Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Тіна Рагас (1986)

Художня проза
  1. Художник Майбутнього
    Художник любив малювати. Ба ні, просто обожнював! Мольберт був не тільки його робочим тлом, а світом, який митець творив з допомогою фарб і пензля, світом зі своїми правилами і канонами, кольорами і тінями, тонами і напівтонами, пропорціями і площинами. Як точно цей світ корився поруху пензля, кисті, думки, уяви Художника! Сумував чи веселився, плакав дощами, лементував грозами, сміявся сонячними промінцями, реготав пустотливо-вередливими хвилями, вкривався білосніжно-холодно-пухнастою ковдрою снігу. Розквітав ніжно-тендітним цвітом, знемагав пустельно-палкими пісками, тужив осінньо-жовтаво-опалим листям.

    Світ Художника знову й знову народжувався у посмішці дитини, возносився вродою жінки та гордився силою чоловіка. Все, що бачили очі Художника, навіки ставало закарбованим на його полотнах-скрижалях, а отже, ставало історією!

    Картини Художника ставали окрасою будь-якого мистецького салону, надбанням будь-якої виставкової галереї.

    «Браво!», «Чудово!», «Неймовірно!», - чув Художник від кожного, хто бачив його роботи.

    - Твій пензель так точно відтворює довколишнє, що з його допомогою можна навіть мандрувати минулим, переносячись у день вчорашній чи у мить, що промайнула вже й цілий рік тому, - одного разу сказав Художнику його товариш, - Ти не просто малюєш, даруючи цим естетичну насолоду, ти робиш час підвладним своїм полотнам, друже!


    Уранці наступного дня Художник вирішив: «А що, як спробувати?.. Творити пензлем не тільки те, що вже бачив, що вже було і відбулося, а малювати на полотнах майбутнє… Я так вправно відтворюю те, що бачило коли-небудь людське око – а що, коли майбутнє послухається мене? О, так! Я сотворю чудове майбутнє, у якому не буде болю, туги, печалі, зради й пролитої крові, війн, чвар і несправедливості. Я намалюю ідеальний світ!»

    Прийнявши таке рішення, Художник задумався: а з чого ж розпочати, як саме зобразити оте омріяно-досконале?..

    І розпочав, звичайно ж, із людини – найдовершенішого творіння Всевишнього. «У моєму майбутньому всі будуть здоровими, красивими й щасливими», - вирішив Художник. Й з’являлися на полотнах
    люди з осяйними посмішками,
    люди, чиї очі ніколи не впустили й краплі сльози,
    люди, чиї мрії ніколи не розбивалися об брухт життєво-буденних справ,
    люди, які не знали розчарування й холоду порожньо-самотніх світанків,
    люди, серця яких ніколи не хворіли втратою чи нерозділеними почуттями.

    Художник на хвилину відірвався від роботи, відступив кілька кроків від мольберта, щоб, як зазвичай, помилуватися своїм творінням… і - з ним такого ще не бувало! Відвернувся від свого полотна… Вперше його малюнок йому не сподобався. На Художника із мольберта дивилися досконало-радісні, але такі порожньо-байдужі очі, йому посміхалися такі щасливі, але такі холодні уста…

    Художник порвав ущент недописану картину. Ні, його майбутнє таким бути не може!

    Все ж здаватися митець не збирався чи точніше навіть і не вмів. Знову до роботи! Один за одним знову лягали на чисте полотно барвисті мазки фарб. І ось на полотні – місто майбутнього! З’являлися височенні фантастичні будівлі, сяючі прожектори-вікна яких заливали своїм світлом бруківку. Це було ідеальне місто! Тут і мерехтливо-романтичні вуличні ліхтарі, і твердий, мов граніт, тротуар, і вітрини феєричних супермаркетів, і загадково-мереживний дим із коминів, і чорне у білі цятки кошеня, - усе дихало в унісон. Жодної подряпини, тріщини, натяку на якесь сміття чи порушення спокою. Тут не буває конфліктів чи протиріч між мешканцями. Тут не буває калюж, як і не буває мокро-слізних злив-дощів.

    І ось за мить нове барвисте полотно розірване на дрібні шматки. «Не затишно у цьому місті, немає у ньому тепла. Наче іграшкове воно якесь!», - вирішив Художник.

    А на новому полотнищі вже вимальовувалася ще не баченої краси природа: буйнотравна, зеленокоса, квітучозамріяна, людинонедоторкана! Чи не справжній шедевр, який створить планета у майбутньомк! Але було тут чомусь – надто самотньо… Чи варто розповідати, яка доля спіткала і цю картину?..

    Наступного дня з’явилося ще одне полотно – у ясно-блакитному піднебесі біла голубка несла у дзьобику оливкову гілочку…

    - Це - наш дотик до майбутнього. Це – наша надія на краще прийдешнє. Це – знак того, що тільки нам своїми помислами й руками творити щасливий завтрашній день, - розповідав на виставці Художник.







    Коментарі (1)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. Будні Країни Ельфів
    За верхівку найвищої у світі скелі клаптиком біло-рожевого світанкового туману зачепилася звичайнісінька пухнаста, м’яка хмаринка. Хоча це лише невтаємничені у світ Казки вважали її звичайною хмаринкою. Бо ж насправді саме тут, між землею та небом, розташувалася дивовижна Країна Ельфів. Саме звідти родом усі людські Мрії. Вони, наче строкаті метелики, пурхають з однієї барвистої квітки на іншу, пустотливо одна одній підморгують, злітаються і розлітаються у безконечному танку. Інколи трапляється, що котрась із Мрій так відчайдушно, самовіддано кружляє у своєму таночку, що й не помітить, як із хмаринки на землю потрапить. Тоді й здійснюється у якоїсь людини її Мрія. А здійснившись, виконавши своє призначення, Мрія знову на хмаринці опиняється, тільки вже – дещо іншою. І так триває від початку світу.
    Хоча… схоже, таке спокійне й затишне життя назавжди покинуло чарівне ельфійське містечко Гармидер (ну це лише віднедавна воно так почало називатися). Тут оселився новий ельф! Скрипаль. Принаймні, він себе так називав, і так було записано у його ельфійському паспорті. Але всі інші мешканці містечка називали його дещо по-іншому, а саме – Припининегайно! Зі сходом Сонця Скрипаль брався до роботи – брав у руки інструмент та смичок і вирушав на зеленаво-блакитно-рожеву вулицю освячувати музикою прийдешній день. Та тільки смичок у руках ельфа торкався струн, як містечко охоплювало неймовірне тріскотіння, дзвякання, сичання, ячання, деренчання та інші звуки, назв яким ще не знайдено. Що завгодно, тільки не музика! Здавалося, Скрипаль своєю грою створював чорних кажанів, які розліталися в усі сторони та проникали у кожну домівку, у кожен закуток. Кожен новий день мешканців Гармидеру розпочинався під звуки ось таких акордів! Ельфи, прокинувшись, міцно зачиняли вікна, вмощували у вуха великі жовті кульбаби, ховалися під подушками й ковдрами із наміром порятуватися від канонади зловісних звуків. Іноді з вікон чи дверей крихітних будиночків у Скрипаля летіли горшки й тарілки, запущені в нього розсердженими ельфійками, які бралися готувати сніданок. Маленькі ельфенята спершу натягали на голівки чавунні каструлі, щоб не чути гри Скрипаля, але, оскільки це все ж не допомагало вже за кілька хвилин малеча із голосним плачем розбігалася-ховалися по домівках. Усі пташки водночас припиняли свій спів – бо спробуй-но співати у такому гармидері, і ховалися у своїх домівках-гінздах у найвіддаленіший закуток, затуляючись крильцями. Навіть ельфійські коти розпачливо видряпувалися на дерева та з відчаю прохали пташок впустити їх до своїх осель.
    Скрипаль на це не зважав. Ані трохи! Заплющивши натхненно очі, він працював і працював своїм смичком, аж поки не рвалися струни скрипки. А потім швиденько змінював пошкоджені на нові, надійніші, й далі змушував свій інструмент кричати, волати, пищати, квилити і скиглити. Ніколи Скрипаль не зважав навіть на втому. Далі й далі, ще й ще, завзятіше й затятіше. – Я ж − митець!, - переконував щодня все більше й більше себе ельф. – Не можу припинити гру, мушу дарувати радість й насолоду від неї Світові.
    - Гей ти там, бовдуре! Припини негайно!, - роздався обурений голос якоїсь огрядної ельфійки, яка саме вибігла на заквітчаний балкон свого будиночка. – Та скільки ж уже може тривати це неподобство!?
    - Це – не неподобство, а мистецтво! Я творю музику, а ти мені заважаєш!, - роздратовано озвався Скрипаль.
    - Це – не музика, а гармидер, лемент, ґвалт!
    - Що???!!!! Та як ти смієш?! - ельф розсердився не на жарт
    - Невже ти не помічаєш, що всі від твоєї музики – ховаються?! Ти ж не граєш, а безтямно вимахуєш смичком по струнах!
    - Нечуване нахабство! Ховатися від моєї гри можуть тільки обділені священним розумінням музики! Мені їх шкода!, - відповівши це, Скрипаль заплющив очі і взявся виводити ще страхітливіший ляскіт. Із зелених дерев посипалося жовтаве, пожухле листя. Із гнізда випав горобець.
    - Та ти хоча б ноти до рук узяв!, - прокричав сердито горобець, розправляючи пожмаканий чубчик. – Хоча б одного разу!
    - Ноти?.. А що це таке?, - від здивування ельф знову на мить припинив знущатися над скрипкою.
    - Ноти – це наче музична абетка. Як не знаючи літер, не зможеш читати, так і не знаючи нот, нічого за інструмент музичний братися. Навіть найталановитіший ельф, не знаючи нот, творити музику не зможе! От бовдур!, - горобець змахнув крильцями й подався шукати надійнішого прихистку від таланту горе-маестро.
    - Які кумедні істоти – ці горобці! Навіщо мені, талановитому, вправному Скрипалю – якісь оті ноти? Та їх, схоже, й вигадали навмисне, щоб талановитих ельфів збивати з пантелику! Ні, зі мною так краще не жартувати! Я вірю у себе і впевнений у власних силах!, - проказавши це, Скрипаль занурився у свою круговерть жалісливо-страдницьких звуків втомленої, покаліченої скрипки.


    Ще одне ельфійське містечко, Сором’язливість, (ну це також лише віднедавна воно так почало називатися) оповили дуже похмурі й безрадісні дні. Нещодавно сюди прибув ельф Скрипаль. Здавалося б, це ж просто чудово! Щодня маестро зі сходом Сонця радуватиме своїх співмешканців чарівною, мелодійною грою. Проте ці сподівання виявилися марними. Бо ж Скрипаль був таким сором’язливим, що виводити мелодію на скрипці міг лише тоді, коли був наодинці, коли його ніхто не чув і не бачив. І як не вмовляли його мешканці містечка позбутися цієї звички, як не просили зіграти для них, як не обіцяли вдячно слухати усе, щоб він не заграв, нічого з того не виходило. – Я соромлюся…, - відповідав на усі вмовляння-благання ельф. – Ну ж, не соромся!, - тільки й повторювали ельфи, та все марно. Згодом усі Скрипаля вже й звикли так називати – Несоромся. Так усім було звичніше й зрозуміліше. І тільки не багатьом проворним ельфам вдалося таки насолодитися звуком гри на скрипці. Вони непоміченими проникали на балкон до Скрипаля, ховалися там серед усілякого мотлоху і слухали… А послухати було що…Скрипка плакала й сміялася, підносилася у блакить неба й стрімголов пірнала у бурхливе морське шумовиння, вона завмирала й оживала сплеском, здавалось би, зовсім протилежних почуттів. Гра Скрипаля викликала сльози радості й щастя. Залишалися десь дуже далеко всі турботи, бо у цей час Скрипаль ставав повноправним володарем усього всесвіту. Навіть зі сховку маленьких ельфів було помітно, що вся кімната Скрипаля встелена, вкрита стосами списаних аркушів і олівців, то тут, то там виднілися недбало кинені зламані смички та розірвані струни.
    - Ось така вона, музична лабораторія!, - необачно проказав котрийсь із ельфів одного разу.
    Тонкий слух маестро негайно ж відчув зайві, «немелодійні» ноти…
    …………
    Його очі зустрілися з очима непроханих слухачів… Грянула злива не менш натхненних глядацьких оплесків. Скрипаль знітився. Його щічки стали багряно-рожевими.
    - Я більше ніколи не зможу грати…Взагалі ніколи… Навіть у своїй домівці… Бо навіть у її надійності я вже не певен…
    - Та ти що?!
    - Це ж було так чудесно!
    - Ти просто не маєш права ховати свій талант від Світу!
    - Твоя гра сподобалася нам, сподобається і всім іншим!
    - Не соромся!

    Скрипаль похмуро стояв посеред кімнати, упустивши очі додолу, як присоромлена за непослух дитина.

    Ельфам не залишалося нічого іншого, як покинути його оселю. Вони навіть не зважилися вийти через двері квартири Скрипаля, таким він почувався збентеженим, тож подалися тим же шляхом, яким тут і опинилися – через балкон.

    З того часу Скрипаль Несоромся і справді більше не грав… Аж поки у цьому містечку не з’явився втомлений і виснажений ельф, за яким гналася ціла ватага ельфів-чужинців із погрозливими викриками: «Припининегайно, забирайся геть і не повертайся у наше місто більше ніколи!». У руках втікач тримав скрипку і смичок. Побачивши це, ельф Несоромся гостинно і з теплою посмішкою на устах прочинив двері своєї домівки – щоб урятувати побратима по таланту…
    ……………………………………….
    З того дня, коли ельф Припининегайно переступив поріг оселі ельфа Несоромся, промайнуло немало часу. І ось увазі мешканців містечка – творчий тандем! Скрипаль і Композитор! Неперевершений творець музики та її натхнений виконавець.

    2014 р.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Готична казка
    Ніччю йшов мандрівник. Саме Ніччю, бо вона, беззоряна, німа й непроглядна, була скрізь. Вона була всім. І небом, і землею, які наче злилися воєдино, і усім поміж ними. Мандрівник дихав Ніччю, впускаючи її прохолодно-тужливий дотик у своє серце. Вона - як дно океану, – пустельно-чорне, без початку й кінця. Там завмирає час, бо сам губиться у своєму відліку, а німотний крик тиші перетворюється на затягнену, тривалістю у вічність. паузу. Саме такою була ця ніч. І загрузнути б у цій темряві мандрівникові на шляху до міста аж до самого ранку, якби не малесенька, радісно-зваблива цятка світла у далині. Вона – як рятівний маяк. Кличе, підморгує, вказує правильну дорогу. І мандрівник, долаючи втому, прямує саме на її поклик. Де світло – там домівка, там життя. Вогник більшає і більшає, розтинаючи нещадно навпіл, наче бісектриса, простирадло ночі. Безжально і нахабно посягає на монополію мороку. Вперед і вперед йде мандрівник.


    Чорної-чорної Ночі, від мороку якої Місяць і зорі втікають з неба геть, а люди не бачать жодних снів, у хатині неподалік невеликого містечка, у єдине на цілу околицю вікні, мерехтіло світло. У цій хатині жила Відьма. І у чорному велетенському Казані, що здіймався мало не до стелі, варила зілля, раз по раз вкидаючи в нього то кропиву, то лободу, мишу чи кажана. Із Казана стрімко мчав у прочинене вікно чорний Дим. Дим лукаво усміхався. Бо виринаючи з оселі просто в ніч, він, схоже, робив морок ще чорнішим і густішим. Він начебто змагався зі Свічкою, недбало залишеною на підвіконні – хто сильніший - його чорнота чи її світлий вогник, хто з них сягне далі. Вода вихлюпувалася через край Казана, залишаючи брудні сірі Калюжі на долівці. Відьма на такі дрібниці не зважала, бо Калюжі миттю меншали й меншали, ставали малесеньким потічком, зрештою перетворювалися на чорних проворних Змій та впліталися у скуйовджене, кольору сажі, волосся господині дому. Відьма опустила довгий, гачкуватий ніготь у киплячу воду Казана, - наче у лаву вулкана. Відвела руку – ніготь палав вогнем, як факел. - Готово!, - торжественно проказала відьма до чорного Кота, який спроквола сердито глипнув на свою господиню одним зеленим оком. Бо другим, синім, він проводжав мишу, що якимсь дивом вистрибнула із казана і чимдуж бігла до порогу. Кіт щиро-прещиро облизнувся. Відьма миття вхопила сірий хвіст і горе-втікачка за хвилину вже булькотіла у чарівному вареві. – А мені то що до того, - ображено відповів кіт, згортаючись клубочком. Відьма взяла з кутка Мітлу й вмочила її у Казані-вулкані. За мить витягла і, осідлавши Мітлу, як коня, вилетіла у вікно. Теж у чорну Ніч, на відьомський шабаш, що триватиме аж до ранку, допоки світло Сонця й нового Дня не прожене злі сили з лиця Землі, допоки вранішня Роса не обмиє світ від нечистої сили.


    Кіт заснув, і снилися йому − сотні мишей. Дим цілком і повністю повернувся у Казан, як у рідну домівку, і влігся на його дні відпочивати. А Свічка на підвіконні світила… Палала й горіла. На її сяйво вийшов Мандрівник. Вийшов із першими променями сонця, і дбайливо здмухнувши вогник, - щоб не згоріла до тла, проказав: - Дякую, тобі, маленька. Не знайшов би я дороги до міста без тебе у цій нічній пітьмі.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. ВОНА! (уривок зі спогаду)
    Погасло світло. Цирковим шатром полинула запальна, весела мелодія, яка запрошувала усіх гостей перенестися до світу гри, танців, фокусів, веселощів. У святковому мерехтінні різнобарвних прожекторів дивували глядачів акробати та гімнасти, лякали фокусники та ілюзіоністи. Розважали дотепні, веселі клоуни.
    Та ось настав один із найважливішим моментів шоу – на арені – еквілібристи! Якийсь дивакуватий чоловік прикипів поглядом до артистів. Сколихнулась завіса і от на зустріч оваціям залу випурхнула… чоловік ледь встиг затулити рота руками, щоб не скрикнути … випурхнула, вилетіла, змайнула під самим куполом … ВОНА!
    У її тендітному тілі – титанічна сила зрозуміти все і кожного. Відчути найтоншу струну серця, будь-яке, найзавуальованіше та найзамаскованіше почуття, миттю пробратися лабіринтом найпотаємнішої душі до того ясного вогнику, який є мірилом людської сутності, і вона, наче Прометей у найзловсінішій духовній темряві здатна відшукати полум’яну іскру доброти і любові. Для неї не існують втрачені, - трапляються лише незнайдені. Вона може зрозуміти все і кожного, всеціло, всегранно, абсолютно… Та ніхто докінця не зрозумів її. І так мусіло бути. Так було запрограмовано Всесвіт Творцем. Бо – інакше вона не була б незвичайною, неземною.
    Її віра творила чудеса. Чудеса воістину нерукотворні, бо наново отримували життєдайну силу та ставали одним-єдиним цілим дощенту розбиті й пошматовані життєвими ураганами людські долі. Від її дотику найсіріші камінці ясніли веселковим калейдоскопом, від її подиху оживали холодні, неприступні скелі. Бо вона вірила. Вона вміла вірити. По-дитячому, не знаючи жодної межі своїй уяві та вигадці. Вона вершила свій світ, свою власну реальність. І навіть у миті найдужчого занепаду, слабнучи, ледь жевріючи, її віра була достатньо могутньою, щоб ставати життєвим маяком для тих, хто свою віру вже втратив.
    Вона вміла прощати. Без краплі гніву, образи на кого б то не було продовжувати плинути життям, топлячи у Леті всю гіркоту, повну, розкішну чашу якої доля раз за разом не барилася їй підносити на тарелі чергового випробування чи розчарування. Єдине, що було їй непідвладним – це прощення самій собі. Вона не мала права на помилку сама перед собою. Минулі поразки, падіння, сплески слабкості туманною вуаллю огортали її, наче німб, роблячи її посмішку трішки замріяною, трішки неземною і ледь-ледь сумною.
    Вона була наче індикатором фальші й неправди. Її ніжній погляд проникав у найпотаємніші закутки душі найуміліших митців гри на публіку, обминаючи найтонші піруети душевного гриму, загадково промовляючи пошепки: «Я все знаю, я все бачу». Від неї неможливо щось приховати, чогось недомовити, злукавити чи просто здатися кращим, ніж ти є насправді. Вона якимсь незбагненним віданням непомильно відчувала ВСЕ. Відчувала і мило посміхаючись, споглядала за усім до болю смутними очима. Тому вона завжди залишалася одною. Її любили і боялися водночас. З нею було приємно, невимушено, але моторошно. Наче на рентгені совісті і честі провадився діалог із нею. Бо вона розуміла і знала те, у чому навіть сам собі соромишся зізнатися.
    Такою він ЇЇ знав… Юну, веселу, ще зовсім дівчисько. Проте – королеву! Королеву купола! Саме так охрестили її побратими по цирковому цеху. Вона підкоряла висоти, на які боялися здійматися навіть досвідчені еквілібристи, з легкістю, грацією птаха у піднебессі. Здавалося, її тіло – просто невагоме, наче пір’їнка, злітає все вище й вище! На нього не діють закони фізики – Земного тяжіння чи ще там які! Воно жило за своїми законами, канонами, правилами, підвладне лише волі й духу Королеви.
    Пам'ять нещадно, мов проворна, гнучка змія, прослизала під брили спогадів, укритих порохом багаторічного часу та попелом зотлілих почуттів. Уламки минулого, покладаючись на свою масу, марно супротивлялися цій змії . Вона із моторошним сичанням прослизала, просковзувала, звивалася над кожною друзкою, осколком колишніх слів, думок, почуттів, а головне - вчинків! Наче таким звуком супроводжувалося відродження тіней минулого, які матеріалізовувалися у героїв нинішнього дня, проте нічого не забули, а повернулися за помстою чи що ще страшніше – прощенням!!! Прощенням і відпущенням… Що ж тут страшного? А з чим може зрівнятися звільнення від відповідальності за свідомо несправедливо присуджений і виконаний вирок?.. А якщо жертва відпускає свого ката? Прощає та ще й просить прожити його своє власне нікчемне життя двічі – за нього і за себе?.. Тонкий, роздвоєний язик змії лоскоче душу, немов демонструючи глибину прірви між тодішнім ставленням до себе і всього світу та сьогоднішнім станом речей, тодішнім майбутнім. Чорні, бездонні очі змії запитально свердлять серце. «Тепер ти знаєш, що є справжньою реальністю? Тепер розумієш, що існує ще й надреальність? Реальність опісля реальності? Від якої нікуди не втекти, ніде заховатися? А сьогодення таке швидкоплинне і швидкоминуче». Слизьке, холодне тіло змії востаннє ковзає серцем і ховається у його середині.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. Чарівне яблуко
    Стрімголов мчу вулицею, розштовхуючи у різні боки перехожих, які сердито озираються мені у слід. Час від часу перед моїми очима зринають та проносяться чиїсь загрозливо здійняті кулаки. Та мені ніколи зважати на такі дрібниці. Я страшенно заклопотана. У мене безліч невідкладних справ, надзвичайно активна програма на цілісінький день. Наче титри на екрані - зринає у пам’яті: виконати домашні завдання з дітьми, щоб вони отримали найкращі оцінки в школі, оплатити всі банківські рахунки, укласти ряд договорів – можливо службове підвищення не забариться, приготувати смачний обід, прибрати у домі, щоб ніхто не зміг дорікнути мені як господині. Я ж успішна бізнес-леді, дбайлива мама, хороша дружина. А тут треба ж такого – зараз я катастрофічно запізнююся на зібрання директорів фірми! Ну хіба ж я винна., що вкотре «завис» ліфт у під’їзді, і мені довелося півгодини у ньому простирчати. Та ще й у товаристві надокучливої сусідки баби Ярини, яка завела своє споконвічне про цінність людського життя, про те, що не в кар’єрі й грошах щастя, що перш за все потрібно дбати про чистоту своєї душі, а не про земні блага і що за часів її молодості все було зовсім по-іншому, а зараз, бачте, і люди не ті, і мораль у них не та. Мало не знудило від цих старосвітських теревень. Знала б вона, яке воно – оте сучасне життя-буття. Воно не рахується з твоїми принципами, мріями та ідеалами, не чекає, поки ти очистиш своє сумління, а біжить, біжить галопом. А воно ж у кожного одне-єдине, оте життя.
    З такими думками мчу вулицею далі. І от, на лихо, збиваю з ніг якогось дідуся. Він впускає з рук торбинку яблук, які тут же розкотилися-розбіглися по всіх усюдах. Я, надзвичайно поспішаючи, все ж зупиняюся, допомагаю старенькому підвестися. Намагаюся позбирати його яблука, мріючи, щоб він милосердно відмовився від моїх послуг. Адже дорогоцінні хвилини мого часу невпинно вичерпувалися. Та не тут то було! Довелося зібрати всі до одного. Напевно, мій зовнішній вигляд не приховував роздратування і стурбованості тим, що на важливе засідання я вже запізнилася щонайменше хвилин на десять. «Ну ось, здається, всі», - стараючись здаватися якомога ввічливішою, процідила я крізь зуби, уявляючи моторошно-єхидну посмішку шефа, якою він щедро вітає кожного, хто насмілився запізнитися хоча б на хвилиночку. «А от і не всі! Не всі!», - весело відказує дідусь. Наче прочитав мої думки та знущається наді мною! Я здивовано звела догори брови, пильно роззираючись у всі боки, не помічаючи жодного яблука чи чогось на нього схожого. «Ще одне, он поглянь туди», - дідусь вказав просто мені під ноги. І справді – яблуко! Таке велике, червонобоке, просто виблискує на сонці. Але ж це неможливо! Готова заприсягтися, що мить тому його тут не було. Я б не змогла не помітити ТАКЕ яблуко! Проте мовчки піднімаю фрукт, який змусив мене згаяти ще хвилини три мого дорогоцінного часу та помножив у геометричній прогресії гнів мого шефа. Здається, вирішальний договір із постачальниками найкращої у регіоні сировини наша фірма сьогодні, а відповідно у найшлижчому півріччі не укладе. І ще, здається, це трапиться не без мого безпосереднього втручання чи, точніше, безпосередньої відсутності. Мимоволі згадується, що саме через яблуко і розгорнулася всім відома Троянська війна. Воістину «плод роздора». Тепер щось не менш грандіозне чекає мене на роботі через моє катастрофічне запізнення, яке безнадійно «засмоктало», наче сипучий пісок. Простягаю яблуко дідусеві. Старенький усміхається крізь вуса: «Бери його собі, дитино. Ти заслужила». «Та що ви, - категорично відмовляюся, відчуваючи, як войовничий рум’янець спалахує на моїх щоках, - воно ваше, і це ж через мене ви втрапили у халепу, я вам стільки мороки завдала», - на силу стримую свою злість. «Ні-ні, бери. Не соромся. Це мій подарунок тобі», - промовляє дідусь та швидко йде геть, навіть надто швидко як на дідуся. Я залишаюся розгублено стояти на тротуарі із яблуком у руці. Ну й що тут дивного? Старий як старий. Ну трохи вередливий, трохи дивакуватий, але добродушний, ось і залишив мені гостинця. Але тут було щось не так. Я відчувала це серцем: якийсь неспокій, хвилювання, щем. «Шпурнути б це яблуко подалі, стільки часу через нього згаяла! Потрібен мені той гостинець! Тепер на зібрання вже й сенсу немає йти! Який сором!», - подумала. Та було яблуко таким гарним, таким червоним, що навряд чи хтось на це зважився б. Не зважилась і я. «Пригощу я ним свою донечку», - вирішила. «Але ж воно таке смачнюче, мабуть, таке соковите, таке солодке. А надворі - така спека! Донечці я куплю ще». Незчулася, як уже солодка й ароматна свіжість наповнювала мене усю. Яблуко просто тануло у роті. Нічого смачнішого я ще зроду не куштувала. Та що це?
    Що діється із цілим світом?! Чи тільки зі мною? Здається, я провалююся під землю! Ой, рятуйте!.. А-а-а-а-а!!!... Я просто лечу донизу! Мене охоплює то жар, то холод. Перед очима мерехтять кольорові спалахи. Здається, цей «політ» триватиме вічність! Я вже приготувалася опинитися зрештою в якомусь моторошному підземеллі та потрапити в лапи міфічним кровожерним страховиськам. Але натомість повільно й плавно опускаюся у місце, схоже на дивовижної краси сад. Переді мною – небачені квіти з розкішними, барвистими пелюстками. Дерева вражають своєю стрункістю і могутністю. Неподалік виблискує кришталево-чиста вода блакитного озерця. З гілки на гілку перелітають строкаті незвичні птахи. Із ясного неба привітно усміхається сонечко. Ось просто переді мною – важке гроно стиглого винограду. Здається, сама природа простягає його мені. В якому райському куточку я опинилася! Зриваю кілька ягід винограду. Та смаку їхнього зовсім не відчуваю, - наче прісна вода. «Це ж треба! А такий гарний цей виноград на вигляд!», - голосно проказую, наче висловлюючи комусь свої претензії. Трохи розчаровано спираюся на могутнє дерево. Але як тільки я до нього прихилилася, дерево тут же розсипалося, наче трухлявий пеньок. Це вже насторожує. Що за місцина така, у якій наче все прекрасне й чарівне, а насправді – це лише зовнішній оманний шарм? Тільки тепер помічаю, що хоч пташки і пурхають навкруги, співу їхнього ніде не чути, не лунають дзвінкі радісні пісні, що будо дуже дивним у такому царстві незайманої природи. Хоча, може, й не дивним, зважаючи на мій невеличкий вже отриманий тут досвід. Птахи німі. Намагаючись втамувати спрагу, прямую до озерця. Зачерпую рукою прохолодну воду і розумію, що вода – солона. Стає страшно у цьому краї викривлених дзеркал, зовнішнього блиску та повної порожнечі у своїй сутності. Мені стає холодно. Здогадуюся, чому, і вже не дивуюся. Звичайно, миле, веселе сонечко лише просто світить – воно й не збирається когось чи щось зігрівати, воно просто прожектор, рампа, ліхтар. Мене охоплює жах. Що робити? Як повернутися у свій світ, у якому все справжнє, реальне, не іграшкове? Як втекти з цього полону декорацій? Чи мене навіки ув’язнив тут осоружний дід, якого мені випало збити з ніг? І навіщо я куштувала те яблуко?! Навмання йду, куди очі дивляться. Із чагарників мені назустріч виходить той же дідуган.
    - Поверніть мене додому! Ви не маєте права мене тут полонити!
    - А хіба тобі тут не подобається? Подивися навколо, чи це не найкраще у світі місце? Чого ще може прагнути людська душа?, - дід обвів рукою всі навколишні барвисті простори, які справді зовні так скидалися на гармонію природи, світла, радості, краси.
    - Ні, тут жахливо! Тут все несправжнє! Це – лише ілюзія, - відповідаю.
    - А хіба ти не почуваєшся тут, як у вдома, у світі, в якому ти звикла жити?
    - Зовсім ні, там все – справжнє, а тут – тільки порожнеча… «А чи справді воно так?», - страшна думка з’явилася у моїй голові. «Щодня планую зробити те і те, досягти того й того, тому що так потрібно, так заведено, так роблять усі. А задля чого? Заради рідних? Чи не лукавлю я з ними? Чи не дбаю більше про зовнішнє становище сім’ї, ніж про душевний наш затишок? Чи не створила я собі такого ж світу, у якому все прекрасне, чарівне, найкраще з найкращого, а в основі – марнота і порожнеча? Бо нема там головного – любові! Ось і я - наче вовком стала. І сама винна, що потрапила сюди. Я ж не хотіла допомогти старенькому насправді, хоча розуміла, що завинила перед ним. Була права бабуся Ярина». Як тільки я це подумки проказала, дідусь зник. Роздався радісний щебет пташок. До озерця прийшов пити воду олень. Стало тепло. Сонечко прокинулося і впевнено взялося надолужувати згаяне. З’явився приємний вітерець. Зашелестіло листя на дереві, поруч якого я стояла. Прислухаюся. Воно наче шепоче: прихилися до мене, відпочинь. Так і роблю. До мене знову тягнеться виноградне гроно. Впевнено зриваю кілька ягід і відчуваю їхній солодко-терпкий смак. Відпочила. Пора шукати шлях додому. Можливо, пощастить. Підводжуся і далі простую стежкою, не відаючи куди. Та ось непомітно чарівний, загадковий сад змінюється на міські контури. Незчулася, як опинилась на знайомій вулиці, якою щодня ходжу на роботу. З острахом дивлюся на годинник. Ні, все гаразд, на зібрання директорів я встигну, якщо трохи поспішити. Наче й нічого не трапилося. Але тепер зміниться все! Я справді вдячна дідусеві за подарунок, який пам’ятатиму дуже довго, чи не все своє життя.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. НІЧНІ СВІТЛЯЧКИ
    Місто вкотре, наче у вишукану вуаль, загорнулося у ніч. Миттю витонченими рухами розіткало її над небом, над кожним дахом, над кожним мешканцем. Ніби й не було ніколи білого дня.
    Швиденько, один за одним, запалали вогники осель. Освітлені віконця підморгують, палають, стверджуючи, що у стінах житла невпинно вирує життя. Наче сонцесяйні прожектори, вони розтинають темряву, розповідаючи кожен свою історію та грайливо перегукуючись із привітним мерехтінням зірок, лукавими спалахами рекламних біґбордів і веселим вилискуанням автомобільних фар. Вогники-віконця мовби брати-близнюки. Такі однакові на перший погляд, але кожне зі своєю власною, неповторною, долею і … таємницею. Спробуй здогадайся, що таїть у собі жовтогарячий вогник за барвистими гардинами. Безтурботні дитячі пустощі, веселий, щасливий сміх чи чиїсь неспокій та тривогу. Палаючі віконця радіють і тужать зі своїми господарями, розділяючи з ними і найкращі миті у житті та гіркоту неприємностей.
    Сяючі вогники аж ніяк не мовчазні свідки того, що діється навкруги. Комусь вказують правильну дорогу, а когось підбадьорюють.
    - Гей, випадковий незнайомцю, я освітлю тобі шлях, щоб ти безпечно дістався до своєї домівки, - промовляє з теплим усміхом вогник у вікні.
    - А ти не сумуй, насуплений! Бачиш світло? От і для тебе теж заясніє хороша днина. Зникне, розвіється твоя туга, - проказує інший.
    - Маленьке кошенятко, іди-но сюди! Припади до мене. Мої господарі ще не опустили занавісок, - хтось тебе обов’язково поміть і впустить погрітися!
    Палаючі віконця неймовірно важливі мешканці всесвіту. Такі непомітні, звичні, але незмінні свідки плину нашого буття.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Пелюстка троянди
    Непомітно випала червона троянда із розкішного букета на гостре вістря скелі. У повітрі зависло нечутно-невидиме «Ой-й-й-й!» Крик розпуки, заглушений всепоглинаючою тишею та вічноцарюючим спокоєм. Троянда неслася у прірву, марно намагаючись вп’ястися колючками, своєю найгрізнішою зброєю, у холодний, не знаючий ні болю, ні жалю камінь. Зрештою, втомилася опиратися. Квітка повністю віддалася запаморочливій стихії і кружляла, металася, падала у чорну невідомість. І скотившись до самого долу, опинилася у чиїхось тендітних та м’яких руках. Підвела понівечену голівку і зустрілася з блакитними, сяючими очима юнака. Хлопчина ніжно пригорнув знахідку до серця. З цього часу вони обоє стали нерозлучними. А на підніжжі скелі залишилася червона пелюстка троянди. Залишилася там назавжди. Як частинка душі, що віднялася і не повернеться до своєї власниці. Частинка, яка завжди залишатиметься у полоні кам’яного мороку.
    P. S. Буває, неповнота щастя пронизує через гіркоту минулого усе життя.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Лісова бувальщина
    На гілці старого, могутнього дуба вмостилося орлятко. Воно зіщулилося у невеличку, пухнасту, білу кульку. Орлятко зажурилося. Це було помітно кожному. Воно просиділо отак цілісінький день. І ніхто з лісових мешканців не міг розрадити пташеня. Ні балакучий горобець, який невтомно розповідав анекдоти, ні пустотлива білка, лісова артистка, яка демонструвала повітряні трюки, ні невгамовна сорока, що охоче переповідала найцікавіші деталі світського життя лісу, ані їжак, який щедро пропонував малюку червонобокі яблука та жовтогарячі груші, ані сірий заєць, який виводив на гітарі останні лісові хіти. Орлятко мовби не помічало нікого й нічого.
    Увечері повернувся додому батько орел із роботи. Побачив зажуру свого дитинчати, сів поряд, обняв крилом.
    - Що сталося, синку?, - запитав.
    Орлятко довго не відповідало тату, а потім, схлипуючи, розповіло таку історію.
    Вранці орлятко робило свою звичну ранкову гімнастику. Раптом почуло чиєсь жалібне скімління. Пташеня уважно прислухалося. Здається, хтось вскочив у халепу. Орлятко попрямувало до найближчого куща, звідки доносилися дивні звуки. Продерлося крізь густе листя – а там руде лисеня, що втрапило лапкою у капкан. Лисенятку було дуже боляче. Гіркі сльози градом котилися по щічках лисенятка.
    - Допоможи мені, орлятку, - ледь чутно проказало лисеня, - не кидай мене у біді.
    Орлятко маленьким, але вже дуже міцним дзьобом розтулило залізні лещата пастки. Лисеня прожогом висмикнуло пошкоджену лапку. З радості кілька разів прокотилося зеленою травою. Орлятко підлетіло до нього з бажанням розділити щастя свого щойно знайденого товариша. Лисеня та орлятко якийсь час весело розмовляли, гралися, стрибали, доганяли та ловили один одного. Та раптом орлятко відчуло гострий біль у шиї. А за мить – у крилі. Пташеня з усіх сил змахнуло крильцями та злетіло вгору. Ще раз по крилі встигли ковзнути чиїсь гострі зуби. Орлятко вмостилося на найнижчій гілці дуба. З ран на траву крапала кров. А під деревом хижо усміхалося лисеня, вишкіривши гострющі ікла. Лисеня ще якийсь час потупцювало під дубом, сподіваючись, що орлятко повернеться до їхньої гри чи ненароком упаде, а потім подалося по своїх злодійських справах.
    - Як таке могло трапитися, татусю?!, - ридало орлятко, - я ж врятував лисеня, а воно… воно захотіло з’їсти мене!
    - На жаль, таке у житті буває, синку, - відповів мудрий орел, - не завжди наше добро, подароване комусь, повертається до нас вдячністю чи взаємністю. А інколи буває й зовсім навпаки – повертається злом і горем. Що ж вдієш… Не у всіх благородна, висока душа.
    - Ніколи більше не допомагатиму нікому, якщо так, - сердито скрикнуло пташеня.
    - Ні, малюче, так не можна. Здіяне добро не минає безслідно все одно. Воно робить увесь світ кращим, чистішим, хоча це може й бути непомітно відразу. Добро облагороджує нашу сутність, нас самих. Саме воно і дає нам крила за спиною, дозволяє літати, а невдячність, зло – нищить, спалює, руйнує і того, хто чинить негоже, і все навкруги нього. Безкрилий не той, хто не народився птахом, а той, хто за добро відплачує злом.
    - Татусю, ти такі розумні речі кажеш, але … але спокою я все ж не знаходжу. Я таким осоромленим почуваюся. Повірило лисеняті! Я такий бовдур! Мені шкода, що я звільнив його з того капкану!
    - Синку, ніколи не шкодуй про такі речі. Якщо ми робимо добро, чекаючи наперед вдячності, відплати, взаємності за це – це не добро! Добро – безкоштовне, безкорисне. Воно чинитися саме по собі та не відбирається назад, щоби потім не сталося. Пам’ятай це завжди, малюче. А довіряти – не соромно, навіть коли тобі у відповідь за це лунає сміх. Довіряти – це мистецтво, це уміння серця, - сказав тато орел.
    Орлятко ще якийсь час посумувало, а потім повернулося до рідного, затишного гніздечка. Через кілька днів пташеня звільнило з підступних лещат капкана зайченя. От і товариш знайшовся, який не нападе підступно, не зрадить.
    Серце орлятка сповнювалося щастям від того, що воно принесло комусь полегкість, зробило світ трішки світлішим і добрішим. А світ відповів взаємністю орлятку.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Нічне ШАПІТО
    Одного похмурого, дощового дня трапилася дивовижна подія, яка назавжди змінила звичне життя письменника.
    Письменник відкрив свою поштову скриньку і йому до рук просто стрибнув білий конверт, на якому, проте.. не зазначалося жодної адреси, жодного імені – ні адресата, ні відправника. «Мабуть, чергова витівка друзів», - міркував чоловік, зручно вмощуючись у м’якому кріслі перед екраном телевізора. «Цікаво, що цього разу?, - усміхнувся, недбало розриваючи конверт. І ось яке послання чекало на нього:


    ЗАПРОШЕННЯ
    Майстру Слова від Її Величності Мови
    на особисту аудієнцію
    23 листопада, 00:00. Цирк ШАПІТО


    «Оце-то вигадали!», - сміявся письменник, згадуючи жартівливі освідчення у коханні, підроблені призові лотерейні квитки, паперові бомбочки та інші різноманітні витівки, на які його приятелі були вельми щедрі й удатні. «І щоб воно означало?.. Начебто мій день народження ще не скоро та й перше квітня не на часі. Цікаво…Ну принаймні знову буде весело. Ось у цьому я впевнений. Але чому аж опівночі?.. І чому саме біля цирку?.. Не розумію».
    За 5 хвилин до вказаного у посланні часу письменник вже дістався до циркового шатра, яке розташувалося посередині парку в самому центрі міста. Навкруги звісно ж нікого. Темрява – хоч око виколи. Навіть власники домашніх улюбленців уже повернулися до своїх теплих осель із вечірніх прогулянок.
    «Ну і що, оце й увесь жарт?», - розчаровано думав письменник. «Ні, такого не може бути. Моє товариство, напевно, заховалося десь у кущах. Сидять і хихочуть. Спостерігають, що я робитиму, і на скільки часу в мене вистачить терпцю стовбичити посеред ночі біля пустісінького цирку», - думав чоловік, дивлячись на годинник. Рівно північ. «Ну все, пора завершувати гру. Я здаюся і йду додому. Нехай чимшвидше виходять зі своїх засідок. Порегочемо. Бо стає холодно та й спати вже пора». Письменник закрокував у напрямку свого житла. За спиною почувся шум. «Ага, а ось і вони! Заворушилися! Я так і знав!», - письменник швидко оглянувся і застиг із роззявленим ротом. Щойно мертві вікна шатра запалали веселковими вогнями. Алеєю полилася ніжна мелодія, яка було начебто добре знайомою, та точно згадати яку було неможливо. Але, мабуть, ще дивнішим було бачити як з різних сторін парку до цирку прямувало безліч людей, дорослих та малих. Йшли вони впевнено, цілеспрямовано. Мовчки та безшумно. Письменнику стало моторошно від цього напівреального й напівказкового видива. «Циркова вистава – вночі?! Відвідувачі – вночі?! Щось тут не те… І зовсім не схоже на жарт, до речі! Подалі звідсіля…» Чоловік хотів уже накивати з парку п’ятами і чимшвидше вмоститися вдома під теплою ковдрою, та звуки музики цього зробити не дозволяли. Вони обіймали серце, заворожували його і не відпускали. Чоловік хотів піти, але не міг змусити себе відірватися від насолоди – слухати звуки, від яких щеміло десь дуже-дуже глибоко і від яких у пам’яті зринали найрадісніші миті його життя, а перед очима поставали обличчя найдорожчих йому людей. Щастя і ностальгія охопили водночас його душу, затіявши у ній якесь незрозуміле змагання з метою витіснити один одного. А відвідувачі нічного шоу все сходилися до циркового намету. Мелодія гучнішала і гучнішала.
    Із шатра до письменника наближалася жінка. «Цікавий у неї грим», - подумав чоловік, роздивившись її у світлі циркових вогнів. У жінки був досить незвичайний вигляд: мало не до землі сягали сиві локони волосся, на довгих, чорних віях сяяли дрібні блискітки-зірочки, над очима здіймалися тонесенькі, чорні, як сажа, шнурочки брів, яскраво-червоні уста усміхалися привітно і сумно. В руках жінка тримала арфу, струни якої, під тендітними пальчиками незнайомки дарували нічній алеї неймовірні акорди. Одягнена жінка була у старовинну сукню із корсетом. Загалом, екстравагантний і тендітний образ важко поєднувався із важкими, глибокими зморшками, що вкривали обличчя й руки незнайомки, адже більше пасував би молодій особі. Здавалося, природа пожартувала і старість застала дівчину з епохи Середньовіччя у розпалі святкового балу.
    Незнайомка ледь торкнулася плеча чоловіка. «Ходімо», - кивнула головою у бік намету. Незважаючи на її трохи моторошний вигляд, було у голосі, поставі, ході жінки щось таке, що не дозволяло ослухатися. Наче заворожений, чоловік поплівся до шатра. Мовчки сіли на лаві у першому ряду. Тільки тепер письменник помітив, що всі глядачі заходять у шатро і займають свої місця із заплющеними очима, тихо, мовчки, як привиди. «Це я надіслала тобі запрошення», - перервала спостереження чоловіка незнайомка. «А хто ви?», - зрештою наважився запитати письменник.
    - Я – Мова, - протяжно і замріяно проказала незнайомка, - А ти – письменник. І мені дуже потрібна твоя допомога.
    - Моя? шановна пані, а чим зможу я вам зарадити?
    - Зараз ти бачиш дивні й незрозумілі для себе речі. Не розумієш, що тут відбувається і куди ти потрапив, - наче читаючи думки, говорила жінка, - Я тобі поясню усе помалу. А щось зрозумієш і сам, про щось здогадаєшся. Бачиш, діти мої, слова, у велику біду потрапили. Заручниками зробили їх… А моє материнське серце рветься з туги й болю як бачу, що вдіяли з ними негідники.
    - А хто ж ті негідники? Хто полонив дітей ваших? У чому справа?
    - На все свій час…
    За такою розмовою їх застав початок циркової вистави. Загасло світло. Лише рампи освітлювали арену, на яку вибігли артисти. Вони низько поклонилися глядацькому залу і помчали за куліси. На арені залишилися тільки вправні жонглери, які демонстрували своє вміння спершу на апельсинах, потім на кришталевих бокалах, а далі – на гострих ножах. «Зараз діти мої служать для чиєїсь підступної, нечесної вигоди і користі, - озвалася жінка. «Люди, які поневолили їх, завжди говорять те, що є вигідним та потрібним для них, не цураючись прямої, відвертої брехні – аби їм лише велося гаразд! Жонглюють словами – а інші вірять…»
    Жонглери закінчили свій виступ. На зміну їм випурхнула пара повітряних акробатів. Миттю злетіли вони аж під сам купол шатра, та за мить вже стрімголов неслися до землі. Запаморочливі піруети й віражі артистів раз за разом заставляли письменника то заплющити очі, то схопитися за серце. Здавалося, не людські творіння з плоті й крові перед ним, а справжні птахи. «Словесний еквілібризм – мистецтво, яке люди опановують нелегко і не відразу. Той, хто оволодів ним – тонкий знавець людської душі. Як на мене, то це – найпідступніші експлуататори моїх діток, бо розпізнати таких зловмисників найважче. Вони маніпулюють словом та оточуючими людьми. Вони не лише обдурюють, а здатні обґрунтовано переконати у чому завгодно, у повній красі представити білизну чорного та забруднити найкришталевішу чистоту», - озвалася жінка. «І впіймати їх на гарячому – дуже важко. Виходять сухісінькими хоч із океану води».
    Акробати завершили виступ, вдячно поклонилися залу, хоча необхідності в цьому і не було. Усі глядачі й далі, здається, безпробудно спали. А може, й не спали… У цьому цирку спробуй щось зрозуміти, щось збагнути.
    На зміну еквілібристам із-за куліс у хмарі диму виплив ілюзіоніст. Годі було відвести очі від нього. Просто з повітря він матеріалізовував спершу прості предмети: олівці, фломастери, кухонне начиння, а потім – папугу, білку, кролика. Артист розпилював себе на частини і ними жонглював. Його вишукане, блискуче вбрання раптово перетворювалося на жебрацьке лахміття та навпаки. Потім циркач почав роздвоюватися, потроюватися. Далі знову воз’єднався в одне єдине ціле, злетів, як на крилах, угору і полетів за куліси.
    «Ми віримо, що у нас є найкращий друг. Певні, що поруч ті, хто нас любить, кому ми дорогі та потрібні. Але однієї жахливої миті усвідомлюємо, що поруч – лукавий, осоружний тип, який солодкими, улесливими словами спонукав нас бачити те, що ми хотіли би чути і бачити самі, ховаючи від нас реальність за невидимою завісою наших бажань і почуттів. А мета – власний зиск, звісно. Майстерна гра. Бурхливі емоції. Та зрештою рано чи пізно чари розвіюються, маски спадають. А у серці після цього – порожнеча.».
    Тим часом на манежі величезні уссурійські тигри стрибали через палаючі кільця. Було очевидно, що це заняття не дуже до вподоби хижакам, але раз у раз, у такт музиці виблискував замашний батіг в руках юної, стрункої дресирувальниці і змушував непокірних кішок коритися волі людської забаганки. Тигри грізно гарчали, демонструючи без зайвої скромності величезні, білі ікла, проте покірно бігали, стрибали, граціозно зводилися на задні лапи. Лягали, утворюючи живий килим і дозволяючи своїй господині виконувати різні гімнастичні трюки на своїх смугастих спинах.
    «Для дресирувальника головне – змусити собі коритися. І зустрічаються такі умільці, на жаль, не лише на цирковій арені. Як часто знаходяться бажаючі змусити когось виконувати свою волю будь-яким чином. Їм байдуже до чиїхось почуттів та ставлення до них самих. Адже як просто змахнути грубощами, лайкою, - наче батогом. Проклинаючою злобою змусити когось погодитися зі своєю волею. Бо краще виконати її, ніж наражатися на біль і гостроту грубості», - продовжила Мова. «Тепер ти бачиш, письменнику, хто і у який спосіб полонив, закував у кайдани моїх діточок. Хто збезчестив їх і перетворив мене із вічно юної цариці у безглузду господиню спотвореного Шапіто, у якому служать мої діти слова. Хіба призначені вони для втілення у житті людської брехні, злоби, ненависті, вдоволення чийогось честолюбства?! Так, ми маємо служити людям, бути вашим дорогоцінним скарбом. Але ж для того, щоб відтворювати красу почуттів, відображати безмежну досконалість світу, бути гармонійним довершенням людської сутності, рікою, яка несе життєдайну наснагу із глибин людського серця у навколишній простір, благословляючи усе світле та добре. Цінність слова у вмінні будувати, творити, зцілювати, воскрешати. А воно – знівельоване і спаплюжене. Хтось робить слово своєю грізнішою, ніж атомна, зброєю, невільно поселяючи його у цирковому наметі, а хтось – вже цурається його, батьківського і навіть свого власного, вбачаючи у слові лише циркового клоуна: спробуй здогадатися, що чи хто так вміло й невинно ховається за привітною маскою. Такий же добродушний веселун, хитра, руда лисиця чи голодний вовчисько?! «Спробуй зло розпізнать. Душа від підозри втомилась». Втомилась і я. Втомилися мої діти, бо не для цього ми прийшли на землю. Люди, припиніть, схаменіться! Звільніть нас. Поверніть словам свободу, не калічте їх, виплескуючи ними найчорніші закутки своїх душ і сердець. Поверніть мені мою знівечену вроду! Очистіться! А то лише арфа нагадує мені ті славні часи, коли ми були вільними.
    - А хто ж оці сліпо-німі відвідувачі?, - зрештою насмілився запитати письменник.
    - Кожен поневолювач мусить пам’ятати, що заковуючи у кайдани когось, інший кінець ланцюга доводиться приміряти на своєму власному зап’ясті. Вони, - Мова показала рукою на глядацький зал позаду, - нібито сплять. Тобто сплять мирно і спокійно у своїх домівках, але їхні вражені сумління щоразу, коли вони засинають, прямують на місце їхнього злочину, примушуючи знову і знову дивитися на те, що вони зробили зі словом, на що нас прирекли.
    - Тобто, виходить, що невільки й вони самі?
    - Так, невільники, бо досягнуте, завойоване вже відомими тобі способами не дає спокою душі, а відвідини нашого Шапіто викликають відчуття провини, хоча й не завжди до кінця усвідомленої.
    Письменник розпочав свій робочий день, як звичайно, у товаристві ноутбука та чашки чорної кави. Та сьогодні він не прагне вразити читачів карколомним сюжетом нового детективу. Адже вночі він пообіцяв її величності Мові допомогти. Він спробує звільнити її, спробує звільнити слово, спробує торкнутися душ читачів.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Народження Жарптиці
    Усім відома істина стара:
    Рівнялася зелена жаба до вола,
    Та луснула з натуги бідолаха –
    Якщо ти жаба, то й живи як жаба…

    таку байку у дитячому журналі «Звірятко» читало Жабеня, зручно вмостившись на великому листку латаття. Потім важко, зовсім по-дорослому зітхнуло, закрило журнал, зробивши у ньому закладку із жовтої водяної лілії. Жабеня заплющило очі та задумалося. І линули його помисли, мабуть, дуже далеко від дитячих пустощів й забав, бо на лобику малечі з’явилися глибокі зморшки. Так тривало кілька хвилин. Повіки жабенятка затремтіли. Поволі з-під однієї з’явилась кришталева сльоза. Боязко подивилася врізнобіч, а потім побігла щічкою Жабенятка. За нею чимдуж викочувалися інші солоні кришталики-намистинки. Не зразу малюк помітив, що м’яке, зручне латаття вислизнуло з-під нього, а він сам завис у повітрі. Що це?! Сльози хутко обсохли на обличчі Жабенятка, а на зміну їм у його очах з’явився жах. І неспроста. Лапки впивалися у щось незвично шорстке та тепле. А ще щось дуже міцно обхопило його. Та це ж… людська долоня! Як на ній високо! Жабеня мало не зомліло зі страху. Та ось озвався тихий, лагідний голос: «Не бійся, Жабенятку. Я не зашкоджу тобі». Малюк боязко роздивлявся руку, що надійно тримала його та обличчя сивого дідуся.
    - Не хвилюйся, відпущу. Я от рибалив на човні та й помітив тебе. Побачив, як ти гірко плачеш. Що трапилося у такого малого Жабенятка? Може, я чимось зараджу твоїй біді?
    За цей час Жабеня трохи оговталося.
    - Навряд чи, дідусю… Не думаю, що хто-небудь зарадить у цьому…
    - То в чому все ж таки справа?
    - Ось дивлюся я на своїх рідних, друзів і мені здається, що дуже жалюгідно живуть вони. Ловити комашню, їсти та спати – ось і минає день за днем. А я завжди прагнуло… не смійся, дідусю, літати попід хмарами, розмовляти із сонцем, бути сильним, красивим, могутнім, таким як орел… Скільком бідолахам змогло б я допомогти у біді: захистити невинно скривджених. Покарати злих і винагородити добрих, вказати правильний шлях у житті тому, хто на своїй стежині заблукав. Адже згори стільки всього видно!..
    Задумався дідусь. Надовго поринув спогадами у лише йому знані краї та часи:
    - Кажуть мудрі люди, Жабенятку, якщо дуже сильно чогось прагнути і вірити в це, а ще - мати добре серце та світлу душу, і основне – докласти всеможливих старань своїх, - то здійснитися зможе будь-яка мрія, якою б незвичайною вона не була.
    - Не знаю, що кажуть люди, дідусю, та я все ж вірив, вірив, що зможе трапитися диво для мене. Та щойно мрії мої розбилися на друзки. Ким народився, тим і мусиш умерти. Такий закон життя, - Жабенятко простягло дідусеві свй журнал.
    Подивився дідусь. Цього разу ще надовше задумався. Нарешті промовив:
    - Не твій, Жабенятку, рід згадується у цій байці. А йдеться про мілку душу, яка заздрить усім, та лише хоче, і хоче, і хоче без угаву - задовольнити свою захланність та порожнє честолюбство. Така душа не має високої мети у житті та любові до світу. Зрештою, вона знищує себе марнотою і нездійсненністю своїх невгамовних бажань, адже докласти зусиль для їх здійснення не бажає. А у того, чиї помисли зринають до неба, у того, хто бажає щастя цілому світу, виростають крила за спиною, і несуть вони свого власника у надхмарні обрії. Немає нічого неможливого для такої душі. Найясніші зорі вклоняються перед нею, даруючи їй свої найкоштовніші дари, які вона не складає у власну велику скриню, а щедро роздає усім, хто їх потребує, - сказавши це, дідусь заплющив очі, наче згадував щось своє, дуже-дуже давнє. На устах старенького ледь затремтіла посмішка, а з рук випурхнула сонцесяйна Жарптиця. І чимдуж понеслася до неба.
    Здається, Жабенятко перевершило навіть свою мрію.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Коли наші погляди….
    Сьогодні вранці, ще не зовсім виборсавшись із полону міцного сну та теплого ліжка, ще відчуваючи на устах гіркий присмак чорної без цукру кави, поспішаю до інституту на лекції. Абсолютно ідентична картина початку кожного мого нового дня.
    Але сьогодні мене чекала зустріч…
    Наші погляди випадково перетнулися. Наші очі відшукали один одного серед тисяч інших, дуже подібних, схожих. І не просто відшукали, а міцно схопили один одного у невидимі ні для кого обійми, промовляючи: «Не втечеш!». Без остраху й вагань очима ми повільно опускаємося на дно душі один одного, але не для дослідження, вивчення, підкорення незвіданого, а для довгоочікуваного спочинку у рідній, добрезнаній гавані. У мить, коли наші погляди зустрілися, в одному танку закружляли сонце, місяць і зорі водночас. В унісон зазвучали тисячі оркестрів, виводячи мелодію, зрозумілу тільки нам двом. Щоб розуміти її найтонші ноти та акорди не потрібно жодних класів сольфеджіо. Потрібна лише випадкова, дарована долею зустріч двох поглядів. І розлилася нами життєдайна сила весняного пробудження, охопила серця нестерпна спека гарячого, палкого літа, оповились душі найтоншим мереживом золота вишуканої осені – таким своєчасним, виваженим і надійним.
    Ми такі незнайомі і знайомі водночас. Ми не знаємо ще навіть імен один одного, зате вже знаємо, що більше не існує наших «я» поодинці. Відтепер існує єдине «МИ»…
    Ми загубилися один в одному. Зникли для всього світу. Бо з’явився наш власний світ із ресурсами життєзабезпечення лише для двох – не одного, не трьох, а лише ДВОХ.
    2009 р.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. ЛІТНІЙ ЕТЮД
    Зі смутком в очах через віконне скло дивлюся на похмуре, сіре небо. А воно насупило свої кошлаті хмари-брови і сердито поглядає на весь світ, промовляючи «Ну буде вам зараз, буде! Нагуляєтеся сонячними алеями, натішитеся гарячими пляжами, поласуєте холодним морозивом…»
    Грянула літня злива, перетворюючи все, чого сягало око на царство водяних потоків і струмків, холодних, мутних, глиняно-сірих. Загули дахи, голосно обурюючись танком дощових крапель: «Годі вам, годі!». Затанцював вітер, розкуйовджуючи віття дерев та демонструючи вишукані повітряні піруети. Дерева стурбовано проказували: «Гей, ану припини це неподобство! Зіпсуєш передчасно наші зачіски!» «От лихо!», - реготав безтурботний вітер-пустун, тягнучи за зелену косу красуню берізку. Вхопивши кленовий листок, бешкетник замахав ним, наче віялом, проносячись поміж будинками і пильно придивляючись, кому ще можна нашкодити. Навіть довго чекати не довелося – на зустріч мчить горобець. Бідолаха не встиг заховатися і тепер прямує до надійного сховку під котримсь дахом. «Потанцюємо, друже?», - лукаво примружившись, запитує вітер. «Геть з дороги! Не займай!, - кричить горобець. Вітер впевнено опиняється на шляху пташини, розпочинаючи з ним гру – куди горобець – туди й вітер поперед нього.
    Одна дощова крапля прилинула до мого вікна. Сердито затупцювала ніжками на підвіконнику, загамселила в шибку крихітними кулачками. «Чого тобі, маленька?», - запитую її. «Впусти-и-и-и-и!!! Впусти-и-и-и-и-и мене до свого дому! У тебе тепло і затишно. Це неподобство!» Я сміюся зі слів пустунки і весело відказую: «А от і не пущу!». «Пустиш-пустиш», - сердиться крапелька і ще дужче гупає ручками і ніжками у моє вікно, бажаючи розбити його на друзки. «І чого ти така сердита?». «А чому ти така суха?», - відповідає малеча. «Ну гаразд, заходь», - прочиняю кватирку. Крапля миттю, поки я не передумала, пробирається у мою кімнату і вмощується на долоні. Стало прохолодно, волого і приємно. Малючка із відчуттям виконаного обов’язку вдоволено розглядається по боках. Хто тут іще сухий? О, чорний котисько! Крапелька швидко опиняється на його носі. Котик здивовано розглядає її і весело муркоче. Йому теж приємно. Крапля без угаву торочить: «Ось така я, така. Страшна, сердита. Усі мене бояться! Ура!» Я ледь стримую сміх, щоб не образити маленьку, нехай собі пишається-величається.
    А через хвилину виглянуло сонечко. Зійшло у небесну блакить семибарвним мостиком-веселкою. Причепурило скуйовджені голівки дерев, осушило всі заплакані калюжі. Сонце простягло свій теплий промінчик у кватирку і покликало дощову краплинку додому – назад у небесну височінь. Весело цвірінькнув горобець.




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. Генеральне прибирання
    Уже північ. Всі давно поснули. У тиші гучно роздаються стомлені, наче позіхаючі, удари старого годинника. Домом блукає Сон, пильно заглядаючи у всі закутки: чи бува не обминув когось своєю увагою. Та я сьогодні його послугами не скористаюсь. Мерщій під ковдру заховаюсь, і що відбувається вночі я роздивлюся крізь малесеньку щілинку. Сон підходить до мого ліжка. Уважно придивляється. Я затамовую подих. Невже викриє? Сон довго і пильно приглядається до мене. Та нарешті розправляє великі білі крила і вилітає у прочинене вікно. Його силует ще довго виднівся на щедро всіяному зорями небі. Полинув дядечко Сон у темну безвість Ночі, у лише йому відомі простори. Востаннє позіхнув годинник і заснув. Спинився невтомний біг його стрілок. Настала пора відпочити і часу.
    Колихнулися занавіски. Це Місяць розтулив їх, щоб зазирнути до моєї кімнати та дізнатися, що у ній змінилося за час дня. Кирпатий носик Місяця не обминув жодного закутку. Зрештою він розмістився на підвіконнику і заграв на флейті, діставши її із кишені протертих джинсів. Зразу ж заворушилися зірки. Вони спершу взялися перешіптуватися, весело штовхаючи одна одну, згодом все більше і більше наближалися до Місяця. Зав’язався танок. Зірки кружляли, описуючи в повітрі фантастичні піруети. А Місяць все грав та грав.
    У кутку щось несміливо зашаруділо. Потім ще раз і ще. Ось кімнату наповнив безперервний незрозумілий звук. За мить на килимку з’явився кумедний, крихітний, не більший за палець чоловічок. Він був одягнений у сірий костюм та білу кепку. У руках чоловічок тримав мітлу. Цей дивовижний гість моєї домівки заклопотано озирався. Зрештою дістав звідкись мобільник та голосно у нього закричав: «Гей, ледарі! Ану прокидайтеся! До роботи!» Що тут почалося! З усіх сторін роздавався шелест, гуркіт, брязкання, дзвякання, сердиті різноголосі вигуки. А далі з’явилася зграйка таких же крихітних чоловічків. Усі вони були наче брати-близнюки. Кожен тримав щось у руках: хто з’явився із крихітним віничком, хто із совком, хто із пилососиком, хто із ганчіркою, хто із шваброю. Здавалося, усі вони зібралися щось прибирати, щось дуже-дуже забруднене та неймовірно важливе, бо обличчя їхні були вельми заклопотані. Хто вони, і що збираються тут робити? Мені стало ніяково. Я ж сьогодні робила генеральне прибирання! Невже у моїй кімнаті все так запущено?! Та як я здивувалася, коли чоловічки, озброєні своїми знаряддями нелегкої та не вельми приємної праці взялися … танцювати! Вони металися з одного кутка в інший, вимахуючи у повітрі прибиральними інструментами. При цьому серйозність ні на мить не полишала їхніх крихітних личок. Я ледь стримувалася від сміху, ховаючись під ковдрою та спостерігаючи за цим дивовижним спектаклем. Поволі танок чоловічків повільнішав, а згодом вони й зовсім спинилися. Виглядали ці кумедні істоти дуже втомленими, але радісними.
    «Ну що, потрудилися на славу?», - відірвався від своєї флейти Місяць, знову зазираючи у вікно.
    «Аякже! Як завжди!», - весело відповів один з чоловічків.
    «Ох і натомилися ми сьогодні! Давненько такого не траплялося…», - зітхнув інший.
    «Про що це вони?», - думала я.
    «А в чому справа?», - запитав Місяць.
    Розмова привернула увагу зірок. Вони припинили танцювати і зібралися над вікном. Деякі, найсміливіші, навіть залетіли до кімнати та порозташовувалися на бильцях мого ліжка.
    «Бруду дуже багато: гнів, злість, помста, зневага, насмішки, брехня…», - мовив ще один чоловічок.
    «Що, що?!», - мені стало страшно.
    «Ех…», - зітхнув Місяць. З докором похитували головами зірочки. Вони дивилися просто на мене.
    Гей, а до чого тут я?!
    Хтось дуже голосно позіхнув. Це прокинувся годинник:
    «Розвели дебати тут. Не дають старому спати. Ну невже не можна мовчки прибирати? Ні, їм все розмовляти, галасувати!
    «Вибач, Годиннику. Ми не хотіли розбудити тебе. Просто сміття дуже багато сьогодні назбиралося.
    «І що, справились?», - вже миролюбніше запитав годинник.
    «Звісно! Ось і базікаємо. Кому ж ми ще про турботи-клопоти свої розповімо як не Місяцю.
    «Так, старий, не сердься на них!», - весело проспівав Місяць.
    «Нелегка доля у вас – бути прибиральниками зла. Але місія ваша дуже цінна. Людям без вас – нікуди», - проказав годинник.
    «Так, ми очищаємо світ від зла, яке люди чинять за дня. Кожен закуток, навіть така невеличка кімната, як оця, має бути звільнена від нечисті та бруду…
    В мене перед очима промайнув сьогоднішній день: сварка з мамою через те, що я вкотре не помила посуд, її роздратування, мої значно перебільшені скарги на неймовірну зайнятість у школі; помста брату за те, що зазирнув до мого особистого щоденника – знищено його улюблену комп’ютерну гру – невелике зло, та все ж помста, свідома та виважена! А ще мої подружки заходили в гостину – як ми нареготалися із сусідського глухонімого хлопчика, перекривляючи його недолугі, на нашу думку, спроби порозумітися зі світом!
    Так ось яке сміття прибирають ці маленькі чоловічки! Ні поліроль для меблів, ні освіжував для повітря тут у пригоді не стануть.
    … бо інакше пропаде людська душа», - продовжував чоловічок: «загубиться у цьому мотлосі бідолаха».
    «Еге, бідолаха», - пирхнув годинник: «Чого їй не вистачає для щастя? Велика дружна сім’я, ну бувають інколи незгоди, а в кого ж їх не буває? Є хороші, вірні друзі. Дах над головою не протікає. Далеко не лише сам хліб на столі. Та тисячі дітей мріють про таке! А вона вам стільки клопоту завдала. Прибирай тут за нею, аби зло не плодилося на світі!»
    Мене пройняв жах.
    «Ну що ж тут вдієш», - розвів руками чоловічок: «ми не скаржимось, бо таке нашу призначення у світі. Не скаржиться Місяць, що кожної ночі виходить чергувати у небо. Не скаржаться зорі, що йому допомагають у цьому. Не скаржишся ти, Годиннику, що невтомно вицокуєш безконечні секунди вічного Часу…»
    Тут роздалося дзеленчання. У котрогось із чоловічків задзвонив мобільник:
    «Так, слухаю тебе, друже! Що, що? Не хвилюйся. Ми миттю!», - стурбовано проказав він.
    «Друзі, перепочили трішки? Наша робота ще не закінчилася цієї ночі. Телефонував мій старий товариш – катастрофа у сусідній квартирі. Не справляються наші побратими. Не вистигають до ранку прибрати все».
    «Вперед!!!», - залунало з усіх кутків. І знову в кімнаті здійнявся страшенний лемент, брязкання, дзвякання і крихітні чоловічки зникли.
    «Славні малі!», - мелодійно промугикав Місяць. Зірки ствердно закивали голівками.
    «Біда лише, що їх все меншає та меншає на світі. То ж і розквітає зло по всіх усюдах. Війни, стихійні лиха, аварії, катастрофи, - це все результати посіяного людьми зла. Знемагають ці малюки від непосильної праці. Не вистачає їхніх крихітних рученят на все, ось і доводиться-таки людям збирати плоди своїх вчинків самостійно. З кожним днем маленьких прибиральників меншає. Не вистачає їх на все», - промовив годинник.
    Зірки засмучено поопускали голівки. Місяць, зітхнувши, далі взявся за свою флейту. Поволі зірки повернулися до танцю. Старий годинник важко позіхнув і знову заснув.
    Почало розвиднюватися. Зірки одна за одною весело застрибували з мого підвіконника на небесну гладінь. Місяць подивився на мене. Так примружено-лукаво. Можливо, він про щось здогадувався? Про те, що хтось тут не спить, а підглядає за таким надзвичайним та священним нічним дійством. Чи це просто так здалося, бо мені було страшенно прикро і соромно? Думаю, попрацювати над собою не завадить. Поприбираю у власній душі, щоб цим чарівним істотам доводилося не так важко. Хоча б я полегшу їхнє життя. І цим зменшу кількість зла у цілому світі!
    Місяць заховав у кишені джинсів флейту та зістрибнув з підвіконника.
    Я розплющила очі. Мене лоскотав сонячний промінчик.
    Сідаю на ліжку і намагаюся зібратися з думками. Що воно таке було вночі? Хто його зна… А генеральним очищенням свого серця обов’язково займуся. Негайно!




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. Легенда про бравого Козака Андрія
    Прокидався Світанок. Прокидався повільно і солодко-солодко. Прокидався благословенний Богом і світом. Його рожево-блакитні крила огортали Всесвіт, проганяючи Тітоньку Ніч. Ніч не хотіла відступати. «Постривай, малюче. Не час тобі ще! Ще Земля не відпочила, ще люди не набралися сил для зустрічі з тобою. », - буркотіла Тітонька Ніч «Ні, час мені вже, Тітонько, час…», - лагідно, проте переконливо промовляв Світанок. «Ти малий ще, куди тобі!» - «Я мушу, Тітонько. В мене ще стільки роботи!». Його тендітні пальчики бережно обгортали кожну небесну зіроньку тонким небесним мереживом, щоб денне світло не зашкодило їм. Знімав зі своїх бузкових шат кришталеві блискітки, щоб прикрасити ними Землю. Та не лише прикрасити. Ці блискітки-росинки були чарівними. Вони очищали Землю від усієї нечисті, що зібралася минулого Дня. Світанок своїми золотистими кучерями лоскотав дерева: «Прокидайтеся хутчій, будь ласка!». Великі блакитні очі Світанку з невимовною радістю і любов’ю дивилися на сплячих людей. «Які ж вони хороші та красиві. Які щасливі!». На устах Світанку з’явилася посмішка. І почав розсіватися нічний морок. Світанок зачудовано оглядав Землю. Його серце переповнилося чимсь таким, що тримати в собі було нестерпно. Мабуть, це й називається благодаттю. Світанок на мить заплющив очі і заспівав. Тихо-тихо, ледь чутно, але ніжно-ніжно. Світанок мріяв про мить, коли він подорослішає і стане Ясним Днем. На вологі вії Світанку сіла Рання Пташка. Вона привітала його своїм: «Тьох!» і полетіла по справах. «Як же довго ще чекати», - думав Світанок, примощуючись на пухнастій хмаринці.
    Ой, а що це?! Хто це? Хто це у таку рань мчить мало не попід небом на баскому коні, чорна грива якого торкнулося самого Світанкового піднебесся? Чий це меч засліплює сяйво Світанкових очей? Світанок бережно прочинив небесну вуаль і запитав: «Гей, хто ти?»
    «Я – Козак Андрій. А ти хто?»
    «Я – Світанок»
    «Ага-а-а-а. Ось ти який, Світанку!»
    «А куди ж ти поспішаєш в таку пору, Козаче Андрію? Тітонька Ніч ще не зовсім віддала мені владу. Я ще зовсім малюк, ще не зможу захистити тебе в дорозі. Постривай трішки, я змужнію, підросту, - тоді подасися у свою далеч.»
    «Спасибі, Світланочку ясноокий, та ніколи мені. Я – господній служитель. Мене чекають душі, що заблукали у пітьмі гріхів. Мушу визволять їх із кайданів мороку. Не турбуйся за мене, я маю надійну зброю, меч обосічний. Бачиш, як сяє? Це – слово Боже. Воно сильніше за усі сили зла на Землі разом узяті. Не страшна мені твоя Тітонька Ніч.»
    «Ну гаразд, Козаче! Твоє діло браве. Та неспокійно мені на серці дуже. Кажуть: береженого Бог береже. Слухай, Козаченьку, постривав би ти трішки. Спинись…»
    Не спинився. Зацокотіли копита коня в далині. Змахнув сльозу Світанок зі щічки. Тривога охопила його. Раптом чує:
    «Гей, Світанку! Ти ще тут?!
    «Так, я тут, бравий Козаче Андрію! Ти вирішив зачекати?»
    «Послухай, Світаночку яснокрилий, ти не міг би мені допомогти, ледь-ледь?»
    «Не знаю, Козаче, я ще дуже малий. Зажди хвилю, я зміцнію і зможу все для тебе і твоєї величної справи.»
    «Світаночку, мені ж ніколи. Мені потрібно негайно трохи світла денного. А то трапилася мені на шляху прірва ширини небаченої, глибини незвіданої. Не перестрибнути мені її за ранішньої імли. Краю прірви розгледіти не можу. А мене ж душі занапащені ждуть. Світанку, зроби що-небудь.»
    Світанок зібрався з усіма силами. Насупив чоло. Стиснув крихітні кулачки до болю. «Не смій, малюче!, - закричала Тітонька Ніч. На мить спалахнуло світло Дня. Застрибав сонячний промінчик, освітлюючи шлях Козаку. Перестрибнув кінь провалля.
    Світанок витер піт з чола. Він почувався дуже втомленим. Та дарма, він допоміг хорошій людині вершити благословенне діло.
    «Гей, Світанку! Любий!»
    «Слухаю тебе, Козаче добрий.»
    «Світаночку милий, біда трапилася. Велике море переді мною постало. Кінця-краю йому не видно. У імлі берегів не бачу.»
    «Зажди, Козаченьку, скоро зовсім розвидніється. Я зміцнію.»
    «Світаночку, ніколи мені. Люди ждуть. Пусти промінець світла ще раз, будь ласка.»
    «Козаче Андрію, втомився я дуже.»
    «Благаю тебе, Світанку. Ще один раз! Постарайся!»
    Знову зібрався з усіма силами Світанок. Тітонька Ніч закричала: «Негайно, припини!» На хвилину з’явилося Сонце на Небі. Козак і кінь щасливо перебралися на інший берег.
    Важко зітхнув Світанок. Цього разу він навіть не міг звестися на ноги від утоми.
    «Слухай, Світанку, ти чуєш мене?»
    «Так, бравий Козаче.»
    «Трапилося жахливе, Світаночку! Я загубив свого меча обосічного… Мені ж без нього нікуди. Не знайти мені його у темряві.»
    «Постривай, благаю, Козаче! Зараз розвидніється зовсім. Я надто кволий.»
    «Світанку благословенний! Не залишай в біді. Виручи востаннє!»
    «Я б із радістю, Козаче! Та не можу. Слабкий я дуже.»
    «Світаночку ріднесенький! Подумай про загублені у мороці душі грішників. Я повинен якнайшвидше дістатися до них.»
    «Гаразд, Козаченьку. Спробую я.»
    З останніх сил підвівся Світанок. Нічого не мовила цього разу Тітонька Ніч. Зібрався з духом Світанок. Заяснів День. Знайшов Козак меча обосічного. Поскакав далі.
    Посміхнувся Світанок. Зрадів. Хотів присісти на хмаринці , та від раптового запаморочення упав… Упав просто на Землю. Його крильця непорушно завмерли на сірому камінні, золотисті кучерики розсипалися врізнобіч. Застогнав Світанок:
    «Козаче! Бравий Козаче Андрію!!
    «Так, Світаночку!»
    «Допоможи, Козаченьку! В халепу потрапив я. Подай мені свою сильну руку, допоможи підвестися.»
    «Ти що, Світанку любий! Ніколи мені. Ти ж знаєш.»
    «Козаче, помираю я! Заради Бога, благаю, допоможи…»
    «Світанку, я б допоміг з радістю, та не можу зараз. Я поспішаю служити Господу. Мене ждуть.»
    «Козаче бравий, я ж виручав тебе…»
    «Припини, Світанку! Не бери за живе. Ти допомагав, так. Але ніхто тебе до цього не змушував. Залиш мене у спокої, прошу.»
    Здригнувся від болю Світанок. Сильно-пресильно защеміло серденько. Полилися блискучі сльози. Від душевної розпуки гинув Світанок.
    Dolor animi gravior est, quam corporis dolor.
    Та не зважав бравий Козак Андрій. Десь далеко зацокотіли копита.
    Бравий Козак Андрій полинув виконувати даний йому Господом обов’язок: рятувати душі грішників, причащати Божим словом, нести любов та мир поміж братів. Ніс Новий Заповіт, не для того, щоб заперечити Старий, а проголосити спасіння у ім’я Месії для кожного, хто увірує…
    Мчав Козак шляхом. Минав гори, степи. Злетіла Рання Пташка на його плече:
    «Куди линеш ти, нещасний? Ти ж Світанок, Козаче, занапастив! Він вмер, бо повірив людині, впустив у своє серце довіру до тебе. Він же у жертву себе приніс, щоб допомогти тобі та твоїй Справі. Ти ж міг його іще порятувати!.. Всього лиш мить – подав би руку тільки! І Світанок пломенів би зараз у своїй повній силі. Ти ж Світанок, Козаче, вбив!»
    «Так, згрішив я, птахо мудра! Та не страшно це! Бо гріхи мої своєю кров’ю викупив Месія уде давно! Тому геть лети від мене, посланцю Сатани! Печаль і туга не личать мені, сину Всевишнього Царя. Ці речі – слуги Диявола.
    «Та як же ти жити збираєшся з цим?»
    «Месія заповів прощати один одному. Та самому собі також.»
    «Меч твій обосічний проти тебе обернеться! Справдяться слова Месії про служителів невірних, служителів лукавих!»
    «Не доймай мене, птахо! Ти грішна і не розумієш геть нічого! Не тобі судити мене. Не вчинками, а вірою своєю можна лиш отримати вічне спасіння та Боже благословення.»
    Полинув бравий Козак Андрій очищати душі людські, сіяти слово Господнє. Нехай йому щастить!
    А Світанка немає. Як і не було ніколи. На світі є і буде безліч світанків. А цей Світанок не став Днем. Його немає і не буде вже більше ніколи. Він не повторитися. Він загинув. Але хіба для Всесвіту це має якесь значення? Ні, не має. Цього навіть не помітно.
    Світанка МАЙЖЕ не було…






    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. Вічний причал
    Перший успіх, кохання, вірні друзі… Перші турботи, обов’язки, антипатії… Це — юність. Час, який вважається найкращим у житті. Але разом з тим він супроводжується меланхолійною тугою, адже це безповоротне прощання з дитинством. З невеличким, але таким затишним острівцем серед величного й грізного моря життя, на якому паную добро і злагода, спокій і справедливість, і все це під владою її величності, чарівної казки. У цій країні ми невидимі для зла. Його безжальний, жорстокий дотик нам нестрашний, бо ж обов’язково знайдеться допомога.
    Ми виростаємо. Мужніємо. Приходить час покидати цей острів і линути назустріч іншим пристаням, але теплий спогад про дитинство зігріває все життя.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. Помилка природи
    Народжуються ж інколи такі нещасливі люди як Аня Волосожар. Їй ніколи не щастить, навіть у найменших дрібницях. Здається, що вона просто народилася під такою зіркою і приречена на невезучість у всьому.
    От хоча б зараз. Грають дівчата Аня Волосожар, Віка Яблонська, Іра Зінченко в «запам’ятайку». Це така гра, в якій розкладають карточки з різними малюнками, запам’ятовують їх, перекидають і по черзі намагаються відкрити дві однакові. Аня заздалегідь знає, що програє, оскільки в неї виявиться найменша кількість відкритих однакових карточок, але не може відмовитися від гри. Ну що ж, нехай грають, а ми познайомимося ближче з
    Анею.
    Як уже відомо, Аня Волосожар – дівчина, якій завжди не щастить. Її 13 років, але за такий короткий вік вона зазнала багато образ, зневаги, розчарувань. Аня живе в тісній однокімнатній квартирі лише з татом. Мама дівчинки померла, коли тій було всього лиш 3 роки. З того часу батько, Олександр Богданович, приклався до чарки. Аня живе покладена сама на себе, нікого вона не цікавить і ніхто – її. Особливо важко їй зараз, у підлітковому віці, бачити, що вона нікому не потрібна… Звичайно, у неї є подруги – Віка, Іра – з якими Аня найчастіше проводить час, ще – Олеся Гремайлова, Надя і Катя Орлові. Але всі ці дівчата, які нібито вважаються подругами насправді ніколи не зрозуміють Аню. І не тому, що такі погані. Вони просто не можуть цього зробити, бо їм незрозумілі її страждання, пережиття та втіхи. В їхніх очах Аня просто дуже дивна дівчинка із завжди трохи похмурим поглядом та надміру вразливим характером. А тут ще й така невезучість!
    Ну ось, черга за морозивом, і саме перед Аниним носом воно закінчується! Всі подруги ласують, а вона – ні. Ось вкотре Аня програла гру «запам’ятайку», і не тому що неуважна, вона запам’ятала багато карточок, просто їх вже розхапали Віка й Іра. Ось Сергій із сусіднього двору кинув у зграйку дівчат паперову, наповнену водою «бомбочку», яка «розірвалася» саме на Аниних колінах. Бігає за Олесею Володя, намагається попасти жуйкою в її густу чорну косу, але влучає в Анин новий чорний костюм.
    Вчиться Анна погано. Та й як тут вчитимешся, якщо вдома або весела компанія огрядних розчервонілих дядечків, які, граючи в карти, займають цілу квартиру, а до того ж ще й голосно лаються, або ж сплячий татусь, який хропе так, що, здається, й сусідам чути. Та не в цьому основна причина. Дівчинці, як не дивно, вдається вивчити якщо й не всі уроки, то принаймні більшу частину. Біда в тому, що її ніколи не запитають те, що вона знає. Обов’язково те, чого не довчила із зрозумілих причин. От і виходить, що коли потрібно відповідати, Аня мовчить, мов риба, під насмішки однокласників.
    А ділитися своїми проблемами вона не бажає ні з вчителями, ні з однокласниками. Щодо перших, то була в неї спроба довіритися класній керівничці Лілії Юріївні. Нічого не вийшло, принаймні хорошого. Два дні вчителька терпіла зворушливу розповідь трієчниці, а потім грубо відігнала дівчинку від себе. Її здалося, що Аня все вигадує для того, щоб її жаліли. Більше дівчинка не намагалася нікому довіритися з вчителів.
    Однокласники її розуміти не хочуть. Не сподобалася вона їм ще в першому класі. І відтоді вони з неї знущаються. Згодом дізналися, що в Ані немає мами, і який у неї тато, але їхнє ставлення до дівчини не змінилося. Навіть раді, що нікому захистити цю невинну, беззахисну істоту. Аня аж ніяк не вписується зі своїм добродушним, м’яким характером у цей клас. Діти, які в ньому вчаться, від природи потребують безневинної жертви, і вони її мають в особі Анни Волосожар. Але чому обрали нею саме її?..
    Невже якщо вона не має яскраво привабливої зовнішності, то всім дозволено насміхатися з неї? Невже зовнішність повинна правити життям людини? Чому ніхто не цінує її інтелекту, добродушного, ніжного характеру? А тому, що ніхто в цьому колективі не хоче бачити в ній щось хороше. Хлопцям навіть на думку не спадає, що вона не така вже й негарна. Просто звикли вже, бачачи її, горлати: «Потвора! Потвора! Жаба! Гидке каченя! Помилка природи!» А втім, набагато «страшнішу» Аліну Горностаєву називають красунею. Всі хлопці упадають за нею. Ніхто, здається, не помічає того, що її ніс нагадує картоплину, розтягнуту на півобличчя. Руде волосся ніколи не буває охайно зачесаним, глянувши на її нігті, складається враження, що Аліна щойно розгрібала землю руками. Та дарма, цього ніхто не бачить, як і того, що в Ані великі блакитні очі, вишневі губи. Блискуче, хвилясте довге волосся гарно спадає на плечі.
    Серед дівчат чомусь вважається, що Аня надзвичайно тупа, хитра, брехлива, а до того ж ще й ябеда. Йде коридором Неля Підгірна. Побачивши Аню, тут же волає: «Тупіца брехлива! Базікало нещасне! Розкажеш комусь – вб’ю!». Їй і на думку не спадає, що Аня за своє життя прочитала більше книг, ніж Підгірна бачила, і що понад усе Аня зневажає брехню, ніколи не вибовкала вона чужої таємниці, і як би не доймали її ці жорстокі діти, ніколи вона не скаржилась і не поскаржиться нікому!
    Всі Анині подруги – це дівчата-ровесниці, яким по 12 років. Дуже дивне в них ставлення до їхньої старшої товаришки. Вони то жаліють її, то ненавидять, і самі не знають чому. Ну просто дуже-дуже дивна людина…
    Цей день розпочався як всі сірі будні. Зранку Аня прокинулася з дуже хорошим настроєм. Поснідавши склянкою кефіру, нічого іншого вдома не було, вона пішла до школи. Першим уроком була хімія. Коли продзеленчав довгожданий дзвоник на перерву, всі учні миттю вийшли за вчителем з класу, але за мить повернулися. В коридорі залишилася лише Аня. Не розуміючи, в чому справа, вона підійшла до класних дверей і тільки прочинила їх, як… на мить дівчина втратила свідомість, але отямилася від жахливого болю в голові і нестримного реготу оточуючих. Мимоволі торкнулася обличчя. Віднявши від нього руку і глянувши на неї, ледь знову не знепритомніла. Ціла долоня була закривавлена… По скроні текла темно-червона струя. Перед очима стояв туман… Нічого не чула крім оглушливого реготу… Раптом – сильний біль на щоці… Раптово з перед очей зник туман і Аня побачила над собою однокласника, який ще раз вдарив її по лиці. Біля неї лежала невелика цеглина, один кутик якої був з металевим гострим наконечником… Очевидно, все було влаштоване навмисно. Перед очима – долоня, яка знову заноситися для удару… Інстинктивно Аня відводить голову від неї. В ту ж мить з її затиснених уст роздається нелюдський стогін… В голові дівчини лунають удари кам’яного молота, який з кожним помахом розбиває її на дрібніші й дрібніші осколки… Ось вже нічого від неї не залишилося, крім розтертого пороху, очей, які так чомусь печуть і кровоточать, та нестерпного болю. Її вже нема, не має вона тіла, тільки біль, який крає її неіснуюче тіло…
    На мить – проблиск. Анна бачить свої руки, ноги, тіло. Раптом до неї долітають чиїсь слова: «Добий вже її». О, ні! Цього не буде! Доволі навтішалися нею ці маленькі монстри. Померти!? Ще чого! Їм на втіху і радість!? Ніколи, ніколи! Вона буде жити, буде! І з просто фантастичною силою Аня зривається з підлоги, вилітає блискавкою з класу, зі школи, і біжить, біжить… Ні, вона вже не відчуваю болю, її вже ніщо не болить! Лиш би врятуватись, не дати себе вбити, втекти від монстра, який женеться за нею! О, та це таки справжній монстр! Ні, це не її однокласник, це взагалі не людина!.. Ось на ньому вже розривається шкіра, під якою видно лускатий покрив!..
    Як тихо… Як добре… Нікого не має… А де це я?.. Ну чому перед очима лише кров???!!!!!!!!!!...


    Вже чотири дні Анни Волосожар ніхто не бачив. Не відвідує школу, не ночує вдома. Лише на третій день затривожився батько… Звернувся в міліцію…


    «Тіло Анни Волосожар було знайдене на цвинтарі. Воно лежало на могилі її матері. Те, що дівчину вбили, сумнівам не підлягає. На обличчі – синці, крововиливи. На голові – рана. Пробито череп. Очевидно, це і було причиною смерті. Рана нанесена важким гострим знаряддям. Опитавши вчителів та однокласників, зіставивши деякі дати і години, стає зрозумілим майже все: хтось з однокласників вдарив Анну цеглиною з металевим наконечником. Залишається лише невідомим, хто це зробив. Його ім’я навіки поховане з Анною Волосожар.» Така замітка з’явилася в ранковій газеті.



    Коментарі (6)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" 0 | Самооцінка -

  17. Ретро-адажіо
    Подалі від цих нестерпних переслідувачок-думок, що позбавляють спокою і сну, від настирливих очей перехожих, що так миттєво і непомильно відгадують моє душевне сум’яття, від співчутливих слів, що хизуються банальністю і не повертають обпалених надій… Відтоді, як мої друзі перестали бути для мене друзями і довелося їх викреслити зі свого життя, змити сльозами з пам’яті їх посмішки і слова, влаштувати символічний похорон своїй довірливості і щирості, над якими глумилися лицемірство і зрада, мені важко серед людей, навіть близьких. Подалі від них. А куди ж? У зиму! У той безмовно-білий простір, холодний світ, який завжди прийме, втішить, заспокоїть… Хоча б тимчасово…
    Довго дивлюся на сніг. Та спокій почуваю не відразу. Метушня стривожених сніжинок у небі навіює недавні похмурі спогади. Вони линуть на мене, наче розбурхані хвилі на берег. Рана вперто не хоче гоїтися, біль від неї, замість того, щоб ущухнути, розплющує свої велетенські очі і з усією силою впивається в серце, що здригається, здається, від падіння кожної сніжинки. Воно тремтить, як і земля, коли до неї торкається холодна рука зими… Ще трохи болю. Нарешті льодяна крига збайдужіння долає його. І вже не рветься душа з полону гірких мук, як птах із клітки і, начебто, знаходить омріяний спокій. Чи надовго?
    Сніг продовжує кружляти над моїми думками, безконечний, тихоплинний, як часу течія. Вона змиває все: і те, що болить, і те що, окриляє. Так спливає життя…
    Що? Хіба можна зрівняти життя з цією безбарвною картиною зимового омертвіння, спустошення, загрозливого спокою? Ні, не його так жадала моя душа, виявляється, а ніжності, любові й тепла. Про це нагадав мені сонячний зблиск, що так раптово протяв сіру товщу насуплених хмаровищ, і від цього заграв, ожив той гнітючий навколишній супокій. Ожили мої обпалені надії. І не страшний уже колишній біль. І не боюся, що нещирість людська наступатиме на душу своєю грубою підошвою лжі, що злі уста розпльовуватимуть неправду довкола мене, що морози підступу знахабніло дужчатимуть, малюючи на скляних зіницях очей моїх спантеличених сучасників зневіру і байдужість. Сонце, де ти? Я передчуваю своє довгождане зцілення твоїм переможним березневим усміхом. Я повертаюся до життя іншою. Я хочу зцілювати сама.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -