову розпочати сварку. Старий Юхим із синами не міг уже терпіти того щоденного пекла. Тому, тільки-но розвиднялося, батько казав синам:
– Ходімо, хлопці, звідси, з цього Содому й Гоморри, а то може голова опухнути від цього крику. Ще поглухнемо від цих дурнуватих баб. Може, якраз одна одній горла поперегризають.
Коли чоловіки виходили з хати, то жінки знову починали робити судний день. Отак сварилися між собою, аж поки врешті-решт перестали одна з одною говорити. Тепер у хаті було тихо, однак неприємна атмосфера все одно гнала хлопців з дому .
Одного разу встала Мотря раненько та й заходилася сніданок готувати. Наготувала горщик каші, поставила на плиту та й пішла корів доїти.
Встала й Галя, нічого не спитавши в свекрухи, стала їжу доварювати. Не посмакувавши, яка та каша, чи приправлена, чи ні, насипала солі й пішла хату замітати.
Нарешті й Катерина прокинулася. Теж нікого не спитавши, посолила й собі кашу.
Посідали чоловіки снідати. Тільки-но скуштував Юхим каші, відразу ж виплюнув назад. Кинувши на землю миску з кашею, розлючений батько закричав:
– Тьфу! А щоб вас собаки заїли! Не їжа, а ропа якась! Котра-то солі не пошкодувала?
До столу підійшла Мотря.
– Що вже, старий, зовсім здурів? Що ти виробляєш?
– Радій, що на голову не вивернув цієї миски!
У Мотрі заблищали очі, вона ледве стримувала себе, щоб не заголосити на всю хату. Важко зітхнувши, жінка крізь зуби промовила:
– Домучить мене, непотребе, хочеш? Чого тобі?
– Хто їсти варив? – сердито запитав Юхим.
– Я! Я варила! А що? Недобре – не їж! У рот ніхто не кладе! А кричати будь-який дурень може! – обурилася жінка.
– А хто таке їсти буде? На! Скуштуй! – промовив Юхим і протягнув Мотрі ложку каші.
– Ой! Яка гидота! – скрикнула Мотря, скуштувавши їжу. – Якась ропа! Що це за наказання таке, я ж до смаку посолила!
– То такий уже в тебе смак! – глузував з дружини Юхим.
Бідна жінка ледве стояла. Вона вперше в житті не знала, що сказати. Їй хотілося плакати. Галі стало жаль свекрухи, підійшовши до розгубленої Мотрі, невістка промовила тихим голосом:
– Я не знала, що мати солили, то й собі ще посолила.
– Ну, і я посолила! – обізвалася Катерина.
– А щоб вам язики повідсихали! – кричав розлючений батько. – Чи то не можна було вже одній в одної запитати? Дурні язикаті хвеськи! Як не треба, то роти не закриваються, а як треба, то ні пари з уст! Пора вже вам порозумнішати! Але хіба є в баб розум? Може, в казках, і то…
– Тату! Та вже вистачить з них! Бачте, вони порозумнішали: кожна ж визнала свою провину, – перебив батька Сидір.
– Вибачмо їм, що було раніше. І все в нас буде добре! – додав Сергій.
Жінки тільки знизали плечима. Вони зрозуміли, що, справді, своїми сварками, непорозуміннями перетворили дім на пекло! І цьому потрібно покласти край, адже вони – одна сім’я.
З тих пір стали вони між собою говорити. А найголовніше – сварок більше не було. Мельничуки зажили дружно, мирно. Тепер тільки спокій та злагода панували в хаті.




      Можлива допомога "Майстерням"


Якщо ви знайшли помилку на цiй сторiнцi,
  видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Про оцінювання     Зв'язок із адміністрацією     Видати свою збірку, книгу

  Публікації з назвою одними великими буквами, а також поетичні публікації і((з з))бігами
не анонсуватимуться на головних сторінках ПМ (зі збігами, якщо вони таки не обов'язкові)




Про публікацію
Дата публікації 2013-04-01 23:46:56
Переглядів сторінки твору 1181
* Творчий вибір автора: Любитель поезії
* Статус від Майстерень: Любитель поезії
* Народний рейтинг 0 / --  (0 / 0)
* Рейтинг "Майстерень" 0 / --  (0 / 0)
Оцінка твору автором -
* Коефіцієнт прозорості: 0.781
Потреба в критиці щиро конструктивній
Потреба в оцінюванні не обов'язково
Автор востаннє на сайті 2016.04.17 01:27
Автор у цю хвилину відсутній

Коментарі

Коментарі видаляються власником авторської сторінки
Лариса Чаєчка (Л.П./Л.П.) [ 2013-07-01 00:10:35 ]
Цікаво, як насправді звучить приказка, яка використана у назві твору. Бо, часом, у намаганні слідувати моді, свідомо спричиняємось до певних мовних слів-покручів. Скажімо, слово "престол" тепер звучить як "престіл", "гуртовня" - "гуртівня", а в цьогорічних творах із тестування знань з української мови та літератури, один з учнів узагалі написав: "хто допоможе бездімним кітам" :)