ОСТАННІ НАДХОДЖЕННЯ
Авторський рейтинг від 5,25 (вірші)

Ольга Олеандра
2024.06.18 08:47
У день новий – як відкривати світ,
наповнений множинними дивами:
в незвідане, в хвилююче захд
душевними охочими ногами,
обзорини, вслухання і контакт
з собою через світу дивовижі –
нові містки і ниточки, відтак
нова спроможність стать для себе ближ

Микола Соболь
2024.06.18 08:21
Ми стали різними, на диво,
на переплетенні доріг.
Всього за мить твій погляд хтивий
вщерть спепелити мене міг.
Але пророцтво не збулося,
не діють чари на землі.
Не спокушуся на волосся,
чужа віднині ти мені.

Віктор Кучерук
2024.06.18 05:57
Іще далеко до світання,
Іще палає з тріском хмиз, –
Ще не втомило споглядання
Твого обличчя дивних рис.
Я ще та ще обводжу оком,
Допоки жар пашить оцей, –
Таку спокусливо-глибоку
Тісну щілинку між грудей.

Артур Курдіновський
2024.06.18 05:11
У світі є лише добро та зло.
Хоч вигадали тисячі відтінків,
Незлого зла ніколи не було...
Є тільки гарні та погані вчинки.

Завжди до сонця тягнеться стебло.
Але, як раптом з'явиться хмаринка -
Надія розіб'ється, наче скло.

Володимир Бойко
2024.06.18 01:50
Тим, що сіють пітьму і смерть, із розумним, добрим, вічним аж ніяк не по дорозі. Повчати любові до ближнього найбільше полюбляють найзапекліші вбивці. Постійна дезінформація призводить до деформації особистості. Якби ми вчились так, як треба, не

Юрій Левченко
2024.06.17 23:30
Моя любов - темно-карі очі,
руде волосся ,що літня злива,
безсонням мучить мене щоночі.
Як вся любов- не завжди щаслива.
Моя остання любов - це пастка !
Я ,наче миша ,що зголодніла
й сама хотіла до неї впасти,
без страху втратити душу , тіло...

Олександр Сушко
2024.06.17 08:43
Чи існує непорочне зачаття у котів? І в собачок? І що воно таке - непорочне зачаття? Як цей акт запліднення проходить у жінок, обраних богом? Мені хтось може це пояснити? Тільки без криків "Безбожний грішник!", "Будь ти проклятий!" тощо. Чи можна вв

Самослав Желіба
2024.06.17 08:31
Косою косить
Цього літа дівчина
Молодих людей.

Світлана Пирогова
2024.06.17 08:10
Її душі торкнувся непомітно,
Запав у серце ніжне вже давно.
Сказав, що він живе, як вовк-самітник,
Вона поблідла, ніби полотно.

Він недосяжний, мовби неба купол,
І мало говорив, все більш мовчав.
Вдивлялася в ті очі- чистий купіль.

Віктор Кучерук
2024.06.17 06:36
Мабуть, зустрілися не впору
Ми біля скельної гори,
Бо ти не рухаєшся вгору,
А я скотився вже згори.
Мабуть, дорогу не єдину
Було позначено мерщій, –
Тебе не зваблює вершина,
А я не втримуюсь на ній.

Артур Курдіновський
2024.06.17 01:38
Замріяна, чиста, гірка та журлива!
Нас двох повінчали самі небеса!
Усе в тобі справжнє, і ти незрадлива!
Обличчя відверте, прозора сльоза.

Я - вірний тобі, незрівнянна дружино!
І ти покохала мене назавжди.
Ми стільки пройшли! Ти у мене єдина.

Іван Потьомкін
2024.06.16 21:11
Із подорожі повернувся пудель
І побратимам каже з гіркотою:
«Братове, якже наш рід здрібнів!..»
«Ти що верзеш!»- бульдог на те.
«Я щойно з Індії. От там справжні собаки!..»
«Чим же вони од нас кращі?»- пита гончак.
«Одвагою своєю. На лева напада

Микола Соболь
2024.06.16 15:58
Пані Галино, хотілося б таки почути Вашу версію і побачити реакцію Редакції майстерень щодо вірша Петра Синиці "У ріднім батьковім саду" який чомусь пані Галина виставила, як власний. До речі не шановний Юріє Гундарєв оце і є приклад плагіатства, а не

Борис Костиря
2024.06.16 15:27
Я блукаю в лісі,
Загубився в пущі.
На печальній стрісі
Втрати неминущі

Так припали листям,
Ніби давній спогад.
Серед передмістя

Ігор Шоха
2024.06.16 15:10
Ще кує зозуля у гаю
і рахує дні напередодні
того, як поляжуть у бою
воїни за націю свою
на краю глибокої безодні.
Вибухає небо кожен день.
Гинуть і цивільні, і солдати,
гинуть люди... це така мішень

Євген Федчук
2024.06.16 14:45
Миколо Петровичу, от поясніть,
Бо я ніяк не зрозумію.
Чому Орбан з Путіним прагне дружить?
Чому він Європою сіє
До нас недовіру, вставляє дрючки
В колеса Європі і НАТО?
І він не один там, напевно ж такий,
В Угорщині. Бо ж обирати
Останні надходження: 7 дн | 30 дн | ...
Останні   коментарі: сьогодні | 7 днів





 Нові автори (Проза):

Самослав Желіба
2024.05.20

Анатолій Цибульський
2024.04.01

Меланія Дереза
2024.02.08

Ольга Чернетка
2023.12.19

Артур Курдіновський
2023.12.07

Галюся Чудак
2023.11.15

Лінь Лінь
2023.10.26






• Українське словотворення

• Усі Словники

• Про віршування
• Латина (рус)
• Дослівник до Біблії (Євр.)
• Дослівник до Біблії (Гр.)
• Інші словники

Тлумачний словник Словопедія




Автори / наТалка гЛід (1989) / Проза

 Старенька Левонка
Стелі лікарняних палат бувають різні. Одні бувають біляві, а інші – бліді та бідасті. Але кожна з них має відтиск нездорових ідей численного тяжкохворого. Іноді втупишся собі у стелю, неначе йолоп, який ось-ось має звалитися з мосту від сутужної ангенодії, і годинами вчитуєшся в історії недуг – в ті порожні збайдужілі діагнози, що криють увесь жах людського буття. І згодом починаєш достоту розуміти, хвороба – це одвічна таємниця, адже ніяк не пізнаєш в чому її сенс; хвороба – це незугарна гра, адже ніяк не звідаєш хто залишиться переможеним і хто відійде переможцем.
Старенька Левонка проживала в палаті №6. Шлунок її час-від-часу набухав паразитуючим хелікобактером, в печінці постійно набиралася рідина опісля невдалої операції на жовчному, а серце завше билося, ніби пташка в котячих пазурях. Важила Левонка понад германський центнер. Хоча проведені ретельна ректальна колоноскопія, ендоскопія та ще низка насильницьких –скопій не донесли конкретної інформації про її стан. Випорожнялась Левонка виключно під себе. За це її часто била по щоках сестриця Тетянка і вганяла скажені ін`єкції заспокійливого. Від тієї опіки бідолашна Левонка цілодобово переглядала кіноплівку на ймення «у світі мутантів». Колись один із героїв нав`язливого серіалу навіть вибрався за межі екрану, запхнув свій довжелезний хобот прямісінько старенькій у вухо, а мозолистим пошерхлим язиком змів усенькі ліки, що валялися поруч.
«Ой ти покруч падлючий! – заверещала перелякана сестриця, зазиркнувши під вечір в палату. – Тобі ще медикаментів із попереднього відділу мало…» І вловила вона покруча за буйну гриву, і викрутила покручу хобот, і спохватила покруча за хвоста, і викинула покруча у відчинене вікно на першому поверсі. А на прощаннячко додала напівтоном: «Приходи завтра, любчику. Новий завіз» і відразу ж дременула до блудопевта Лубковича на кохвейок. Так уже квапилась сестриця Тетянка, що підрізала на повороті діда-інваліда із гострим логоневрозом. Та так підрізала, що сталося диво і дід залоточив. «Немає правди в цьому світі! – кинув першу за десять років фразу дід.»
Саме в той мент із кабінету висунувся блудопевт Лубкович і коротким ударом п`ястука привів хворого у форму: «Зараз тобі буде і правда, і мир, і спокойствіє!» За хвилю він хвацько цмокнув, погладив сестриччин хребет і зачувши на нюх вроджену гіперсексуальність та ментизм бевзнув: «Я лікую лише природними маслами! Сестрице, спробуйте принагідно прийняти обліпихову олію на ніч. І небаченою ніжністю обснує Вас лоно сну. І Ви черпнете райську насолоду, якої з юні не черпнули! І проллється на Вас злива брунатового соку та завіолончелять милозвучні синестезії. І розійдеться над Вами бідаста стеля. І літатимете ви з вітриком та купатиметесь в літеплі до останнього півня…»
«Хай воно сказиться! – не стрималась сестриця. – А чоловіка мого під час тієї релаксації куди понесе? Козуль на луках пасти?» Лубкович невдоволено лупнув прямісінько Тетянці в лоб: «Куди – куди?! Нехай хоч по бліді поганки! Зате богинею станеш, моя ти кузочко..» А те, що було далі мене попрохали не розхаювати. Нікому ні словеняточка!
Наразі у палаті №6 доживала старенька Левонка. Її руці здавлювали могутні ланцюги, нозі – іспанські чобітки, шию – зсучений сестрицею мотузяний зашморг, а на чоло крапала гаряча смола. І стікала та смола через пропечену чорну діру на чолі вздовж носоглотки, гортані, стравоходу - в самісінький Левончин живіт. І згорало життя, і палала душа. «Каюк тобі бабцю! - реготали противні потвори . - Ось тобі й запекле пекло! Ад`ю.»
Проте Левонка намагалася не реагувати на вражаючу парафренію та резонерство, котрі окупували її уяву до приречення. «Випробування. Це моє випробування. Це моє страшенне випробуваня – шепотіло скалічене тіло.» «Якщо міцно триматимешся, Небочко пробачить» - підказувала Левончина іконка Великомучениці.
« Панна Левонка понині ще дуба не длубнула?! – якось в пообідню пору затяв Лубкович – Класична тріада Ясперса, що виникла безпосередньо після психічної травми. (Синочок вліз у наркотики). Тепер їй хіба що церковна свіча допоможе.» І вишкірившись, як дика лісова мавка, лигнув жменьку психотропних капсул. Сестриця Тетянка поправила рожеву біжутерійну сережку і на до побаченнячко турнула блудопевта в хребет: «Я підготувала їй хороші транквілізатори. Яктаційного стану не буде»
Під вечір Небочко збунтувалося. І Левонка обважено та несміло вдихнула: «Падати граду.» . За мить посипало на лікарню градом, дощем, снігом та іншими опадами у вигляді літаків з реактивними двигунами, палаючих десятитонних астероїдів, інших грізних галактичних тіл, ще не досліджуваних телескопом Хабблом, космічних кораблів грандіозних конструкцій, інопланетних гостей з тисячами лупастих очей, що ненаситно бажали потрапити на прийом до блудопевта Лубковича.. «Негода, - зітхала виснажена старенька, та все ж продовжувала молити свою Великомученицю.»
Раптом стихія вгамувалася. Тяжке нещастя кануло, наче зроду не було. Небочко відразу посизіло і спахнуло викоханими місяцем зірочками. Де-не-де лопотіла сяючими крильцями поодинока голубка: шукала невимовної божеської радості. Розіпнула віточки сивокоса берізонька, зазирнула в спорожніле лікарняне вікно. А на кождій тієї берізоньки віточці та й сиділо по файній дівочці. Та й веселих пісеньок співало. Бо прийде той час, що не буде вже на білому світі горенька. ЗовсІм не буде.


Текст твору редагувався.
Дивитись першу версію.



      Можлива допомога "Майстерням"


Якщо ви знайшли помилку на цiй сторiнцi,
  видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Про оцінювання     Зв'язок із адміністрацією     Видати свою збірку, книгу

  Публікації з назвою одними великими буквами, а також поетичні публікації і((з з))бігами
не анонсуватимуться на головних сторінках ПМ (зі збігами, якщо вони таки не обов'язкові)




Про публікацію
Дата публікації 2013-12-13 09:29:20
Переглядів сторінки твору 719
* Творчий вибір автора: Любитель поезії
* Статус від Майстерень: Любитель поезії
* Народний рейтинг 0 / --  (3.651 / 5.5)
* Рейтинг "Майстерень" 0 / --  (3.651 / 5.5)
Оцінка твору автором -
* Коефіцієнт прозорості: 0.779
Потреба в критиці щиро конструктивній
Потреба в оцінюванні оцінювати
Конкурси. Теми ІРОНІЧНИЙ РЕАЛІЗМ, НЕОРЕАЛІЗМ
Автор востаннє на сайті 2020.11.23 20:16
Автор у цю хвилину відсутній