ОСТАННІ НАДХОДЖЕННЯ
Авторський рейтинг від 5,25 (вірші)

Віктор Кучерук
2024.05.06 06:23
Уже від ранку й дотемна
Я бачу й чую щосекунди,
Як вкрай уквітчана весна
Співає весело і лунко.
Уся земля, мов пишний сад,
Буяє зеленню і цвітом,
Хоч дим і гуркіт канонад
Іще засмучують півсвіту…

Артур Курдіновський
2024.05.06 02:08
Сказав їм Воїн: "Слава Україні!"
І не тремтіли голос та рука.
Свинособаку, підлу ту тварину,
Так налякало слово козака!

Це не пейзаж, де сонечко та хмарка -
Світанки темні в страченій імлі.
Упала недопалена цигарка

Ілахім Поет
2024.05.06 00:12
Не зважай. Так нерідко трапляється у житті. Силоміць не закохують. Ще не зумів ніхто це заперечити… Щастя – то казка на DVD. Там вино почуттів – тут у мене суцільний оцет. Не зважай. Хай лисиця-кохання мене гризе, як спартанця, чий образ пригадую все ч

Ігор Шоха
2024.05.05 20:48
Кому – весна, кому – війна,
кому – свята, кому – робота
не до крові, але до поту...
у мене – ода голосна,
а на душі найвища нота.
Не каюся... у самоті
я не сумую і не буду
у цьому повторяти Будду.

Меланія Дереза
2024.05.05 20:09
П'ять речень Як утворилася наша ватага і на чому трималася? - одним реченням сформулювати непросто. Скажу так: і звичайнісінький працівник рибного господарства, і пихатий податківець з братами, і я - досвідчений пройдисвіт - усі ми гарно проводили ч

Олександр Сушко
2024.05.05 18:39
Пасха Якщо хрестять немовля - це злочин. Хрещення вважається нелегітимним, оскільки людина не може сказати навіть слова проти. Якщо хрестять неповнолітню дитину - це злочин, оскільки дитина не розуміє куди її ведуть. І навіщо. Просто традиція така

Євген Федчук
2024.05.05 13:01
Коли хтось дива подивитись захотів.
Чи то природне воно, чи то рукотворне,
За тим не треба зовсім пхатися за море,
Долати сотні кілометрів по путі.
Скажімо, хоч би й знаменитий Стоунхендж –
Всього лиш камені, розставлені по колу.
Та в нас у Олевсько

Іван Потьомкін
2024.05.05 10:55
Не зупинялось сонце ще три довгі роки,
Витягуючи на світ божий юдеїв.
І тільки по війні, в Єрусалимі, в Яд-вашемі,
В Павільйоні дітей, навіки щезло сонце.
Зрештою, як і місяць.Тільки миготять зірки.
Мільйон зірок –мільйон єврейських душ дитячих
Крич

Артур Курдіновський
2024.05.05 02:04
І буде осінь. А мене не буде.
Холодний вітер душу пригорне...
Червоне листя - ліки від застуди...
Настирливий той штамп "що скажуть люди?"
В заручниках не втримає мене!

Над сірим містом плаче сіра хмара...
Невже це так змінилася зима?

Ілахім Поет
2024.05.05 00:09
Я далеко не Рильський і не Тарас.
Ну і так воно вийшло, що не Костенко.
З головою, напевно, не все гаразд:
Там щось вітром розбавлене та ріденьке.

Я – хардкорні відлуння від травіат.
Ще б навів порівняння в такому дусі:
Двоголовий гібрид, де за пл

Артур Курдіновський
2024.05.04 13:30
Відверті слова не повторюю двічі.
Я знов розгубився. Спливає мій січень.
Хіба забагато мені було треба?
Із сумом дивлюсь у заплакане небо.

Я слухав етюди світанків січневих
І бачив кришталь на високих деревах.
Зима написала для мене картину,

Ілахім Поет
2024.05.04 12:17
сонечко, це кохання
вибору в нас нема
ось показові дані
далі дивись сама
без апріорних тверджень
що воно тут і як:
всі відчуття - як вперше
ніби я знов юнак

Козак Дума
2024.05.04 11:44
Кислянець, квасок, киселик –
іменується щавель.
Зазвичай, росте у селах,
біля більшості осель.

Берег, луки облюбує,
друзі в нього – сонце, дощ.
Особливо з ним смакує

Іван Потьомкін
2024.05.04 10:49
У незапам’ятні часи,
Коли птахи і звірі бились
І до пуття не було видно
Перевага на чиєму боці,
Осторонь лише кажан тримався.
Просило птаство: «Допоможи!»
А він одповідав: «Та я ж не птаха!»
Благали звірі: «Йди до нас!»

Ігор Деркач
2024.05.04 10:02
Коли народ висовує таланти,
то й обирає... шулера й шута,
тому на шиї маємо – ґаранта,
у владі – агентура окупанта,
у нації... курина сліпота.

***
Воююча частина світу

Леся Горова
2024.05.04 08:19
Так забракло мені того променю, що поза хмарами
Заховався у мить, коли падало сонце в сосняк.
Так забракло вишневого білого цвіту, що балував,
І в незвично спекотному квітні у поспіху збляк.

Так забракло хвилини, щоб вгледіти зграю лебедячу.
Так за
Останні надходження: 7 дн | 30 дн | ...
Останні   коментарі: сьогодні | 7 днів





 Нові автори (Проза):

Анатолій Цибульський
2024.04.01

Меланія Дереза
2024.02.08

Ольга Чернетка
2023.12.19

Галюся Чудак
2023.11.15

Лінь Лінь
2023.10.26

Світлана Луценко
2023.07.27

Гельґа Простотакі
2023.07.15






• Українське словотворення

• Усі Словники

• Про віршування
• Латина (рус)
• Дослівник до Біблії (Євр.)
• Дослівник до Біблії (Гр.)
• Інші словники

Тлумачний словник Словопедія




Автори / Ганна Чорна (1993) / Проза

 Жертва щирості життя
«Жертва щирості життя»
Вона б мала народитись хлопчиною: високим і гарними, з синіми,як море, очима і моцними, трохи сухими від роботи руками. Вона б мала сильний характер і ніколи б не плакала. Ото жив би собі десь такий парубок на ймення Андрій в квартирці у Львові і радів би життю, ходячи до школи і гуляючи по парку з друзями. Але доля розпорядилась інакше : вона народилась дівчинкою з чоловічим характером і тими самими блакитними очима. Жила Оксанка не з батьками, як належить, а в дитячому притулку (доля батьків невідома). Батьків їй, як і всім вихованцям притулку, замінили вихователі, а особливо Віра Іванівна, яка з дитинства була з Оксанкою, тому розуміла і підтримувала її, як ніхто.

Середня група складалася з тридцяти двох дітей, віком від дванадцяти до чотирнадцяти років. Звичайні діти з неблагополучних сімей, кинуті батьками з дитинства, як щось непотрібне, зайве, або залишені без батьківського піклування вже в свідомому віці. Сірі стіни притулку, трохи облущені і потріскані, такі самі сірі діти, замучені долею у свої то «надцять». Взагалі притулок нагадує коробочку нездійсненних мрій. Бетонні стіни бачили сльози, страждання, крики, лишень вони чують про що мовчки мріють діти і як голосно проклинають життя. Стіни все чують, якби можна було б з ними поговорити, то матеріалу назбиралось би не на один десяток книг… Та чи варто копатись у долях і мріях сиріт? Не одне покоління пройшло повз ці стіни, були різні : сильні і слабкі, були навіть такі, які після притулку ставали «великими людьми» і всіма силами намагались приховати своє сороміцьке походження, не дивно, правда ж? Але у всі часи існували групи, так звані об’єднання дітей, до яких не брали слабких і аж занадто сильних. Така сама ситуація склалася і у даній групі.
Страшно, страшно дивитись в очі цих дітей, бо там пустота. І не вони в цьому винні, так сталось і нарікати нема на кого, шукати винних марна справа. Вони втратили індивідуальність, сліпо йдучи за ватажком, тікаючи від болю і образи, ховаючись за маски байдужості і хамства. Але не втрачаючи надію, десь там, глибоко в душі, знайти батьків, або хоча б вийти звідти і стати людьми. Дівчатка по ночам мовчки мріють, як одружуються і понароджують дітей, вони вже зараз знають, як їх любитимуть. Вночі вони всі живі, вночі, вони вміють плакати. І наступає день, червоні опухлі, ніби заспані очі (стіни все чули), наливаються злістю, вони розуміють, що виживає сильніший, тому треба боротись за своє місце під сонячним небом. Жорстокі…
Оксанка була не така: свідома, сильна, жива, аж занадто доросла, як на свої то тринадцять. Вона мала характер справжнього мужчини, жодна людина не бачила її сліз (стіни все бачать).Вона вміла радіти життю і дякувати долі за те що мала. Батьків вона своїх не пам’ятала, але точно знала, що вони живі і скоро її знайдуть. Ні, це не звичайна мрія кожної сироти, це абсолютна впевненість у своєму майбутньому. Її внутрішній силі і життєрадісності дивувались вихователі, за це її ненавиділи, ображенні на весь світ діти. З десяти років Оксанка вела щоденник, великий, гарний, чорний блокнотик, який їй подарувала Віра Іванівна. Саме цей блокнотик став для дівчини найкращим другом і порадником, там вона вона могла кричати, плакати, виливати всю злість і образу на папір.

« 28.02.2005
Привіт мій любий щоденнику! Сьогодні сталось те, чого я боялась більше всього на світі: Олену забрали її нові батьки. Тепер я залишилась зовсім сама у цьому сірому, холодному притулку. Ми довго прощались, я з останніх сил трималась, щоб не заплакати…Дарма! Оленка обіцяла, що часто навідуватиме мене, але я знаю, вона сюди вже не повернеться. Ніхто не вертався. Важко! Та я щиро радію за неї, нарешті вона житиме вдома, як колись про це мріяла.
Сьогодні знову снилась мама, я не бачила обличчя, відчувала її ніжні руки і голос, такий приємний голос, який кликав мене до сніданку. Так хотілось розплющити очі і побачити навколо не сірі стіни, а власну кімнату з великим письмовим столом, де я б могла писати свої вірші.( Але коли є натхнення і під ковдрою вночі, теж файно пишеться:) )
Ще сьогодні відправила листа Сашку, сподіваюсь він швидко прийде, не так, як минулого місяця через ожеледицю цілий місяць чекала відповіді, хоч точно знаю, що він відписав в той же день. Я вперше написала, що люблю його. Так страшно. Він багато разів писав мені таке, але ж я насправді люблю. Досі згадую те літо, коли ми познайомились: він зі своїми хлопцями з Тернопільського притулку приїхали до нас грати у футбол, вони звичайно програли, але коли від’їжджали, він прокричав: «Я тобі писатиму, Оксанко!»
І написав. Ось уже рік ми листуємось, кожен тиждень пишемо один одному листи і теми для розмов не закінчуються. Може отака вона «доросла любов», коли є про що поговорити?...»

Ось вона, дивовижна ніч, коли всі вони могли бути собою, звичайними дітьми - мріяти, плакати… Оксана вимкнула маленький ліхтарик і як завжди, поклала блокнот під матрац. Заснула. Спали всі. Лише, ті самі, старі, сірі, трохи облущені стіни знали що снилось маленьким в душі, але таким дорослим ззовні все ще дітям.
Ранок, наче переродження, прокидаються сонечками і тут же перетворюються на … (краще мовчатиму). Для всіх них починається ще один монотонний день, такий самий, як вчора і точно такий, як завтра. Ранок: прокинулись, вдягнулись, поснідали і на уроки. Сидячи за партами, дивляться у вікно, на справжній світ, за брамою, їм ніколи не дозволяли виходити по одному, лишень групою і з вихователями, та й то не рідко буває. Вони дивляться на дітей, які повільно шкандибають парком, сміються, спізнюючись до школи… Вони ненавидять їх за те, що ті мають все і не цінують того. Батьки, дім, хай навіть та школа… « Я б вчився краще всіх, щоб догоджати батькам» - думає кожен з них, але ж, але… Починається урок, зовсім неважливо який, їм байдуже… Для чого вчитись? Мрії про інститут і краще життя, то все лише нічна слабкість. А тут життя, реальне життя, в якому треба вміти боротись, виживати, та для цього математика не треба. Всі вони знають, що настане 18 і йди куди хочеш… ось вона воля… справжній світ за брамою, а чи таким вони його уявляли? Та до цієї зустрічі, жорстоких, та все ж таки дітей, з справжнім світом було ще декілька років, тому поки-що можна бути спокійними.
Минав день, урок за уроком… Сидячи на задній парті,Оксана, як завжди, щось писала, малювала в своєму блокнотику…
«29.02.2005
Останній день зими… Нарешті! Я так довго його чекала. Скоро прийде весна і природа оживе, так гарно: все зелене – зелене і сонце…як я люблю весняне сонце, воно не таке як влітку, чи навіть взимку, воно якесь живе, справжнє, чи що) Як можна жити в такій красі і не любити життя? Дивно…
Сьогодні, на диво, важкий день… Якась напружена обстановка в класі, наче тиша перед бурею. Як завжди не обійшлось без пакості з боку Лєни : на уроці мови, коли я йшла до дошки вона поставила ногу на прохід і я впала… сміху було в класі. Чому вони такі жорстокі? Віра Іванівна звичайно заступилась за мене, не треба було того робити. Тепер Лєна ще більше розізлилась на мене, та я не ображаюсь. Знаю, як їй важко. Вона втратила батьків у 8 років і опинилась тут, тому за маскою жорстокості і байдужості ховається добре серце, я знаю, точно знаю. Вони всі добрі, але десь там, глибоко в душі. Може прийде час коли всі вони усвідомлять, що жити треба майбутнім, а не лише сьогоднішнім днем. Життя – це дійсно прекрасна штука, головне навчитись це бачити.
Сашко… мій Сашко, так тільки мій! От цікаво, чи він думає зараз про мене, згадує? А може саме зараз пише мені листа і, як завжди вимальовує своїм, таким чоловічим почерком, «Я тебе люблю!» - справді любить? А може грається зі мною, пише те все просто так…? Ні! Любить! Очі не вміють брехати, він, мабуть, закохався ще тоді, влітку. Я пам’ятаю його очі… карі,майже чорні, такі дорослі очі, такий пронизливий погляд, від якого стигне кров… «Я люблю тебе, Сашко!!!» Яке щастя вміти любити… жаль, що не всі це вміють, от якби Лєнка закохалась, вона б стала іншою, я впевнена.
Наче традицією стало для мене писати на математиці, тоді в класі так тихо… можна зосередитись і мріяти… як я люблю мріяти, особливо про нього. От і сьогодні написала вірша:
Тобі єдиному…
Чому злая доля нас не щадила?
Два люблячих серця вона розділила,
Як чую від тебе слово «Кохаю»-
Серцем радію – душею вмираю.

Ти знаєш як гарно просто кохати,
Це дійсно дарунок від Бога,
А ще добре знаєш, як важко чекати,
То наша нелегка дорога…

Нелегкі два роки вже пролетіли,
А ми на відстані долю винили.
Щовечора серце тихо страждає,
Голос рідненький почути бажає.

Знаєш коханий, я пам’ятаю,
Як вперше почула жадані слова,
Ти ніжно промовив «Кохаю»-
В той вечір я ожила…

І в серце дитяче кохання прийшло,
Дійсно прекрасне і вірне,
Смуток кохання те принесло,
Та в більшості щастя безмірне!

За щастя хвилини, я дякую долі,
Що їх ми разом провели.
Мріє забути серденько болі,
Що нас розлучить не змогли!

Відстань між нами, села й міста,
Але ми разом хоч і просто душею,
Доля чекає нас непроста,
А я буду завжди твоєю!

З тобою разом по життю хочу йти,
Бути коханою й другом,
Наше кохання навік зберегти,
І оминути недуги.

Хай почуття те вовік не згасає,
Ватра кохання яскраво палає.
Наші серця хай воно зігріває,
І те кохання вічно триває.

Отак і залишиться той вірш тільки нашим з Сашком. Навряд чи я покажу його Вірі Івані, хоч і люблю її, довіряю, як нікому, але ж для неї я ще дитина, яке там кохання в тринадцять)»
Ось і підходив ще один монотонний день до кінця. Вечір, час коли можна відпочити, подумати, щось почитати, або просто полежати з закритими очима і помріяти… Хлопці в своїх кімнатах, грали в карти, голосно сміючись, своїми згрубілими за останній час голосами. Ростуть, що ж тут поробиш. Дівчата і собі весело сміючись, розсівшись на ліжках в одній із кімнат, розповідали одна одній веселі історії, розплітали, або навпаки заплітали косички. І всі вони тоді були такі щасливі, наче знаходились не у притулку, а в літньому таборі, як звичайні діти, які через тиждень –два повернуться додому, до батьків. Коли б вони були завжди такими…
Оксанка в той час пила чай з Вірою Іванівно, вони частенько так робили вечорами. Говорили про все на світі… Дівчині так легко було розмовляти з вчителькою, як з мамою, та завжди її розуміла, підтримувала, до того ж саме Віра Іванівна була першим читачем і критиком її віршів (таких дорослих і живих).
- Ти не переживай, Оксаночко, - казала Віра Іванівна – Все в тебе буде добре, а сьогоднішній інцидент з Лєною, не ображайся, ти ж розумієш, як їй важко.
- Так, Віро Іванівно, я все розумію…
- До речі, а ти ще спілкуєшся з тим хлопчиком, Сашком, здається?
- Так! Ми вже рік листуємось. Цього року їхня команда знову має приїхати на реванш, але ж ми розуміємо, що їм тут нічого не світить) Та це не головне, головне те, що я побачу Сашка.
- Я тут прочитала вірші, які ти мені давала, була вражена, у тебе талант, дитинко! А ти щось писала про Сашка, чи для нього, просто цікаво, як у тебе лірика піде.
- Так, є один вірш, саме сьогодні написала, думала вам не давати… трохи засоромилась)
- Що ти, Оксаночко, можеш давати мені все, ти ж знаєш, я завжди тебе зрозумію . Знаю, як тобі важко без Оленки, але тримайся і соромся звертатись до мене.
- Так, без неї мені дійсно важко, але мене тішить те, що вона зараз вдома з батьками. Я так заплуталась… Сашко пише, що любить мене…
- Любить?
- Так, любить і я постійно думаю про нього, аж занадто часто, що це, Віро Іванівно?
- А може це і є, оте перше кохання, дитинко? Я помітила, що ти останнім часом якась трохи дивна, але про таке і не думала) Ти головне не зважай ні кого, будь собою і люби, бо кохання – це найпрекрасніше, що є на цьому світі.
(Віра Іванівна обійняла дівчину і прижала до себе)
- Дякую вам, дякую за все. Мушу йти, завтра рано вставати. Добраніч, Віро Іванівно!
- Добраніч, сонечко. Солоденьких снів.
Оксанка йшла по коридору , такого рідного притулку, в кімнатах було тихо, всі вже повлягалися в свої ліжка. Хтось солодко спав, прицмокуючи і перекручуючись з боку на бік, може йому снився дім, батьки, а може щось інше. Хтось просто лежав, думав, мріяв… За вікном вив вітер, дерева хитались, стукаючи вітками, наче руками, в вікна. На фоні місячного світла, ті вітки дійсно здавались руками, або дивними створіннями, які ломились в кімнату. Але стіни (хранителі дитячих секретів) стійко тримали оборону, охороняючи дитячий сон.
Оксана підійшла до своєї кімнати, тихесенько відчинила двері, щоб нікого не розбудити і зайшла, попрямувавши до свого ліжка. Підійшовши, побачила, що ліжко було розстелене і на ньому не було ні ковдри, ні подушки… Дівчина лягла, не роздягаючись, і заснула. Що там снилось маленькому ангелочку з синіми, як море, очима і чоловічим характером, знали лише стіни.
Минув тиждень…

«08.03.2005
Восьме березня, який чудовий день… сонячний і теплий, так хочеться прогулятись парком разом з тими, щасливими дітьми. Хочеться морозива… починаю забувати його смак, пам’ятаю, що воно холодне і приємно тане в роті, якщо вкусити. За вікном побачила молоду пару, вони йшли, обійнявшись(такі щасливі), темноволоса дівчина тримала квіти, червоні троянди… Одразу згадала Сашка, так скучила. Його останній лист досі крутиться в голові, я знаю його напам’ять, кожну кому і крапку, кожну закарлючку під літерою «ш» - в нього такий своєрідний почерк. Він знову писав, що любить (вірю!), каже, що коли ми вийдемо з притулку то одружимось і в нас будуть діти, він працюватиме, а я вчитимусь (каже, що мені треба вчитись на філолога). Ще він виграв в якомусь спортивному конкурсі і йому подарували мобільний телефон, тепер я мрію про телефон, щоб знову чути його голос. Хоча б через телефон бути разом.
Навіть такий чудовий день не обійшовся без капості від Лєни. Вона, разом з іншими дівчатами (не розумію за що вони мене так ненавидять) намазали мою парту крейдою, хоч по-дитячому, але дивний осад на душі лишився. Ні, не образа, це щось інше, але точно не злість. Я не ображаюсь на них, хочу бути вищою того всього, тільки тоді вони, можливо, залишать мене в спокої. А поки-що мушу терпіти.
Якісь дивні рядки крутяться в голові, наче новий вірш, не такий, як інші…

Так важко чекати любові,
Вона наче є, але ж ти…
Далеко! Нестерпно до болю,
Без тебе, без тебе іти…

Можливо колись допишу, а може і залишиться лише початком чогось нового, абсолютно ніжного і теплого. Останнім часом так важко писати… не в плані рим, чи ритму, я про таке майже не думаю,воно якось саме виходить. Важко на душі, коли пишу… хочеться плакати, особливо, коли пишу щось про любов. А іноді хочеться злетіти високо-високо в хмари, далеко від усіх і всього. І побути там на самоті хоча б хвилинку. Дивно…»

Минав ще один звичайний день, починаю розуміти, що діти ростуть і жорстокість їх не стоїть на місці. Коли Оксана ввечері повернулась в кімнату, то знову побачила перевернуте ліжко, розкидані подушку і ковдру, а головне під матрацом вона не знайшла листів від Сашка. Жахнулась! Згадала дивний сміх і шепотіння дівчат в умивальнику… Зібрала всю силу в кулак і побігла туди. Зайшовши, побачила, як Лєна, тримаючи всі листи в руках, читає один із них вголос для публіки, яка повсідалась на підвіконня і порозкривала роти з цікавості.
- ВІДДАЙ!!!- прокричала не своїм голосом Оксана.
- Ти ба, яка смілива знайшлась! Дівчата, ну що віддамо їй листи від Ромео – іронічно сказала Лєна.
- Віддай! Прошу тебе. Віддай! Чому ти така зла? Я ж нічого поганого тобі не зробила!
- Ха, не вистачало тільки того, щоб ти мені щось погане зробила! – дівчата голосно сміялись, зовсім не розуміючи що відбувається в серці Оксани.
- Лєно, годі ховатись від свого болю за маску жорстокості. Я чула, як ти плакала вночі. Ти ж не така! ( Тиша… дівчата замовкли)
- Що? Я, плакала? Та хто ти така, щоб мені це казати? Ану йди но сюди…
Лєна підійшла до Оксани і замахнулась… удар припав в живіт, потім по обличчю, потім ще і ще… Оксана впала на холодну підлогу, вдарившись головою об плитку, якою була встелена підлога із носа бризнула кров… Біла плитка враз почервоніла. Дівчата мовчки стояли, хоча могли зупинити Лєну будь-якої миті. Чому вони цього не зробили? Шок? Ви й досі вірите в те, що дитяча жорстокість це вигадка брехливих журналістів, які просто шукають сенсацій для підняття рейтингу? Шокуючи сюжети, зняті телефонами юних Чекотил, коли маса б’є дівчинку чи хлопця, а десятки очей дивляться на це знущання і мовчать ! І що це? Це наше майбутнє, «товарищи»! Це наші з вами діти, чужих дітей не буває, правда ж?
Так чому вони стали такими? Чому вони кинули її всю в крові і спокійненько пішли спати? Чому нікому не сказали? Що снилось тої ночі маленьким вбивцям?
Зранку, всю закривавлену, Оксану знайшли мертвою, біля неї лежали листи, за які вона, власне кажучи, і загинула. Вона мала велике майбутнє: коханого чоловіка, дітей і слово, її слово, а саме живі, такі недитячі вірші. Що буде з Сашком, чи дізнається він, що його «маленьке сонечко» більше не світитиме? Як він переживе цю втрату… а може і не переживе (не дарма хлопець так захоплювався Шекспіром). А що буде з Лєною? Чи зрозуміє вона, що вбила людину, хай не навмисно, але вбила! Яке життя її чекає після колонії? Чи буде вона гарною мамою? Один Бог знає. А Віра Іванівна, яка збиралась вдочерити дівчину (майже всі документи були готові) як сприйме цю новину вона, безплідна сорокарічна, самотня жінка, яка вперше в житті могла бути щасливою. Все могло бути не так, якби не жорстокість наших дітей.
Оксана була особистістю, вона відмовилась від масовості і була собою: сильною, живою, життєрадісною. Дорогою ціною заплатила вона за свою індивідуальність. Проживши таке коротке життя, вона залишила після себе десяток віршів, але ті десять віршів – то найбільший скарб для Сашка і для Віри Іванівни, яка сподівалась стати їй мамою. Вона знайшла блокнотик під матрацом і останнім записом був вірш :

Нарешті справжня

Як ви усі не хочу стати,
Брехливі, ниці і сліпі..
Я хочу жити і літати,
Хоч все життя на самоті.

Мені не треба пишні шати,
І ваші посмішки не треба,
Бо ви не можете літати,
Вам не досяжне небо.

Тому мене не зрозуміли,
Чому такоюж стала?
Були часи, ви не судили,
Бо я ще не літала….

Хай сьогоденням не признана,
Хай не почута вами…
Життя для мене є коханим,
Це не пройде з віками.

Бо я живу а не існую,
Не хочу клоном бути…
Давно байдуже що я чую,
Мені дано відчути…

Я подих вітру відчуваю,
Як сонечко сміється…
Печаль і сум я зневажаю,
Це з легкістю дається.

Бо не сама на білім світі ,
Зі мною слово є святе,
Воно розквітне, наче квіти,
І стане слово золоте.

Воно піде зі мною в люди,
І світ новий мені відкриє.
Всі образи я забуду,
Бо щире слово сум розвіє.

Тоді про друзів я згадаю,
Які мене не чули…
Бо вас завжди я пам’ятаю,
А ви мене забули…

Десятого березня поховали Оксану на кладовищі, біля батьків Віри Іванівни.
Один вінок, всього один вінок прикривав сиру землю на могилі. З фотографії на пам’ятнику дивилась усміхнена і така щаслива Оксана. А під фотографією викарбовано напис :
«
Цінуй своє життя, людино,
Воно лишень одне у тебе.
Одне кохання і година,
Аби радіти сонцю в небі.»

02.04.2010
15:25:00





      Можлива допомога "Майстерням"


Якщо ви знайшли помилку на цiй сторiнцi,
  видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Про оцінювання     Зв'язок із адміністрацією     Видати свою збірку, книгу

  Публікації з назвою одними великими буквами, а також поетичні публікації і((з з))бігами
не анонсуватимуться на головних сторінках ПМ (зі збігами, якщо вони таки не обов'язкові)




Про публікацію
Дата публікації 2010-12-07 22:31:26
Переглядів сторінки твору 1091
* Творчий вибір автора: Майстер-клас
* Статус від Майстерень: Любитель поезії
* Народний рейтинг 0 / --  (0 / 0)
* Рейтинг "Майстерень" 0 / --  (0 / 0)
Оцінка твору автором -
* Коефіцієнт прозорості: 0.794
Потреба в критиці щиро конструктивній
Потреба в оцінюванні не обов'язково
Конкурси. Теми ЩОДЕННИК
ЕССЕ
Автор востаннє на сайті 2010.12.07 22:59
Автор у цю хвилину відсутній